Maciej Zientarski został ranny w wypadku, do którego doszło wczoraj wieczorem w Warszawie.
Wypadek przeżył, ale jego stan jest bardzo ciężki. Na miejscu zginął dziennikarz "Super Expressu"
Jarosław Zabiega.
28-02-2008
Za: rp.pl
Obserwując walkę o życie Maćka, nagle zdaliśmy sobie sprawę, że z eteru zniknął
Kosa:
Antyfani (forum Antyradia):
wto, 04 mar 2008 - 20:35
- Przed chwilą dostałam wiadomość sms-ową od Aliny: Kosa leży w szpitalu. Nic więcej nie wiem...
wto, 04 mar 2008 - 20:43
- Kosa, Ty się chłopie nie wygłupiaj! Raz-dwa-trzy, raz-dwa-trzy, serce równo pracuje... Halo no!?!
Klątwę jaką rzucił kto na to Antyradio czy co?
04 mar 2008 - 21:09
- Ciągany za język Maciej Gaweł powiedział w AntyGalerii tylko tyle, że Kosa zachorował
i nie będzie go w tym tygodniu na antenie. Nie mówił tego w taki sposób, jakby z Kosą działo się coś poważnego.
Ale z drugiej strony z byle powodu nie trafia się do szpitala...
śro, 05 mar 2008 - 19:35
- Troche duzo tych szpitali ostatnio. Kosa wracaj bo kalendarium czeka a i koncertu zyczen bedzie brakowac.
pią, 07 mar 2008 - 21:25
- A kochani! Co jest z naszym Kosą?? ktoś wie?
sob, 08 mar 2008 - 12:29
- Jah Jah powiedział... stan ciężki.
sob, 08 mar 2008 - 13:16
- JahJah się wygadał i wygląda to dramatycznie ;( Kosa miał wylew, jest nieprzytomny, są jakieś problemy
bo ma rozrusznik serca. Trzymam kciuki za szybki powrót do zdrowia.
czw, 13 mar 2008 - 16:32
też dostałem cynk, że z Kosą jest lepiej. Nareszcie.
16 mar 2008 - 18:47
w piątek do szpitala udał się Ostry zaraz po Dyżurze i miał nadzieję, że w poniedziałek
będzie miał dla słuchaczy same dobre wieści do przekazania ...
wto, 18 mar 2008 - 21:18
A my, czekamy,(...) Kosa! wstawaj, bo trzeba takiego krytyka muzycznego!!!.
pią, 21 mar 2008 - 21:42
Ale milczą... a my chcemy wiedzieć coś więcej, no co z Naszym Kosą?
nie, 23 mar 2008 - 17:01
Dalej cisza, a widzę (...) że nie tylko ja się o Niego martwię.
pon, 24 mar 2008 - 11:32
Słyszał ktoś przed chwilą Ostrego?
Kosa nie żyje... zmarł dziś o 5 rano.
szok, mętlik, jakbym dostał obuchem w głowe...
Kurwa, zaraz chyba nie wyrobie psychicznie.
JANUSZ "KOSA" KOSIŃSKI 4.IX.1944 - 24.III.2008
- W poniedziałek nad ranem odszedł nasz Redakcyjny Kolega i Przyjaciel Janusz "Kosa" Kosiński.
Odszedł wybitny redaktor muzyczny, opiekun, doradca, szanowany i życzliwy Kolega, serdeczny Przyjaciel
- taką informację zamieścili na stronie internetowej redakcyjni koledzy Kosińskiego z Antyradia.
- Trudno mi powiedzieć, że go wspominam, bo wydaje mi się, że Janusz jest cały czas obecny
- powiedział dziennikarz Programu III Polskiego Radia Paweł Sztompke. Sztompe zaznaczył,
że poznał Kosińskiego prawie 40 lat temu, kiedy ten był już "gwiazdą radiową".
Pracowali w tych samych redakcjach przez 30 lat. - Janusz zawsze się interesował "odkurzonymi przebojami",
lata 60. najbardziej lubił, ale właściwie jego gust muzyczny daleko wykraczał poza te zainteresowania
- mówił dziennikarz.
"Kochał rock'n'roll'a"
- Jego zawodowy dorobek spokojnie dawał mu szansę bycia mistrzem, ale on był do bólu normalny
i do bólu prawdziwy, zwyczajny - podkreślił Sztompke. ", kochał muzykę, kochał motory.
Właśnie jeżdżenie na motorze w skórzanej kurtce było jego wielką pasją - dodał Sztompke.
Z kolei dziennikarz muzyczny Jan Chojnacki wspomina Kosińskiego "jako bardzo aktywnego,
nadaktywnego człowieka, który wokół siebie stale stwarzał aurę twórczego niepokoju".
- Był zawsze w pobliżu i ludzie dobrze się z tym lczuli, bo wiedzieli, że mają w nim oparcie - dodał.
- Myśmy się spotkali w Trójce, on tam był od zawsze. Był dla mnie taką trójkową opoką.
Trójka była zawsze i zawsze był "Kosa" - mówił Chojnacki. - Niemal każde miejsce w radio
jakoś się z nim kojarzy - podkreślił.
Zaczynał w Rozgłośni Harcerskiej
Kosiński swoją zawodową przygodę z Polskim Radiem rozpoczął na początku lat 60.
jako współtwórca listy przebojów Rozgłośni Harcerskiej, a potem dziennikarz muzyczny radiowej Trójki.
Był autorem lub współautorem wielu audycji muzycznych - "Odkurzone Przeboje", "Lista Przebojów dla Oldboyów",
"Winien i ma" (za którą otrzymał Złoty Mikrofon) czy "Nocna Polska". Był członkiem Akademii Muzycznej Trójki,
Komisji Artystycznej wyłaniającej polskich uczestników Eurowizji. Pracował też w Telewizji.
W ostatnich latach związany był z Antyradiem.
Za: Gazeta.pl. Wiadomości
Nakręcona noc 2005 Janusz "Kosa" Kosiński w filmie Sylwestra Latkowskiego
Za: Wikipedia
Janusz Kosa Kosiński - to już rok...
Wspomnienie DżaDży Frankowskiego i Janka Chojnackiego w pierwszą rocznicę.
Za: mediafm.net
Janusz "Kosa" Kosiński i Paweł Gaweł o Armii
Jutro druga rocznica.
Miałem coś napisać, ale do oka coś mi wpadło ...
Może później ...