Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.03.2010 11:44

janniko napisał(a):...

Czy trzeba od razu wypisywać, że ktoś jest siurkiem?
Ikony wypisane przez Ciebie dla kogoś innego będą tylko kawałkiem paździerza - przyjmujesz to do wiadomości (...) czy taką osobę też nazwiesz siurkiem?
Ufff.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.03.2010 11:53

szary779 napisał(a):Grupa chyba bardziej znana w Polsce niż w rodzinnych stronach

No nie, powiedzmy, że i w Walii i u nas znana tak samo.
Zawsze się mówiło, że Papugi, Uriah Heep i kilka innych zespołów z tego nurtu to druga liga,
ale, tak na prawdę, zawsze wymienia się ich jednym tchem razem z tymi "wielkimi" :D

JacYamaha napisał(a):

Słuchałeś tego Grabaża, a zwłaszcza tej trzeciej zwrotki?
Sporo w tym prawdy. Zdaje się, że to ogólny problem - nie warto się wkurzać:wink:

Mało u nas znany Ram Jam.
Troche kontrowersji może tekst wzbudzać, no ale ... :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 18.03.2010 13:47

JacYamaha napisał(a):... dla kogoś innego będą tylko kawałkiem paździerza - przyjmujesz to do wiadomości (...) czy taką osobę też nazwiesz siurkiem?
Ufff.

Jacku
Uff uff uff..
zaufaj mi choć trochę... :)

Dokładnie tak jak piszesz. Taką osobę nazwę siurkiem i zesrajsięabnegatem, która będzie twierdzić, że chłam (pod kątem muzycznym... czyli pod kątem barwy głosu, interpretacji itp) jest ikoną.

Ja podałem kapele niekoniecznie mi się podobające, ale prezentujące wysoki poziom wykonawstwa, talentu, solidnych i ciekawych głosów itp.

Już o tym pisałem wielokrotnie, że nie chodzi mi o gust, lecz o obiektywną ocenę wartości tej muzyki i odpowiednim jej zasegregowaniu.

Można lubić Mozarta a nie lubić Hayden'a, lubić Wagnera i nie znosić Shuberta itp. Ale nikt nie twierdzi, że jeden jakkolwiek jest lepszy od drugiego!
Ale jeśli zapodasz obok Bethovenna jakiegoś siurka bez polotu z owej epoki mieniącego się romantykiem, to będzie to totalnym paszkwilem i nietaktem wobec SZTUKI przez duże "S".

I tylko miałem na myśli.
Muńki, Rojki, Srojki, Kaziki i inne Sztywne Pale Azji czy Zdechłe Żółwie - to paszkwile i pasztety pod kątem muzycznego poziomu ich głosów.
Bo mi prawie wyłącznie o głosy chodzi!!! Pisałem o tym wyraźnie! A nie o całokształt. Ale skoro używają swoich beznadziejnych głosów do przekazania swoich pomysłów, zamiast poszukać kogoś kto by wykonał te pomysły z polotem i z talentem, to generalizuję i nazywam takiego kogoś siurem i posrajsięmuzykiem!

W XVIII i w XIX wieku kompozytorzy prawie zawsze zostawiali w swoich utworach ileś tam taktów pustych, by wykonawca mógł zaimprowizować. I wszystko było dobrze, dopóki sztuka była traktowana z szacunkiem i do wykonawstwa brali się ludzie o wielkich talentach. Ale gdy do sztuki dorwała się gawiedź i zaczęli pojawiać się różni technicznie wyszkolenie, ale bezjajeczni kompozytorsko, wykonawcy, to te takty zapełniono jakimiś najciekawszymi wykonawstwami i zaprzestano procederu improwizacji, by uniknąć narażania Sztuki na pasztetyzm!!!

I to miałem na myśli. Że Muński-Rojki-Srojk itp to takie pasztety, których należy traktować z dystansem ... niech se śpiewają.. ale niekoniecznie ja muszę być narażony na ciągły atak medialny ich paszkwilstwem!!!

Amen

Wasz łagodny i obiektywnie subiektywny komentator!

:devil: :sm:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.03.2010 13:52

JacYamaha napisał(a):
janniko napisał(a):...

Czy trzeba od razu wypisywać, że ktoś jest siurkiem?
Ikony wypisane przez Ciebie dla kogoś innego będą tylko kawałkiem paździerza - przyjmujesz to do wiadomości (...) czy taką osobę też nazwiesz siurkiem?
Ufff.

hmmm... myślę, że z koniem nie ma co się kopać na Służewcu zakładają im klapki na oczy żeby biegły prosto.

pozdrawiam wszystkich siurków abnegatów i całą swołocz co na muzyce się nie znam. :D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.03.2010 14:01

janniko napisał(a):Bo mi prawie wyłącznie o głosy chodzi!!!

Obrazek
tomag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomag » 18.03.2010 14:40

A jeśli już o ikonach polskiego rock'a to proszę bardzo.

1. Oddział Zamknięty - Ten Wasz Świat
2. Turbo - Ach nie bądź taki śmiały
3. Chylińska - winna
4. Proletaryat - Przemijanie
5. Proletaryat - Jak Ptak
6. Edyta Bartosiewicz - "Blues For You"

Już nie mówiąc o takich ikonach jak: Dżem, Lombard, Bajm, Perfekt, TSA itp itd.
I to są ludzie, którzy wiedzą co robią, mają ciekawe i piękne głosy, umieją śpiewać, i mają niezłe pomysły!!!

Więc darujmy sobie porównywanie miernot wokalnych do prawdziwych ikon polskiej muzyki rock'owej.
Nie mam tutaj na myśli gustów (dlatego podałem przykładowo różne style), lecz jakość przekazu!!!
Muzycy powinni kształtować gusta, nadawać nurty i kierunki itp. A nie ulegać trendom i prezentować swoje nicniewarte głosy, bo im się wydaje, że coś tam potrafią...!
:sm:[/quote]

No tak co do tych ikon: bajm pożal się boże, lombard dopóki występowała M. Ostrowska ok później padziocha, co do OZ K. Jaryczewski też nie był wybitnym wokalistą choć charyzmatyczna postać, ale po 1982 r padziocha :twisted: G. Kupczyk z turbo też nie należy do najlepszych wokalistów, lecz trzeba im przyznać że odegrali ważną role w historii rocka w Polsce, a o pani Chylińskiej to mi się w ogóle nie chce gadać, bo istnieje tylko i wyłącznie dzięki G. Skawińskiemu a o dalszej jej karierze to szkoda w ogóle wspominać. A od Muńka się odwal bo wokalistów którzy naprawdę potrafią śpiewać to szukaj w operze.
Ciekawe co powiesz o Nosowskiej, Ciechowskim, czy chociaż o takiej legendzie jak Lennon bo głosu najwyższych lotów to oni nie posiadają a są ikonami muzyki. :?:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.03.2010 14:42

To taka pora, kiedy już zaczyna brakować energii do pracy.

Na pobudzenie: Stone Sour - Through Glass
tomag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomag » 18.03.2010 14:47

janniko napisał(a):
JacYamaha napisał(a):... dla kogoś innego będą tylko kawałkiem paździerza - przyjmujesz to do wiadomości (...) czy taką osobę też nazwiesz siurkiem?
Ufff.

Jacku
Uff uff uff..

Dokładnie tak jak piszesz. Taką osobę nazwę siurkiem i zesrajsięabnegatem, która będzie twierdzić, że chłam (pod kątem muzycznym... czyli pod kątem barwy głosu, interpretacji itp) jest ikoną.

Ja podałem kapele niekoniecznie mi się podobające, ale prezentujące wysoki poziom wykonawstwa, talentu, solidnych i ciekawych głosów itp.

Już o tym pisałem wielokrotnie, że nie chodzi mi o gust, lecz o obiektywną ocenę wartości tej muzyki i odpowiednim jej zasegregowaniu.

Można lubić Mozarta a nie lubić Hayden'a, lubić Wagnera i nie znosić Shuberta itp. Ale nikt nie twierdzi, że jeden jakkolwiek jest lepszy od drugiego!
Ale jeśli zapodasz obok Bethovenna jakiegoś siurka bez polotu z owej epoki mieniącego się romantykiem, to będzie to totalnym paszkwilem i nietaktem wobec SZTUKI przez duże "S".

I tylko miałem na myśli.
Muńki, Rojki, Srojki, Kaziki i inne Sztywne Pale Azji czy Zdechłe Żółwie - to paszkwile i pasztety pod kątem muzycznego poziomu ich głosów.
Bo mi prawie wyłącznie o głosy chodzi!!! Pisałem o tym wyraźnie! A nie o całokształt. Ale skoro używają swoich beznadziejnych głosów do przekazania swoich pomysłów, zamiast poszukać kogoś kto by wykonał te pomysły z polotem i z talentem, to generalizuję i nazywam takiego kogoś siurem i posrajsięmuzykiem!

W XVIII i w XIX wieku kompozytorzy prawie zawsze zostawiali w swoich utworach ileś tam taktów pustych, by wykonawca mógł zaimprowizować. I wszystko było dobrze, dopóki sztuka była traktowana z szacunkiem i do wykonawstwa brali się ludzie o wielkich talentach. Ale gdy do sztuki dorwała się gawiedź i zaczęli pojawiać się różni technicznie wyszkolenie, ale bezjajeczni kompozytorsko, wykonawcy, to te takty zapełniono jakimiś najciekawszymi wykonawstwami i zaprzestano procederu improwizacji, by uniknąć narażania Sztuki na pasztetyzm!!!

I to miałem na myśli. Że Muński-Rojki-Srojk itp to takie pasztety, których należy traktować z dystansem ... niech se śpiewają.. ale niekoniecznie ja muszę być narażony na ciągły atak medialny ich paszkwilstwem!!!

Amen

Wasz łagodny i obiektywnie subiektywny komentator!

:devil: :sm:

muzyka to nie tylko wokal, muzyka składa sie z całości, równie ważne sa słowa jak i sama melodia, a charyzmą nie jeden zespół nadrabiał braki wokalne.

specjalnie dla ciebie P. Janie
tomag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomag » 18.03.2010 15:26

może troche klasyki na rozładowanie atmosfery, ten gość to ma głosRobert Plant

Plant i Queen
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.03.2010 16:27

tomag napisał(a):
janniko napisał(a):
Ufff.

Jacku
Uff uff uff..

muzyka to nie tylko wokal, muzyka składa sie z całości, równie ważne sa słowa jak i sama melodia, a charyzmą nie jeden zespół nadrabiał braki wokalne.

specjalnie dla ciebie P. Janie

Raczej to

:wink: :lol:

Puff Daddy feat. Jimmy Page - Come With Me
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.03.2010 17:37

JacYamaha napisał(a): Come With Me

Skoro zapraszasz, tylko, że tu żadnych głosów :wink:
John Bonham do kompletu :)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.03.2010 17:58

Janniko - miej litośc i dodawaj do tych "siurków-pasztetów" etc jedno określenie:
"moim zdaniem......" i wtedy będzie "git majonez" bo w innym przypadku zacznie być tu tak miło jak w wątku o IVRP - tam jest w sam raz miejsce na takie epitety :lol:

Nie wiem czy MAANAM to też ww. siurkowe klimaty ale........wali mnie to bo ich lubię a poza tym rozkwit Maanamu to najlepsze dla mnie czasy - czasy beztroskiej młodości - czyli (Janniko) wspomnienia grają :wink: :lol:

EDIT - Weldon ten kawałek Maanamu fajnie się słucha patrząc na Twój nowy avatarek :wink:
tomag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomag » 18.03.2010 19:32

Jeden z tych co śpiewać nie potrafi ale są zaje...ci Lech Janerka
tomag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomag » 18.03.2010 19:49

i ten co całkiem według Jana śpiewać nie potrafi tzw siurek

jest super
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.03.2010 19:55

Piotrek_B napisał(a):Weldon ten kawałek Maanamu fajnie się słucha patrząc na Twój nowy avatarek :wink:

Dziękuję. Po to jest :wink:

Trochę zapomniani, niedoceniani, ale w klimacie epoki:

Azyl P

po za tym temat aktualny i na czasie zawsze.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 150
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone