Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 02.03.2010 10:20

janniko napisał(a):Panowie, chyba nie ma co czekać do wieczora!
Na pewno każdy ma w zasięgu jakąś panią sekretarkę, sąsiadkę lub koleżankę z "Naszej klasy".
Do dzieła!
:hearts:

Co Wy Panowie tacy niewyżyci ??
Dopiero Weldon o rurce wspominał, teraz Janniko sekretarki w głowie... ;)

Coś klasycznego zapodajcie, wszak Rok Chopinowski właśnie się rozpoczął
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.03.2010 10:30

Arek napisał(a):Coś klasycznego zapodajcie,

old man?
ghorgh
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ghorgh » 02.03.2010 12:18

janniko napisał(a):
ghorgh napisał(a):... Gaspodin Robert i jewo komanda :P
Robert razem z kolegami
...wiem wiem wiem, nie takie to wysublimowane kawałki, ale fajnie bujają :)
Janniko, mam nadzieję że nie będziesz nadto pomstował :P

Ghorgh.
Zupełnie się jeszcze nie poznałeś na moich gustach i ocenach.

Ależ poznałem się, oczywiście :) Jestem tylko lekko prowokujący, gdyż masz bardzo specyficzny sposób wypowiedzi - na granicy mocnej argumentacji i krytyki kontrlekutora :)
janniko napisał(a):Ja tępię wszystko co niemrawe, ślamazarne, jękliwe, bezgłosowe, beztelentne itp itd. (jak większość naszej rodzimej promowanej od lat 80-tych muzy pseudorock'owej.. z niewielkimi wyjątkami.. zazwyczaj traktowanymi marginalnie).
A dobrą muzę, dobrze wykonaną, w każdym możliwym stylu i wydaniu, cenię i szanuję!

Ba! Dobra muza!
Niejednokrotne tu juz odwoływanie się do łacińskiej maksymy potwierdza jaki to obszar... Niedefiniowalny!
Bo co mnie - w tym wypadku nam - się podoba, nie musi innym. Więc co jest dobre?
Staram zawsze się mowić - mnie się podoba, mnie kręci, jak dla mnie jest spox :) moje jest dobre dla mnie :P
Niejednokrotnie jest problemem to, że kawałek nie nosi znamion oryginalnoci, niebanalności, nie został stworzony czy wykonany przez "Artystę", a tylko "grajka" - ale kojaży się nam z chwilą w życiu, zdarzeniem, spotkaniem, jakąś miłością, łzą, tęsknotą... I to wystarczy, to nam sie podoba!
Co do Rojka-Srojka (jak go plastycznie opisujesz :P ) Myslowitz mnie jakoś nie kręciło nigdy, jak cały z resztą tzw. Bit-pop (Oasis i inni), rap, hip-pop.
Nie jestem jakos fanem Sigur Rose (miśki z Islandii) - choć to podobno mistrzostwo świata...
Muza musi mieć dla mnie beat, rythm, melody, musi być przyprawiona gitarą, co rzęzi niemiłosiernie, stawiając włisy na sztorc... Musi do mnie mówić, bawić, wzruszać... Jeżeli jest takich więcej osób fajnie, jeżeli jestem sam - moge mieć dziwne podejście do świata, ale nie jestem nie mającym gustu fistaszkiem :) ja jestem tylko staromodny :) konserwatywny :)
Natomiast fistaszki atakujace mnie na chodnikach muzą, która tylko im sie podoba, a nie mnie, każą mi akceptować nieakceptowalne - dla mnie :) (o zgrozo, aparaty w komórkach mają juz tyle pikseli co cyfrówki, nie długo to samo może dotyczyc mocy muzycznej, w porównaiu do zestawów stereo...)

I jeszcze jedno moi drodzy czytelnicy - nie chcę wywołać tu burzy, dysputy czy kontrowersji. Dzielmy sie tym, czego słuchamy, mówmy co myslimy o zaproponowanych utworach - a jakże! Dzięki temu lepiej się poznajemy:)
Czy krytykować - owszem, tylko jak przekonać kogoś, kto słucha, dajm na to Disco Polo, że to chłam (ale czy aby na pewno :P )
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.03.2010 12:23

ghorgh napisał(a):... aparaty w komórkach mają już tyle pikseli co cyfrówki,...

Ale obiektywu nie mają. No, chyba, że zrobią komórkę z wymiennymi obiektywami!
To jest myśl! Jakby co, to pamiętajcie, że ja to wymyśliłem.

A ja sobie puściłem Bacobensów i trzeci dzień mi leci taki skansen, że aż przyjemnie.

Polecam. :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 02.03.2010 13:03

ghorgh napisał(a):Myslowitz mnie jakoś nie kręciło nigdy, jak cały z resztą tzw. Bit-pop (Oasis i inni), rap, hip-pop...

No nie... ! Ghorgh... dowaliłeś!
Też mnie nie kręci Oazis ani ta część sceny (choć do rapu i hip-hopu zupełnie inny mam stosunek) itp., ale posłuchać mogę i uszanować za dobre "napoziomowe" wykonawstwo jak najbardziej! No i głosy mają chłopaki nie od parady.
Ale żeby stawiać tę w sumie b. dobrą kapelę na równi z Rojkiem-Piździojkiem! Skandal niebywały!
Myslovitz - to czystej wody wypromowana sztucznie tandeta! Jęczący głos, beznadziejnie nudne i skrajnie mierne kompozycje, choć samo granie jako tako ujdzie w tłoku itp.
I niechby sobie chłopaki żempolili... i bym słowa złamanego nie powiedział, gdyby żempolili na lokalnych zabawach w podmysłowickich remizach i ewent. na ślubach (jakby ktoś chciał sobie położyć imprezę.. to czemu nie..sprawa osobista). Ale wqźwia mnie niesamowicie, że kilku palantów uparło się, by takim nijakim markotniarstwem i, powiedzmy to otwarcie, shit'em, bezczelnie katować poprzez media nasze uszy!!!
:twisted:
ghorgh
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ghorgh » 02.03.2010 13:38

janniko napisał(a):
ghorgh napisał(a):Myslowitz mnie jakoś nie kręciło nigdy, jak cały z resztą tzw. Bit-pop (Oasis i inni), rap, hip-pop...

No nie... ! Ghorgh... dowaliłeś!
Też mnie nie kręci Oazis ani ta część sceny (choć do rapu i hip-hopu zupełnie inny mam stosunek) itp., ale posłuchać mogę i uszanować za dobre "napoziomowe" wykonawstwo jak najbardziej! No i głosy mają chłopaki nie od parady.

No właśnie - Ty definujesz muzyke technicznie! Ja emocjonalnie... Dowaliłem tym co czuję.
Co jest lepsze - piekna melodyjnie solówka z kilkoma technicznymi trickami, czy tremollo o największej ilości dźwięków na sekundę ? :P

Janniko, tu chodzi o emocje. Po prostu. Ja mówię o wrażliwości - dla Ciebie jest ważniejsze definiowanie, odniesienie do uznanych kanonów - jak sądzę. Ja płaczę przy jakiejś nucie, Ty widzisz w niej głos na poziomie albo i nie. Nie myśl, że odbieram cię jako bezdusznego mierniczego melodii :P Absolutnie! Ale w taki sposób czytam Cię gdy mowa o muzie.

Ale co najwaniejsze - pomimo tych róznic, jest całe stado kawałków, które do nas przemawiają, podobają sie nam i wytrzymalibysmy w tej samej knajpie, bo jest zbiór wspólny dla naszych typów muzycznych :)

No to moze w takim ukladzie jednej nuty 3 oblicza:
old
oni
szarża
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 02.03.2010 13:44

ghorgh napisał(a):No to moze w takim ukladzie jednej nuty 3 oblicza:
old
oni
szarża

No może 4 :lol:
ghorgh
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ghorgh » 02.03.2010 13:50

JacYamaha napisał(a):
ghorgh napisał(a):No to moze w takim ukladzie jednej nuty 3 oblicza:
old
oni
szarża

No może 4 :lol:

Chłopaki mnie tym roz*ebawszy :P
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.03.2010 17:43

Trochę o Paniach dziś było i mi się siostry Ann i Nancy Wilson przypomniały.

Heart.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 02.03.2010 19:38

ghorgh napisał(a):...No właśnie - Ty definujesz muzyke technicznie! Ja emocjonalnie... Dowaliłem tym co czuję.
Co jest lepsze - piekna melodyjnie solówka z kilkoma technicznymi trickami, czy tremollo o największej ilości dźwięków na sekundę ? :P
Janniko, tu chodzi o emocje. Po prostu. Ja mówię o wrażliwości - dla Ciebie jest ważniejsze definiowanie, odniesienie do uznanych kanonów - [b]jak sądzę[/b[. ....

Ghorgh
Dzięki, że dodałeś to "jak sądzę", bo bym się poszedł pochlastać i potem powiesić! :cry:
Widocznie nie umiem przekazać pisemnie tego, co czuję i myślę... można by powiedzieć, że "wali mnie to", ale jakoś mnie to nie wali..
Spróbuję po raz kolejny:
Zacznę może od tego, że sam od lat gram (gitara i klawisze). Dziś głównie w domu lub sporadycznie na jakichś jam sessions lub nagraniach.. blues (B.B.King, Clapton, Coco Montoya itp), hard rock i hard core.. Więc moje postrzeganie muzyki jest faktycznie zdeterminowane i dość specyficzne..
To, że lubię ocenić technikę itp., to jedna sprawa.. ot takie "zawodowe" skrzywienie..
Ale z drugiej strony do muzyki podchodzę z pewnego rodzaju pietyzmem i szacunkiem.
Uważam, skrajnie subiektywnie, że ktoś, kto chce przykazywać światu coś za pomocą muzyki, to powinien umieć to robić i mieć ku temu warunki. Grać może wiele ludzi, choć z prawdziwym feelingiem niewielu umie to robić, ale ze śpiewaniem to już jest gorzej. A najgorzej, jak komuś się wydaje, że umie śpiewać i że pisze wspaniałe piosenki...
A słuchacze? Przeciętny mas-mediowy słuchacz łyknie wszystko, co mu będą namolnie i systematycznie wciskać przez dostępne media.
Jednak pomimo, że prawdziwa sztuka zawsze była elitarna, to w przypadku tego co się stało w drugiej połowie zeszłego wieku ten kanon został chwilowo przełamany. Muzyka rockowa wspięła się na szczyty (głównie w wydaniu amerykańskim i angielskim) i udowodniła, że Wielka Muzyka potrafi również zachwycić szerokie masy, porwać tłumy, pokonać tandetę! I tak było prawie do końca wieku.
Niestety biznes musi się kręcić. Idee rock'owe conieco podupadły, gawiedź się znudziła i wszystko powoli wróciło do "normy", czyli do kanonu elitarności prawdziwej sztuki.

Uważam, że nawet bardzo mierni technicznie muzycy potrafią tworzyć Wielką i Wspaniałą Muzykę - choćby John Lee Hooker! Ktoś postronny rzec by mógł, że facet coś tam nieporadnie brzdąka i wydaje dziwne dźwięki. Ale cóż to za wspaniałe brzdąkanie i pochrypywanie!!!
Facet potrafi to przekazać takimi środkami jakie dostał od Boga, a dostał ogrom talentu!

A taki siurek zerajsię-Rojek, to po prostu miernota nad miernoty i tyle!
Jeśli się wzruszasz przy jego jękach , równocześnie zachwycając się tą muzyką którą zapodajesz, to albo masz rozdwojenie jaźni, albo udajesz, że lubisz porządną muzykę... :mrgreen: :devil:

Amen. Nigdy mówcą dobrym nie byłem i nie będę.. ! nawet miernym.. ale może to zrozumiesz..
:P :P :P
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.03.2010 20:16

janniko napisał(a):(...)

Ale na samochodach to już się nie znasz :wink:

Skorzystam z okazji, bo przypomniało mi się, że bliźniakiem tego Nissana,
Terrano II? bodajże, był Ford Maverick.
ghorgh
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ghorgh » 02.03.2010 20:43

janniko napisał(a):A taki siurek zerajsię-Rojek, to po prostu miernota nad miernoty i tyle!
Jeśli się wzruszasz przy jego jękach , równocześnie zachwycając się tą muzyką którą zapodajesz, to albo masz rozdwojenie jaźni, albo udajesz, że lubisz porządną muzykę...

No janniko, no... nie czytasz tego co piszę albo nie zapamiętujesz :) Kiedy ja tak napisałem???
Bez jaj.

I mógłbym powiedzieć - jak ktoś, kto gra bluesa i rockowe brzmienia może lubić hip-skop i sRAP :)
Albo podpiąć Ci pod osobiste konflikty z Rojkiem, na którego niemiłosiernie bluzgasz.
Ale to Twoja indywidualna sprawa, lubisz HIP-HOP i inne cudeńka, słuchasz tego i jest fajnie :)
Tylko po co nieustannie atakujesz, po co stawiasz swoja rację jako jedyną, po co starasz się kogoś (w tym wypadku mnie) wpuścić na minę - jak z tym Rojkiem...
Przekonaj mnie do czegoś a nie mnie bombarduj - ech a pisałem coś o knajpie...

Niczego nie udaję. Lubie muzę jaka lubię. Nie mierzę jej. staram się ja czuć. Jak pisałem - dla mnie ważne są emocje, nie racje :P

Ale jeżeli mam pozostać w Twoich oczach nie znającym się bezguściem udającym jakiekolwiek rozeznanie w muzyce - będzie mi tylko przykre, że mnie nie zrozumiałeś i źle oceniasz. Ale - płakał nie będę :)
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 02.03.2010 21:36

Otwieram górną szufladę i zapowiadam nie lada emocje :!:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 02.03.2010 21:43

mkm napisał(a):Otwieram górną szufladę i zapowiadam nie lada emocje

To ja uzupełnię tym, co było przed i po Karmazynowym Królu.

Będzie komplet.
mkm
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkm » 02.03.2010 21:52

weldon napisał(a):
mkm napisał(a):Otwieram górną szufladę i zapowiadam nie lada emocje

To ja uzupełnię tym, co było przed i po Karmazynowym Królu.

Będzie komplet.

Rzeczywiscie, prawdziwe brylanty :D
Pozostańmy jednak może na Zamku :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 120
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone