Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 26.02.2010 21:16

weldon napisał(a):...
To znaczy Spalam się była nawet ekstra, nowatorska, ale potem ...?

"Spalam się" było naprawdę EXTRA.. do dziś to lubię.. Pamiętam, że onegdaj, gdy to świeżutko usłyszałem, to mnie powaliło! To było coś zupełnie nowego i naprawdę dobrego! I nawet głos mu się w tej rycytacji jakoś tak dobrze przyfasonował do tego utworu.. idealnie!
A potem?
No, potem była jeszcze niezła płyta z Acid Drinkers, potem jeszcze świetne "12 groszy", które do dziś b. lubię i rewelacyjny "Tata dilera" i jeszcze ze dwa lub trzy śmiszne numery..
Za "Spalam się" i przygodę z Acidami, to jednak bym postawił Kazia na półce z rock'iem, ale za Kult i całą resztę Kazika, to zrzucam go z tej półki won w jakieś inne rewiry.. !

Nie chcę urazić twoich gustów, ale zupełnie nie rozumiem fascynacji Kultem. Przecież z muzycznej strony na to patrząc, to po prostu żempolenie i pitolenie totalne.. ! Te jęczące i popierdujące saksofoniki, ten mierny głos.. itp. niczym Brygada Kryzys.. ze swoimi brzęczącymi w niby punkowym dysonansie dęciakami.. a fuj..
hm...
Widocznie za głupi na to jestem, drogi Weldonie.. bo przecież masz gust dobry i szanuję go.. ale Kult?..
no dobra.. nie wszystko widać mogę pojąć swoim ograniczonym przez materię rozumkiem.

pozdro
:hut:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 26.02.2010 21:20

janniko napisał(a): Może na przykładzie muzyki para-klasycznej.
Porównaj sobie tego bladego Rubika i np. Kielara..
Eeee, wiadomo że Kilar lepszy (Kielar - nie znam), ale to przecież oczywista oczywistość - każdy kto u Rubika nie klaszcze jest od niego lepszy :wink: :D

janniko napisał(a):
No dobra... niech wam, fanom Kazia, będzie.. :lol:
Kaziu niech sobie gra i śpiewa, ale nie wrzucajmy tego na półkę z muzyką
:lol: :lol: :lol: to się nazywa kompromis :lol: :lol: :lol: Może jeszcze jak Ci dziurę w brzuchu powiercę, to się okaże że Rojek Srojek nie taki zły jak go Janiko rysuje :lol: :lol:

weldon napisał(a):Ja akurat nie mieszam Kultu z dokonaniami Kazika, KnŻ, El Doopy i Buldoga ...
To znaczy Spalam się była nawet ekstra, nowatorska, ale potem ...?
ooo i ja się pod tym podpiszę :D

pozdrawiam
:D
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.02.2010 21:23

Toż pisałem że ja, jak te murzyny, duszą i ciałem do muzyki, nie samymi uszami podchodzę ... :wink:

A mam zagadkę na sen:

- co mają wspólnego: Ray Davies (aż mi to głupio pisać, ale może ktoś nie wie - Kinks),
Paul McCartney (no, tego to już chyba nie muszę pisać - Wings ;)) i Chris Martin z Coldplay'a?

Rozwiązanie jutro w kalendarzu :D.

pzdr
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 26.02.2010 21:25

janniko napisał(a):no dobra.. nie wszystko widać mogę pojąć swoim ograniczonym przez materię rozumkiem.
Nie przejmuj się - nawet najlepszym się zdarza :lol:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.02.2010 21:28

Tymona napisał(a):Kielar - nie znam

Verba Bartek Kielar :wink:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 26.02.2010 21:41

weldon napisał(a):
Tymona napisał(a):Kielar - nie znam

Verba Bartek Kielar :wink:
hmm, Verba powiadacie... dziękuję bardzo - posłuchałam, już się nie dziwię, że nie znam :wink: :lol:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.02.2010 21:52

janniko napisał(a):Nie chcę urazić twoich gustów, ale zupełnie nie rozumiem fascynacji Kultem. Przecież z muzycznej strony na to patrząc, to po prostu żempolenie i pitolenie totalne.. !

Speszyl dedykejszyn for Janniko :mrgreen:
Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść

Amnezja to łatwo jest zapomnieć skąd się jest i gdzie
Amnezja to łatwo tak swojemu bratu wleźć na kark

My na monopol mamy prawdę
Ja nie zabijam ani ja nie kradnę
A były przecież kiedyś piękne dni
Gierek, Jaruzel oraz my

To były sobie piękne czasy takie
To nawet wtedy Papież był Polakiem
Rozmontowaliśmy razem komunę
Lecz po co ja do dzisiaj nie rozumiem

Amnezja to łatwo tak swojemu ojcu wleźć na kark

Amnezja wygodnie jest zapomnieć skąd się jest i gdzie
Amnezja powiadam wam a ja się dobrze na tym znam

Podziemia się obecnie nie docenia
Chyba, że z jednego punktu widzenia
To były panie takie piękne dni
Wałęsa, Kuroń ja i ty

To były słuchaj czasy właśnie takie
Że z dumą można było być Polakiem
Z dziedzictwem bojowego chrztu Lenino
I z palmą zdobywców Berlina

Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak

Amnezja to łatwo jest zapomnieć skąd się jest i gdzie
Amnezja to łatwo tak swojemu bratu wleźć na kark

Podziemia się obecnie nie docenia
Kto pyta ten rolę swoją przecenia
To były takie super, super chwile
Nie złodzieje rządzili lecz debile

Na olimpiadzie cały wór medali
Po ulicach zomowcy nas ganiali
Wyścig pokoju - trzecie miejsce w świecie
Ale wy o tym dzisiaj nic nie wiecie

:lol: :lol: :lol: de gustibus non est disputandum :lol: :lol: :lol:

......... Dobranoc :papa:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 26.02.2010 23:32

Na Open'erze potwierdzone kolejne zespoły:

- Massive Attack w ramach promocji najnowszego dzieła, "Heligoland"

- indie rockowy, kultowy i legendarny Pavement, który wznowił działalność,
by zagrać pożegnalną trasę. Ich show w Polsce będzie jedynym w tej części Europy

oraz

- Hot Chip pogodni, taneczni. "Jeśli dasz im szansę, podbiją twoją duszę."
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.02.2010 06:52

27 luty

1942 W Nowym Jorku urodziła się kompozytorka i piosenkarka Carole King.
Jej największym sukcesem był singel z piosenkami "It's Too Late" i "I Feel The Earth Move" z 1971 roku.
Największym sukcesem kompozytorskim stały się natomiast nagrania "Will You Love Me Tomorrow?" i "The Locomotion",
które Carole napisała wspólnie z Gerry Goffinem.

1950 W Chicago urodził się Jonathan Cain, pianista zespołów Journeyi Bad English.

1957 Urodził się Adrian Smith, gitarzysta założonej w 1976 roku w Londynie grupy Iron Maiden.
(Dajcie czadu! Fear Of The Dark - Live @ Rock In Rio)

1960 W Londynie urodził się Paul David Humphreys, współzałożyciel brytyjskiej grupy OMD.

1967 Ukazał się pierwszy singiel zespołu Pink Floyd, z utworami "Arnold Lane" i "See Emily Play".

1968 Zespół Breakout oficjalnie zadebiutował podczas I Musicoramy
(cykliczna impreza koncertowa organizowana w latach 60. w Polsce).

1973 W Mediolanie urodziła się Chiara, starsza z sióstr tworzących duet Paola and Chiara.
(wiem, że pop, ale jakie laski ;)).

1980 Donna Summer otrzymała nagrodę Grammy dla najlepszej wokalistki rockowej za utwór "Hot Stuff".
Natomiast Earth, Wind & Fire zdobyli nagrodę dla najlepszej grupy soulowej za utwór "After The Love Has Gone".

1981 W wieku 56 lat w swoim domu w Teksasie zmarł na atak serca pionier rock'n'rolla Bill Haley.
Na całym świecie sprzedano ponad 60 milionów jego płyt, a wykonywana przez niego kompozycja "Rock Around The Clock"
przetarła drogę rock'n'rollowi.

2007 Zespół Jamiroquai zagrał koncert na pokładzie Boeinga 757, lecącego z Londynu do Aten przez Monachium.
Tym samym grupa pobiła sześć rekordów Guinessa: koncert na najwyższym poziomie, nagranie na najwyższym poziomie,
koncert na najwyższym poziomie w samolocie oraz najszybszy koncert, najszybsze nagranie i najszybszy koncert w samolocie.

I jeszcze jedna ciekawostka ze świata muzyki:

2009 Bono nazwał Chrisa Martina (wokalistę Coldplay'a) "palantem" w wywiadzie dla brytyjskiej stacji Radio One.
Prowadząca rozmowę Jo Whiley natychmiast przerwała wywiad i zmusiła gwiazdora, aby przeprosił słuchaczy za swój wybuch.
Bono zapewnił, że nie będzie więcej przeklinać i nazwał Martina "kompletnie dysfunkcyjną postacią oraz kretynem".
Podkreślił również, że bez względu na swoją prywatną opinię o osobowości Martina, jest wielkim fanem twórczości Coldplay
i uważa wokalistę zespołu za "geniusza melodyki na miarę Raya Daviesa i Paula McCartneya".
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 27.02.2010 08:21

Z najnowszej płyty Sade - Soldier of love
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 27.02.2010 08:40

Nowa płyta Angels & Airwaves znanych również jako AVA do pobrania, za darmo, tutaj.

Alternative rock, całkiem przyzwoity i do posłuchania. Zapraszam.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 27.02.2010 11:24

janniko napisał(a):Facet ma pomysły całkiem niezłe... i teksty fajne.. ale kurde wkurza mnie ta jego poetyckość .. i fascynacja tłumów..

A jak Mozart wkurzał Salieriego.
Arek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Arek » 27.02.2010 11:48

Dla lubiących klimaty okołojazzowe - Marcin Nowakowski
Better Days Ahead

A ten utwór pewnie wiele osób już słyszało I Love Your Smile
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.02.2010 12:23

..trochę rocka, kowbojskiej nuty, murzyn w googlach czyli... ale pioseneczka fajna :wink: :wink: nie wspominając o wykonawczyni... :wink: 8)
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 27.02.2010 12:38

JacYamaha napisał(a): A jak Mozart wkurzał Salieriego.

Noż, psia jasna.. !
JacYama szanowny, toż przyrównać Kazia-Srazia do Mozarta!.. to tylko na Cro.pl takie inwektywy i impertynencje mogą się dziać!!!
:devil:

Kaziu to taki nasz Hamlet-dla-ludu.. i tyle..
a to że se ubzdurał, by cóś tam intonować.. ? to taka otoczka dźwiękowa do jego zdeczka i conieco nabzdętej warszawsko-stołecznej poezji... i tyle!

Piotrze, wciąż powtarzam upierdliwie, że nie chodzi mi o de gustibus , bo tu rzecz oczywista, że non non est disputandum..
zaś chodzi mi o POZIOM i JAKOŚĆ obiektywną muzyki i wykonawstwa... a do określenia tego są pewne instrumenta i narzendzia!..

Niestety cała produkcja tzw. Nowej Fali straconych lat 80-tych (straconych nie tylko w muzyce) i początku 90-tych jest na bardzo mierniutkim poziomie wykonawczym i kompozycyjnym... żempolonko z popierdywankiem w wykonaniu jękliwych pozbawionych talentu i barwy tzw. "wokalistów"!
Cała ta polska Nowa Fala kojarzy się z totalną miernotą muzyczną... Dopiero Hard Core, który w Polsce jest na dość wysokim poziomie i rap a potem hip-hop (też nie na najgorszym poziomie) wniosły coś pozytywnego (w sensie dźwięków)!
A gdy Nowa Fala się upopowiła, chcąc trzepać kasiorkę, to już zupełne flaki z d.. z tego wyszły...

Tymona, złudne masz nadzieje, że kiedykolwiek powiem coś pozytywnego o Rojku-Srojku, jako o muzyku. Ten facet nawet jakby puścił pawia na scenie, zdjął gacie i odgryzł głowę szczurowi, to byłby najnudniejszym i najbardziej niemrawym z pseudomuzyków naszej sceny popowej!!!
Jedyny co mu się jako-tako udało, to słyszałem, że jakiś fajny festiwal rozkręcił.. ale ponoć go wywalili z Myslowic, ponoć nudziarstwo i miernotę..
:twisted:

pozdrawia Was Wasz niestrudzony i bezkompromisowo skrajnie subiektywny para-krytyk para-muzyczny!
:papa:

PS
Przepraszam za Ki(e)lara! Miałem kiedyś znajomego o nazwisku Kielar i strasznie mu waliło z buzi, co spowodowało, że jakoś wrył mi się niesamowicie mocno w pamięć.. i stąd chyba ta niewybaczalna pomyłka.. nie mówcie o tym panu Wojciechowi...
Ostatnio edytowano 27.02.2010 12:45 przez janniko, łącznie edytowano 3 razy
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 115
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone