Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2010 12:03

Znalazłem dziś w sieci coś krajowego.
Nie powiem, wg mnie, jest dobrze, fajny klimat :wink:
GOINT- Halo Małgośka :lol:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 23.01.2010 18:09

weldon napisał(a):
janniko napisał(a):Szkoda, że w Polsce nie ma takich ..

A te warkoczyki? albo Kasia czy Mira?

Dynamit! Nie, na ich koncerty już się nie załapałem. Na Suzi zresztą też :wink:

Weldon!
Napisałem, że "nie ma", lecz nie pisałem, że "nie było"!
Ostatnia "sprawiedliwa" to - Aganiecha Chylińska!!!
Wielki talent i wielki głos... ale nie na naszą publiczność, której ucho media przystosowały do słuchania chłamu i miałczenia w stylu Myslovitz czy innego Feela (sory, ale to nie rock, lecz jakieś kuriozum!).

Piotrek_B napisał(a):Znalazłem dziś w sieci coś krajowego.
Nie powiem, wg mnie, jest dobrze, fajny klimat :wink:
GOINT- Halo Małgośka :lol:

Piotrze, wybacz, ale mówimy o muzyce ROCK'owej, a nie o poezji rycytowano-śpiewanej z dobrym podkładem jazzowo-balladowo-ciutkę-rockowo..
Jakoś tak jest, że u nas prym wiodą poeci - Kaziu, 123, Stachurski, Maleńczuk itp. (Maleńczuk miał przez chwilę dobry moment.. z okresu "Muchy" lub "Populare Super Ales".. ale musiał zarabiać i dostosować się do naszego wyjałowionego i buraczano-hopsiasiusiowatego odbiorcy).

Zauważcie, że np. Vader to polska kapela, która zrobiła furorę na Zachodzie, a u nas mało kto ją zna!
Niemen był pomijany przez media. \
Budka musiała zrezygnować z ciężkiego grania na rzecz "Do tanga trzeba dwojga" czy inne fajowe i swojskie śpiewadła.

U nas problem jest w dobrych głosach i braku osadzenia w rock'n'rollu!
Nasze godne uwagi głosy to:
Niemen, Korda, Zaucha, Cugowski, Markowski, nawet Nalepa (bardziej interpretacja niż warunki głosowe), początkowy Sojka, Jorgos Skolias, oczywiście Rysiu, Skrzek (i Józio i Jasio, choć nie rodzina.. ). Na pewno było jeszcze kilku, ale nie udało się im wypłynąć.
A teraz co? Jakiś podstarzały bezgłosowy Muniek-sruniek i inne Tilto-srilto T.Lovy.. i inne bezpciowe gnioty!
OK. Poezja jest dobra, pitu-mitu-przy ognisku i na weselu .. też jest OK.
Ale my tu mówimy o muzyce rock'owej... a nie o harcerstwie czy innych Oazowych chórkach.. .
:twisted:

Wybaczcie ten dyspotyczny i niegrzeczny ton. Taki mam gówniany styl.

Rysiu! To nie polityka.. więc chyba mogę... ?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2010 18:21

janniko napisał(a):...Piotrze, wybacz, ale mówimy o muzyce ROCK'owej, a nie o poezji rycytowano-śpiewanej z dobrym podkładem jazzowo-balladowo-ciutkę-rockowo....

Tu niestety nie ma zgody :lol:
Bo tytuł tego wątku, jak zapewne zauważyłeś, brzmi: "ogólna dyskusja na tematy muzyczne" :wink:

Z Feelem jest 100 % zgody bo dla mnie to nie muzyka ani wokal :twisted:
"Wokal" Feela powoduje, że zastanawiam się czy "wokalista" ma aż takie zatwardzenie, że tak sie męczy :lol:
Z Chylińską powiem tak - dobry głos, dobre kawałki, choćby to co robiła z ONA
Ale....to se ne vrati, Pane Havranek bo to co Chylińska odwala teraz to totalne zmarnowanie swoich możliwości czyli przejście ze stylu rockowego na styl, no własnie "........" wie co to jest, jakaś Reni Jusis czy cuś :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.01.2010 19:12

janniko napisał(a):

Wow!

Ale, z tą publicznością, nie przesadzaj.

To, że nas media karmią tą dodowo/filowo/rodowiczową papką
i pokazują, że ktoś się pojawia na ich koncertach?

I bardzo dobrze. Chcą - niech mają.

Ja widzę to inaczej - grupa sycąca się dobrą muzyką jest co najmniej taka sama, albo i większa.

Kaśka, moja córa, wraz ze znajomymi, potrafi bawić się, i słuchać, muzyką od Filharmonii,
przez Wolną Grupę Bukowina do Openera.
Od britpopu, indy i metalu, przez Stonesów, Pink Floydów do Przemykowej.
Nie chwaląc się, jam ją tego uczył.
Jedynym efektem posłuchania, swego czasu, A-Teens była tylko chęć poznania oryginału.
Teraz - ja się od niej uczę.

A do tych damskich głosów (minionych?) to dorzuciłbym Elę i Martynę.

A co do tych "nieznanych", no może raczej "mało znanych" Riverside.

janniko napisał(a):Wybaczcie ten dyspotyczny i niegrzeczny ton. Taki mam gówniany styl.

Wybaczam!
Ponieważ przestałeś podawać się za "krawata" i zmieniłeś awatarek na,
bliską również memu sercu, pacyfę, skłonny ci jestem dużo wybaczyć.

Tylko mam nadzieję, że to nie jest taki przedwyborczy "piar" ... :wink:

brbrbrbrbrbrbrbr - cofam. Cofam. Teraz Ty wybacz. Miało nie być o ... :D

PS a to powinno Akurat zadowolić Was obu bo Lubię mówić z Tobą
Ostatnio edytowano 23.01.2010 19:27 przez weldon, łącznie edytowano 1 raz
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2010 19:27

weldon napisał(a):....A do tych damskich głosów (minionych?) to dorzuciłbym Martynę ....

MARTYNA to jest to :idea:
Do mnie jednak bardziej przemawiają jej Domy ale w wersji pierwotnej czyli solo:

janniko napisał(a):....Wybaczcie ten dyspotyczny i niegrzeczny ton.....

Wybaczamy :lol:
A na pokutę daję Ci do posłuchania TO :devil:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 23.01.2010 19:43

Przepraszam panie Elę i Martynę za pominięcie..
Macie panowie rację.. też piękne rockowe głosy.
Ale niestety p. Mielaczarek zupełnie w radiu pominięto i olano.
Tak się składa, że mój przyjaciel z Lublina zna ja dość dobrze i opowiadał mi jej historię i rozżalenie..

Co do Akurat.. to właśnie akurat o to mi chodzi... że to poezja śpiewana.. lub jakby to tam nie nazwał..

Piotrze, co do tytuł tego tematu, to zwracam honor.. fak fakiem.. masz rację..
po prostu ja cierpię z tego powodu, że dobra polska muza rockowo powoli zdycha, w tym czasie gdy na Zachodzie i w USA nadal sobie spokojnie kwitnie .. choć nie tak oczywiście jak w onych latach..

pozdro
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.01.2010 20:14

To może coś "posoulujemy" na wieczór :wink:

Kawałek z filmu Duets - piosenka Otisa Redinga w nieco innym wykonaniu:

Królowa Soulu czyli Aretha Franklin w nieco innym niż soulowym brzmieniu z jednego z moich ulubionych filmów:
www.guavaleaf.com/video/1020/Aretha-Fra ... s-Brothers
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.01.2010 20:28

janniko napisał(a):... też piękne rockowe głosy...
Oj, bluesowe, bluesowe ...

janniko napisał(a):... że dobra polska muza rockowa powoli zdycha...
A Lao Che, Hurt, Skowyt, Vintage, Venflon, Riverside, DePress (choćby przez "przeklętych" mi się zaplątali), Strachy..., Grabaż, Hunter, Happysad, Maleo Reggae Rockers, Love de Vice, Zacier, Bajzel, Gaba Kulka, Agressiva 69, Pogodno, Carrion, Sen Zu, Carnal, Zielone Żabki, Orbita Wiru, Proletaryat, Żywioły, Prawda, Zabili Mi Żółwia, Wszystkie Wschody Słońca ... tchu mi zabrakło ... to "Wszystko ch**"?
Elektryczne Gitary :wink:

Let there be rock, a polski rock może zaśpiewać Jeszcze nie umarłem

Piotrek_B napisał(a):...czyli solo...

... a nawet z Andrzejem Nowakiem TSA!.
Jakość może marna, ale miałem przyjemność, tak gdzieś po jakichś dwudziestu latach,
akurat na tym koncercie znów ich obejrzeć.

Jezu! Jaki ja stary jestem :wink:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 23.01.2010 22:40

Vintage - fajne profesjonalne granie, świetne aranżacyjne pomysły ale bardzo średni głos
Venflon - przeciętny hardcore.. ale niezły głos.. fakt.
Riverside - fajne brzmienie.. w swoim stylu niezłe.. ale głos mocno przeciętny..
Love de Vice - hm.. można posłuchać.. ale..
Agressiva 69 - dobre brzmienie, ciekawe pomysły, ale znów ten średni głos..
Sen Zu - ciekawe, ale hm.. dość wtórne.. może z nich coś będzie..
Carrion - nawet niezłe.. choć nic charakterystycznego.. głos .. nieźle "zrobiony", ale z barwą ma kłopoty.. momentami beczący!
Carnal - w swoim stylu nienajgorsze.. ale umówmy się.. daleko im do mistrzów tego gatunku..
Orbita Wiru - w miarę poprawny hardcore.. czy cóś takiego..

Większość z tych kapel grają jednak ciężkiego rocka. Dla określonej publiczności..

Lao Che, Hurt, Skowyt, Strachy, Grabaż, Hunter, Happysad (k.. mać - Miłość to nie pluszowy miś!!! katastrofa!!!), Maleo Reggae Rockers, Zacier (upalone miernoty!), Bajzel, Gaba Kulka (poezja udziwniona i pretensjonalna!), Pogodno (takie niby objawienie?.. chyba tylko medialne!), Sen Zu, Zielone Żabki, Żywioły, Prawda, Zabili Mi Żółwia, Wszystkie Wschody Słońca
Żenada w stylu Muńka i innych Myslovitzów. .miałczydupy..
:twisted: :P :twisted: :P
No, ale o gustach się ponoć nie dyskutuje..
:P :P
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.01.2010 09:21

Ale zawsze to jakoś tak optymistyczniej brzmi, niż rozmowy o pogrzebach. :D
Jak posłucham dziś Randez-Vous, Rezerwat, 1000000 Bulgarians, Braku, KSU, Moskwy
to też widzę niedostatki w warsztacie i wokalu.
Ale jaka ekspresja. Świeżość. Pomysł.
Nie każdy musiał być zaraz Exodusem.
Ale, z Riverside, to przesadzasz. Ja ich słucham od "Out Of Myself".
Wtedy mało kto o nich słyszał w Polsce, ale już znała ich Europa.

Dobry wokal, to miał facet z Banku, ale to nie jest wszystko "co misie lubią najbardziej".
Jeszcze trzeba umieć dać kopa i, tu się zgodzę, faktycznie, tendencyjnie, zmierzam w kierunku
ostrego grania. Rock, heavy, progressive, ale też blues i reagge ...
Są takie dwie stacje w internecie, no i dzieciak, które odpowiadają mi
i kształtują co słucham, więc też to dalej przekazuję.

Lao Che i Muńka - nie ruszaj :wink: Najpiękniejsze piosenki o moim mieście śpiewają.

pzdr

24 stycznia

1962 Grupa The Beatles podpisała kontrakt z menedżerem Brianem Epsteinem,
zwanym "piątym beatlesem". To on, odpowiedzialny był za zmianę wizerunku grupy
i przebrał niegrzecznych chłopców w skórach w garnitury.
Tutaj, w Top Ten Club w Hamburgu

1967 urodził się John Myung - basista progmetalowej grupy Dream Theater.

1949 Urodził się John Belushi - Jake Blues z filmu The Blues Brothers,
filmu kultowego, gromadzącego całą plejadę gwiazd amerykańskiej sceny muzycznej,
m.in. Aretha Franklin, Ray Charles, James Brown, John Lee Hooker, Cab Calloway.
Everybody Needs Somebody To Love.
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 24.01.2010 10:32

weldon napisał(a): Ale, z Riverside, to przesadzasz. Ja ich słucham od "Out Of Myself".
Wtedy mało kto o nich słyszał w Polsce, ale już znała ich Europa.

Dobrze i profesjonalnie grają, świetne pomysły, super brzmienie, ale głos.. hm.. bardzo dobry, mocny, czysty ale bezjajeczny.. zupełnie niecharakterystyczny i nie rozpoznawalny... i to jest ból.. (wybacz)

weldon napisał(a):Dobry wokal, to miał facet z Banku...

Fakt faktem, facet miał rock'owy głos, z charakterem i przyszłością.. niestety zanikł gdzieś w kosmicznych otchłaniach budowy "nowej Polski"..
Bank
Niestety nikt się nimi nie zajął, może za słabe pomysły mieli.. ? a może media ich za coś tam nie polubiły. Byłem w 81 na ich koncercie w Krakowie na Błoniach. Na scenie wtedy stali zomowcy.. ale była jazda!

Był też taki koleś Mr. Zoob (Mój kawałek podłogi). mniamniuśny głos. Piękny, zdarty, iście rockowy! Ale gdzieś przepadł.
U nas się kurka wodna nie promuje dobrych głosów, lecz "znajomych królika"! Niestety nawet w tej dziedzinie liczą się tylko układy.. :(

weldon napisał(a):Lao Che i Muńka - nie ruszaj :wink: Najpiękniejsze piosenki o moim mieście śpiewają.

Wybacz Waldon że urażam twoje miasto, ale przyznaj, że ci to już zupełnie nie mają żadnych głosów. Piosenki podwórkowe, umpa umpa na harmoszce i tyle.
Co to wogóle za styl? Oświeć mnie proszę!
To na pewno nie jest punk, nie rock'n'roll, nie rock... jakieś takie ain cwain draj.. cietyrie pjat', wyszoł zajcik poguljat'!

Wyzłaszczam się tak sowicie, bo wkurza mnie to, że radio jest zalane takim siurkowatym i nijakim chłamem, a o dobrej muzyce muszę się dowiadywać z for, z sieci i szukać i wygrzebywać!
Nawet Radio Eskarock poza dobrą muzyką wciąż zapuszcza te jęki.. ech..
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.01.2010 10:49

janniko napisał(a):Wybacz Waldon że urażam twoje miasto ...

Eee, tam. Nie gniewam się, Waldek ...

A tak, a propos wokalu: Sztywny z tym Panem, nawet, po latach, tu na koncercie Trójki, 4 czerwca ub.r.

Obrazek
też był niesamowity.

Kuda do niego "Idolowi"?

Chociaż, nie powiem Kostium im wyszedł.

A, tak wracając do Pań: Nosowska, Bartosiewicz to nie teges ...?
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 24.01.2010 11:11

weldon napisał(a):A, tak wracając do Pań: Nosowska, Bartosiewicz to nie teges ...?

No nie.. wiadomo - Bartosiewicz jest prawie moją idolką. Świetny głos, świetne pomysły, piękne piosenki!
Nosowska.. hm.. kwestia gustu, ale szanuję ją bardzo za indywiduum i za charakterystyczny głos.

A Szt. Pal?
wybacz, ale pozostawię beż większego komentarza..
tylko pozwolę sobie zauważyć, że z takim zduszonym tenorem to w operetce by może i dobrze wypadł kolo.. ale na scenie rock'owej??? sory Winnetou..
idę sobie upolować bizona...
:cry:
janniko
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) janniko » 24.01.2010 13:36

PS
Dla mnie dziwnym fenomenem był i jest DeMono!
Szczerze mówiąc pan A. Krzywy ma stosunkowo słaby głos, taka sobie barwa, skala przeciętne... a słucha się tego cudnie! Ma w sobie coś niesamowicie rock'owego, no i pomysły i kopa też mają.

Dwa fenomenalne kawałki:
Kochać inaczej..
Kapelusze..

:wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.01.2010 14:33

janniko napisał(a):A Szt. Pal?
wybacz, ale pozostawię beż większego komentarza..

Stary czy nowy? Bo mi nowy też nie podchodzi.

Ja tam słuchu nie mam, muzykę słucham trochę uszami ale jednak,
bardziej duszą i oczami, więc też, często, okazuje się, że kompletnie się na tym nie znam.

Na przykład Kazik skończył się dla mnie na "Spalam się",
a ta jego ostatnia płyta to, faktycznie zgliszcza. Cugowski i ci jego Bracia,
to zawsze byli powyżej dna tylko dlatego, że tam grzeli ławy Kombi, Feel i Papa Dance,
a teraz słyszę, że ten pierwszy wydaje cud płytę, a tamci dwaj to objawienie, najlepsze głosy?

Niestety, wiele zespołów, dla mnie, skończyło się, jak nuamieli się śpiewać.
Np. ten Bregović. Biały Guzik - super hiper, a ten - szkoda gadać.
Albo Gayga - gdyby to pociągnęła, a nie została McDivą.
Kayah - zaczynała z Tiltem ...

DeMono? Nieeeee. DePress! :wink:

A z bizonami uważaj. Te najbliższe są pod ochroną.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Ogólna dyskusja na tematy muzyczne - strona 88
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone