Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odrobina szaleństwa na otarcie łez – ZEA listopad 2022

Zjednoczone Emiraty Arabskie dzielą się na siedem emiratów rządzonych przez emirów - Abu Zabi, Dubaj, Adżman, Fudżajra, Ras al Chama, Szardża, Umm al Kajwajn. W Dubaju - jednym z miast ZEA, znajdują się bankomaty wydające sztabki złota. Zjednoczone Emiraty Arabskie mają ponad 40 lotnisk. W Dubaju znajduje się jedyny na świecie 7 gwiazdkowy hotel - Burj Al Arab.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.08.2023 19:25

pomorzanka zachodnia napisał(a):Jak dużo tych zwierzątek, niesamowite. Nie wiedziałam że tak może wyglądać pustynia, tzn że jest w stanie przyjąć tyle roślinności.

Jak te rośliny podlewają czy w jakiś inny spoosób nawadniają to będą rosły :tak:
Ilość zwierzaków rzeczywiście była imponująca - to na wielki plus tego lotu :hearts:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.08.2023 19:27

"pavlo"]Piękne foty w cudownej scenerii :)
Latanie nisko nad ziemią ma swoje uroki i specyfikę.Wzniesienie się na 1000m to już jest coś innego. Z takiej perspektywy wszystko na dole jest takie poukładane, czyste, wyglądające perfekcyjnie. Wschodu słońca z powietrza nigdy nie widziałem, kto by tak rano wstawał :mg:

Jak to kto :mg: :mg: :mg: Wstawaj Śpiochu polatać rankiem :mg: :mg: :mg:
Tak, z wysoka świat wygląda inaczej niż z poziomu ziemi :tak: Nie widać tak bardzo bałaganu który ludzie robią :mg:

Zachody to i owszem bo to ostatnie tchnienie termiki i lotu żaglowego nad górami.

Widzisz - Ty zachód, my wschód i bilans wychodzi na zero :proszedzieki:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.08.2023 19:31

maslinka napisał(a):Ale piękna ta pustynia :hearts: I wschód słońca. Zwierzaki niesamowite :D

Przyłączam się do zachwytów :D To musiało być nieziemskie przeżycie.

Było :hearts: Jeszcze troszkę Was pokatuję zdjęciami i opisami bo rzeczywiście to wszystko co widzieliśmy było piękne - pustynia, zwierzęta, widoki :tak:
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 23.08.2023 20:34

:mg: :mg: :mg: taki przewrotny początek postu :mg: :mg: :mg:
Beata mój nos mi mówi, że na samych żaglach Wasza pasja się nie skończy :mg: Nos jest u mnie duży, duży, ale nie strugany :mg:
Jak ja w wieku lat 10-ciu dotknąłem zabawek lotniczych i pływających to ta zaraza :mg: siedzi we mnie do dzisiaj :D Nie wyganiam jej. Pożyteczna jest :mg:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 24.08.2023 08:03

pavlo napisał(a)::mg: :mg: :mg: taki przewrotny początek postu :mg: :mg: :mg:
Beata mój nos mi mówi, że na samych żaglach Wasza pasja się nie skończy :mg: Nos jest u mnie duży, duży, ale nie strugany :mg:
Jak ja w wieku lat 10-ciu dotknąłem zabawek lotniczych i pływających to ta zaraza :mg: siedzi we mnie do dzisiaj :D Nie wyganiam jej. Pożyteczna jest :mg:

Nie życz mi źle ;) Całkiem serio nie chcę dzielić bo wiem, że wtedy zabraknie czasu i funduszy. :smutny:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 24.08.2023 08:29

Skoro jesteśmy tak wysoko nad ziemią pora dać odrobinę przyjemności naszej ptaszynie :hearts: .

DSC_9397.JPG

Opiekun zdejmuje mu czapeczkę i puszcza wolno w przestworza.

DSC_9398.JPG

DSC_9399.JPG

Ptak fruwa wolny dłuższą chwilę po czym opiekun gwizdnięciem przywołuje go do balonu.

Sokół nie bardzo ma ochotę wrócić ale po chwili pojawia się przy koszu i siada na poręczy.

Sokolnik zagwizdał jeszcze raz i podopieczny grzecznie przefrunął z kosza na rękę opiekuna.

DSC_9400.JPG

Wspaniały, majestatyczny, niesamowicie mądry ptak :hearts: .

Szkoda, że już koniec jego fruwania bo mogłam na niego patrzeć i patrzeć.

Jeszcze kilka słów o samym locie.

Jak już wspominałam – lotu zupełnie nie czuć.

Myślałam, że będę się bać otwartej przestrzeni tam kilometr w górze – w końcu balon to nie samolot, tu nie ma ściany, szyb, tu wszystko jest „na żywo, bez zabezpieczeń i barierek”.

A jednak nie bałam się.

Czułam się absolutnie bezpiecznie i komfortowo.

Lot był czystą przyjemnością i dawał niesamowity kontakt z naturą.

Odnosiło się wrażenie, że zwierzęta, piasek i wszystko co na ziemi jest na wyciągnięcie ręki.

Było cicho, nie trzęsło.

To świat przesuwał się nam przed oczami a nie my się poruszaliśmy.

DSC_9401.JPG

DSC_9402.JPG

DSC_9403.JPG

DSC_9404.JPG

DSC_9405.JPG

DSC_9406.JPG

Nasz bohater prezentuje skrzydła.

DSC_9407.JPG

DSC_9408.JPG

A my rozglądamy się wciąż po pięknej pustyni.

DSC_9409.JPG

DSC_9410.JPG

Ten brązowy długi pas wygląda nam na tor wyścigowy dla wielbłądów.

DSC_9411.JPG

Emiratczycy budują takie rzeczy bo bardzo lubią swoimi galendami przyjechać na pustynię, pojeździć po wydmach, pościgać się na wielbłądach, popuszczać sokoły.

Nudzą się więc szukają rozrywek.

Lecimy nad hodowlą wielbłądów.

DSC_9413.JPG

DSC_9414.JPG

Sokolnik pyta czy ktoś chce bliżej zapoznać się z sokołem.

Oczywiście od razu krzyczę, że jestem chętna.

Dostaję rękawicę i ptaka na rękę.

20221107_065351.jpg

Głaszczę go bardzo delikatnie po brzuszku.

DSC_9412.JPG
20221107_065408.jpg

Jest taki spokojny i mięciutki.

Kocham ptaki :hearts: .

Oddaję pupila opiekunowi.

DSC_9415.JPG

DSC_9416.JPG

DSC_9417.JPG

DSC_9418.JPG

pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 24.08.2023 20:52

Piękna seria zdjęć z powietrza; z wysoka i z niska :) widzę, że zachwycasz tymi widokami. Jak zawsze ptaki też podziwiasz i je lubisz :) Ja tym ptaszorom zazdroszczę, że one mają codziennie jakiś swobodny lot i to bez kabiny :mg:
Cieszę się z Twojego balonowania bo w powietrzu sporo czasu spędziłem i wiem, że latanie bezkabinowe było zawsze najcudowniejsze :) Czujesz wtedy zapach lasu, sadów, skoszonej trawy,... i inne zapachy też :mg:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.08.2023 16:57

Piękne widoki , piękne zdjęcia :D
Ptaszor też fajny . . .

Pozdrawiam
Piotr
Trajgul
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Trajgul » 26.08.2023 05:21

pavlo napisał(a):Cieszę się z Twojego balonowania bo w powietrzu sporo czasu spędziłem i wiem, że latanie bezkabinowe było zawsze najcudowniejsze :) Czujesz wtedy zapach lasu, sadów, skoszonej trawy,... i inne zapachy też :mg:

Nie ma Cię czasami tam? Codziennie mi tu latają nad głową i rano i popołudniu. Wczoraj chyba 32 sztuki leciały:
20230825_183252.jpg

Kapitańska, sorry za OT.
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 26.08.2023 20:02

Trajgul napisał(a):
pavlo napisał(a):Cieszę się z Twojego balonowania bo w powietrzu sporo czasu spędziłem i wiem, że latanie bezkabinowe było zawsze najcudowniejsze :) Czujesz wtedy zapach lasu, sadów, skoszonej trawy,... i inne zapachy też :mg:

Nie ma Cię czasami tam? Codziennie mi tu latają nad głową i rano i popołudniu. Wczoraj chyba 32 sztuki leciały:
20230825_183252.jpg

Kapitańska, sorry za OT.

Niestety już nie latam :nie: :cry:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 31.08.2023 18:14

Kapitańska Baba napisał(a):Myślałam, że będę się bać otwartej przestrzeni tam kilometr w górze – w końcu balon to nie samolot, tu nie ma ściany, szyb, tu wszystko jest „na żywo, bez zabezpieczeń i barierek”.

A jednak nie bałam się.

Czułam się absolutnie bezpiecznie i komfortowo.

Lot był czystą przyjemnością i dawał niesamowity kontakt z naturą.

I o taką opinię mi chodziło. Wszystko jasne :D , jak tylko będzie okazja - lecę :smo: .

Ps. Jeśli przeżyłam nurkowanie, to tym bardziej przeżyję latanie ;) .
crooopka
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) crooopka » 05.09.2023 15:42

Ostatnie odcinki to uczta dla oczu :hearts: Niesamowite te widoki z lotu balonem...
majkik75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majkik75 » 05.09.2023 19:31

Pani Kapitan - wszystko ok? Będzie dalszy ciąg? Pewno jakiś wyjazd trwa, ale tak kontrolnie wolę się upewnić :papa:

pozdrawiam, Michał
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.09.2023 21:05

majkik75 napisał(a):Pani Kapitan - wszystko ok? Będzie dalszy ciąg? Pewno jakiś wyjazd trwa, ale tak kontrolnie wolę się upewnić :papa:

Musimy uzbroić się w cierpliwość , na pocieszenie - będą nowe zdjęcia i relacja :D

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 11.09.2023 11:02

pavlo napisał(a):Piękna seria zdjęć z powietrza; z wysoka i z niska :) widzę, że zachwycasz tymi widokami. Jak zawsze ptaki też podziwiasz i je lubisz :) Ja tym ptaszorom zazdroszczę, że one mają codziennie jakiś swobodny lot i to bez kabiny :mg:
Cieszę się z Twojego balonowania bo w powietrzu sporo czasu spędziłem i wiem, że latanie bezkabinowe było zawsze najcudowniejsze :) Czujesz wtedy zapach lasu, sadów, skoszonej trawy,... i inne zapachy też :mg:

Ptaki to moja wielka miłość od dawna :hearts:
Nie zrozumie drugiego ktoś kto sam nie spróbował więc...cieszę się że tu jesteś :tak:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zjednoczone Emiraty Arabskie - الإمارات العربيّة المتّحدة