Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odrobina szaleństwa na otarcie łez – ZEA listopad 2022

Zjednoczone Emiraty Arabskie dzielą się na siedem emiratów rządzonych przez emirów - Abu Zabi, Dubaj, Adżman, Fudżajra, Ras al Chama, Szardża, Umm al Kajwajn. W Dubaju - jednym z miast ZEA, znajdują się bankomaty wydające sztabki złota. Zjednoczone Emiraty Arabskie mają ponad 40 lotnisk. W Dubaju znajduje się jedyny na świecie 7 gwiazdkowy hotel - Burj Al Arab.
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 02.08.2023 08:27

Kapitańska Baba napisał(a):
maslinka napisał(a):Chyba wiem, o co chodzi Aglaii. Nie o sztuczność w kontaktach z ludźmi, tylko o sterylną wręcz czystość i "wymuskanie" każdej budowli.
Pewnie może to sprawiać wrażenie "Disneylandu", bo wydawać się może (podkreślam - może ;)) mało autentyczne.

Absolutnie nie krytykuję i pewnie dobrze bym się czuła w tak czystym i pięknym otoczeniu :) Z moimi "schizami higienicznymi" nie mam łatwo na Bałkanach :lol:
Jedyny islam, jaki znam, to ten bałkański. I na świeżo, po Sarajewie, mogę powiedzieć, że tam to zupełnie inaczej wygląda. Nie powiem, że lepiej - inaczej :D

O tym nie pomyślałam :oops: :oops: :oops:
Czystość jest trochę wymuszona - gdyby przestali sprzątać choć na chwile wszechobecny pustynny piach byłby wszędzie - na budynkach, na podłogach (rysując przy tym piękne marmury), na dywanach. To pustynia i oni chyba po prostu nie mają wyjścia.

Dla mnie jedyny islam jaki widziałam to ten emiracki :oczko_usmiech: I bardzo skrajny - nie mogłam patrzeć wręcz na te kobiety które nawet na oczach miały siatki, a jak jeszcze pomyślę że na twarzach często mają jakieś metalowe konstrukcje to mnie dreszcze wstrząsają, i taki bardzo lajtowy - z monopolowymi za rogiem :oczko_usmiech:

Tak - ja właśnie o tych wymuskanych, lśniących nowością budynkach a nie ludziach - ci nie wątpię, że byli autentycznie serdeczni :-) . Byliśmy np. w Iranie (czyli Islam level hard ;-) ) i tam byliśmy zaskoczeni, że było naprawdę czysto (porównując to np. z Tunezją czy nawet Grecją albo południowymi Włochami) ale porównując z tym co widzę w tej relacji to jednak syf i malaria ;-) - chociaż bardzo nam się podobało :-) .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.08.2023 19:39

Islam już w VII wieku wprowadził zalecenia dotyczące czystości również w znaczeniu fizycznym . Czystość i higiena są niezbędnymi i podstawowymi elementami wiary , są istotnymi elementem życia Muzułmanina . W Koranie jest mnóstwo wersetów o tym traktujących , np. "Zaprawdę , Bóg miłuje tych , którzy zwracają się do Niego żałując i kocha tych , którzy zachowują czystość ( poprzez mycie i czyszczenie ciała i części intymnych do wykonania modlitwy ) ."
Posiadając w ZEA ogromne środki finansowe kreują swoje otoczenie w myśl zaleceń Proroka - ”Czystość to połowa wiary” i mają do tego prawo moim zdaniem . Dla jednych to wybudowane z rozmachem wspaniałe budowle , dla drugich Disneyland . . . ;)

Co do różnic pomiędzy europejskimi i azjatyckimi krajami , wydaje mi się , że nie dotyczą one wiary .
Islam jest ten sam , ale możliwości wyznawców w różnych krajach świata - już nie

Pozdrawiam
Piotr
Aglaia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aglaia » 04.08.2023 08:25

Ja im nie odmawiam prawa do życia w czystości - to się nawet chwali ;-) . Moje doświadczenie jest jednak takie, że nie wszędzie w świecie muzułmańskim jest aż tak sterylnie.

Meczet, który był pokazany w tej relacji mi osobiście skojarzył się z bazyliką w Licheniu - jedni lubią taką architekturę, inni nie i ja akurat z tych drugich ;-) .

Do ZEA na dłuższy urlop raczej bym się nie wybrała ale jako 1-2 dniowy w stop w dalszej podróży może kiedyś tam trafię więc czekam na dalszy ciąg relacji :-).
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.08.2023 07:51

"Beata W."]Czyli jedźmy dalej, czyżby Dubaj? 8)

Chyba tak :tak:

Jeśli chodzi o Emiraty i ich islam to jednak chyba najwyższy level bogactwa i okazywanego na każdym kroku przepychu. Chociażby właśnie te kompasy do modlitwy, strzałki z kierunkiem chyba we wszystkich hotelach.
Kobiety i ich stroje haftowane złotymi nitkami i innymi świecidełkami oraz samochody którymi są wożone jednak na bardzo bogato.
Aż ciężko myśleć jak naprawdę wygląda ich życie.

Życia mieszkańców Emiratów z wyzszych sfer my szaraczki raczej nie mamy szansy poznać bliżej. Dla mnie nie do zaakceptowania jest ich wielożeństwo - nie byłabym w stanie być którąś tam z kolei żoną :oczy:

Zupełnie inny Islam widzieliśmy w Dubaju w starej jego części w totalnej biedzie i skromności. Mężczyźni modlący się tłumnie przed meczetem na ulicy i kolejki do łaźni do mycia nóg. Weszłyśmy z córką do takiej toalety gdzie właśnie kobiety myły nogi i raczej to my byłyśmy dla nich atrakcją turystyczną.
Faktycznie jednak to co było w Abu Dhabi tak zupełnie różne od tego co w Dubaju jednak różni się od tego islamu jaki można zaobserwować w Bośni, Serbii czy nawet Turcji te bardziej europejskie miejsca są jednak dla nas mniej egzotyczne :)

My tak naprawdę niewiele tego ich islamu mogliśmy poznać - sama się przekonasz w dalszym ciągu relacji. ;)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.08.2023 08:02

Aglaia napisał(a):Tak - ja właśnie o tych wymuskanych, lśniących nowością budynkach a nie ludziach - ci nie wątpię, że byli autentycznie serdeczni :-) . Byliśmy np. w Iranie (czyli Islam level hard ;-) ) i tam byliśmy zaskoczeni, że było naprawdę czysto (porównując to np. z Tunezją czy nawet Grecją albo południowymi Włochami) ale porównując z tym co widzę w tej relacji to jednak syf i malaria ;-) - chociaż bardzo nam się podobało :-) .

Takiej czystości jak w Emiratach nie spotkaliśmy nigdy nigdzie ;)
Ten Wasz Iran musiał być ciekawy :oczko: Absolutna egzotyka ;)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.08.2023 08:05

piotrf napisał(a):Islam już w VII wieku wprowadził zalecenia dotyczące czystości również w znaczeniu fizycznym . Czystość i higiena są niezbędnymi i podstawowymi elementami wiary , są istotnymi elementem życia Muzułmanina . W Koranie jest mnóstwo wersetów o tym traktujących , np. "Zaprawdę , Bóg miłuje tych , którzy zwracają się do Niego żałując i kocha tych , którzy zachowują czystość ( poprzez mycie i czyszczenie ciała i części intymnych do wykonania modlitwy ) ."
Posiadając w ZEA ogromne środki finansowe kreują swoje otoczenie w myśl zaleceń Proroka - ”Czystość to połowa wiary” i mają do tego prawo moim zdaniem . Dla jednych to wybudowane z rozmachem wspaniałe budowle , dla drugich Disneyland . . . ;)

Co do różnic pomiędzy europejskimi i azjatyckimi krajami , wydaje mi się , że nie dotyczą one wiary .
Islam jest ten sam , ale możliwości wyznawców w różnych krajach świata - już nie

Pozdrawiam
Piotr

Ja to Ci powiem Piotrze, że kamień z mojego serca że nie jestem muzułmanką :oczy: Bo nienawidzę sprzątać :mg: Wszelkie inne czynności do wykonania w domu są w porzadku za wyjątkiem sprzątania :oops: Więc ta sterylność wokół była dla mnie tym bardziej zaskakująca i przyjemna :oops:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.08.2023 08:10

Aglaia napisał(a):Ja im nie odmawiam prawa do życia w czystości - to się nawet chwali ;-) . Moje doświadczenie jest jednak takie, że nie wszędzie w świecie muzułmańskim jest aż tak sterylnie.

Meczet, który był pokazany w tej relacji mi osobiście skojarzył się z bazyliką w Licheniu - jedni lubią taką architekturę, inni nie i ja akurat z tych drugich ;-) .

Do ZEA na dłuższy urlop raczej bym się nie wybrała ale jako 1-2 dniowy w stop w dalszej podróży może kiedyś tam trafię więc czekam na dalszy ciąg relacji :-).

Emiratczycy mają ogrom pieniędzy, jeszcze więcej pracowników do wykonywania przyziemnych obowiązków więc myślę, że stąd po części ta sterylność ;)

Mi się ten meczet podobał - był jak z bajek które czytałam jako dziecko.
I w meczecie i w pałacu prezydenckim byliśmy po przeogromnym wrażeniem wykonania. Nigdzie nie było fuszerki, wszystkie spoiwa idealnie równe i tak cienkie, ze prawie niewidoczne. U nas to się absolutnie nie zdarza (ps - mam od dwóch lat budowę za oknem, gdyby ekipa zza okna budowałą w Emiratach po pierwszych paru godzinach wyleciałaby z hukiem za swoją fuszerkę :mg: )
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.08.2023 08:52

Opuszczamy Emirates Palace oraz samo Abu Dhabi.

DSC_9042.JPG

DSC_9043.JPG

DSC_9044.JPG

Mijamy miejsce pierwszego odwiertu ropy na terenie Emiratów.

DSC_9045.JPG

Jedziemy nadmorską ulicą Corniche.

DSC_9046.JPG

DSC_9048.JPG

DSC_9049.JPG

DSC_9050.JPG

DSC_9051.JPG

DSC_9052.JPG

Abu Dhabi jest takie kolorowe od kwiatów.

Oczywiście wszystkie trawniki i kwietniki są pokryte instalacjami do nawodnienia.

DSC_9053.JPG

DSC_9054.JPG

DSC_9055.JPG

DSC_9056.JPG

Sześciopasmową autostradą kierujemy się w stronę Dubaju.

Podobno Emiratczycy bardzo mocno pracują nad stworzeniem nowego połączenia Abu Dhabi – Dubaj autostradą na której prędkość minimalna wynosiłaby coś ponad 200 km/h.

Muszą coś wymyślać bo korki na trasie potrafią być dokuczliwe.

O tej porze na szczęście jest w miarę luźno, przemieszczamy się płynnie choć powoli (pamiętamy – fotoradary i ograniczenia prędkości dla autokarów).

Mijamy las namorzynowy – nie często spotykany w tej szerokości geograficznej.

W lesie poodobno jest mnóstwo ptaków i ryb.

DSC_9057.JPG

DSC_9058.JPG

Po prawej stronie widać w oddali wczoraj odwiedzony meczet.

DSC_9063.JPG

DSC_9065.JPG

A tu przewoźnik lotniczy Abu Dhabi – Etihad i lotnisko.

DSC_9068.JPG

I piach...

DSC_9069.JPG

DSC_9070.JPG

DSC_9071.JPG

Co krok widać jakiś meczet.

One są budowane tak aby każdy miał do niego max 15 minut drogi piechotą.

DSC_9072.JPG

DSC_9074.JPG

DSC_9075.JPG

DSC_9077.JPG

DSC_9079.JPG

Po lewej stronie widać żurawie starego portu.

DSC_9080.JPG

Jechaliśmy chyba niecałe dwie godziny.
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 07.08.2023 18:43

To już prawie koniec? 8O
Tak się rozsmakowałam w tym luksusie, że aż mi żal.
Wszystko mi się podobało, naprawdę WSZYSTKO :hearts: . Chętnie bym sobie taką wycieczkę zafundowała. Kto wie, może kiedyś :D
Natenczas mam akumulatory naładowane greckim i chorwackim słońcem i mam nadzieję, że mi na długo starczy energii (i opalenizny :oczko_usmiech: )
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.08.2023 20:31

"wiola2012"]To już prawie koniec? 8O

Abu Dhabi tak. Ale nie relacji ;)

Tak się rozsmakowałam w tym luksusie, że aż mi żal.

Teraz będzie ciut inaczej - zresztą, sama zobaczysz :mg:

Wszystko mi się podobało, naprawdę WSZYSTKO :hearts: . Chętnie bym sobie taką wycieczkę zafundowała. Kto wie, może kiedyś :D

Do Emirates Palace też bym wróciła - bo plaża, ptaki i zapachy mnie urzekły ;)

Natenczas mam akumulatory naładowane greckim i chorwackim słońcem i mam nadzieję, że mi na długo starczy energii (i opalenizny :oczko_usmiech: )

Znaczy wyjazd udany? ;) Wrednie zabrzmi ale cieszę się, ze wróciłaś i czekam na Chorwację Twoim okiem :pociesza:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.08.2023 08:35

Już widać Dubaj.

DSC_9081.JPG

DSC_9082.JPG

DSC_9083.JPG

To kilka słów o samym mieście.

Dubaj to dawna niewielka wioska rybacka nad Zatoką Arabską.

Dziś to jedno z bardziej znanych i kosmopolitycznych miejsc świata.

Emirat zamieszkały przez około 200 narodowości.

Sam Dubaj od dawna był wielką handlową potęgą.

Już od ok. VII wieku Dubajczycy eksportowali do Chin perły.

Importowali zaś z Chin jedwab oraz porcelanę którą sprzedawali dalej do Europy.

Jak widać mieli żyłkę do interesów i handlu.

Choć w tej chwili nie żyliby na pewno z tego handlu tak jak dawniej – perły teraz są sztuczne, jedwab czy porcelanę można kupić bezpośrednio.

Odkrycie ogromnych złóż ropy naftowej postawiło Dubaj i resztę emiratów w troszkę innej rzeczywistości.

Dubaj stał się jednym z bogatszych miast w regionie.

Jest on miastem kontrastów.

Spotkamy w nim przeogromną ilość nowoczesnych wysokościowców a z drugiej strony jest w nim wiele pięknych tradycyjnych rezydencji należących do szejków położonych nad brzegiem błękitnej wody otoczonej mięciutkim piaskiem.

W Dubaju – z powodu jego bogactwa zostały zrealizowane nowatorskie projekty architektów.

Mamy tu najwyższy budynek świata, słynny hotel Burj Al Arab, ogromne akwarium czy stok narciarski.

Są wyspy w kształcie palm czy mapy świata.

Dubaj podzielony jest na dwie części kanałem Creek.

Jedziemy ulicą Szejka Zayeda.

DSC_9084.JPG

Wieżowce widoczne w oddali to w przeważającej większości budynki mieszkalne.

DSC_9085.JPG

DSC_9086.JPG

DSC_9087.JPG

DSC_9090.JPG

DSC_9091.JPG

DSC_9092.JPG

DSC_9093.JPG

DSC_9094.JPG

DSC_9096.JPG

DSC_9097.JPG

DSC_9098.JPG

DSC_9099.JPG

Dubaj to cały czas jeden wielki plac budowy.

Między drapaczami chmur co chwilę widać, że coś nowego powstaje.

DSC_9100.JPG

DSC_9101.JPG

Ten wiadukt po prawej stronie to naziemna linia metra.

DSC_9103.JPG

Jest w pełni zautomatyzowana, posiada trzy klasy przedziałów – zwykłe, dla kobiet i luksusowe.

Co ciekawe – przedziały dla kobiet nie są absolutnie obowiązkowe.

Powstały ponieważ w Dubaju jest bardzo wielu imigrantów zarobkowych, którzy przyjechali tu na rok, dwa, trzy bez swoich żon.

I niestety – zdarzało im się zachowywać niezbyt elegancko w stosunku do kobiet, także w metrze.

Więc stworzono dla pań specjalne przedziały w których jeśli mają ochotę mogą spokojnie podróżować.

Mężczyźni mają do nich zakaz wstępu.

Oczywiście kobiety mają prawo jeździć również zwykłymi wagonami w mieszanym towarzystwie.

Są tu również taksówki ( z różowym dachem) prowadzone przez kobiety i przewożące tylko kobiety.

Jeśli jakaś pani nie chce jechać z nieznanym kierowcą mężczyzną – zawsze może skorzystać z dedykowanej tylko płci pięknej taksówki.

W sumie całkiem niegłupi pomysł.

Co jeszcze warte podkreślenia – wszystkie przystanki linii metra są klimatyzowane.

tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 08.08.2023 09:40

O matko :) Nie wiem, jak mogłem przegapić taką relację, zobaczyłem kawałek i bardzo mi się podoba!! :)

Ale będzie uczta czytania i oglądania

ps Autostrada z min. prędkością 200 km/h? ;) dlaczego nie od razu 200 MPH ;) :cisza:

:proszedzieki:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.08.2023 12:27

"tony montana"]O matko :) Nie wiem, jak mogłem przegapić taką relację, zobaczyłem kawałek i bardzo mi się podoba!! :)

Witaj w moich skromnych progach Tony ;) Fajnie że zajrzałeś ;)

Ale będzie uczta czytania i oglądania

Mam nadzieję, że sprostam oczekiwaniom :oops:

ps Autostrada z min. prędkością 200 km/h? ;) dlaczego nie od razu 200 MPH ;) :cisza:

:proszedzieki:

W sumie to już żadnej róznicy chyba by nie było - przy takich prędkościach i tak jeden błąd i koniec więc why not :spoko:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.08.2023 13:58

Jestem bardzo ciekawa Dubaju 8) Zupełnie inny świat... Szczerze mówiąc, nie jest na mojej liście miejsc, które chcę zobaczyć w najbliższej przyszłości, ale być może u Ciebie zmienię zdanie :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.08.2023 15:00

maslinka napisał(a):Jestem bardzo ciekawa Dubaju 8) Zupełnie inny świat... Szczerze mówiąc, nie jest na mojej liście miejsc, które chcę zobaczyć w najbliższej przyszłości, ale być może u Ciebie zmienię zdanie :D

Postaram się być neutralna - nie zachęcać i nie zniechęcać do Emiratów choć oczywiście kilka słów własnych wniosków na koniec pewnie wrzucę ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Zjednoczone Emiraty Arabskie - الإمارات العربيّة المتّحدة