Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odpowiedzialna turystyka

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
piter83pl
Cromaniak
Odpowiedzialna turystyka

Nieprzeczytany postnapisał(a) piter83pl » 16.07.2011 20:48

Zainspirował mnie ten temat:
http://www.wysokieobcasy.pl/wysokieobcasy/1,114757,9910272,Tu_byl_raj.html

A Wy jak postrzegacie odpowiedzialną turystykę?
Co dla Was jest wyznacznikiem tego, że spędzamy wakacje ze świadomością, że nasz pobyt tam przynosi regionowi korzyść, a nie straty?

Zacznę od siebie:
Szanuję i interesuję się kulturą miejsc które odwiedzam, staram się wspierać charakterystyczne dla regionu obiekty noclegowe (w miarę możliwości), korzystam z małych lokalnych knajpek (zamiast dużych sieciówek), zostawiam napiwki, szukam miejsc gdzie ruch turystyczny dopiero raczkuje, zaopatruję się na bazarach i w małych sklepach.

Pozdrawiam
Kejter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kejter » 16.07.2011 22:38

Ja np. staram się wspierać dobre lokale z miejscowym jedzeniem czytaj mięsko mięsko. 8)

Bardziej też jestem uśmiechnięty i jakoś inaczej nastawiony do ludzi niż w codziennej pogoni za pieniądzem :)
flejm
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) flejm » 17.07.2011 00:17

Z tym "bardziej uśmiechnięty i inaczej nastawiony>>>" to powiem Ci, że coś w tym jest, zresztą będąc w Chorwacji naprawdę Polak jak usłyszał Polaka sam podchodzi, wypytuje zagaduje z uśmiechem itd, a przynajmniej jeśli nie podejdzie to szeroko się uśmiecha. To naprawdę rzadkość takie ogólne nastawienie pozytywne ludzi do siebie. Powodu nie trzeba długo szukać WSZYSCY MAMY TAM URLOP. Ja też zawsze raczej wchodzę do lokali na samym końcu deptaków, gdzie klient rzadko dociera , bo po drodze zjadł już w pięciu miejscach. No i bazarki są "wyczesane" :)

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Odpowiedzialna turystyka
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone