Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odpoczynek i relaks po Italii - Kreta 2014

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.11.2014 15:32

tony montana napisał(a):A poważnie - to mam ambicje skończyć obie do ferii zimowych :)

mysza73 napisał(a):Bo po feriach rozpoczniesz następną :oczko_usmiech: :smo: .

Nic nie rozpocznę, bo i nie będzie POWODÓW !! :evil: :twisted: :evil: :smo: :smo:

mysza73 napisał(a):[
Postanowiłeś mnie ignorować :roll: :evil: ,
ale ja i tak po feriach Ci nie odpuszczę :oczko_usmiech: .

A bo TY TAKA MAŁA jesteś ;)

maxredaktor napisał(a):I ja popatrzę oraz poczytam, bo Kretę bardzo lubię. Do dziś sprowadzam stamtąd oliwę ;)

I jak to wychodzi cenowo? (bo o jakość nie PYTAM nawet) 8)

Aglaia napisał(a):To i ja sobie usiądnę ;-) . Powspominam, zobaczę czego nie zobaczyłam i może zmobilizuję się do napisania swojej kreteńskiej relacji.

No chyba już NAJWYŻSZY CZAS???
Czekam(y)! :boss:

Franz napisał(a):
tony montana napisał(a):Swoją drogą - byłeś w Knossos?

Rzuć okiem tutaj i wszystko będzie jasne.

Pozdrawiam,
Wojtek

Tak, drugie od dołu :) Nooo, to weź już przyśpiesz trochę :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.11.2014 15:39

tony montana napisał(a):
tony montana napisał(a):A poważnie - to mam ambicje skończyć obie do ferii zimowych :)

mysza73 napisał(a):Bo po feriach rozpoczniesz następną :oczko_usmiech: :smo: .

Nic nie rozpocznę, bo i nie będzie POWODÓW !! :evil: :twisted: :evil: :smo: :smo:

Dobra, dobra :roll: ,
u mnie w Radomiu jaskółki, a może to są kanarki :? ćwierkają co innego :smo: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.11.2014 17:02

mysza73 napisał(a):Dobra, dobra :roll: ,
u mnie w Radomiu jaskółki, a może to są kanarki :? ćwierkają co innego :smo: .

W Radomiu widać...... WSZYSTKO JEST MOŻLIWE...
Ale życie istnieje także POZA RADOMIEM

:smo: :smo: :smo:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 17.11.2014 17:20

Zajawka baaardzo zachęcająca :mrgreen:

Widziałeś chyba wszystkie odcienie niebieskiego i zielonego 8)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.11.2014 17:31

maslinka napisał(a):Zajawka baaardzo zachęcająca :mrgreen:

Widziałeś chyba wszystkie odcienie niebieskiego i zielonego 8)

Dokładnie wszystkie - i jak wiesz, ja nadal nie bardzo umiem posługiwać się aparatami więc raczej to prawdziwe kolory, no czasem filtr założyłem na Soniacza

:smo: :oczko_usmiech:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.11.2014 17:38

KALIMERA KRETO!!

Kreta była jednym z celów już dawno temu, gdy więc pewnego zimowego dnia stwierdziłem " A NIECH TAM" i kupiłem wycieczkę na przełom lipca i sierpnia - realizacja marzenia stała się faktem....

Samochodem to prawie 3000 km, samolotem PEWNIE TEŻ :) Rzekomo najdalej na południe wysuniętym miastem Europy jest Ierapetra, ale dziwnie to jakoś brzmi, bo przecież miasta Cypru są jeszcze "niżej"

Biuro podróży obiecywało, że polecimy rano - jeszcze tydzień przed leciała koleżanka żony tez rano, no ale NAM oczywiście musieli zmienić lot na nocny - nie dość, że skrócili nam wycieczkę, to jeszcze noc zarwana i g.... widać z samolotu :(

LECIMY
Obrazek

Nie dość, że tak późno, to jeszcze siedzimy godzinę w samolocie a pilot bredzi coś o dużym ruchu nad ....Niemcami... a co mnie to obchodzi? ŻE NAD NIEMCAMI??Q?Q?

3.20 naszego czasu czyli 4.20 nad ranem ichniego lądujemy na lotnisku w Heraklionie.....

Obrazek

Pan Wangelis - kierowca, którego przedstawiła nam rezydentka, grzebał cały czas w nosie przez pół godziny jazdy do hotelu (i tak gorzej mieli Ci, którym Pani powiedziała, że czeka ich około 2 godzin podróży do ich hoteli), droga szybkiego ruchu relacji Heraklion Aiport - kierunek zachód przywitała nas goniącymi się jak w Fast and Furiuos autami, jedno STRASZNIE DYMIĄCE siedziało na ogonie drugiego.... ŁADNE POWITANIE - KALIMERA KRETO!!

:boss: :boss:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 17.11.2014 17:51

tony montana napisał(a):KALIMERA...

Kalimera, kalimera :!:

Nie ma jak Grecja. :)

pzdr :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 17.11.2014 18:53

longtom napisał(a):Kalimera, kalimera :!:
Nie ma jak Grecja. :)
pzdr :wink:

Kalimera i Kalispera Tomaszu :)

O 5.25 czasu kreteńskiego ( 8O 8O 8O) wydaje nam klucze i wręcza duża butelkę stolicznej córka właścicieli Hotelu LILI, w którym to z dnia na dzień mieliśmy coraz to większą przyjemność przebywać.

Śniadanie, na którym byliśmy jeszcze MISIAMI oraz pierwsze wrażenie nie było najlepsze, ale potem pokochaliśmy spokój, ciszę, spokojnego i miłego właściciela, jego wspomnianą już córkę, a nawet żonę (piszę nawet, bo zapracowana ta kobita miała problem z uśmiechem, ale prowadząc hotel na 30 pokoi i utrzymując go w czystości, sami tylko z pomocą dwóch pań sprzątających - SZACUNEK!

Widok z balkonu
Obrazek

Do zalet Lili trzeba zaliczyć także bardzo czysty i głęboki basen, dobrze wyposażony - bramki do waterpolo, materace, piłki, zjeżdżalnia dla dzieci, obok brodzik dla maluchów. Wokół basenu mnóstwo leżaków, nikt nie bił się o miejsca, drzewa oliwne, także jeśli ktoś chciał cień - mial cień, jeśli ktoś się spiekać - mógł to czynić ;)
Obrazek

Nad głowami nas leżących na leżaczkach cykały sobie
Obrazek

Obrazek

Lili basenowe wieczorową porą
Obrazek

Wieczorem w pitosach paliły się klimatycznie świeczki
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mieliśmy nawet.... KOŚCIÓŁEK na TERENIE... :)
Obrazek

Gdyby ktoś zgłodniał w supermarkecie obok można było kupić takie pyry
Obrazek

KALINICHTA
wiola3131
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola3131 » 17.11.2014 20:30

tony montana napisał(a):
wiola3131 napisał(a):Witam i ja też dosiadam się do śledzenia relacji z Krety, Grecja w planach na 2015. Zdjęcia super.

Cześć! :) A któą wyspę (a może ląd) planujesz? :)

Grecja jest tak cudna,że wciąż nie możemy się zdecydować. Co nowa relacja, to nowy pomysł na miejsce wakacji. Debata w toku. :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.11.2014 21:10

Bardzo ładna ta Kreta :D

No i ładny hotelik :D

Jak na razie Grecja jest dla mnie abstrakcją, nigdy tam nie byłem i jakoś mnie tam nie ciągnie, nie ma chemii :wink:
Ale może się przekonam 8)
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 17.11.2014 22:22

biorąc pod uwagę imponujący dorobek autora, będzie to zacna relacja!

me gusta i zasiadam :oczko_usmiech:

-------

eccoholiday?
Roland90
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roland90 » 17.11.2014 23:09

Lednice napisał(a):Bardzo ładna ta Kreta :D

Jak na razie Grecja jest dla mnie abstrakcją, nigdy tam nie byłem i jakoś mnie tam nie ciągnie, nie ma chemii :wink:

Ja tak miałem , znajomi jeździli to na Kretę , Korfu itd. a mnie odpychało od tego. Teraz zaczynam rozumieć ,że niepotrzebnie. I zaczynam się zastanawiać czy takiego pięknego morza doświadczę w Chorwacji. Bo w kolejnej relacji zachwycam się jego kolorem.
Zasiadam i pozdrawiam .
MarDomi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) MarDomi » 17.11.2014 23:17

Chwila mojej nieuwagi, a tu trzy strony tematu Kreta 2014...
Oczywiście będę śledził :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 17.11.2014 23:47

Roland90 napisał(a):
Lednice napisał(a):Bardzo ładna ta Kreta :D

Ja tak miałem , znajomi jeździli to na Kretę , Korfu itd. a mnie odpychało od tego. Teraz zaczynam rozumieć ,że niepotrzebnie. I zaczynam się zastanawiać czy takiego pięknego morza doświadczę w Chorwacji. Bo w kolejnej relacji zachwycam się jego kolorem.
Zasiadam i pozdrawiam .

Mnie nie odpycha, mnie tam nie ciągnie :wink:
Odpycha mnie od Egiptowa, Tunezjowa czy Turasowa, gdyby pobyt miał wyglądać tam na spędzeniu czasu w hotelu
i nudzeniu się :roll:
Dla mnie to byłby absurd i wyrzucanie forsy w piasek :roll:

Znajoma była w Tunezjowie, w czerwcu tego roku i sama oceniła to jako wielki niewypał. Tam nic ciekawego nie ma, można z nudów się tylko opić i obżerać... :roll:
To samo mówią wszyscy znajomi, którzy byli u Turasów...
I siedzieli cały czas w hotelu...
Katastrofa :roll:
Egipt jest inny, jak ktoś lubi nurkować i zwiedzać 8)

Każdy kraj jest inny
Z Grecją mam neutralność :wink:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 18.11.2014 01:02

tony montana napisał(a):"Odpoczynek i relaks po Italii"

Takich lazurów w włoskiej relacji, to ja u Ciebie nie widziałem ... 8) + ta miejscówka....
Można się od takiego relaksu uzależnić :D a uzależnienia to podobno choroba czy cuś... :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα