HIZ Agios, które, zapomniałem dodać, jest BARDZO CZYSTYM miastem, o wiele czystszym niż Rethymno i Chania, przynajmniej ja takie wrażenie odniosłem), nie jest daleko do Eloundy i wysepki Spinalonga oraz półwyspu Κolokytha.
http://goo.gl/maps/93sqdPółwysep z lądem łaczy przesmyk, grobla zwał jak zwał - w zamierzchłych czasach była w tym miejscu osada Olous, o której wspominał Homer
My w każdym razie, przystajemy najpierw na klasycznym miejscu widokowym, z którego fotki robił także Wojciech
Zjeżdżamy na dół i parkujemy auto (darmowo - na małym parkingu, przy porcie)
Jest popołudnie, więc światło jest sympatyczne, krajobraz ładny, jeno ja chyba do końca tego światła nie umiem wykorzystać
Tam z góry z drogi robiliśmy wcześniej foty
Jako, że Elonuda jest pewnego rodzanu KURORTEM pełną gębą - podobno hotele i pensjonaty są tu drogie i bywają znani ludzie - była np. Lady Gaga
cena zestawu jest aż o 1Euro wyższa niż na Potamos Beach
Nadal jest to jednak 7 Euro a nie 18
Plaża - bez rewelacji, ale miło chwilę posiedzieć
Albo postać
Na północ od Półwyspu znajduje się wysepka Spinalonga, która jest celem wielu wycieczek łodzią
Spinalonga to niewielka wyspa, na szczycie której znajduję się forteca zbudowana w II połiwie XVI wieku przez Wenecję. W 1715 roku została ona przekazana Turkom, którzy nie chcieli opuścić Spinalongi nawet po odzyskaniu niepodległości przez Grecję. Do opuszczenia wyspy Turków skłonił dopiero fortel zastosowany przez Greków - założono tam kolonię trędowatych. Działała ona do 1957 roku i była jedną z ostatnich placówek tego typu w Europie.
Efcha
toni