Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odpoczynek i relaks po Italii - Kreta 2014

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 10.12.2014 17:12

Bajkowo u Ciebie Tony.....
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.12.2014 12:08

tony montana napisał(a):To Wy jeszcze tego Smarcika macie? 8O 8O 8O

mysza73 napisał(a):A czym GK ma do roboty jeździć 8O ,
przecież Jeep jest tylko na słoneczną pogodę :wink: .

Takim małym czymś? A to nie niebezpiecznie? ;)

te kiero napisał(a):bardzo miło się z Tobą podróżuje, piękne miejsca pokazujesz, bardzo kuszace, tym bardziej że za oknem wiadomo...
nasycenie barw powala, lubię takie

POTAMOS BEACH > MALIA PALACE
tu mi się najbardziej podoba: ruiny i plaża

Mi tez się tam bardzo podobało, nie było za dużo ludzi (i na plaży i w ruinach) - BYŁO OK!
:boss:

Potter napisał(a):A pies ...yyyy tzn. ślad po psie gdzie ?

ZE CO PROSZĘ???

mysza73 napisał(a):Bliskie spotkanie z psem było w ten poniedziałek przecie :evil: .

Z jakim psem? Co to za slang laski??

Iwona75 napisał(a):Bajkowo u Ciebie Tony.....

Cieszę się, że Ci się podoba :)
:papa:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.12.2014 12:30

tony montana napisał(a):
Potter napisał(a):A pies ...yyyy tzn. ślad po psie gdzie ?

ZE CO PROSZĘ???
mysza73 napisał(a):Bliskie spotkanie z psem było w ten poniedziałek przecie :evil: .

Z jakim psem? Co to za slang laski??

Smart miał spotkanie z psem :( , nieplanowane :roll:
i jest dość mocno poszkodowany :roll: :evil: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.12.2014 12:34

HI

Z Agios, które, zapomniałem dodać, jest BARDZO CZYSTYM miastem, o wiele czystszym niż Rethymno i Chania, przynajmniej ja takie wrażenie odniosłem), nie jest daleko do Eloundy i wysepki Spinalonga oraz półwyspu Κolokytha. http://goo.gl/maps/93sqd

Półwysep z lądem łaczy przesmyk, grobla zwał jak zwał - w zamierzchłych czasach była w tym miejscu osada Olous, o której wspominał Homer
Obrazek

My w każdym razie, przystajemy najpierw na klasycznym miejscu widokowym, z którego fotki robił także Wojciech
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zjeżdżamy na dół i parkujemy auto (darmowo - na małym parkingu, przy porcie)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest popołudnie, więc światło jest sympatyczne, krajobraz ładny, jeno ja chyba do końca tego światła nie umiem wykorzystać :)
Obrazek

Obrazek

Tam z góry z drogi robiliśmy wcześniej foty
Obrazek

Obrazek

Jako, że Elonuda jest pewnego rodzanu KURORTEM pełną gębą - podobno hotele i pensjonaty są tu drogie i bywają znani ludzie - była np. Lady Gaga :) cena zestawu jest aż o 1Euro wyższa niż na Potamos Beach ;) Nadal jest to jednak 7 Euro a nie 18 ;)
Obrazek

Plaża - bez rewelacji, ale miło chwilę posiedzieć :)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Albo postać ;)
Obrazek

Na północ od Półwyspu znajduje się wysepka Spinalonga, która jest celem wielu wycieczek łodzią
Obrazek

Obrazek

Spinalonga to niewielka wyspa, na szczycie której znajduję się forteca zbudowana w II połiwie XVI wieku przez Wenecję. W 1715 roku została ona przekazana Turkom, którzy nie chcieli opuścić Spinalongi nawet po odzyskaniu niepodległości przez Grecję. Do opuszczenia wyspy Turków skłonił dopiero fortel zastosowany przez Greków - założono tam kolonię trędowatych. Działała ona do 1957 roku i była jedną z ostatnich placówek tego typu w Europie.

Efcha
toni
Loren
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Loren » 11.12.2014 12:42

Dawno nie odwiedzałem forum, z dużą przyjemnością przeczytałem Twoją relację, tym bardziej, że w czasie przyszłorocznych wakacji po 8 pobytach w CRO mamy zaplanowaną Kretę - Agia Pelagia oraz Santorini.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.12.2014 12:46

mysza73 napisał(a):Smart miał spotkanie z psem :( , nieplanowane :roll:

No mówiłem, że NIEBEZPIECZNIE jest jeździć Smartem ;)
PIES ŻYJE?????

Loren napisał(a):Dawno nie odwiedzałem forum, z dużą przyjemnością przeczytałem Twoją relację, tym bardziej, że w czasie przyszłorocznych wakacji po 8 pobytach w CRO mamy zaplanowaną Kretę - Agia Pelagia oraz Santorini.

Cieszę się z nowego Czytelnika :) W samej Agia Pelagia nie byłem, więc nic nie mogę napisąć o tym miejscu
pozdrowienia
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.12.2014 12:51

tony montana napisał(a):
mysza73 napisał(a):Smart miał spotkanie z psem :( , nieplanowane :roll:

PIES ŻYJE?????

Podobno przeżył, ale GK nie mówi o nim z miłością :roll: :wink: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 11.12.2014 12:55

tony montana napisał(a):
Albo postać ;)
Obrazek

To cudo którym kombinujesz z kolorami potrafi też wyszczuplać 8O ,
chyba se kupię :smo:.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.12.2014 12:56

Jeśli zaś Agios się podobało, to jeszcze kilkba zbliżen "nikonowo - dużo zoomowych"
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Parę sztuk w dół z miejsca widokowego nad Eloundą
Obrazek

Stąd widać dobrze przesmyk, lączący Kretę z półwyspem
Obrazek

Elounda from above ;)
Obrazek

Obrazek

Obrazek

W następnym odcinku przeniesiemy się ze wschodu Krety na zachód - no, tak w sumie to na środkowy zachód ;)
Obrazek

Kournas Lake
Obrazek

Będziemy szukać żółwików
Obrazek
GOLDEN
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) GOLDEN » 11.12.2014 13:07

tony montana napisał(a):Obrazek

Skoro sporo znanych ludzi tu przyjeżdża....to Jurka Dudka nie spotkałeś... :?: :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.12.2014 14:42

GOLDEN napisał(a):
Skoro sporo znanych ludzi tu przyjeżdża....to Jurka Dudka nie spotkałeś... :?: :wink:

A co Dżezi też tam PYKA? ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 11.12.2014 22:42

JEZIORO KOURNAS

Dziś, kolejnego dnia jedziemy na plażę, wpierw jednak podjedziemy nad jezioro Kournas, "na chwilę" mówię :)
Obrazek

Otoczenie jeziora jest niczego sobie
Obrazek

Wokół jeziora jest pełno darmowych parkngów - wszystkim zależy aby: zjeść w ich knajpce, kupić lody, wypożyczyć rower wodny czy inny sprzęt pływający
Obrazek

Koszt wynajęcia łódki na godzinę jest zależny od ilości osób - dla nas 2 Adulti i 2 Bambini to 12 Euro
Obrazek

Woda jest MEGA MEGA CIEPŁA i niesamowicie zielono-lazurowa ;)
Obrazek

Obrazek

Jezioro Kournas jest bardzo głębokim zbiornikiem by the way - większość źródeł mówi o prawie 70 metrach - oczywiście nie tym miejscu :)
Obrazek

Efcha
tony
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.12.2014 22:59

Bardzo fajne jezioro 8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.12.2014 23:06

Nie wiem czemu, myślałem, że podjechałeś w kierunku Spinalongi. No nic - akurat jest u mnie w najnowszym odcinku.

Pozdrawiam,
Wojtek
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 11.12.2014 23:13

Kreta piękna jest i nadaje się na odpoczynek i relaks po Italii :oczko_usmiech:
A gdzie będziesz się resetował po tej greckiej wyspie... :mrgreen:

Btw

Ta wyspa jest w pierwszej piątce mojego rankingu "Jak nie Cro to..."

Spójrz jak ładnie tu pokazali dwie plaże (muza tez dopasowana)

Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα