Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odpoczynek i relaks po Italii - Kreta 2014

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.12.2014 12:41

tony montana napisał(a):Życzę jeszcze wiele powrotów na Kretę, albo do Gr ogólnie! :)
:papa:

Aglaia napisał(a):A dziękuję :-) . Mój małż co prawda mało chętny do wracania w miejsca gdzie już byliśmy (skoro jest tyle innych ciekawych miejsc gdzie nie byliśmy) ale może kiedyś Kreta jeszcze nam się przytrafi :-) .

Tym bardziej, że jak (chyba) pisałaś - nie wszystko udało Wam się zobaczyć
:papa:

Roxi napisał(a):Ogólnie dawno mnie w relacjach nie było :roll:
Cieszę się, że udało mi skończyć swoją i teraz mogę trochę poczytać. Powolutku pewnie nadrobię te najważniejsze zaległości :)

Kolor wody na tych zdjęciach jest kosmiczny! Takie.... Drzwi do Raju właśnie :mrgreen:

Jasne, ja też mam sporo zaleglości, pojawiam się na forum na tydzień mniej lub bardziej intensywnie i znikam, takie życie, sporo sie dzieje się ;)

:smo:

ajdadi napisał(a):
tony montana napisał(a):Z opóźnieniem, ale czytam i oglądam, jestem pod wrażeniem, mógłbyś dawać tylko duże rozmiary fotek! :)

Od wczoraj same duże....pozdrawiam

Jak tylko znajdę chwilę czasu OBIECUJĘ :)

GOLDEN napisał(a):Tony zapodałbyś jakieś gorące foty z Krety,bo zima idzie :roll: ......a w takim tępie i wiosna przyjdzie.... :wink:

No zimno się zrobiło, a ja nie mam zapałek właśnie aby w kominku rozpalić ;)

:oczko_usmiech:

rysiek_r74 napisał(a):Tony, zapowiedziałeś, że do świąt skończysz :D :papa:

hmmm, a nie do ferii czy COŚ????
:oops: 8O

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):A poważnie - to mam ambicje skończyć obie do ferii zimowych :)

Jak się ostro nie weźmiesz do roboty, to słabiutko to widzę :roll: :smo: .

Oj tam oj tam, sama se prowadź dwie relacje naraz ;)

:smo:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.12.2014 13:41

2.08 - POTAMOS BEACH (MALIA)

Dziś, drugi dzień mając naszą żółtą Pandę do dyspozycji jedziemy w przeciwnym kierunku - na wschód.

Naszym celem są okolice Malii - znanej miejscowości wypoczynkowej między Heraklionem a Agios Nikolaos, w pobliżu kurortu Hersonissos
Obrazek

Główna plaża w Malii położona jest od miejsca, w którym plażowaliśmy jakieś 3 km na zachód, nasza plaża zwana Potamos Beach (od potoku, który tu gdzieś wpada do Morza) położona była w bezpośredniej bliskości Pałacu w Malii - jeszcze jedną Potamos Beach znalazłem na południu Krety, ale to NIE TA :)

Z tyłu mamy estetyczne wzgórza
Obrazek

Jak wspominalem, Pałac (A) jest rzut beretem od pięknej plaży (B) więc można połączyć przyjemne z historycznym (do Pałacu udałem się SAM) :)
Obrazek

Woda jest w niektórych miejscach mocno "zdenerwowana"
Obrazek

Tak, gdzie my leżymy, osłonięci cypelkiem, jest jednak dość spokojna
Obrazek

Widok na Hersonissos
Obrazek

Obrazek

Z plaży Potamos mam z 60 zdjęć, więc KILKA jeszcze ich tu pokażę :)
Zajawka
Obrazek

Teraz jeszcze kilka słów na temat infrastruktury i cen na tej SPIADŻDŻI

Plaża należy do Town Hall w Malii, jak powiedział nam sympatyczny pan z budki z jedzeniem i napojami: "albo ktoś przychodzi koło południa skasować za leżaki i ombrellone, albo i nie"...

Na plaży zatem można też coś przekąsić i wypić - kawa freddo z icecreamem, nestea oraz piwo w puszce małe Mythos - 6 Oiro, więc ceny nie są paskarskie).

Pan z TAUN HOL przyszedł o 12,07 co za punktualność, jak nie Grek ;) - koszt na cały dzień dwóch leżaków i parasola - 6 Oiro (w porównaniu do 18 Oiro w Lerici w Ligurii - TANIOCHA) :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Pan wydaje pokwitowanie, warto je zachować do kontroli, parking - darmowy, jest przy drodze lokalnej łączącej plażę z Pałacem, na tyłach budki z jedzeniem i piciem, o tutaj:
Obrazek

ADIOS!
Obrazek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.12.2014 13:48

tony montana napisał(a):
ADIOS!

Znowu na tydzień :roll: :?:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.12.2014 14:13

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):
ADIOS!

Znowu na tydzień :roll: :?:

CICHO MAUS :smo: :smo:

PLAN TY LEPIEJ DAWAJ

ps

Ja też mam malutki..... ale chyba nie wypali... :)
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 04.12.2014 14:22

tony montana napisał(a):ps

Dobra, dobra :wink: ,
DAWAJ :!:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.12.2014 14:41

mysza73 napisał(a):
tony montana napisał(a):ps

Dobra, dobra :wink: ,
DAWAJ :!:

Ty mój znasz, ja Twój też - szczegółów nie opracowaliśmy (choć sądzę,ze Ty juz tak), co masz na WYMIANĘ za kolejny plan? ;) :smo: :smo: :lool: :lool: :devil:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.12.2014 15:26

Miłe oku kolory. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 04.12.2014 16:28

tony montana napisał(a):Zajawka
Obrazek

Ładne kolory wody, znam pewną relację gdzie bywają podobne. :D

pzdr :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.12.2014 22:41

Franz napisał(a):Miłe oku kolory. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek

Niczego sobie rzekłbym...

longtom napisał(a):Ładne kolory wody, znam pewną relację gdzie bywają podobne. :D

Te z kilku greckich wysp pewnego Gościa z Wielkopolski? ;)
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 04.12.2014 23:04

POTAMOS BEACH - zdjęcia właściwe

Na plażę dojechaliśmy jakoś koło 10.30 - to była duża różnica w stosunku do poprzedniego dnia, kiedy to na ELĘ jechaliśmy trzy godziny w jedną stronę 8O 8O :twisted:

Jak już wspominałem przywitala nas niezła KIPIEL - którą z lubością fotografowałem więc WYBACZCIE ILOŚCI
Obrazek

Obrazek

Szczerze mówiąc, dostać się w te fale - słabo widzę wydostanie się z nich
Obrazek

Obrazek

Zatem ani myślałem wchodzić do wody W TYM MIEJSCU
Obrazek

Ale przykucnąć zawsze można i POPOZOWAĆ JAK DŻOLO ;)
Obrazek

Kipiel była jednak fantastyczna, strasznie nam się spodobało to miejsce - gorzej, że prawie mi laski "WCIĄGŁO" w pewnym momencie 8O 8O !!
Obrazek

Gdy nie robiłem fot, skupiałem się na kontemplacji dziur po meteorytach w przybrzeżnej rafie ;)
Obrazek

Obrazek

Czek aut jakie fale są przy samym brzegu!
Obrazek

Kupa zabawy przy tym była :)
Obrazek

A i kolory, na co zwrócili uwagę Tomek i Wojtek (kolejnośc alfabetyczna) ;) były niezgorsze
Obrazek

Nawet z polarem nie trzeba kombinować za wiele
Obrazek

IDZIE FALA!!
Obrazek

Wchodzić z aparatem do takiej wody, której w każdej chwili może podnieść się poziom to chyba głupota? ;)
Obrazek

Wracam zatem na rafę
Obrazek

Obrazek

Zdjęcia tego nie oddają, ale położę głowę, że fale miały po 1,5 metra, a tam dalej trochę większe
Obrazek

Obrazek

Jak wspominałem - sorry za tę ilość, ale zaj... tam było - niby przy samym kurorcie, ale tak DZIKO
Obrazek

I te greckie kolory
Obrazek

Dziś mało smiałków próbowało kąpieli
Obrazek

Obrazek

Woda w tym naturalnym baseniku miała chyba ponad 30 stopni
Obrazek

Obrazek

No dobra, ale po paru godzinach leżenia i fotografowania łedy, czekają mnie obowiązki ;)
Obrazek

Nie ma to jak kamienie sprzed .... 4000 lat!!! Malia była drugim po Knossos mega ważnym miejscem cywilizacji minojskiej - takich rzeczy TYGLYSKI po prostu NIE PRZEPUSZCZAJĄ :boss: :hearts: :la:
Obrazek

To jednak kiedy indziej - ale obiecuję jeszcze parę zdjęć PLAŻY Z DROGI :)

Efcharisto
tony
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 04.12.2014 23:15

tony montana napisał(a):niezła KIPIEL - WYBACZCIE ILOŚCI

Wybaczam kipielości.

Pozdrawiam,
Wojtek
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.12.2014 09:46

tony montana napisał(a):A i kolory, na co zwrócili uwagę Tomek i Wojtek (kolejnośc alfabetyczna) ;) były niezgorsze
Nawet z polarem nie trzeba kombinować za wiele
Obrazek

Ale trochę musiałeś "kombinować" :oczko_usmiech: :smo: .
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 05.12.2014 09:49

tony montana napisał(a):Obrazek

Fajne miejsce na trzymanie napojów (chyba, że woda zbyt ciepła). :D
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 05.12.2014 11:34

tony montana napisał(a):
longtom napisał(a):Ładne kolory wody, znam pewną relację gdzie bywają podobne. :D

Te z kilku greckich wysp pewnego Gościa z Wielkopolski? ;)

A rzeczywiście :!: , tam też. :D
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 05.12.2014 11:43

OK czas na to by autor wątku wydał werdykt, z racji tego że był w obu miejscach: która plaża lepsza - najlepsza plaża na Apulii czy Elafonisi?

szkoda że autor wątku nie był na Balos, ja znowu nie byłem na Elafonisi więc nie wiem która jest w końcu najlepszą plażą Krety - zdania w tej kwestii są podzielone ale zwykle Ci co byli na Balos mówią że Balos a Ci co na Elafonisi mówią że ta druga, trzeba znaleźć kogoś kto był na obu xD

no i trzeba też w końcu wybrać najlepszą plażę Europy, bo jest duża konkurencja...
stawiam że może to być ostatecznie jakaś plaża z Sardynii, Korsyki albo Formentery - niestety relacji z tych miejsc bardzo niewiele, jedynie Franz jest erudytą w tych kierunkach, ale w jego górskich relacjach-przewodnikach o plażach jak kot napłakał <wrr>
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα