Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odkrywam Czechy

Czesi byli trzecim narodem po Amerykanach i Rosjanach w kosmosie. Czescy badacze Otto Wichterle i Drahoslav Lim opatentowali w 1963 roku metodę produkcji miękkich soczewek kontaktowych i Czesi uważani są za wynalazców soczewek kontaktowych. Kostka cukru została wynaleziona w czeskiej miejscowości Dačice.
GREG_G
Croentuzjasta
Odkrywam Czechy

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 04.10.2015 20:42

Do granicy z CZ mam jakieś 10km. Kraj ten zawsze traktowałem tranzytowo. Ostatnio jednak zauważyłem, że nawet w pobliskiej Ostravie jest co robić w weekendy.

pierwsza mini relacja
Velky Svet Techniky

http://youtu.be/IKTeWh3P0jU
Ostatnio edytowano 04.10.2015 20:47 przez GREG_G, łącznie edytowano 1 raz
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 04.10.2015 20:45

Dzięki, już namierzyłam miejsce :) w zoo w Ostravie byłam już z 10 razy, teraz czas na coś innego :)
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 04.10.2015 20:48

Bardzo lubię naszych południowych sąsiadów - głównie za dystans do siebie i najlepsze piwo ;) :D
Staramy się być w Czechach w każdy weekend. Nie trzeba się daleko zapuszczać, bo nawet w przygranicznych miejscowościach można znaleźć coś ciekawego. Ostatnio odkryliśmy np. Opavę czy Krnov. Poza tym często łazikujemy w Beskidzie Śląsko-Morawskim.

W Vitkovicach jeszcze nie byliśmy, musimy przestestować :)

Greg, planujesz rozwijać ten wątek o Czechach? Coś takiego byłoby bardzo fajne :)
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 04.10.2015 22:26

Tak, temat rozwinę, może zahaczę o Słowację. Pierwszy filmik to taka zajawka, jak się podobał?
Przyszły weekend też planuję w Czechach :)
Vitkovice to taka postindustrialna dzielnica, brakuje mi tylko loftów mieszkalnych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.10.2015 23:09

Ostrawa poza ZOO, zamkiem w Śląskiej Ostrawie i tym nowym, pokazanym przez ciebie, muzeum techniki raczej jest mało atrakcyjna :roll:
Ma okropne romskie slumsy Marianske Hory i ruiny kopalń oraz hut, co obniża jej wartość turystyczną :roll:
Średnio jest tak atrakcyjna jak Sosnowiec 8) :wink:
http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=1484724

Wątek ciekawy, Czechy lubię, Czesi są trochę inni niż Polacy, ale tylko troszeczkę :wink:
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 05.10.2015 05:18

Dużo Romów widziałem w Karwinie. W Ostravie za to sporo azjatów, może z pobliskiej koreańskiej fabryki Hyundaia? Albo Wietnamczycy? Masz rację, że w Ostrawie jest tylko kilka ładnych punktów, jak się przez nią przejeżdza to widać, że brakuje jej do polskich miast.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.10.2015 05:58

Myślę, że to są Wietnamczycy 8) Przybyli tam jeszcze za komuny jako robotnicy fizyczni, po 1989 zostali jako handlowcy 8)

Koreańczycy nie sprowadzili robotników do Czech 8)

2 kilometry od granicy z Polską jest ogromny zamek, który należał do .... Żydów 8)
http://www.zameksilherovice.cz/pl/
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 05.10.2015 07:14

Fajno macie , bo blisko , w Czechach nigdy nie byłem :( , ale w Słowacji 4 razy na wakacjach (jeszcze za czasów koron , tanizna wtedy była ) , zjechana wzdłuż , wszerz i w poprzek. :)
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 05.10.2015 07:21

Jeszcze z terenów przygranicznych polecam:

Czeski Cieszyn - herbaciarnia: Ćajovnia (współwłaścicielem jest Jaromir Nohavica)
Karvina - pizza na karvińskim rynku - 3 pizzerie i w każdej promocja 1 pizza, druga gratis. Dla zmotoryzowanych świetne piwo bezalkoholowe - u nas takiego nie ma.
Ostrava - Stodolnia, piątki (lepiej) i soboty - fajna zabawa w klubach Ostravy, Poruba - olbrzymi basen otwarty - dla fanów dziewczyn topless :D
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 05.10.2015 07:57

Piwo to Birell - smakuje jak prawdziwe, normalne piwo a nie wypłukane butelki po nim ;)

Ostrava to Michałkowice i kopalnia Michał - zamknięta, ale raj fotografii industrialnej, z Galerią w w łaźni i szatni łańcuszkowej, lekki horror ale warto :)

Przy niej knajpa "u Cingra" :) w byłej łaźni również :) jedzenie pyszne, minus ... jak we wszystkich (póki co) czeskich restauracjach - palenie papierosów w środku :?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 05.10.2015 08:57

Blisko granicy z Polską jest bardzo ciekawe miasto Opawa :D
Za miastem jest Hradec nad Morawicą z zamkiem książąt Lichnowskich 8)

W Karwinie jest zamek hrabiów Laryszów, na Rynku.
Czasem jeździmy do Karwiny na zakupy do centrum handlowego, czasem ceny niższe niż Polsce.
Jest mniejszy popyt, dlatego jest więcej promocji.
W porównaniu do centrów handlowych w Bielsku, to w Karwinie są pustki :wink:
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 05.10.2015 09:07

Fajny wątek. Też mam blisko więc będę śledził - bo mimo, że 45 min drogi do granicy to poza górami słabo znam :)
Bea.ta
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bea.ta » 05.10.2015 09:12

Lednice napisał(a):Czasem jeździmy do Karwiny na zakupy do centrum handlowego, czasem ceny niższe niż Polsce.
Jest mniejszy popyt, dlatego jest więcej promocji.
W porównaniu do centrów handlowych w Bielsku, to w Karwinie są pustki :wink:

W ogóle po przekroczeniu mostu na Olzie czas zaczyna płynąć wolniej :)

Osobiście bardzo podoba mi się Hawirzów ;) (Hawierzów, Havirov) z główną szeroką ulicą i zabudowaniami socrealistycznymi :)

Może jeszcze dodam Trzyniec z hutą i Jabłonków :)
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 05.10.2015 10:27

a raz w roku, mozna weekend w Ostravie spędzić na takiej imprezie

http://youtu.be/p8iU6GT8y_o

film nie otwiera sie na komórkach ( muzyka komercyjna) na moim kanale jest też wersja "komórkowa" tego filmu
MARK1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) MARK1 » 05.10.2015 11:29

Bea.ta napisał(a):Osobiście bardzo podoba mi się Hawirzów ;) (Hawierzów, Havirov) z główną szeroką ulicą i zabudowaniami socrealistycznymi :)

Witam,
do Havirova, mam szczególny sentyment, jeżdżę tam od wielu lat. Mój dobry znajomy ożenił się z Czeszką, która tam mieszka (świetnie mówi po polsku). Jednak w odróżnieniu od Szanownej Koleżanki :D nie znajduję tam specjalnych uroków :roll: Ostatnio w weekend byłem w Pradze i tu już ok , wiele z nich znalazłem :D Chętnie tu zajrzę Pozdrawiam :papa:
Następna strona

Powrót do Czechy - Česko

Odkrywam Czechy
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies