napisał(a) Użytkownik usunięty » 07.04.2016 18:06
dangol napisał(a):Koziorożec napisał(a): jak wygląda w Lednicach i Valticach kupowanie vstupenek na zwiedzanie wszystkich obiektów ?
Kilka lat temu, również podczas majówki, na wejście do zamku w Lednicach czekaliśmy może z godzinkę. W tym czasie był czas na szklarnię i park.
Valtickiego zamku ostatecznie nie zwiedziliśmy, chociaż akurat tam dało się wtedy wejść z marszu (w naszym przypadku - z rowerów
)
Ja nie zauważyłem kolejek, ale z tego co wiem, to kupuje się bilety na konkretne godziny.
Jak już jest komplet zwiedzających np. na 12, to trzeba poczekać do 13.
Moim skromnym zdaniem nie warto zwiedzać wnętrz w Lednicach, zostały rozszabrowane przez Armię Czerwoną w 1945 roku. W środku w zasadzie nic ciekawego nie ma.
W Valticach, też rozszabrowanych, też rewelacji nie ma.
Co było najcenniejsze, książę Lichtenstein wywiózł do Vaduz przed nadejściem komuchów
W Valticach warto zajrzeć do wystawy win w piwnicach, takiej z degustacją
lednice-i-valtice-t42902.html?hilit=czeskie%20zamkiW Mikulovie też nic ciekawego w zamkowych komnatach nie ma, krasnoarmiejcy świętowali tam koniec II wojny i po pijaku spalili Czechom zamek
Wizyta w Ledniach i Valticach oraz Mikulovie to świetna koncepcja
Co prawda w środku nic specjalnego nie ma, ale z zewnątrz prezentują się wspaniale.
A do tego jest śliczny zespół parkowy Lednice-Valtice, a w Mikulovie urocza starówka,
są to bardzo sympatyczne miejsca