Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 2014

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
ArliJ
Cromaniak
Re: Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 22.07.2014 21:21

GREG_G napisał(a):Fajna ta "wasza" Macedonia, troszkę inna od "naszej", taka spokojna.....
Kiedy doczekamy się Lefkady? za chwilę wyprzedzę Was w swojej relacji ;) a wyjechałem później od Ciebie :)

a bo ja to się tak rozdrabniam zawsze:) ale jadę, jadę tylko za dużo przystanków robię;)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 22.07.2014 21:23

Zmierzamy w kierunku Perły Macedonii jak mówi nasza gospodyni, kwintesencji kraju…Plaosnika

Wstęp 100 denarów, dzieci 30. Trwa budowa obok więc trochę „pięknych” płotów itd. :D

Obrazek

Obrazek

Trochę ruin rekompensuje brak wypadu do Heraklei :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opatulam się chustą i oglądamy wnętrze… :hut:

Obrazek

Obrazek

Kupujemy pamiątki na co zwykle nie dajemy się naciągać ale tu jest tak tanio że machamy ręką...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czerwiec i brak ludzi nie pogania nas do opuszczenia tego miejsca więc chodzimy sobie tu i tam, fotografujemy różne zakątki, jest już dość upalnie.

Chwila schłodzenia…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wychodząc spotykamy pewną panią która jak się okazuje jest przewodnikiem i zachęca nas do wycieczki zorganizowanej z jej przewodnoctwem do Strugii i obejrzenia świątyni w skale, brzmi ciekawie ale z dziećmi mamy nieco inny rytm, poza tym dopiero zaczęliśmy odkrywać Ohrid a jutro już Grecja więc brakuje nam na to czasu…może innym razem...jak tu kiedyś wrócimy...

Wspinamy się zatem zgodnie z naszym planem do twierdzy Samuela, bilet wstępu 30 denarów, dzieci za darmo.

Spore murowania, piękna panorama na jezioro, Ohrid i część albańską.
Obchodzimy całość spoglądając z każdej strony za mury…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Polecamy bo bilet jak za darmo a widoki piękne.

Z twierdzy Samuela ścieżką schodzimy trochę w ciemno ale mam przeczucie że wyjdziemy przy cerkwi J.Kaneo i nie mylę się.

Spojrzenie z góry i podziw dla przepięknego usytuowania cerkwi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie dziwię się już że bardzo często właśnie to miejsce trafia na pocztówki z Macedonii :D

Obrazek

Można też dojść do cerkwi dołem ale pierwsze spojrzenie z góry robi wrażenie.

Robimy mały piknik, nie wchodzimy do środka bo dzieci bardzo krzyczą jeść…

Najważniejsza zasada podróżowania z dziećmi to nie przesadzić, nie przegiąć i nie zrazić:).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 22.07.2014 21:24

wpisuję się ,żeby mi nie umknęło :papa:
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 22.07.2014 21:25

Schodzimy więc w kierunku centrum Ohridu dolną ścieżką i zagaduje nas młody chłopak, proponuje „rejs” łódką do centrum…za 5 euro (300 denarów) od naszej czwórki. A co tam, frajda dla dzieci, płyniemy.

Widok z wody w kierunku cerkwi też ciekawy ale ten od strony lądu z góry dla mnie bardziej intrygujący.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobijamy, płacimy, jesteśmy tuż przy cerkwi Sv. Sofii więc idziemy spojrzeć nieco przeciągając moment posiłku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wybraliśmy tawernę nad samym jeziorkiem i zamawiamy, ceny nawet w droższych miejscach bardzo zadowalające wobec cen w Chorwacji czy Grecji.

Obrazek

Siedzimy sobie na uroczym tarasie, dzieci obserwują ryby, wjeżdża jedzonko więc wszyscy zadowoleni.

Obrazek

Obrazek

Najedzeni (lżejsi o ok. 80 zł) ruszamy na deptak w kierunku bazaru i na lody ale spacer stoi pod znakiem zapytania ze względu na nagłą zmianę aury…

Obrazek

Obrazek

Lokujemy się w kawiarni, zamawiamy lody i kawę obserwując spektakularna burzę.

Obrazek

Niestety chwilę to trwa, spaceru nam się już po burzy odechciewa bo trochę się ochłodziło a my zbyt lekko ubrani, wstępujemy do marketu, robimy zakupy przegryzek typu suszone owoce, słoneczniki, ciastka, wino na dalszą część naszych wakacji:).

Obrazek

Wieczór żegna nas takim zachodem słońca widocznym z naszego oszklonego apartamentu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 22.07.2014 22:07 przez ArliJ, łącznie edytowano 1 raz
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 22.07.2014 21:28

No tak, Polacy.... nie widzą zakazu robienia zdjęć w cerkwi :)
Jedno mnie cieszy, moja łopocząca flaga na murach twierdzy jest ładniejsza od Twojej, hehe
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 22.07.2014 21:51

Jak miło się z Wami podróżuje ... tym bardziej, że pokazujecie te same miejsca w których my byliśmy tylko troszkę później i w nieco innej kolejności ... Ach ten Ochryd ... bardzo mnie zaintrygował ... Jeszcze tam wrócę ... :D
Pozdrawiam.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.07.2014 22:02

Pięknie :D

Cieszy mnie ilość pięknych zdjęć , bo zapewne jesienią widoki zmienią kolory , a wiosną kilkudniowy urlop w naszym przypadku jest raczej mało prawdopodobny :roll:
Jedynie niedyspozycje dzieci w takich okolicznościach są w stanie wprowadzić zkłócenia . Mam nadzieję , że nie trwały zbyt długo .
Wasz sposób podróżowania bardzo nam odpowiada i stosujemy go od lat uważając , że na siedzenie w jednym miejscu zwyczajnie czasu szkoda . Tyle jest pięknych i ciekawych miejsc na świecie . . .

Czekam na więcej

Pozdrawiam
Piotr
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 22.07.2014 22:43

Witam.
Przeczytałem jednym tchem z gęsią skórką na rękach 8O
Robiłem Twoją trasę jakiś mies. później i liczba wspólnych mianowników w : tych samych miejscach, tych samych sądach/opiniach, przepisach na Macedonię jest zdumiewająca i podejrzana....

O drugi etap jestem spokojny, bo ja wylądowałem na Kefalonii .

Ps. Łódki przy Sv. Naumie to propozycja podróży Czarnym Drinem, który ma fantastyczną (dynamiczną) deltę w okolicach klasztoru.
miras_sg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras_sg » 22.07.2014 23:01

Super relacja i zdjęcia :D
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 22.07.2014 23:08

GREG_G napisał(a):No tak, Polacy.... nie widzą zakazu robienia zdjęć w cerkwi :)

widzą widzą :oops: ale wyłamali się jednorazowo...
Jedno mnie cieszy, moja łopocząca flaga na murach twierdzy jest ładniejsza od Twojej, hehe

to dobrze że coś się znalazło w tej relacji co Cię ucieszyło :lol:

kmichal napisał(a):Jak miło się z Wami podróżuje ... tym bardziej, że pokazujecie te same miejsca w których my byliśmy tylko troszkę później i w nieco innej kolejności ... Ach ten Ochryd ... bardzo mnie zaintrygował ... Jeszcze tam wrócę ... :D
Pozdrawiam.

a nam miło relacjonować ten wyjazd wiedząc że relacja ma swoich czytelników;)

piotrf napisał(a):Pięknie :D

Wasz sposób podróżowania bardzo nam odpowiada i stosujemy go od lat uważając , że na siedzenie w jednym miejscu zwyczajnie czasu szkoda . Tyle jest pięknych i ciekawych miejsc na świecie . . .

Czekam na więcej

Pozdrawiam
Piotr

to prawda, pomysłów na podróże tak wiele a tak mało czasu i pieniędzy ale trzeba się cieszyć z tego co sobie możemy wygospodarować chociaż raz w roku:).

dziękuję za miłe słowa, dzieci co wyjaśni się w kolejnych odsłonach na szczęście mimo kilku sytuacji zdrowotnie się wybroniły na tyle że nie zakłócało to naszego wyjazdu.

P.S. tydzień temu byliśmy w Krośnie i będziemy znowu samym początkiem sierpnia, zawozimy dzieci do dziadków na wakacje;)
pozdrawiamy:)

Torac napisał(a):Witam.
Przeczytałem jednym tchem z gęsią skórką na rękach 8O
Robiłem Twoją trasę jakiś mies. później i liczba wspólnych mianowników w : tych samych miejscach, tych samych sądach/opiniach, przepisach na Macedonię jest zdumiewająca i podejrzana....

O drugi etap jestem spokojny, bo ja wylądowałem na Kefalonii .

Ps. Łódki przy Sv. Naumie to propozycja podróży Czarnym Drinem, który ma fantastyczną (dynamiczną) deltę w okolicach klasztoru.

Myślę że po wielu relacjach na forum trudno oprzeć się urokowi Macedonii i flagowym punktom:).
Przy kolejnym poznaniu z Macedonią pewnie będą się już dużo bardziej różnić relacje z wyjazdów w te rejony:)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 22.07.2014 23:09

miras_sg napisał(a):Super relacja i zdjęcia :D

:D :papa:
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 23.07.2014 07:37

Chwile mnie nie było i takie zaległości... Fajna ta Macedonia, szkoda, że nie mamy miesiąca wakacji... ;)

ArliJ napisał(a):Najważniejsza zasada podróżowania z dziećmi to nie przesadzić, nie przegiąć i nie zrazić:).

Wyznajemy tą samą zasadę :)

ArliJ napisał(a):Mieliśmy w planie Heraklea(e) ale nasz niespełna 2,5 latek ostatni raz wózka używał rok wcześniej i to tylko na wakacjach może z 3 razy, w tym roku nie braliśmy go z sobą.

W takich przypadkach u nas niezastąpione było nosidło :) Hanka też bardzo szybko pożegnała się z wózkiem ale na wakacje braliśmy zawsze nosidło i wtedy czasem można było przejść trochę dalej :)
W tym roku pierwszy raz nie bierzemy nosidła na wakacje :)

Pozdrawiam
Asia.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 23.07.2014 07:39

Plaosnika - piękna.

Mocno burzowe chmury dodawały uroku (widzę, że się obyło bez deszczu).
Fajnie tu. :)

Pozdrawiam
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 23.07.2014 08:13

JoannaG napisał(a):
ArliJ napisał(a):Mieliśmy w planie Heraklea(e) ale nasz niespełna 2,5 latek ostatni raz wózka używał rok wcześniej i to tylko na wakacjach może z 3 razy, w tym roku nie braliśmy go z sobą.

W takich przypadkach u nas niezastąpione było nosidło :) Hanka też bardzo szybko pożegnała się z wózkiem ale na wakacje braliśmy zawsze nosidło i wtedy czasem można było przejść trochę dalej :)
W tym roku pierwszy raz nie bierzemy nosidła na wakacje :)

Pozdrawiam
Asia.

Asiu my też mamy nosidło, użyliśmy raz na wyjeździe bo Lena nagle zastrajkowała ale chodziła o własnych siłach sporo więc nie było problemu. Nosidło zdecydowanie już poszło w odstawkę, może jedynie w Tatry się przyda.

Vjetar napisał(a):Plaosnika - piękna.

Mocno burzowe chmury dodawały uroku (widzę, że się obyło bez deszczu).
Fajnie tu. :)

Pozdrawiam

generalnie burza przeszła dość intensywna nad nami w drodze z Trpejcy do Ohridu ale zaraz wyszło słońce i tylko miejscami burzowe chmury nadawały fajne tło do zdjęć:)
mariusz_77
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz_77 » 23.07.2014 10:45

Trochę późno tu trafiłem...zdjęcia piękne, klimat niesamowity...
baardzo chętnie poczytam i popatrzę :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 2014 - strona 7
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone