Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 2014

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Lidia K
Cromaniak
Re: Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 12.08.2014 13:15

ArliJ napisał(a):Jest baaaaardzo pusto..niedziela, południe…jakby wszyscy wyjechali…fakt..upał trochę daje po głowie ale w zacisznych uliczkach łatwiej to znieść… :hut:

W Grecji mieszkańcy przestrzegają południowej sjesty. Im mniej turystyczna wyspa tym lepiej to widać. W przewodniku zwraca się uwagę by mieszkańcom nie zakłócać spokoju.

ArliJ napisał(a):Od razu z góry uprzedzam tych co mają jakieś ale do lekkiej obróbki zdjęć…w tym odcinku jest takich troszkę, ot tak pobawiłam się lekko więc jeśli bardzo kogoś boli taki „zamach” na zdjęcia to musi szybko przewijać :D

Jak widać po Twoich zabawach ze zdjęciami nic im się nie stało a efekt przyjemny do oglądania. Fajnie pospacerować z kimś kto jest pierwszy raz bo widzi wiele szczegółów których my już nie zauważamy.

ArliJ napisał(a):docieramy do znanego pewnie niektórym mostku…wieje jak…jak nie wiem co;)
Obrazek

I jak go pokręciło przez ten wiatr :wink:

ArliJ napisał(a):Grecja mimo obaw zaskoczyła nas totalnie pozytywnie, na pewno spory wpływ miał termin pobytu ale w zasadzie każda plaża poza Kathismą i Porto Katsiki była pod nas;)..zresztą te plaże są tak duże że trudno nie znaleźć dla siebie miejsca przy małej ilości turystów. Byliśmy bardzo zaskoczeni że dużo swobodniej było w tej kwestii w Grecji niż w Chorwacji.

To tak jak nas zaskoczyła gdy pierwszy raz znaleźliśmy się na greckiej plaży w Keramoti (na wschód od Kavali). Plaża na kilka km, ładne widoki na Thassos, środek lata, bardzo mało ludzi i woda w której można było siedzieć w wodzie i pływać godzinami.
Jeżeli czegoś mi po Chorwacji brakowało to charakterystycznych miasteczek ale w zamian dostaliśmy możliwość poznania starożytnego dziedzictwa z którym Europejczycy się identyfikują.
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 12.08.2014 13:32

ArliJ napisał(a):Wczoraj mężowi Milos reklamowałam...tylko przeraża nas prom..w sensie długość rejsu z dziećmi a głównie młodsza nas może tam doświadczyć na tym promie :D .
Ile dokładnie trwał rejs? 6h?

Kosztowało nas to aż 170 euro (110 osoby + 60 auto), ale chciałem szybko dopłynąć (Speed Runner III) na Milos (start 12:00, meta 16:30). Zatem 4,5 h. :)
Pozdrawiam.
wawerek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wawerek » 12.08.2014 13:45

Goniaa napisał(a):Powtarzam się oczywiście, ale przepiękna ta Lefkada (zwłaszcza Twoim obiektywem).

Aż strach pomyśleć jakie tłumy tam będą na przyszły rok, nawet poza sezonem:)
Wy pojedziecie pewno, na jakąś inną wyspę więc będziecie mieć luz, a Ci wszyscy którzy zainspirowani Twoją relacją pojadą na Lefkadę, będą siedzieć na plaży jeden na drugim ;)

Coś w tym jest, bo ja już zaklepałem apartament na Lefkadzie w dniach 23-29 czerwca 2015 roku:)
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 12.08.2014 17:08

ArliJ napisał(a):Po Lefkadzie jednogłośnie stwierdziliśmy, że Grecja nas zauroczyła totalnie i zawładnęła nami na kolejne lata pewnie;)...

No właśnie.... :cool:

tiwa napisał(a):
ArliJ napisał(a):Wczoraj mężowi Milos reklamowałam...tylko przeraża nas prom..w sensie długość rejsu z dziećmi a głównie młodsza nas może tam doświadczyć na tym promie :D .
Ile dokładnie trwał rejs? 6h?

Kosztowało nas to aż 170 euro (110 osoby + 60 auto), ale chciałem szybko dopłynąć (Speed Runner III) na Milos (start 12:00, meta 16:30). Zatem 4,5 h. :)

Standardowy prom płynie około 6 godzin (Prevelis, Agios Georgios) i jest trochę tańszy, około 130-150 euro za dwójkę z autem.
Przeprawa promem to też może być fajna przygoda, także dla dzieci :)

Zaskoczyła mnie Lefkada... miasto Lefkada 8O . Jest naprawdę ładne :idea: , podobnie jak Twoje zdjęcia, także te "poprzerabiane" :idea:
Fajnie, że o tej porze roku mogliście w pełni swobodnie korzystać z lefkadzkich plaż :cool: :D

Wspaniale opisujesz i pokazujesz Wasze fantastyczne wakacje :D

Pozdrawiam
miras_sg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras_sg » 13.08.2014 06:49

Hmmm... Pięknie :)
KrzychuZiom
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrzychuZiom » 13.08.2014 07:08

Napiszę krótko : WOW :D :P super zdjęcia ! :)
JoannaG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) JoannaG » 13.08.2014 09:20

kulka53 napisał(a):Standardowy prom płynie około 6 godzin (Prevelis, Agios Georgios) i jest trochę tańszy, około 130-150 euro za dwójkę z autem.
Przeprawa promem to też może być fajna przygoda, także dla dzieci :)

Różnie to z tą przygodą bywa... kończy się max. 30 min. po odpłynięciu ;)
Pamiętam jak płynęliśmy na Korsykę, ok. 4h. W jedną stronę prom był większy, pusty, z fajnym miejscem zabaw dla dzieci. Było ok, choć ostatnia godzina była już trochę męcząca. Natomiast wracaliśmy mniejszym i zdecydowanie bardziej zatłoczonym promem i to było masakra... 4h. męki. Problem był przede wszystkim z Kajtkiem, a on miał wtedy niespełna dwa lata...
Wasza Lenka Arli będzie miała w następne wakacje już ponad trzy lata, więc pewnie byłoby łatwiej :)
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 13.08.2014 13:49

wawerek napisał(a):
Goniaa napisał(a):Powtarzam się oczywiście, ale przepiękna ta Lefkada (zwłaszcza Twoim obiektywem).

Wy pojedziecie pewno, na jakąś inną wyspę więc będziecie mieć luz, a Ci wszyscy którzy zainspirowani Twoją relacją pojadą na Lefkadę, będą siedzieć na plaży jeden na drugim ;)

Coś w tym jest, bo ja już zaklepałem apartament na Lefkadzie w dniach 23-29 czerwca 2015 roku:)

Widzisz ArliJ co narobilaś? :D :D :D
powinnaś od Greków prowizję zawołać ;-)
gosiak.k
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosiak.k » 13.08.2014 16:49

Super relacja - tak jak i poprzednie :D
Czekałam niecierpliwie na tegoroczną i proszę - wracam z wakacji a tu już tyle stron:)))
Słodkie te Wasze dziewczynki... (też mam dwie - młodszą w tym samym wieku a starsza już 11 lat... :oczko_usmiech: )
Pozdrawiam serdecznie
Gośka
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 15.08.2014 09:47

Goniaa napisał(a):
wawerek napisał(a):

Też tak uważam :D
ArliJ, nawywijałaś... :oczko_usmiech: Teraz ciężko będzie o pustawą plażę... Nawet poza sezonem, bo wszyscy się skuszą... :hut:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 15.08.2014 11:00

Pięknie :D

I pomyśleć , że część tych wspaniałości jest oddalone zaledwie 22 godziny jazdy od domu :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 15.08.2014 14:55

Faktycznie, plaże z Twoich zdjęć są niezwykłe, do tej pory miałam inne wyobrażenia o Grecji. Czekam na dalszy ciąg relacji :papa:
wawerek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wawerek » 16.08.2014 12:45

Eunike1984 napisał(a):
Goniaa napisał(a):
wawerek napisał(a):

Też tak uważam :D
ArliJ, nawywijałaś... :oczko_usmiech: Teraz ciężko będzie o pustawą plażę... Nawet poza sezonem, bo wszyscy się skuszą... :hut:

Żeby było ciekawiej;) Będziemy mieszkać (rodzina 2+2) dokładnie w apartamencie w którym przebywała ArliJ:) (no tak, balkonowe fotki niczym już nie zaskoczą, bo po prostu nie będą się niczym różniły).
Wcześniej zerknę na Zakynthos (5 nocy) i Kefalonię (6 nocy), by w ostatniej części urlopu upajać się plażami właśnie na Lefkadzie. Noclegi zarezerwowane, co prawda aż 10 miesięcy przed wyjazdem, ale teraz to będzie cudowny czas planowania. Jesień, zima to będzie doskonały okres by przemieszczać się palcem po mapach wysp (które już posiadam - polecam wydawnictwo Orama i Anavasi) i zakreślać miejsca które koniecznie trzeba będzie zobaczyć.

Jeśli ktoś skusi się na taki wypad w następnym roku, możemy się po jakimś czasie wymienić planem zwiedzania, wskazówkami i propozycjami;)

Pozdrawiam i czekamy na ArliJ, która z tego co mi wiadomo wypoczywa teraz w Bieszczadach:)

Jak nic po zakończeniu relacji z Macedonii i Lefkady, koniecznie musimy szanowną koleżankę namówić na relację z Bieszczad - jesień bez jej zdjęć będzie nudna;)
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 16.08.2014 18:19

ArliJ napisał(a):
Darkos napisał(a):A to moje na początku września 2013 :lol:

Darkos czyli nie 100m obok a wręcz chyba w tym samym lokum..na którym piętrze byłeś? albo z jakim numerkiem bo my mieliśmy apartament nr 5 :mrgreen:

Chyba w tym samym.
Już nie pamiętam dokładnie, ale chyba była to 5-ka.
Nad nami było jeszcze jedno piętro.

A tu następny:
wawerek
"Żeby było ciekawiej;) Będziemy mieszkać (rodzina 2+2) dokładnie w apartamencie w którym przebywała ArliJ:) (no tak, balkonowe fotki niczym już nie zaskoczą, bo po prostu nie będą się niczym różniły)."

Jak chcesz to pozdrów od faceta z czterema niewiastami z Poland (no Holand)
(żona,córka,siostra i siostrzenica)
Termin od 1-6 września 2013

i pomyśleć, że jest to Cro-forum
jo-asia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) jo-asia » 19.08.2014 13:22

Pięknie tam!
I jak zawsze świetna relacja, mam nadzieję, że jeszcze trochę będzie???
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 2014 - strona 23
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone