Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 2014

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
ArliJ
Cromaniak
Re: Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 05.08.2014 18:41

Anesia napisał(a):
Lidia K napisał(a):Zawsze twierdziłam odkąd odkryliśmy Grecję, że w Grecji jest pięknie.
Jeden z widoków dla którego warto było znaleźć kapliczkę. :D :D :D
Obrazek

cudo!!!! jak tam dojechać?

konkretnie do tej kapliczki to tak:

od Sivros kierujemy się na Agios Ilias i tam potem na sam szczyt - stoi taka budowla z kulą więc łatwo trafić :D (tam te pierwsze zdjęcia powstały)

Obrazek

a potem kierowaliśmy się na Exanthię i po drodze odbija w prawo droga za tymi wojskowymi tworami:)

Obrazek
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 05.08.2014 18:48

doc_holl napisał(a):Witam. Zdjęcia jak zwykle przepiękne. My również po peljeskich zatoczkach w przyszłym roku chcielibyśmy zobaczyć coś nowego. Dzięki za inspirację. Czy możesz podesłać na priv namiary na apartament. Co roku wyprzedzasz nas o krok, ale dobrze mieć takiego przewodnika :D Pozdrawiam.

miło mi:) ja tak śledzę innych forumowiczów i szlajamy się ich śladami :D, jak dotąd świetnie na tym wychodzimy bo poznajemy fantastyczne miejsca.

kataryniarz napisał(a):Ostatnia seria przepiękna 8O

dziękuję:)

kulka53 napisał(a):Super że się udało, a pogoda nie była taka zła :)

nie, nie była, rzekłabym nawet że te chmury dodawały dramaturgii i fotogeniczności tym wspaniałym widokom:)

Lidia K napisał(a):Zawsze twierdziłam odkąd odkryliśmy Grecję, że w Grecji jest pięknie.
Jeden z widoków dla którego warto było znaleźć kapliczkę. :D :D :D
Obrazek

Oj warto było, jak punkty widokowe to my zawsze chętnie i z zapałem szukamy jak tam dojechać:).

Tak Grecja jest piękna...mam nadzieję, że uda się ją poznać bliżej przez kolejne lata:).

longtom napisał(a):
kulka53 napisał(a):
ArliJ napisał(a):ta wycieczka zostaje okrzyknięta jako najlepsza na wyspie:).

No nie dziwię się :), ...

Ja też :D

my sobie też nie :mrgreen:
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 05.08.2014 20:31

Nie no! Zdjęcia po prostu czadowe! 8O :D I jak się tu nie powtarzać...? :oczko_usmiech:
Każda kolejna porcja dostarcza coraz to wspanialszych wrażeń. Aż strach się bać co dodasz w dalszej kolejności :mrgreen:
Normalnie zakochałam się w tych cudnych widokach i bajkowych plażach! A pogoda na ostatniej serii zdjęć nawet sprzyjała - dzięki temu fotki są bardzo ciekawe i specyficzne, oczywiście w dobrym tego słowa znaczeniu :)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 05.08.2014 20:58

Eunike1984 napisał(a):Nie no! Zdjęcia po prostu czadowe! 8O :D I jak się tu nie powtarzać...? :oczko_usmiech:
Każda kolejna porcja dostarcza coraz to wspanialszych wrażeń. Aż strach się bać co dodasz w dalszej kolejności :mrgreen:
Normalnie zakochałam się w tych cudnych widokach i bajkowych plażach! A pogoda na ostatniej serii zdjęć nawet sprzyjała - dzięki temu fotki są bardzo ciekawe i specyficzne, oczywiście w dobrym tego słowa znaczeniu :)

dzięki:):)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 05.08.2014 21:27

po udanej wycieczce pora na plażę..

Kathisma

Spodziewamy się sporych fal…ale te były ogromne, nie mieliśmy okazji takowych nigdzie widzieć.

Nie było odważnego do pływania, czas spędziliśmy na świetnej zabawie z falami.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kathisma to komercja całkowita, kompletnie nie w naszym stylu ale nie można odmówić jej że jest piękną komercyjną plażą:).

Obrazek

Jest pełno leżaków, tawern, samochodów, same parkingi…dużo ludzi…najbardziej oblegana plaża na Lefkadzie to właśnie ta…

Obrazek

Obrazek

Uratowało ją w naszych oczach to, że były tu super fale i zajęliśmy się ich obserwacją zapominając o komercji.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zabawie nie ma końca:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście ulokowaliśmy się na samym końcu plaży, z dala od leżaków…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powrót do apartamentu to walka z tym żeby Lenka nie zasnęła bo potem byłby długi wieczór;)

Coraz bardziej odczuwamy napływ turystów, widać już na ulicach, w sklepach, na plażach że jest ich więcej, czuć że wyspa tętni życiem ale cieszymy się że udało nam się większość czasu spędzić na rozleniwionej jeszcze Lefkadzie.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.08.2014 22:12

Wspaniałości :D
Traktuję Twoje zdjęcia jak balsam dla duszy . Dziękuję .

Pozdrawiam
Piotr
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 05.08.2014 23:05

Zajrzałem i oniemiałem, z byle wiatru i fal zrobić takie cudo :!: 8O .
Pozdrawiam. Krzysiek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 06.08.2014 06:04

Nie wiem czy wiesz (pewnie nie :wink: ), że to właśnie dzięki Tobie i tej relacji postanowiliśmy zmienić plany i jednak, mimo wszystko, jeszcze raz w tym roku pojechać do Grecji?
Oglądałem któryś tam odcinek i było tak pięknie, że rzuciłem tak mimochodem... a może pojedziemy na Lefkadę? .
Będziemy mieć tylko tydzień i co prawda na Lefkadę się nie wybierzemy, ale decyzja i tak zapadła :cool:
No a po tym odcinku to i tak nie byłoby już innego wyjścia... :lol:
Pięknie :idea:
konopackir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) konopackir » 06.08.2014 08:16

WooooW 8O Ale pięknie! Twoja relacja utwierdziła mnie w postanowieniu - Grecja next year :hut:
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 06.08.2014 10:06

konopackir napisał(a):WooooW 8O Ale pięknie! Twoja relacja utwierdziła mnie w postanowieniu - Grecja next year :hut:

U mnie jest tak samo :D i chyba nie ma już odwrotu :D

Cudne barwy i prześliczne foty w tej pianie! :D
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 06.08.2014 10:22

Eunike1984 napisał(a):Cudne barwy i prześliczne foty w tej pianie! :D

Obrazek
:D :D :D

Arli jak Tobie udało się nie upaprać aparatu solą.
Widać na zdjęciach jaka była potężna bryza.
Obrazek
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 06.08.2014 12:59

piotrf napisał(a):Wspaniałości :D
Traktuję Twoje zdjęcia jak balsam dla duszy . Dziękuję .

Pozdrawiam
Piotr

Niezmiernie mi miło :D pozdrawiam

tiwa napisał(a):Zajrzałem i oniemiałem, z byle wiatru i fal zrobić takie cudo :!: 8O .
Pozdrawiam. Krzysiek

o taki byle wiatr to on nie był, troszkę konkretnie wiało;)
dzięki za miłe słowa!

kulka53 napisał(a):Nie wiem czy wiesz (pewnie nie :wink: ), że to właśnie dzięki Tobie i tej relacji postanowiliśmy zmienić plany i jednak, mimo wszystko, jeszcze raz w tym roku pojechać do Grecji?
Oglądałem któryś tam odcinek i było tak pięknie, że rzuciłem tak mimochodem... a może pojedziemy na Lefkadę? .
Będziemy mieć tylko tydzień i co prawda na Lefkadę się nie wybierzemy, ale decyzja i tak zapadła :cool:
No a po tym odcinku to i tak nie byłoby już innego wyjścia... :lol:
Pięknie :idea:

no nie wiedziałam ale miło się dowiedzieć :D
fajnie że chociaż raz ja mogłam Was zainspirować:)

i sama chętnie znów bym pojechała ale nie ma szans:(

Eunike1984 napisał(a):
konopackir napisał(a):WooooW 8O Ale pięknie! Twoja relacja utwierdziła mnie w postanowieniu - Grecja next year :hut:

U mnie jest tak samo :D i chyba nie ma już odwrotu :D

Cudne barwy i prześliczne foty w tej pianie! :D

to się Lefkada zaludni Cromaniakami:)

Lidia K napisał(a):Arli jak Tobie udało się nie upaprać aparatu solą.
Widać na zdjęciach jaka była potężna bryza.
Obrazek

ależ oczywiście że upaprałam...ale dzięki filtrowi łatwo było się tego pozbyć..ściereczka do obiektywu i zaraz był jak nowy..gorzej że jak już mąż robił mnie zdjęcia to takimi pierdołami sobie głowy nie zawracał...ważne że pstrykało zdjęcia a że połowa jak za mgłą to trudno :D .
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 06.08.2014 18:55

Mój M. pewnie tak samo by się przejął aparatem ;)
Powiedz ArliJ, jaką mieliście temperaturę i jaka była temperatura wody, bo mnie to ciekawi :D
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 08.08.2014 12:35

Eunike1984 napisał(a):Mój M. pewnie tak samo by się przejął aparatem ;)
Powiedz ArliJ, jaką mieliście temperaturę i jaka była temperatura wody, bo mnie to ciekawi :D

Było bardzo ciepło - od 26 do ponad 30 stopni.

Temperatura wody dokładnie nie wiem bo nie mierzyłam, codziennie tez ocieplała się i generalnie koło 22-24 stopni na pewno. Jak dla nas była bardzo fajna, czasem odczuwało się zimny prąd miejscami w trakcie pływania ale po upalnych chwilach to jak zbawienie, to zdecydowanie nie wpływało na komfort. Woda wystarczająco ok.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 09.08.2014 12:58

powoli zmierzamy ku końcowi..ostatnie dni na wyspie ale spróbujemy wycisnąć z nich co się da:)

Dzień XIV – 21 czerwca

Dzisiaj poranek bez burzy, od rana pogoda żyleta, dzieci wstają po 9.

Korzystamy z uroku posiadania dwóch tarasów bo na tym od morza nie da się od rana wysiedzieć tak grzeje. Z drugiej strony przyjemny chłodek.
Wszyscy sąsiedzi już wypełzli z plażowymi gadżetami na plażę, my jak zwykle z pewnym rozleniwieniem zbieramy się wolniej.
Oczywiście wykorzystujemy to rozleniwienie na ułożenie planu dnia.

Stwierdzamy że dnia poprzedniego widzieliśmy w drodze do Sivros oznaczenia dla jakiejś jaskini i mini źródełek…nie zastanawiamy się długo, to jest blisko więc podjedziemy zobaczyć.

Nasze dzieci wychowane na skałkach jurajskich i okolicznych jaskiniach z chęcią przystają na taką opcję:).

Jaskinię odnajdujemy w miarę sprawnie ale widać że tylko tacy zapaleńcy jak my tu trafiają, ścieżka dość zarośnięta;)

Jaskinia to szumnie brzmi :lol: , dość spora wnęka wyżłobiona przez wodę, jest wejście wąskie wgłąb ale nikt się nie zamierza podjąć tego wyzwania, Lena twierdzi że tam mieszka wilk i że Ona nie lubi wilków ale może niedźwiadek jednak to lubi i chce tam iść;)…

Dla nas nic tu wielkiego nie ma, dla dzieci atrakcja bo jaskinia i jest echo i tajemnicze wejście i nie wiadomo kto tam mieszka…

zawsze zastanawia mnie jak rodzice patrzą na wakacje przez pryzmat że muszą być animacje dla dzieci i takie tam bzdety bo inaczej beznadzieja…my sami naszym dzieciom szukamy atrakcji, chcemy żeby wrażenia zostały w nich na dłużej niż codzienne jakieś rikitiki i wygibasy które o nic ich nie wzbogacają…ale każdy lubi coś innego, my naszym dzieciom pokazujemy świat i chcemy żeby cieszyły się z jego poznawaniem a nie żeby ktoś obcy je zabawiał bo inaczej nuda…

Ot tak offtopicznie;)

Karoucha cave

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tajemnicze wejście..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnie źródełka – Kerasias fountain

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu mają używanie, biegają w cieniu, wrzucają listki, obserwują jak płyną i wpadają do takiego zbiorniczka i kanału, oczywiście czyj pierwszy itd.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po małym przerywniku decydujemy że jedziemy na plażę może w okolicy Agios Nikitas??

Kierujemy się na Agios Petros ale sąsiednim wzgórzem, przez Nikolis, bardzo fajna droga, dookoła kozy, krowy pod drzewami sobie odpoczywają a raczej ledwo dychają w upale…bardzo sielsko.

W Agios Petros podejmujemy decyzję że jedziemy do Egremni, tam gdzie nam się podobało najbardziej.

Jest nieco więcej ludzi niż ostatnio ale 90% kumuluje się przy leżakach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy znów na lewo, miejsca już sporo, towarzystwo mieszane więc nam pasuje.

Obrazek

Obrazek

Pusto….

Obrazek

Czyż nie jest pięknie????:)

Obrazek

Obrazek

Fale mniejsze niż na Kathismie ale umożliwiają pływanie więc korzystamy i pływamy ile się dało.

Niestety nie mamy statywu więc zdjęć w czwórkę nas pływających brak…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest czas na książeczki, zagadki, malowanki…tak nam wolno mija czas…

Obrazek

Uśmiech numer 5:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ja się bawię w portrety ale żywcem nie chcą współpracować..efekty mizerne ale cóż;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I mój “młody Bóg”:)

Obrazek

Obrazek

Idziemy na spacer na sam koniec plaży…mijamy tylko jedną parę…to się nazywa wolność i raj na własność:). Czujemy się jak w Błękitnej Lagunie;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu mała grotki, idealne na upał ale podejrzewam że pewnie też służą czasem za toaletę gdy jest tu tłum…:(

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Powoli wracamy na swój grajdołek…wahamy się czy nie zostać na zachód słońca…ale nie będziemy czekać na plaży tylko wyjdziemy na górę i w knajpce przy frappe poczekamy na te chwile.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W takiej oto aurze zamawiamy frappe i soczki

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I niestety słońce chowa się za mgiełką….

Obrazek

Ostatni rzu oka…na lewo

Obrazek

Na prawo…

Obrazek

I wracamy zadowoleni do siebie…dzieci padają jak muchy a my pomału myślimy o powrocie i planujemy trasę…przed name jeszcze 2 pełne dni na Lefkadzie…celebrujemy więc te chwilę i decydujemy że w drodze powrotnej wąwóz Vikos brzmi fajnie:).
Ostatnio edytowano 11.08.2014 08:03 przez ArliJ, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 2014 - strona 20
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone