Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 2014

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Eunike1984
Cromaniak
Re: Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 31.07.2014 22:32

Dzięki za rady :)
Też choruję na kamerę Go pro :( Ale na razie muszę się wstrzymać... Może w przyszłym roku...
Cudne ujęcia, lazur aż bije po oczach! :D Nie sądziłam, że kiedykolwiek powiem to o innym kraju, niż o Chorwacji, ale... zakochałam się! Mój mąż powinien Ci podziękować, bo jak dotąd na każde jego argumenty o Grecji na przyszły rok, mówiłam NIE. Chciałam do Breli, a tu ZONK :mrgreen:
Jednak kusi mnie poznanie nowego kraju.
Dzięki za tę ralację, śledzę z niecierpliwością :D
GREG_G
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) GREG_G » 31.07.2014 22:46

eunike, polecam Albanię
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 01.08.2014 06:41

Arli, relacja jest super, przy każdej kolejnej jestem pod coraz większym wrażeniem 8O
Teraz to już w ogóle... bo jesteśmy w Grecji :wink:
Czytam każdy odcinek, ale nie zawsze jest czas na skrobnięcie jeszcze paru słów...

Zdjęcia, i te zwykłe, i te trochę pokombinowane są naprawdę bardzo fajne, widać że robienie ich to wielka przyjemność :) .

Sprzęgło... chyba każdy miał z nim jakąś przygodę :lol: , zapach rzeczywiście jest intensywny :wink: . Szkoda że nie zdobyliście tej góry (no chyba że jednak jeszcze będzie?)
A ta plaża poniżej Vassiliki, pamiętam, że gdzieś w tej okolicy planowałem nocleg gdy mieliśmy przeprawić się z Kefalonii w drodze powrotnej do domu, wtedy nic z tego nie wyszło bo prom zastrajkował :? . I teraz mogłem ją zobaczyć :)

Egremni - wiedziałem że się spodoba :D

PS. GREG - dzięki za uznanie :idea: :)

Pozdrawiam :)
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 01.08.2014 13:32

ArliJ napisał(a):Dziewczyny nie chcą wychodzić z wody…

Tam i ja nie miałam ochoty wychodzić z wody. Ja rzadko mam taki problem, bo trudno mnie do byle jakiej wody zaciągnąć. Woda musi być zdecydowanie nie bałtycka, musi być goraco i mnie też musi być za goraco.
ArliJ napisał(a):Zachwyca też pusty horyzont...w Chorwacji praktycznie nie uświadczyliśmy takiego widoku…dużo wysp i zawsze jakaś na horyzoncie;).

Tutaj totalny bezkres…

Taki bałtycki widok w innym wydaniu.
W Chorwacji jest pięknie ale nam było za ciasno, za ciasno na mikro zatoczkach, widok z nich był mocno ograniczony, zawsze nie wiadomo skąd pojawiali albo rybacy albo pływacy. Zdecydowana większość plaż to kamienie i są OK, bo się nie przyklejają jak piach. Ale w Grecji znajdzie się każdy rodzaj plaż, w różnych kolorach i poza małymi plażami bywają kilkukilometrowe. Odkrycie plaż z drobnych kamyków wyglądających prawie jak piach to było to. Nie nagrzewa się to to, nie przykleja na stałe, jeżowce nie czyhają w morzu no i jeszcze butów nie trzeba potem suszyć.

Obrazek
Mąż też robi wspaniałe zdjęcia. :)
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 01.08.2014 14:10

Lidia K napisał(a):Nie nagrzewa się to to,

Oj nagrzewa, nagrzewa, na Milos bez butów w południe nie można było pograć w piłkę ;)
lucyna835
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lucyna835 » 01.08.2014 14:24

Mogłabym prosić o namiary na kwatery i ceny na priv.Mamy zaplanowane wakacje w Chorwacji po raz 4 ale jakoś mam ochotę zmienić plan na Grecję :)
truskawka30r
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) truskawka30r » 01.08.2014 15:42

Dziewczyny urosły, szczególnie widać upływ czasu po młodszej, kiedy to na Hvarze wrzesniowy-hvar-czyli-nadia-i-lena-na-wakacjach-t39336.html?hilit=arlij była jeszcze małym niemobilnym brzdącem. Teraz to już mała dama, tak jak jej starsza siostra. Podążam za Tobą na Hvar, na Korculę, teraz na Lefkadę. Ja z moimi chłopakami, znów nigdzie nie pojadę w tym roku, bo czekam na ...kolejnego chłopaka. Ale kiedyś sobie to wszystko odbiję i wyruszę z wydrukowaną Twoją relacją na Hvar czy Korculę. Bardzo lubię Twoje relacje, bo są takie rodzinne, przekonujące że i małymi dziećmi da się podróżować :) Pozdrawiam serdecznie.
jolek.d
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolek.d » 01.08.2014 17:36

Z ogromną przyjemnością, cały czas obserwuję Twoją relację. Potrafisz uchwycić i przedstawić w taki osobisty sposób klimat miejsc, które odwiedzacie. I nie chodzi tu o to, jaki masz aparat, czy obróbkę zdjęć. Chodzi o tą wrażliwość na piękno. Nic tu nie jest przypadkowe, każde miejsce jakby czekało na waszą obecność. Bez intruzów, z dala od komercji. Swoimi obrazami tworzysz piękną opowieść wakacyjną.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 01.08.2014 21:43

GREG_G napisał(a):Arlij, to gdzie jedziecie w przyszłym roku? bo nie doczytałem :)

oj to takie trudne pytanie...aktualnie Grecja nas wciągnęła, im więcej relacji z nowych, nieznanych mi wysp tym coraz gorzej nakreślić kierunek:)...korci nas też Korsyka ponownie, tym razem z dziećmi ale podejrzewam że wygra Grecja bo tam sporo do odkrycia jeszcze :D

Eunike1984 napisał(a):Dzięki za rady :)
Chciałam do Breli, a tu ZONK :mrgreen:
Jednak kusi mnie poznanie nowego kraju.
Dzięki za tę ralację, śledzę z niecierpliwością :D

Brela jest dość zatłoczona, ja osobiście polecam wyspy albo Grecję :mrgreen:

kulka53 napisał(a):Arli, relacja jest super, przy każdej kolejnej jestem pod coraz większym wrażeniem 8O
Teraz to już w ogóle... bo jesteśmy w Grecji :wink:

oj przekabaciliście mnie na tą Grecję swoimi relacjami ale to było pozytywne przekabacenie :D

kulka53 napisał(a):
Szkoda że nie zdobyliście tej góry (no chyba że jednak jeszcze będzie?)

tak łatwo się nie poddajemy :mrgreen:

Lidia K napisał(a):
ArliJ napisał(a):Zachwyca też pusty horyzont...w Chorwacji praktycznie nie uświadczyliśmy takiego widoku…dużo wysp i zawsze jakaś na horyzoncie;).

Tutaj totalny bezkres…

Taki bałtycki widok w innym wydaniu.
W Chorwacji jest pięknie ale nam było za ciasno, za ciasno na mikro zatoczkach, widok z nich był mocno ograniczony, zawsze nie wiadomo skąd pojawiali albo rybacy albo pływacy. Zdecydowana większość plaż to kamienie i są OK, bo się nie przyklejają jak piach. Ale w Grecji znajdzie się każdy rodzaj plaż, w różnych kolorach i poza małymi plażami bywają kilkukilometrowe. Odkrycie plaż z drobnych kamyków wyglądających prawie jak piach to było to. Nie nagrzewa się to to, nie przykleja na stałe, jeżowce nie czyhają w morzu no i jeszcze butów nie trzeba potem suszyć.

lubię piasek bałtycki ale na dłuższą metę mnie jednak złościło że wszędzie włazi, tutaj drobne kamyczki były super, w połączeniu z piaskiem to już bajka.
Otoczaki chorwackie mają swój klimat...aktualnie w naszym ogrodzie;).
Z Grecji też przywiozłam z Gialos, tam były fajne w części po prawej od wejścia.

Lidia K napisał(a):Mąż też robi wspaniałe zdjęcia. :)

przekazałam, bardzo mu miło:) stara się jak może.

lucyna835 napisał(a):Mogłabym prosić o namiary na kwatery i ceny na priv.Mamy zaplanowane wakacje w Chorwacji po raz 4 ale jakoś mam ochotę zmienić plan na Grecję :)

napiszę na priv.

truskawka30r napisał(a):Dziewczyny urosły, szczególnie widać upływ czasu po młodszej, kiedy to na Hvarze wrzesniowy-hvar-czyli-nadia-i-lena-na-wakacjach-t39336.html?hilit=arlij była jeszcze małym niemobilnym brzdącem. Teraz to już mała dama, tak jak jej starsza siostra. Podążam za Tobą na Hvar, na Korculę, teraz na Lefkadę. Ja z moimi chłopakami, znów nigdzie nie pojadę w tym roku, bo czekam na ...kolejnego chłopaka. Ale kiedyś sobie to wszystko odbiję i wyruszę z wydrukowaną Twoją relacją na Hvar czy Korculę. Bardzo lubię Twoje relacje, bo są takie rodzinne, przekonujące że i małymi dziećmi da się podróżować :) Pozdrawiam serdecznie.

Gratulacje ogromne:). Oczywiście że odbijesz, jak czekałam na swoje to Chorwacja też czekała na nas i potem nadrobiliśmy:).

Wcześniej była Pag, Cres i Brać z Makarską, jedynie z Brać nic tu nie napisałam ale to osobiste względy...wyspa też piękna ale ostatecznie kojarzy nam się z pewną stratą :(

Dziękuje za uznanie :), tak uważam że dzieci jak najbardziej nadają się na kompanów podróży, oczywiście z umiarem i z dostosowaniem do ich indywidualnej wytrzymałości ale wszystko dla ludzi:).

jolek.d napisał(a):Z ogromną przyjemnością, cały czas obserwuję Twoją relację. Potrafisz uchwycić i przedstawić w taki osobisty sposób klimat miejsc, które odwiedzacie. I nie chodzi tu o to, jaki masz aparat, czy obróbkę zdjęć. Chodzi o tą wrażliwość na piękno. Nic tu nie jest przypadkowe, każde miejsce jakby czekało na waszą obecność. Bez intruzów, z dala od komercji. Swoimi obrazami tworzysz piękną opowieść wakacyjną.

no tak z lekka to aż mnie zawstydziłaś :oops: , bardzo dziękuję za miłe słowa.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 01.08.2014 22:32

Dzień XII – 19 czerwca

Rano znowu burza, znowu mija bardzo szybko i pogoda żyleta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jak widać warunki na Porto Katsiki ok to jedziemy.

Rano jest tam zacienione a później zatłoczone…chciałam być tam wcześniej ale pozostali członkowie rodziny nie współpracowali…w efekcie jedziemy z nastawieniem że i tak nie zostaniemy tam długo bo w dalszym planie mamy Cap Ducato i kolację w Syvocie.

Oznakowanie i dojazd b.dobre.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Praktycznie każda plaża jest świetnie oznakowana i trudno nie trafić.

Parking 5 euro, szkoda nam bo na chwilę tylko ale cóż…traktujemy to jak bilet wstępu do pewnego zjawiska przyrodniczego:)

To jesteśmy:)...zachwyca...tak zachwyca...natura potrafi być taka piękna...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok jak z obrazka – pocztówka z Lefkady pewnie w 70-80% to ujęcia właśnie tej plaży :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Schodów prowadzących na plażę jest tylko ok 120 więc to pikuś po Egremni:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety zgodnie z przewidywaniami jest tu sporo ludzi…może ilościowo nie więcej niż na pozostałych plażach ale ze względu na jej mały rozmiar da się to odczuć.

Obrazek

Pomimo tego staramy się dobrze bawić i wykorzystać ten krótki czas na tej plaży.
Nie można jej odmówić uroku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Plaża jest w głównej części piaszczysta, im dalej od wejścia, tam gdzie byliśmy jest żwirkowa i tam też mniej ludzi.

Na plaży obsługa z tawerny powyżej schodów zbiera zamówienia i donosi jedzenie, ceny jak w pozostałych tawernach w miasteczkach.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Byliśmy prawie 2 h ale czas się zbierać, ludzi przybywa a my mamy w planie jeszcze dzisiaj ciekawe rzeczy.

Obowiązkowo spacer na górny punkt widokowy obowiązkowo, rzut oka z góry robi wrażenie…fotograficzne wyżycie się jak najbardziej wskazane :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Córka nam już robi zdjęcia:)

Obrazek

Obrazek

I rewanż:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Morze wzburzone już bardzo ale i tak to nie są największe fale jakie widzimy na tej wyspie…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wspinamy się na górę.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Punkt widokowy daje spore możliwości zdjęciowe:)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pora ruszać w kierunku Cap Ducato
miras_sg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras_sg » 01.08.2014 23:11

ArliJ napisał(a):
miras_sg napisał(a):Dwa dni mnie nie było , a tu tyle się wydarzyło ... Pięknie , czekam na cd...

hehe szybciej niż pomyślisz dalszy ciąg jest:)

Dokładnie... :)
miras_sg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras_sg » 01.08.2014 23:38

Odkąd zacząłem czytać Twoją relację - co skończę to nucę tą piosenkę Alicji Majewskiej :) kłębi mi się w głowie jeszcze przez długi czas ta melodia ... :)
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 02.08.2014 12:33

No to jestem załatwiona! :D Przekonałaś mnie! :mrgreen: Czuję, że też wyżyłabym się tam fotograficznie. Bo jakże inaczej. Przecież widoki same się o to proszą.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 02.08.2014 17:24

Obrazek

A to moje na początku września 2013 :lol:
Załączniki:
Lefka (752).jpg
moskit3
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) moskit3 » 02.08.2014 18:01

Super super super ,czternaście lat temu stacjonowałem w Macedoni w Petrovcu w ramach misji NATO i tak sobie śmigałem w wolnych chwilach w zakątki o których piszesz jeszcze raz super śmieję się do monitora na wspomnienia, dzięki za miłe przypomnienia super foty super opisy ,sukcesów życzę w spełnianiu marzeń, pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 2014 - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone