Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 2014

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Monte Christo
Cromaniak
Re: Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 20

Nieprzeczytany postnapisał(a) Monte Christo » 26.07.2014 07:19

Dobrze ze tu trafilem, coprawda moj sluga dostanie borute,ze w ostatnim rzedzie ale Z gory lepiej sie patrzy ;).
Macie zestaw wachlarzy taki jak moj ;). Ale my w tym roku Korcula.
Fajnie sie czyta i oglada, moze w przyszlym roku kierunek GR.

Relacja pierwsza liga.
kataryniarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kataryniarz » 26.07.2014 09:08

ArliJ napisał(a):Zastanawiam się lepiej skracać rok w czerwcu czy później zaczynać rok we wrześniu...

Nasz syn ma zawsze bonus w czerwcu :D minimum tydzień przed końcem roku wyjeżdżamy i to się sprawdza. Praktycznie od połowy miesiąca nie ma już poważnych zajęć, a dla nas to lepsza opcja niż wrzesień kiedy trzeba się ponownie przestawić na szkołę :roll:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.07.2014 12:46

kataryniarz napisał(a):
ArliJ napisał(a):Zastanawiam się lepiej skracać rok w czerwcu czy później zaczynać rok we wrześniu...

Nasz syn ma zawsze bonus w czerwcu :D minimum tydzień przed końcem roku wyjeżdżamy i to się sprawdza. Praktycznie od połowy miesiąca nie ma już poważnych zajęć, a dla nas to lepsza opcja niż wrzesień kiedy trzeba się ponownie przestawić na szkołę :roll:

Myśmy mając dzieci "wczesnoszkolne"zawsze wyjeżdżali po 15-20-tym czerwca,jak już miały oceny wystawione(dziadek odbierał świadectwa :wink: ). Niestety nie były to tak odległe wyjazdy ze względu na choroby lokomocyjne...
miras_sg
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miras_sg » 26.07.2014 21:42

Plaże piękne , zdjęcia super , w takim okresie niestety nie dla mnie ... może za parę lat... :(
maciej1976
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciej1976 » 27.07.2014 08:31

Jestem pod wielkim wrażeniem ArliJ. Jesteś moją inspiracją na przyszły rok.
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 27.07.2014 09:16

janusz.w. napisał(a):
ArliJ napisał(a):nie powiem...przeraża mnie myśl że kiedyś będziemy zmuszeni do wakacji w sezonie, przywykłam do innego trybu i właśnie tych pustych miasteczek i plaż...nie cierpię jak jest dużo ludzi a już jak słyszę naszą mowę to zdecydowanie gorzej odpoczywam...na razie opcja czerwiec zostanie mam nadzieję na najbliższe 2 lata a potem to co tam człowiek wie;)

zaraz wrzucę dalszą część:)

Od kilku lat jeździmy w II połowie czerwca lub tydzień czerwca/tydzień lipca i tłoku jeszcze nie widzieliśmy nigdy :D ...pod warunkiem, że unikamy tzw. kurortów :wink: . Kiedy młody jeszcze jeździł z nami to zarywał tydzień szkoły...
A jak widzę łóżka na plaży, to uciekam :lol: ewentualnie rozkladamy sie w takim miejscu żeby ich nie widzieć.

Lefkada robi się bardzo popularna. W sezonie ludzi tam dużo, ale na szczęście w Grecji jest jeszcze sporo pięknych miejsc gdzie nie ma tłoku :D

Zdjęcia tradycyjnie świetne :!:

pozdr

Dzięki! Właśnie tak trzeba będzie robić, urywać się ze szkoły, jakoś damy radę :)

My też unikamy leżaków i zatłoczonych kurortów, to ważny priorytet na wakacjach, Lefkada była do tego świetnym miejscem, prawie wszystkie plaże były tak duże że bez problemu można się tam odciąć od tej części komercyjnej:)

Nas kusi wrócić na Korsykę...tylko wtedy byliśmy z namiotem i chyba tak teraz byśmy wybrali bo tam drogie kwatery...no nic mamy rok na decyzję:)...kusi Milos, kusi Mykonos i ogólnie kolejne greckie wyspy, nawet Kefalonię bierzemy pod uwagę mimo a może ze względu na bliskość Lefkady :D

Monte Christo napisał(a):Dobrze ze tu trafilem, coprawda moj sluga dostanie borute,ze w ostatnim rzedzie ale Z gory lepiej sie patrzy ;).
Macie zestaw wachlarzy taki jak moj ;). Ale my w tym roku Korcula.
Fajnie sie czyta i oglada, moze w przyszlym roku kierunek GR.

Relacja pierwsza liga.

miło mi to czytać :oops: :D , staram chociaż talentu do pisania za grosz więc nadrabiam zdjęciami:).

My w zeszłym roku odwiedziliśmy Korculę, byliśmy zachwyceni :papa:

tomekkulach napisał(a):
kataryniarz napisał(a):

Myśmy mając dzieci "wczesnoszkolne"zawsze wyjeżdżali po 15-20-tym czerwca,jak już miały oceny wystawione(dziadek odbierał świadectwa :wink: ). Niestety nie były to tak odległe wyjazdy ze względu na choroby lokomocyjne...

i tak będziemy chyba kombinować, tydzień mniej w szkole nie robi różnicy :D

miras_sg napisał(a):Plaże piękne , zdjęcia super , w takim okresie niestety nie dla mnie ... może za parę lat... :(

z tego co piszą inni początku lipca też nie jest jeszcze taki zły, warto próbować;)

maciej1976 napisał(a):Jestem pod wielkim wrażeniem ArliJ. Jesteś moją inspiracją na przyszły rok.

:oops: dziękuję, to działa jak łańcuszek, ja się inspirowałam wyjazdami innych uczestników forum i teraz moje relacje mogą pokazać komuś coś nowego:)
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 27.07.2014 09:27

ArliJ, jeżeli w naszym związku z CRO dojdzie do zdrady... To będzie Twoja wina :D
Mój Mąż dawno mnie na Grecję namawiał, nie wspominając o Macedonii, którą zauroczył się podczas oglądania Makłowicza, a ja byłam nieczuła... ;)
W nocy oboje siedzieliśmy wlepieni w Twe cudne zdjęcia... A ja tylko co chwilę słyszałam: mówiłem, że tam pięknie? :roll:
No i teraz rozsiałaś bakcyla, bo zamiast o Cro, czytam o wyspach greckich i... pewnie tak pozostanie do wakacji :) Dziękuję!

P.S. ... nawet mi się śniło, że siedziałam na tym niebieskim leżaku z białym parasolem. Kreujesz sny ;)
Pozdrawiam
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.07.2014 09:29

Jeszcze pozostaje Skandynawia.
Dwa kierunki na szybka zdradę.
:mrgreen:
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 27.07.2014 09:43

minimartini napisał(a):ArliJ, jeżeli w naszym związku z CRO dojdzie do zdrady... To będzie Twoja wina :D
Mój Mąż dawno mnie na Grecję namawiał, nie wspominając o Macedonii, którą zauroczył się podczas oglądania Makłowicza, a ja byłam nieczuła... ;)
W nocy oboje siedzieliśmy wlepieni w Twe cudne zdjęcia... A ja tylko co chwilę słyszałam: mówiłem, że tam pięknie? :roll:
No i teraz rozsiałaś bakcyla, bo zamiast o Cro, czytam o wyspach greckich i... pewnie tak pozostanie do wakacji :) Dziękuję!

P.S. ... nawet mi się śniło, że siedziałam na tym niebieskim leżaku z białym parasolem. Kreujesz sny ;)
Pozdrawiam

hehe poczekaj na kolejne odcinki, po nich zdradzisz Cro jak nic i to nie kwestia że tu lepiej tam gorzej...Grecja jest inna i również piękna a co piękne trzeba poznać:)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 27.07.2014 09:44

FUX napisał(a):Jeszcze pozostaje Skandynawia.
Dwa kierunki na szybka zdradę.
:mrgreen:

o ta zdrada też mi się marzy :mrgreen:
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 27.07.2014 09:47

Czekam, czekam - właściwie oboje czekamy :lol:
Powiem Ci szczerze, że dawno nic mnie tak nie zauroczyło (ostatnio Korčula) jak obrazki z Lefkady (pooglowałam też trochę i o innych wyspach) :)
ArliJ
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ArliJ » 27.07.2014 10:08

proszę bardzo:)

Dzień VIII – 14 czerwca

Wypracowaliśmy sobie już pewien schemat dnia….rano przez sen modlimy się żeby dzieci jak najdłużej spały….potem żeby jak najpóźniej padło hasło: „Mamo, Tato kiedy wstaniecie?”….gdy nastaje hasło: „Ja chcę kaszkę a ja płatki” to koniec laby…zazwyczaj następuje to tutaj po 9 ale czasu greckiego a my w sumie żyjemy według naszego czasu…w zasadzie nie ma znaczenia godzina, są wakacje…jedynie godzina pobudki jest istotna:).
Po pobudce następuje wycieczka męża do sklepu ze starszakiem, wracają z pieczywkiem i zawsze jakimś dodatkiem…tak się owija tatusia wokół palca.

Po rytuale śniadania, kawki itd. mamy wstępnie nakreślony plan i ruszamy. Ponieważ plan zwiedzania najpierw a potem plaża zdaje egzamin i tym razem nie będzie inaczej.
Ruszamy na drugi koniec wyspy czyli do stolicy wyspy Lefkady. Mamy konkretnie w planie ruiny zamku Agia Mavra i liczymy na drzemkę dzieci w drodze, wstają potem wypoczęte i chętne do dalszych atrakcji.

Nie inaczej jest więc tym razem, dzieci śpią a my pomykamy wschodnią częścią wyspy.

Zatoka Vlicho prezentuje się uroczo, pełno żaglówek…dużo ludzi…podjedziemy tu innym razem na dłuższy rekonesans, na razie wydaje nam się, że z daleka na pewno robi lepsze wrażenie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Docieramy do Lefkady, tuż za mostem zjazd w lewo i jest wolne miejsce tuż przy wejściu do ruin.

Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przygotowani byliśmy na płatność wstępu zdziwiliśmy się pozytywnie że nic takiego nie ma.
Czynne do 15, poniedziałek nieczynne.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z zewnątrz mury obronne całkiem dobrze zachowane, wewnątrz jest tego sporo, jest kilka uroczych zakątków jak np. na końcu samym mała kapliczka i dzwonnica…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Idziemy zobaczyć latarnię…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obserwujemy podnoszenie mostu

Obrazek

Obrazek

I jedziemy dalej, wzdłuż mierzei, kierujemy się do starych wiatraków.

Mierzeja to siedlisko wielu gatunków ptaków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Znajdujemy wiatraki, z zewnątrz mają swój klimat…

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W środku jednak nic ciekawego...podejrzewam że dla niektórych służył za Toi Toi :?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W przeciwieństwie do plaży Gialos tutaj są wyraźne zakazy kamperowania ale o ile dobrze pamiętam przy plaży Gira można.

Nasz cel dzisiejszy to Milos Beach w Agios Nikitas, po drodze podziwiamy widok z góry

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mijamy monastyr Faneromeni ale już tam nie zaglądamy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W Agios N. sporo aut, w końcu niedziela i miejscowi też na plażach, parkujemy za darmo i zbieramy się bo czeka nas wspinaczkę na plażę.

Mamy nadzieję, że oni wszyscy nie są tak chętni na długie spacery, wysiłek i wybrali plażę przy miasteczku:).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Uroczo tutaj…ale też dużo więcej ludzi…

Droga na plażę Milos prowadzi samym początkiem jak na miejscową, przy restauracji Milos jest skręt w lewo na szlak.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 29.07.2014 18:21 przez ArliJ, łącznie edytowano 1 raz
morgana
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) morgana » 27.07.2014 10:37

ArliJ, kolejna przepiękna relacja :) .
Na tych zdjęciach wszystko wygląda tak cudnie, że boję się, że to jest normalnie niemożliwe i na żywo jest gorzej :mrgreen: .
Bardzo wam zazdroszczę możliwości podróżowania poza sezonem, my niestety pracą uwiązani możemy jechać tylko w wakacje, bo to nasz urlop ;) .

Moja ekipa wyjazdowa zaczęła coś kręcić nosem i nalegają na inną niż Chorwacja destynację przyszłorocznych wakacji.
Byłam uprzejma od razu się na nich obrazić, ale twoja relacja pokazuje mi trasę, którą mogłabym ewentualnie zaakceptować :) . Tylko boję się, że w ścisłym sezonie będzie tam wszędzie pełno i przez to o wiele mniej cudnie...
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.07.2014 10:43

Foty są podkolorowane.
:wink:
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 27.07.2014 10:49

Uroczo wyglądają te knajpki, droga na plażę... Ogólnie... Raj fotograficzny ;) Te kontrasty...
Co do wiatraków i toi-toi - podobne wrażenie mieliśmy niestety w Počitelj kilka lat temu :/
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Odkryjemy miłość nieznaną...czyli Macedonia i Lefkada 2014 - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone