Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odczarowane, Osobiste ... KORFU

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Hercklekot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hercklekot » 04.06.2016 14:10

:mrgreen: Fajnie się czyta, czyham na c.d. Ale tanio lot wyszedł! Z jakiej wyszukiwarki lotów korzystałaś ?
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 04.06.2016 14:33

Hercklekot napisał(a)::mrgreen: Fajnie się czyta, czyham na c.d. Ale tanio lot wyszedł! Z jakiej wyszukiwarki lotów korzystałaś ?

Ja generalnie poruszam się po esky.pl i ryanair.pl

mysza73 napisał(a):Pytanie od S., czy zauważyłaś, że Smart miał silnik z tyłu ... :roll: :wink: .

Oczywiście ! Bardzo mnie to interesowało i codziennie rano, a potem 2 razy wieczorem otwierałam wszystkie możliwe klapy i oglądałam wnętrzności autka tego ... :oczko_usmiech:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 04.06.2016 16:01

Potter napisał(a):
Wioseczka ta to oaza ciszy, spokoju, upału, babć w czarnych ubrankach i starych kamiennych domków czyli wszystkiego co mnie kręci.

To kręci nas prawie to samo......prawie, bo ja daruję sobie babcie w czarnych ubrankach.... :oczko_usmiech:

Btw.
Masz bardzo lajtowe podejście do prawa.... :lool:
Jazda po tym na co miałaś ochotę nie jest niewskazana 8O :lol: ,a.....zabroniona....
:smo:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 04.06.2016 22:28

Tu jest bjuti więc zostaję :)
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 06.06.2016 13:51

CROberto napisał(a):
Jazda po tym na co miałaś ochotę nie jest niewskazana 8O :lol: ,a.....zabroniona....

A skąd wiesz na co miałam ochotę, hę :oczko_usmiech: ?
No dobra ... Zgadłeś :D .

gusia-s napisał(a):Tu jest bjuti więc zostaję :)

No miło mi, że się podoba ...

Ale przyszedł czas się zanoclegować. Miałam nadzieję, że moja navi będzie w stanie namierzyć ten Jason Hotel. Jednakowoż srodze się zawiodłam :? . Cóż, pozostawała jazda po znakach. Miałam nadzieję, że w samym Ipsos znajdę jakieś kierunkowskazy, jednak i to nie było takie proste. Po dwóch rundkach tam i nazad wzdłuż promenadki na chybił trafił skręcam w jedną z prostopadłych uliczek. I ... BINGO ! Po kilkudziesięciu metrach pojawia się tabliczka hotelu. Alleluja !!!
Mocno już zmachana, zabieram swoje zabawki i tęsknie patrząc na superancki basen witam się z przemiłą panią w recepcji. Pani uprzejmie bierze ode mnie potwierdzenie z booking.com i szuka mojej rezerwacji w systemie. Niestety, po jej coraz bardziej zmarszczonym czole widzę, że coś nie halo ...
Pani mówi, że nie może znaleźć mojej rezerwacji w systemie, ale to się zdarza i żaden problem. Dzwoni gdzieś tam i po krótkiej konsultacji bierze ode mnie dowód osobisty jednocześnie wręczając kluczyk do pokoju .... Z ulgą i zaciekawieniem udaję się we wskazanym kierunku ....
Pokój okazuje się dużo lepszy i "nowszy" niż na zdjęciach w necie .... Pierwsze kroki na balkon ...

Jest nieźle :D ... Widok z balkonu nieco przypomina mi Igrane ...

Obrazek

Najważniejsze, że widać morze :lol: ...

Obrazek

Z ulgą padam na łóżko i sprawdzam jakość internetu ....

W tym momencie słyszę pukanie do drzwi ... Przemiła pani z recepcji jeszcze raz prosi mnie o pokazanie potwierdzenia rezerwacji .... I wszystko staje się jasne ... :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: ... Również to, że od koloru włosów nie uciekniesz ....
Okazuje się, że owszem ... miałam rezerwację ... ale w hotelu Jason, a ja wpakowałam się do hotelu Yannis ....
Właściwy hotel znajdował się kilkadziesiąt metrów dalej :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ... No co, zmęczona byłam :evil: :evil: :evil: ...
Przeuprzejma pani mówi, że zadzwoni do Jason Hotel, że upewnić się czy aby na pewno będę tam mogła zamieszkać, bo oni chyba właśnie dziś zaczynają sezon ...

Mina pań w recepcji właściwego hotelu gdy po kilku minutach tam się pojawiłam - bezcenna :mrgreen: :oczko_usmiech: :mrgreen: ...
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 06.06.2016 14:17

:mrgreen: oj tam, przynajmniej se poleżałaś chwile wygodnie no i pocieszyłaś widokiem :)
Ciekawe jak wypadł drugi hotel :?:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 06.06.2016 14:18

Potter napisał(a):Mina pań w recepcji właściwego hotelu gdy po kilku minutach tam się pojawiłam - bezcenna :mrgreen: :oczko_usmiech: :mrgreen: ...

Eeeeeeeee, myślałam, że większego kwasu narobiłaś ... :smo: ,
pokaż teraz ten właściwy pokój ... :oczko_usmiech:
ewwwa
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewwwa » 06.06.2016 14:43

czytałam już relację z Rzymu, teraz Korfu, po prostu mnie z roboty wyleją:))))
Świetna relacja, czekam z niecierpliwością na ciąg dalszy. Zazdroszczę odwagi, jednak nie każda kobieta zdecydowałaby się na samotny wyjazd :D
pozdrawiam Ewa
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.06.2016 14:45

Potter napisał(a):Okazuje się, że owszem ... miałam rezerwację ... ale w hotelu Jason, a ja wpakowałam się do hotelu Yannis ....

To oni muszą tak samo ( prawie :wink: ) nazywać hotele :?: :roll: , przecież jeden na "J" i drugi na "Y" . . . mam nadzieję , że chociaż standardy obsługi ( itp. , itd. ) takie same miały do zaoferowania :smo:
Paniom z recepcji "właściwego" hotelu trzeba było powiedzieć : U was zdecydowanie lepiej . . .

Pozdrawiam
Piotr
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 06.06.2016 20:16

Również ciekawa jestem właściwego hotelu, bo widoki z tego pierwszego naprawdę robiły wrażenie :wink:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 06.06.2016 22:02

Dokładnie tak jak na Twoich zdjęciach zapamiętałem Korfu z jednodniowego pobytu.
Szczerze podziwiam za odwagę na taki samotny wypad, tym chętniej będę śledził korfukańskie przygody. Ta pierwsza, hotelowa stanowi niezły wstęp :)

Potter napisał(a):
CROberto napisał(a):

Grecja to nie Rosja czy Ukraina, gdzie co nie co jest zabronione (tak na marginesie to śmiech na sali z tą Rosją :lol: )
W Grecji limit to 0,5 prom. więc myślę, że na jedną lampkę dobrego korficznego wina Potter mogła sobie pozwolić :oczko_usmiech:
Dużą tolerancją wykazują się natomiast władze np. Wysp Brytyjskich, Kanady czy takiej Malty gdzie limit to 0,8 prom. Jeden z takim poziomem alkoholu we krwi będzie monter, ale inny może być już łożarty...

pozdrawiam,
M
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 06.06.2016 22:32

Świetna relacja, czekam na ciąg dalszy :)
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 06.06.2016 23:17

Potter jest jedyna w swoim rodzaju, widzę, a właściwie czytam, że Jej grecki wyjazd zaczął nabierać rumieńców :D Perypetie hotelowe - bezcenne :mrgreen:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 08.06.2016 12:15

Beata W. napisał(a):Również ciekawa jestem właściwego hotelu, bo widoki z tego pierwszego naprawdę robiły wrażenie :wink:

gusia-s napisał(a)::mrgreen: oj tam, przynajmniej se poleżałaś chwile wygodnie no i pocieszyłaś widokiem :)
Ciekawe jak wypadł drugi hotel :?:

No więc muszę Wam powiedzieć, że sama również byłam ciekawa ... :lol: W końcu ten mój hotel miał tylko 2 * i kosztował - przypominam - 64 euro za tydzień !!!
I tu bardzo pozytywne zaskoczenie ! Hotel był dokładnie taki, jak na zdjęciach na bookingu. Pokój był skromny, nie za duży, ale za to czysty i miał balkon. Z jednej strony widać było kawałek morza, ale generalnie skierowany był na góry. Łazienka była czysta i wydała mi się "lepsza" niż w tamtym "pomylonym" hotelu :wink: . W pokoju był TV, mała lodówka, a wifi śmigało jak nigdy dotąd za granicą ...
Zresztą zobaczcie sami ...

Obrazek

Zdjęcie pokoju co prawda zerżnięte ze strony hotelu, ale nie wiem czy nie było robione w moim pokoju, bo wyglądał toćka w toćkę :wink: tak samo ...

Obrazek

Tam po lewej widać kawałek morza :D ...

Obrazek

A tu już nie ... :mrgreen:

Obrazek

Tak jak planowałam, tuż po zrzuceniu gratów i zgrubszym :wink: umyciu poszłam "w miasto" najeść się i napić.... Byłam oczywiście jedyną klientką, ale zupełnie nie popsuło mi to smaku risotto z owocami morza i tego czegoś po czym nie należy siadać za kierownik ...

Obrazek

Z pełnym brzuchalem zrobiłam sobie jeszcze krótki spacerek przed snem, żeby zobaczyć gdzież to ja wylądowałam ...

Obrazek

Rekonesans wypadł pozytywnie ... :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

W sumie szkoda, że nie zamierzałam spędzić na tej plaży ani minuty ... Wydawała się całkiem przyjemna ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Miejscami widać było, że sezon się jeszcze nie zaczął :roll: :lol: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sara76 napisał(a):Potter jest jedyna w swoim rodzaju ...

:P TO JA :P !

No ale czas zakończyć ten dzień "0" ... Jutro czeka nas całkiem intensywny czas ...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 08.06.2016 12:27

Właściwy hotelik prezentuje się całkiem, całkiem :mrgreen: ,
poszukaj takiego na Santorini :smo:

Potter napisał(a):No ale czas zakończyć ten dzień "0" ... Jutro czeka nas całkiem intensywny czas ...

Tylko kiedy to jutro nastąpi ... :? :roll: :la:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα