Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odczarowane, Osobiste ... KORFU

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 10.11.2016 10:52

Potter napisał(a):Tylko te ceny serwisu ?! Rozbój w biały dzień. W Santorini za komplet czyli parasolkę i dwa leżaki wołali 3 euro (co nie, Mysza ? )

... ale takiej zielonej, przystrzyżonej trawy nie było ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 10.11.2016 11:23

Jedziemy na następną plażę ... Mirtiotissa Beach.

Mirtiotissa to mała piaszczysta plaża, ukryta pośród skał, niedaleko miejscowości Pelekas, na zachodnim wybrzeżu Korfu. Droga prowadząca do plaży jest bardzo wąska, kręta i nieoznakowana. Do samej plaży zjeżdża się "na złamanie karku".

Początkowo nie jest tak źle. Droga jest co prawda wąska i kręta ale wydaje się w miarę bezpieczna ...

Obrazek

Z każdym zakrętem robi się jednak coraz bardziej stroma ...

Obrazek

W pewnym momencie robi się naprawdę stromo i widząc jakąś zatoczkę postanawiam nie ryzykować i zostawiam tam moją żabkę ...

Obrazek

Oczywiście zadbałam żeby miała ładny widoczek i się nie przegrzała :D ...

Obrazek

Obrazek

Wysiadając z samochodu mam nadzieję, że nikt mnie zablokuje bo inaczej będzie mnie czekał wyjazd tyłem pod stromą bardzo górkę :roll: ...

Wychylam się nieco ...

Obrazek

Obrazek

Widzę leżących na plaży ludzi ale czy są to golasy to nie widzę :lol: ...

Po chwili mija mnie gostek na skuteraku ... parkuje ... rozbiera się do rosołu ... chowa ubranko do jakiejś torby i schodzi na tę właśnie plażę ... Teraz już wiem na pewno, że to Mirtiotissa Beach :mrgreen: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z żalem (bo ładna) mijam plażę i idę dalej. Utwierdzam się w przekonaniu, że dobrze zrobiłam parkując wyżej. Droga robi się, delikatnie mówiąc ... taka sobie :D .

Obrazek

Ale widoki chorwackie :lol: ...

Obrazek

A idę dalej bo moim celem oprócz plaży był jeszcze pewien monastyrek :) ...

Zaledwie 200 m od opanowanych przez naturystów plaż stoi jeden z najpiękniej położonych klasztorów na Korfu, otoczony zielenią drzew oliwnych, bananowców i bujnie rosnących kwiatów. Ufundował go ponoć w XIV w. pewien Turek, który odnalazłszy w rosnącym w tym gąszczu mirtów starą ikonę Matki Boskiej nawrócił się na chrześcijaństwo.
W klasztorze mieszka tylko jeden mnich, który chętnie oprowadza po swoich włościach ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niestety ... nie mam szczęścia ... stukam, pukam, łomocę ... nikt nie otwiera :cry: .

Obrazek

Obrazek

Nie pozostaje mi nic innego jak wejść na ten murek po lewej, maksymalnie się wychylić i po chamsku, z ciekawością spróbować coś zobaczyć :mrgreen: ...

Obrazek
A gąskę widzicie ?

No... jak na 1 mnicha to nieźle się facet urządził :oczko_usmiech: ...

Obrazek

No cóż. Trza będzie wrócić ... kiedyś (Mysza ... zeszycik :lol: )

Obrazek

Zakładam koszulkę i wracam ...

Obrazek

Takie ładne widoczki ... sobie siadłam na chwilkę :D .

Obrazek

Kiedy tak siedzę i podziwiam, przejeżdża koło mnie z dużym impetem (w książkach tak piszą :P ) jakiś dżipowaty samochód, kurząc niemiłosiernie ... Kątem oka widzę, za kierownicą brodacza w czarnym ubranku ... Sądzę, że był to ten mnich (namierzyłam go wcześniej w googlu) ... Ale nie chce mi się już wracać ... Pod górkę było :twisted: .

Obrazek

Ale mi się chce wykąpać ...

Obrazek

... niestety, muszę jeszcze trochę poczekać. Z Mirtiotissa Beach nie skorzystam ... raczej :wink: ...

Znowu chwalę się za intuicję zaparkowania wcześniej ...

Obrazek

... chociaż pięknie bardzo :D ...

Obrazek

... a plaża jest naprawdę fajna

Obrazek

... i naprawdę korzystają z niej naturyści :lol: ...

Obrazek

Ostatni rzut oka ...

Obrazek

Wracam do żabki i cóż ?! ... Jakiś burak oczywiście mnie nieco przyblokował (pewnie znowu Niemiaszek z NRD-ówka :evil: ). Moich manewrów obejmujących m.in. ruszanie tyłem pod mega stromą górę opisywać nie będę. Zaznaczę tylko, że zapach palonej gumy unosi się tam pewnie do dziś :mrgreen: ...

Jadę poszukać jakowejś nadajęcej się do kąpieli miejscówki ...

Obrazek

...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 10.11.2016 11:33

Potter napisał(a):Niestety ... nie mam szczęścia ... stukam, pukam, łomocę ... nikt nie otwiera :cry: .

Obrazek
A dzwonek widzisz :?: ... tam się dzwoni :!: :roll: :oczko_usmiech:

Potter napisał(a):No cóż. Trza będzie wrócić ... kiedyś (Mysza ... zeszycik :lol: )
Zeszycik zawsze leży obok w pogotowiu ... :oczko_usmiech:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 10.11.2016 12:11

Rzeczywiście jak w Dalmacji... :) Tylko piasek zamiast kamolków...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.11.2016 16:24

Potter napisał(a):No cóż. Trza będzie wrócić ... kiedyś (Mysza ... zeszycik :lol: )

Ja z kolei robię gwiazdki na googlemaps
"Przez Ciebie"tak wygwiazdkowałem Korfu,że pewno dwóch tygodni na urlop braknie :wink:

DZIĘKUJĘ :papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 10.11.2016 16:37

tomekkulach napisał(a):Ja z kolei robię gwiazdki na googlemaps
"Przez Ciebie"tak wygwiazdkowałem Korfu,że pewno dwóch tygodni na urlop braknie :wink:

DZIĘKUJĘ :papa:

FAJNIE ! Fajnie jest być przydatnym :oczko_usmiech: :papa: .
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 10.11.2016 21:16

Potter napisał(a):
Początkowo nie jest tak źle. Droga jest co prawda wąska i kręta ale wydaje się w miarę bezpieczna ...
Obrazek

PIĘKNA DROGA ANULA....
:lol: :lool: :lool:

Potter napisał(a):Widzę leżących na plaży ludzi ale czy są to golasy to nie widzę :lol: ...

Chciałoby się.... :P

Potter napisał(a):Zakładam koszulkę i wracam ...

Ty znowu na GOLASA???? 8O 8O 8O Matko Ryszarda Boska....

Potter napisał(a):... i naprawdę korzystają z niej naturyści :lol: ...

Biedny, niczego nieświadomy człowiek... że właśnie dołączył do panteonu LUDZI-DUP, obok takich gwiazd jak Bruce Willis, Arnold Schwarzenegger, Jean Claude van Damme czy Sylwester Stallone....

Potter napisał(a):.jakiś burak oczywiście mnie nieco przyblokował (pewnie znowu Niemiaszek z NRD-ówka

Potter, ŁEJK AP, NRD PARĘ lat nie istnieje....
:D

''''''''''''''''''''''''''''''''

WYSTARCZY? ;)
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 11.11.2016 20:39

Ale tam pięknie u Ciebie. Czy mi się wydawało czy golas wypinał na Ciebie doopę? :mrgreen:
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 11.11.2016 21:19

Do mnicha pogrążonego w modlitwach, bez koszulki 8O
I nie wódź nas na pokuszenie................ :wink: :mrgreen: :papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 17.11.2016 15:37

Sara76 napisał(a):Ale tam pięknie u Ciebie. Czy mi się wydawało czy golas wypinał na Ciebie doopę? :mrgreen:

No niestety tak to wyglądało :D ...

elka21 napisał(a):

Do mnicha pogrążonego w modlitwach, bez koszulki 8O
I nie wódź nas na pokuszenie................ :wink: :mrgreen: :papa:

O rany, popierdaczyło mi się oczywiście :evil: ... Do mnicha założyłam koszulkę a od mnicha zdjęłam :mrgreen: ...

Chyba powoli czas kończyć tę relację ...

Ale póki co jadę na kolejną plażę ... Tzn. nie plaża mnie zaciekawiła tylko coś innego ... Na razie jadę i jest pięknie ... Korfu koniecznie chce pożegnać mnie błękitem na niebie ...

Obrazek

Jadę do Ermones ... po raz kolejny nie żałuję, że jestem tu przed sezonem :D ...

Obrazek

Na tym mikroparkingu z trudem zaparkują 3 samochody ... A i tak po chwili przyjechał jakiś gościu i grzecznie poprosił żebyśmy wypiętralali bo on będzie tu swoja łódkę wodował :mrgreen: ...

Obrazek

Celem mym w miejscu tym :D jest zobaczenie windy, jaką hotel wybudował dla swoich gości żeby w drodze na i z plaży za bardzo się nie spocili :mrgreen: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A i sama plaża tez jest bardzo fajna ...

Obrazek

Obrazek

No i to tyle tego zwiedzania będzie ... piesek po drodze przypomniał mi, że chyba czas wracać do moich sierściuchów ...

Obrazek

Ale zanim.... wracam jeszcze na plażę w Paleokastritsie żeby przez parę kwadransów robić to, co większość obecnych na wyspie turystów .... poleżeć plackiem i złapać trochę witaminy D :oczko_usmiech: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozłożyłam więc moje przebogate stanowisko (parawan, kocyk, ręcznik plażowy, kosz piknikowy, zgrzewkę piwa/wody, kanapeczki, drożdżówki, maskę i płetwy, buty do pływania, kapelusz na głowę, książkę do poczytania itp. itd. ) :oczko_usmiech: i ległam ...

Obrazek

No ale za długo nie poleżałam bo za ciepło było (no ile razy można się kąpać 8) ) i oczywiście połaziłam nieco po najbliższej - tak ze 100 m - okolicy ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Żal mi pewną część ciała ścisnął, że cała plaża dla mnie, a ja już muszę powoli się zbierać ... :o

Obrazek

Obrazek

Ostatnie zdjęcia Paleokastritsy z ostrością nie na kwiatki ...

Obrazek

... i z ostrością na kwiatki :P

Obrazek

...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.11.2016 15:52

Potter napisał(a):Obrazek

Żal mi pewną część ciała ścisnął, że cała plaża dla mnie, a ja już muszę powoli się zbierać ... :o

No całkiem tam miło ... nawet trochę lazurów jakby widać ... ale to nie to, co u Tonego na Krecie ... :oczko_usmiech: :smo:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 20.11.2016 21:33

Korfu, które pokazałaś w swojej relacji mnie oczarowało. Uwielbiam takie klimaty - małe miasteczka z fajnymi domkami, wąskie uliczki i te cudne widoki, o lazurach już nawet nie wspomnę... Ps. Będzie jeszcze chyba odcinków relacji?
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 20.11.2016 22:28

Sara76 napisał(a):Ps. Będzie jeszcze chyba odcinków relacji?
.
Podpinam się pod pytanie. Będzie :?: :?:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 20.11.2016 22:55

Będzie odcinków :devil: .
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 21.11.2016 18:37

Potter napisał(a):Będzie odcinków :devil: .

Hura! Hura! Hura! :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα