Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odczarowane, Osobiste ... KORFU

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 26.09.2016 10:09

Potter napisał(a):
piekara114 napisał(a): ...Macie już nocleg? Może jakieś szczegóły na priv?
Mycha, ani mi się waż ... :mrgreen: :oczko_usmiech:

piekara114 napisał(a):Boisz się, że z wami pojadę?

Jeśli o to chodzi to nie mam nic przeciwko, a nawet wręcz przeciwnie ...

Nie chcę po prostu zapeszać naszego wyjazdu ... :oczko_usmiech:

mysza73 napisał(a):...Mogliby jeszcze jakąś ciężarną lalkę tam posadzić ... bo nijak nie mogę sobie wyobrazić jak one działają :roll: 8O :roll: 8O

Normalnie ... Siadasz i rodzisz :mrgreen: .

Mikromir napisał(a): ...Za moich czasów, i to wszystkich trzech :roll: , to se mogłam na tę gigantyczną wannę tylko popatrzeć - personel wyszedł z założenia, że szybciej urodzę, niż oni ją zdołają napełnić... :?

8O 8O 8O Pozazdrościć ... Ja młodego 2 dni rodziłam :roll: (czego nie omieszkuję przy każdej nadarzającej się okazji mu wypomnieć :twisted: ) ...

Mikromir napisał(a):Co do Santorini - nie zapomnijcie o okolicznościowych kieckach z rozcięciami... :mrgreen: :?

Będzie ! Początkowo bez rozdarcia :D . Rzeczone pojawi się z pewnością później :oczko_usmiech:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 26.09.2016 10:40

Kolejny dzień paskudnej pogody :evil: . Mam to w nosie. Postanawiam realizować plan na ten dzień żeby nie wiem co ! A plan na ten dzień to stolica wyspy czyli Korfu lub jak wolą mówić mieszkańcy - Kerkyra.
Daleko nie mam, kilkanaście km zaledwie ale po drodze zamierzam "zaliczyć" jeszcze:

- biały kościółek z 1713 roku na małej wysepce w zatoce Gouvia
- miejscowość Gouvia ze znajdującą się tam stocznią wenecką
- największą marinę na wyspie w miejscowości powyższej

Na pierwszy ogień kościółek. Położony jest bardzo fajnie na wysepce, wokół kaktusy, agawy. Jest to bardzo popularne miejsce ceremonii ślubnych. Niestety, przy takiej pogodzie jaka była traci on wiele ze swego uroku ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Naprawdę myślą, że to mnie powstrzyma :oczko_usmiech: ?

Obrazek

Obrazek

Nawet se trampka nie umoczyłam ...

Obrazek

Obrazek

W drodze powrotnej też :mrgreen: ...

Obrazek

Kolejny pkt ...

Łukowato powycinane u dołu mury i brama frontowa stoczni, zbudowanej w 1778 roku przez Wenecjan, przedstawiają dziś obraz nędzy i rozpaczy. Trudno uwierzyć, że przez ostatnie 20 lat weneckich rządów na Korfu tętniło w niej życie. Budowano nowe statki, naprawiano stare ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilka kroków dalej znajduje się marina ... Postanowiłam zrobić krótki spacerek z nadzieją zobaczenia jakiegoś ciekawego okazu, który Mycha mogłaby pokazać mężowi ... Ale chyba nic takiego nie spotkałam. Chociaż ruch był spory. Wszędzie widać było krzątaninę typową dla przygotowań do sezonu ...

Obrazek

Motto życiowe ?

Obrazek

Obrazek

Przeliczyłam drobniaki w kieszeni ... i .... zrezygnowałam z zapytania o cenę ... :P

Obrazek

Obrazek

Zawsze zastanawiałam się, jak takie wielgachne łódki targane są na brzeg ... Teraz już wiem :) .

Obrazek

Obrazek

A sama Gouvia ? ... No szału nie ma ...

Tylko niemieckich krasnali brak ...

Obrazek

W tym momencie zatęskniłam za moimi dwoma śmierdziuchami ...

Obrazek

Co by tu dalej porobić ...

Obrazek

Obrazek

Jedziemy wreszcie do stolicy wyspy ...
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 26.09.2016 10:48

Potter napisał(a):Jedziemy wreszcie do stolicy wyspy ...

... na stolicę Korfu specjalnie namawiać mnie nie musisz ... :wink: ... nam się spodobała, szczególnie tereny starego fortu ... 8) ...
Pozdrawiam.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 26.09.2016 11:00

Potter napisał(a):Naprawdę myślą, że to mnie powstrzyma :oczko_usmiech: ?

:lol: :wink:

Z przyjemnością przyswoiłem nowe odcinki, Korfu jest jednak zadziwiająco kontrastowa - ten zapuszczony monastyr to wielkie zaskoczenie...
Widoki ze szczytu fajne nawet przy tej kiepskiej pogodzie :idea: , a drogą chętnie bym się przejechał (o nawracaniu na górze nie wspominając :) ). Słup w monastyrze 8O , no tego bym nie wymyślił :roll: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.09.2016 11:12

Potter napisał(a):Postanowiłam zrobić krótki spacerek z nadzieją zobaczenia jakiegoś ciekawego okazu, który Mycha mogłaby pokazać mężowi ...

Obrazek

Toto by mu się spodobało ... :roll: :wink:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 26.09.2016 12:36

Kościółek na wyspie z oddali całkiem fajnie się prezentuje nawet przy tej pogodzie.
Patrząc marketingowo Burmistrz (czy kto tam jest) Gouvia powinien oferować pakiet 2in1: ślub w kościółku i przyjęcie pod gołym niebem na terenie weneckiej stoczni... rozłożyć trawę z rolki, lekkie stoły i jakaś szmatka między ruinami i wesele jak się patrzy, a i kasa na renowację płynie... chyba trzeba pomyśleć o zakupie kawałka roli na Korfu....
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 26.09.2016 21:48

Potter napisał(a):
Nawet se trampka nie umoczyłam ...

a kolejnej kiecki nie podarłaś na tych szpikulcach? :oczko_usmiech:

Potter napisał(a):Jedziemy wreszcie do stolicy wyspy ...

BYŁEM tam 8) . Podobało mi się, chętnie zobaczę miasto Twoim okiem
:papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 28.09.2016 07:47

kmichal napisał(a):... na stolicę Korfu specjalnie namawiać mnie nie musisz ... :wink: ... nam się spodobała, szczególnie tereny starego fortu ... 8) ...

Zgadzam się :lol: .

piekara114 napisał(a):Kościółek na wyspie z oddali całkiem fajnie się prezentuje nawet przy tej pogodzie.
Patrząc marketingowo Burmistrz (czy kto tam jest) Gouvia powinien oferować pakiet 2in1: ślub w kościółku i przyjęcie pod gołym niebem na terenie weneckiej stoczni... rozłożyć trawę z rolki, lekkie stoły i jakaś szmatka między ruinami i wesele jak się patrzy, a i kasa na renowację płynie... chyba trzeba pomyśleć o zakupie kawałka roli na Korfu....

No możliwości są . Jak już się zdecydujesz na kupno i będziesz szukać personelu to pamiętaj o mnie :mrgreen:

Mikeee napisał(a):...a kolejnej kiecki nie podarłaś na tych szpikulcach? :oczko_usmiech: ...

:evil:

Kerkira (Korfu) jest stolicą wyspy i zarazem największym miastem. Stąd wypływają statki w międzynarodowe rejsy, tu znajduje się jedyne na wyspie lotnisko. Kerkira znacznie różni się wyglądem od innych miejscowości. Dwie twierdze skutecznie chroniły miasto przed Turkami, stąd znajdujemy w nim przede wszystkim ciasno zbudowane włoskie kamieniczki, dostrzec można również wpływy panowania brytyjskiego i francuskiego. Miasto równie pięknie jak za dnia wygląda nocą. Szczególnie efektownie prezentują się podświetlone twierdze. Na uwagę zasługuje przede wszystkim stare miasto, w obrębie którego znajduje się wiele pomników, zabytkowych budynków i kościołów. Przepiękna panorama miasta i okolic rozpościera się z obu twierdz. Koniecznie trzeba zobaczyć ...

No to idziemy zobaczyć, skoro tak ładnie zachęcają ...

Mimo, że do sezonu daleko zaparkować wcale nie było łatwo. Dwa razy objechałam okoliczne parkingi zanim udało mi się gdzieś przycupnąć ...
No to idziemy w miasto.

Obrazek

Jak się dobrze przyjrzycie to zauważycie rozsypane wokół skuteraka fioletowe kwiatuszki. Online wyglądało to naprawdę uroczo ...

Obrazek

Obrazek

Na pierwszy ogień idzie nowa twierdza, bo tam miałam najbliżej :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wstęp bezpłatny ...

Obrazek

Nowa Forteca - zbudowana pomiędzy dwoma portami, starym i nowym. Powstała w XVI w. w okresie panowania weneckiego. Z dachu roztacza się piękna panorama na miasto i okolicę.

Wejście dość interesujące i przy okazji okrutnie śliskie ...

Obrazek

Obrazek

Powoli pojawiają się "widoki" ...

Obrazek

... tam w oddali Stara Forteca, do której udam się za chwilę ...

Obrazek

Obrazek

... i fajna latarenka tamże ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten pan za chwilę znacznie zmienił położenie swojego środka ciężkości :lol: ...

Obrazek

Obrazek

Widoki są naprawdę niezłe ... Tylko to niebo :roll: ...

Obrazek

Żeby nie było ... ja również wywinęłam orła :evil: ... Ale aparat dziarsko trzymałam w górze :P ... W przeciwieństwie do mojego dooopska, nie ucierpiał ...

Obrazek

Stare miasteczko Korfu - to całkowicie moje klimaty ...

Obrazek

Nowa Forteca widziana "z dołu" ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Prawie jak w Dubrowniku ... lub Trogirze ...

Obrazek

Obrazek

"Modniś" :D ...

Obrazek

Obrazek

Demonstracja przeciwko/za ..... O co chodzi można sobie przeczytać na transparencie :D ...

Obrazek

Kolorowo ...

Obrazek

Czuję się bezpiecznie ...

Obrazek

Wyspa znana jest z tego właśnie trunku ... Nabyłam :D ...

Obrazek

...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.09.2016 08:07

Potter napisał(a):Wyspa znana jest z tego właśnie trunku ... Nabyłam :D ...

Obrazek

I wypiłam w hotelu :?: :lool: ... bo przecie do samolotu nie można :roll:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.09.2016 08:07

Potter napisał(a):
piekara114 napisał(a):Kościółek na wyspie z oddali całkiem fajnie się prezentuje nawet przy tej pogodzie.

No możliwości są . Jak już się zdecydujesz na kupno i będziesz szukać personelu to pamiętaj o mnie :mrgreen: ...

Na kupno jestem zdecydowana..... tylko paru groszy, tfuu centów mi brakuje :mrgreen:

Potter napisał(a):Żeby nie było ... ja również wywinęłam orła :evil: ... Ale aparat dziarsko trzymałam w górze :P ... W przeciwieństwie do mojego dooopska, nie ucierpiał ...

To ciesz się, bo mój w Puli niestety spotkał się z brukiem, na szczęście mocno nie ucierpiał...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.09.2016 08:11

piekara114 napisał(a):
Potter napisał(a):

No możliwości są . Jak już się zdecydujesz na kupno i będziesz szukać personelu to pamiętaj o mnie :mrgreen: ...

Na kupno jestem zdecydowana..... tylko paru groszy, tfuu centów mi brakuje :mrgreen:

Jak tylko paru, to ... niech stracę, dołożę :roll: :oczko_usmiech:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 28.09.2016 08:12

Potter napisał(a):Jak się dobrze przyjrzycie to zauważycie rozsypane wokół skuteraka fioletowe kwiatuszki.

... kwiatuszki jak kwiatuszki, ale za to jaki bodyguard siedzi na tym skuterku ... :oczko_usmiech: ...

Potter napisał(a):Na pierwszy ogień idzie nowa twierdza

... na "nowej" niestety nie byliśmy ... :roll: ... a widzę, że naprawdę warto - czyli Korfu Town mamy do poprawki ... :wink: ...
Pozdrawiam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 28.09.2016 08:12

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):
Potter napisał(a):

To trzeba obgadać inwestycję i nr konta Ci podeślę....
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 28.09.2016 10:10

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):
Potter napisał(a):

To trzeba obgadać inwestycję i nr konta Ci podeślę....

Jak by coś to chętnie parę centaków dorzucę :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 18.10.2016 14:38

W pewnym momencie rozpadało się, że hej ... nie pozostało mi nic innego jak podziwiać wystawy sklepów i ludków przechodzących obok ...

Obrazek

Przy takiej pogodzie klientów trzeba wypatrywać ...

Obrazek

Obrazek

... mimo, że okoliczności "przyrody" sprzyjające bardzo ... :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

"Czy mogę pani zrobić zdjęcie ? - :D "

Obrazek

Obrazek

Najważniejszy na Korfu kościół św. Spirydona czy jakoś tak ...

Obrazek

Obrazek

Przestaje padać ... nareszcie i definitywnie :evil: ... idę w kierunku tej drugiej twierdzy ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To też jakiś istotny plejs, ale nie pamiętam już jaki :oops: ...

Obrazek

Esplanada czy jakoś tak - główny deptak stolicy ...

Obrazek

Wieża przy tym ważnym kościele ... (prawie jak Trogir :D )

Obrazek

Uwielbiam lampiony. Jak kiedyś będziecie kupować mi jakiś prezent - to może to być właśnie lampion :D ...

Obrazek

Obrazek

SŁOŃCE :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: !!!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu już byłam ... ale teraz nie ma parasoli :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

No i mościk na twierdzę. Tu już niestety się płaci - 6 euro ...

Obrazek
...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα