kmichal napisał(a):... na stolicę Korfu specjalnie namawiać mnie nie musisz ...
... nam się spodobała, szczególnie tereny starego fortu ...
...
Zgadzam się
.
piekara114 napisał(a):Kościółek na wyspie z oddali całkiem fajnie się prezentuje nawet przy tej pogodzie.
Patrząc marketingowo Burmistrz (czy kto tam jest) Gouvia powinien oferować pakiet 2in1: ślub w kościółku i przyjęcie pod gołym niebem na terenie weneckiej stoczni... rozłożyć trawę z rolki, lekkie stoły i jakaś szmatka między ruinami i wesele jak się patrzy, a i kasa na renowację płynie... chyba trzeba pomyśleć o zakupie kawałka roli na Korfu....
No możliwości są . Jak już się zdecydujesz na kupno i będziesz szukać personelu to pamiętaj o mnie
Mikeee napisał(a):...a kolejnej kiecki nie podarłaś na tych szpikulcach?
...
Kerkira (Korfu) jest stolicą wyspy i zarazem największym miastem. Stąd wypływają statki w międzynarodowe rejsy, tu znajduje się jedyne na wyspie lotnisko. Kerkira znacznie różni się wyglądem od innych miejscowości. Dwie twierdze skutecznie chroniły miasto przed Turkami, stąd znajdujemy w nim przede wszystkim ciasno zbudowane włoskie kamieniczki, dostrzec można również wpływy panowania brytyjskiego i francuskiego. Miasto równie pięknie jak za dnia wygląda nocą. Szczególnie efektownie prezentują się podświetlone twierdze. Na uwagę zasługuje przede wszystkim stare miasto, w obrębie którego znajduje się wiele pomników, zabytkowych budynków i kościołów. Przepiękna panorama miasta i okolic rozpościera się z obu twierdz. Koniecznie trzeba zobaczyć ...No to idziemy zobaczyć, skoro tak ładnie zachęcają ...
Mimo, że do sezonu daleko zaparkować wcale nie było łatwo. Dwa razy objechałam okoliczne parkingi zanim udało mi się gdzieś przycupnąć ...
No to idziemy w miasto.
Jak się dobrze przyjrzycie to zauważycie rozsypane wokół skuteraka fioletowe kwiatuszki. Online wyglądało to naprawdę uroczo ...
Na pierwszy ogień idzie nowa twierdza, bo tam miałam najbliżej
Wstęp bezpłatny ...
Nowa Forteca - zbudowana pomiędzy dwoma portami, starym i nowym. Powstała w XVI w. w okresie panowania weneckiego. Z dachu roztacza się piękna panorama na miasto i okolicę.Wejście dość interesujące i przy okazji okrutnie śliskie ...
Powoli pojawiają się "widoki" ...
... tam w oddali Stara Forteca, do której udam się za chwilę ...
... i fajna latarenka tamże ...
Ten pan za chwilę znacznie zmienił położenie swojego środka ciężkości
...
Widoki są naprawdę niezłe ... Tylko to niebo
...
Żeby nie było ... ja również wywinęłam orła
... Ale aparat dziarsko trzymałam w górze
... W przeciwieństwie do mojego dooopska, nie ucierpiał ...
Stare miasteczko Korfu - to całkowicie moje klimaty ...
Nowa Forteca widziana "z dołu" ...
Prawie jak w Dubrowniku ... lub Trogirze ...
"Modniś"
...
Demonstracja przeciwko/za ..... O co chodzi można sobie przeczytać na transparencie
...
Kolorowo ...
Czuję się bezpiecznie ...
Wyspa znana jest z tego właśnie trunku ... Nabyłam
...
...