Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odczarowane, Osobiste ... KORFU

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 21.09.2016 13:30

Moze dam radę latem Halinkę:)
Ps.pozdrowic oczywiście
Ostatnio edytowano 22.09.2016 18:07 przez kkra, łącznie edytowano 1 raz
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 22.09.2016 09:44

Dzień, który dla mnie zaczął się po południu :oops: powoli dobiega końca ... Gdzieś by się jeszcze jednak podjechało ...

Tym to nigdzie się nie spieszy ... Ciągle spacerują po tej samej ulicy ...

Obrazek

Jako, że najbardziej na południe wysunięty skrawek wyspy mam "zaliczony" :D wypadałoby wybrać się najdalej jak się da na północ ...

Obrazek

Droga "tam" prowadzi przez taki trochę słaby motoryzacyjnie mostek ...

Obrazek

Obrazek

Spacerujący tam ludzie patrzą się na mnie jakoś dziwnie ... Najwyraźniej rzadko ktoś pcha się tam samochodem ...
Pantokrator oglądam z drugiej strony ...

Obrazek

Droga robi się coraz mniej utwardzona :mrgreen: ...

Obrazek

Na dodatek pojawia się bardzo intensywny mało przyjemny zapaszek :roll: ... Po chwili zza zakrętu wyłaniają się "przyczyny" tego zapachu ... :oczko_usmiech:

Obrazek

Dalej pojechać się już nie da ... no chyba, że wpław ... ale tam to już Albania ...

Obrazek

Biedna żabka ... Naprawdę przeszła ze mną chrzest bojowy ...

Obrazek

Na północno-wschodnim krańcu Korfu leży mała wysepka Agia Ekaterini porośnięta sosnami, cyprysami i eukaliptusami. Jest to właściwie wysunięty w morze cypel, odcięty od lądu obfitującym w ryby słono-słodkim jeziorem Antoniotis. Na wyspę prowadzą 2 mosty - jeden pieszy, drugi samochodowy. Na wysepce stoi ukryty w lesie, opuszczony klasztor Agia Ekaterini z 1713 roku.

Na wyspę już wjechałam i czas poszukać klasztoru. To on był moim głównym celem wyprawy w te rejony :) ...

Szukanie nie jest proste. Brak jakichkolwiek sensownych znaków i w zasadzie kieruje się "nosem" ...

Po kilkunastu minutach "coś" znajduję ... Ruiny jakieś ... To jest ten klasztor ? 8O Jestem mocno rozczarowana ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Razem ze mną po krzakach kręci się jakiś facio, podobnie jak ja próbujący znaleźć coś ciekawszego ... Zastanawiam się, czy za widocznym murkiem jest coś więcej ... Kiedy facio znika za rogiem nie bez problemu ale wdrapuję się na murek próbując zajrzeć do środka :mrgreen: ... Moje i tak już nieźle pokancerowane nogi zyskują kilka nowych nabytków :roll: ...

Jednak to, co ukazuje się moim oczom również zbyt ciekawe nie jest :x ...

Obrazek

Obrazek

W tym momencie zza rogu wyłania się wspomniany wcześniej facio ... Jego mina na widok mojej osoby stojącej na 2-metrowym murku .... BEZCENNA :mrgreen: ....

No trudno. Słabe te ruiny klasztoru ... Nie pozostaje mi nic innego jak jeszcze chwilkę się pokręcić po okolicy i wracać ...

Obrazek

Patrząc na te wybujałe rośliny nie wiem czemu przypomina mi się brazylijska "Niewolnica Isaura" ...

Obrazek

W pewnej chwili zauważam, że facio z zainteresowaniem wypruł w sobie tylko znanym kierunku. Mając nadzieję, że zauważył coś ciekawego podążam jego śladem :mrgreen: .... I to było to 8) ...

Schowany w krzunach niemożliwych stoi sobie klasztor św. Katarzyny .... A raczej to, co z niego zostało ...

Obrazek

Słuchajcie, nie wiem czemu, ale ten klasztor urzekł mnie totalnie .... Jestem ZACHWYCONA .... czym ? Dokładnie nie wiem, ale spędzam w tym miejscu sporo czasu ...

W drzwiach klasztoru wita mnie znajomy smrodek :D ... Okazało się, że moi przyjaciele z dróżki urządzili tu sobie albo noclegownię, albo sławojkę :mrgreen: ...

Obrazek

Staję w progu próbując się rozejrzeć ... W środku jest jednak dość ciemno i niewiele widać ... Zdjęcia robię "na czuja" ...

Obrazek

Zastanawiam się czy w ogóle wchodzić do środka gdyż cała podłoga zasłana jest ..... czymś miękkim, dywanem niebędącym ....
Ciekawość zwycięża. Starając się lawirować (często nieskutecznie :P ) wchodzę ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z żalem opuszczam to dziwne miejsce ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obok klasztoru jest jeszcze takie coś ...

Obrazek

Na koniec dodam, że facio (najwyraźniej Niemiec z NRD-ówka :D ) okazał się cieniasem i do środka nie wszedł, ograniczając się tylko do robienia zdjęć z progu :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wysepkę opuszczam przejeżdżając oczywiście obok jeziora Antoniotis ...
To co widzę na niebie nie napawa mnie optymizmem na dzień następny :evil: :roll: ...

Obrazek

Obrazek

Przewodnik napisał, że mijana kaplica jest "...niezbyt ciekawa ...", tak więc nie zatrzymując się jadę dalej ...

Obrazek

W planach tego dnia miałam jeszcze odwiedzenie jednej z bardziej turystycznych miejscowości wschodniego wybrzeża tj. Kassiopi, a raczej ruin znajdującego się tam zamku .... Jednakże jako, że mimo dwukrotnego przejazdu przez miasteczko nie udało mi się znaleźć miejsca do zaparkowania ..... uznałam to za znak - jak NIE to NIE :evil: ... strzeliłam focha i wróciłam do hotelu ...
Ostatnio edytowano 22.09.2016 09:48 przez Potter, łącznie edytowano 3 razy
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.09.2016 10:00

Potter napisał(a):Droga robi się coraz mniej utwardzona :mrgreen: ...

Obrazek

Czyli na Santo też mogę planować takie mniej utwardzone dróżki :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.09.2016 10:15

mysza73 napisał(a):
Potter napisał(a):Droga robi się coraz mniej utwardzona :mrgreen: ...

Czyli na Santo też mogę planować takie mniej utwardzone dróżki :oczko_usmiech:

Macie już nocleg? Może jakieś szczegóły na priv?
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 22.09.2016 20:35

No Potter szacun! Że Ty się nie bałaś latać sama po krzaczorach za obcym mężczyzną i włazić do tego zrujnowanego klasztoru... 8O Ps. Ale faktycznie budyneczek robił wrażenie. Strach pomyśleć gdzie Ty Myszę zaciągniesz podczas pobytu na Santorini :?:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.09.2016 08:45

Sara76 napisał(a):Strach pomyśleć gdzie Ty Myszę zaciągniesz podczas pobytu na Santorini :?:

Justysia, radzisz się jeszcze wycofać :? ... :oczko_usmiech: :smo:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 23.09.2016 09:09

mysza73 napisał(a):...Czyli na Santo też mogę planować takie mniej utwardzone dróżki :oczko_usmiech:

Ubezpieczenie nie obejmuje ... :twisted:

piekara114 napisał(a): ...Macie już nocleg? Może jakieś szczegóły na priv?

Mycha, ani mi się waż ... :mrgreen: :oczko_usmiech:

Sara76 napisał(a):No Potter szacun! Że Ty się nie bałaś latać sama po krzaczorach za obcym mężczyzną i włazić do tego zrujnowanego klasztoru... 8O Ps. Ale faktycznie budyneczek robił wrażenie. Strach pomyśleć gdzie Ty Myszę zaciągniesz podczas pobytu na Santorini :?:

No też myślę, że będzie się działo :D ... Tylko, że przeczołgać to Ona ma zamiar mnie :roll: ... Na pierwszy dzień na Santo zaplanowała 4,5 km spacerek :evil: ... w jedną stronę :evil: ....
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.09.2016 09:23

Potter napisał(a):
mysza73 napisał(a):
Sara76 napisał(a):Strach pomyśleć gdzie Ty Myszę zaciągniesz podczas pobytu na Santorini :?:

No też myślę, że będzie się działo :D ... Tylko, że przeczołgać to Ona ma zamiar mnie :roll: ... Na pierwszy dzień na Santo zaplanowała 4,5 km spacerek :evil: ... w jedną stronę :evil: ....

Będzie sporo z górki ... :oczko_usmiech: ,
o krokomierzu muszę pamiętać ... :nice:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 23.09.2016 09:43

Kolejny dzień na Korfu to jedna wielka porażka ... Leje od samego rana ! :evil: A ja już się przecież wczoraj wyspałam !!!

No nic ... Żywcem mnie nie wezmą ... Idę na parking i postanawiam jechać przed siebie ... Gdziekolwiek ... Przynajmniej żabka się umyła ...

Droga zaprowadziła mnie niedaleko, kilkanaście km od hotelu do Sinarades, które już odwiedziłam, a które mi się przecież spodobało ...

Co tam można zobaczyć ciekawego oprócz tego co przed nosem ? Sięgam po przewodnik ...

Muzeow na Korfu poza stolicą wyspy jest niewiele. Tym bardziej więc na uwagę zasługuje Muzeum Folkloru położone w górskiej urokliwej wsi Sinarades. Eksponaty zgromadzone na dwóch kondygnacjach zabytkowego domu, zamieszkałego jeszcze do 1970 roku, przedstawiają życie i pracę mieszkańców wyspy. Muzealnymi unikatami są dwa dawne krzesła porodowe ... "

Ooooo.... to może być ciekawe ... Krzesła porodowe .... Poszukajmy tego muzeum ....

Obrazek

Czy to aby na pewno maj ?!!! Grecja ?!!!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W pełni słońca byłaby to 100 % moja bajka ... A tak, co najwyżej MOŻE BYĆ ...

Obrazek

Wycieczka emerytów z NRD-ówka ubrana jakby zaraz miał spaść śnieg :evil: ...

Obrazek

Sama mam ochotę na herbatę z duuuużą cytryną ...

Obrazek

O, chyba to gdzieś blisko ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Coś mi tu jednak nie pasuje ... W przewodniku widzę takie oto zdjęcie wejścia do muzeum ...

Obrazek

... tymczasem przed oczami mam coś takiego ... :lol:

Obrazek

Obrazek

2 euro nie majątek. Wchodzę. Wita mnie młody chłoptaś i z zapałem oprowadza po swoich włościach. Widać, że rzadko ma ku temu okazję ...

Obrazek

A wnętrze jak to wnętrze chaty ... Specjalnej różnicy między tym co widzę tutaj, a np. Muzeum Wsi w Radomiu (które bardzo lubię 8) ) nie widzę ...

Obrazek

...lodówka ...

Obrazek

Tęsknie wyglądam przez okno w poszukiwaniu słońca ... Daremnie :cry: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu znajduję te dwa obiekty :D , dla których tu przyszłam ...

Obrazek

Obrazek

I to by było na tyle tego dnia ...

Obrazek

Obrazek

Resztę dnia spędzam w hotelu molestując wszystkie 3 części "Ojca Chrzestnego" ...

Jutro z pogodą będzie lepiej ... Nieco :roll: ...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.09.2016 09:56

Potter napisał(a):Obrazek
Te schodnki nawet w deszczu są super :D

Potter napisał(a):A wnętrze jak to wnętrze chaty ... Specjalnej różnicy między tym co widzę tutaj, a np. Muzeum Wsi w Radomiu (które bardzo lubię 8) ) nie widzę ...
Dawno nie byłam ... przejdę się ... jak się ociepli :wink:

Potter napisał(a):W końcu znajduję te dwa obiekty :D , dla których tu przyszłam ...
Obrazek

Obrazek
A co to niby jest 8O , że tak pragnęłaś to zobaczyć :?:

Potter napisał(a):Jutro z pogodą będzie lepiej ... Nieco :roll: ...
Jutro może być dziś ... :oczko_usmiech:
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 23.09.2016 15:05

mysza73 napisał(a):A co to niby jest 8O , że tak pragnęłaś to zobaczyć :?:

Nieuważnie czytasz :!: Przecie to te porodowe krzesła 8O :mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.09.2016 15:56

ruzica napisał(a):

Mogliby jeszcze jakąś ciężarną lalkę tam posadzić ... bo nijak nie mogę sobie wyobrazić jak one działają :roll: 8O :roll: 8O
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.09.2016 16:46

Potter napisał(a):
piekara114 napisał(a): ...Macie już nocleg? Może jakieś szczegóły na priv?
Mycha, ani mi się waż ... :mrgreen: :oczko_usmiech:

Boisz się, że z wami pojadę?
Jak kiedyś Krakusowa napisała, my Krakowianki mamy fantazję.... w prowadzeniu aut m.in. :mrgreen:

mysza73 napisał(a):
ruzica napisał(a):
Mogliby jeszcze jakąś ciężarną lalkę tam posadzić ... bo nijak nie mogę sobie wyobrazić jak one działają :roll: 8O :roll: 8O

Widać, że nie na bieżąco z tematem jesteś.... W sumie to już wtedy wiedzieli jakie trendy będą w XXI wieku :mrgreen
A tu się dokształć :wink: Nie będziemy Panów zniechęcać obrazkami współczesnych rozwiązań, znanych od czasów Babilonu 8O
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 23.09.2016 17:04

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):
ruzica napisał(a):

Widać, że nie na bieżąco z tematem jesteś....

No za moich czasów, z tego co pamiętam :wink: , to miałam wannę i na piłce mi też dali poskakać :wink:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 23.09.2016 18:38

mysza73 napisał(a):No za moich czasów, z tego co pamiętam :wink: , to miałam wannę i na piłce mi też dali poskakać :wink:

Za moich czasów, i to wszystkich trzech :roll: , to se mogłam na tę gigantyczną wannę tylko popatrzeć - personel wyszedł z założenia, że szybciej urodzę, niż oni ją zdołają napełnić... :? Przesadzili z rozmiarem, ale wyglądała naprawdę imponująco. :mrgreen:

Potter, krzesełka bajeczne... 8) :wink:
Za to nostalgicznie i smutno mi się zrobiło na widok ruin klasztoru... :( Naprawdę niesamowite miejsce.

Co do Santorini - nie zapomnijcie o okolicznościowych kieckach z rozcięciami... :mrgreen: Mogą Wam ułatwić wejście w te urokliwe wąskie uliczki między białymi domkami na stoku, bo ponoć sporo jest zamkniętych dla zwiedzających jako tereny hotelowe albo knajpiane. Te ostatnie jeszcze się da jakoś obejść zakupując odpowiednie napoje, ale hotelowego guarda trzeba inaczej przekonać. :oczko_usmiech: Wczoraj pewna Greczynka mnie poinformowała i sama była nieco zbulwersowana tym faktem. :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα