Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odczarowane, Osobiste ... KORFU

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 16.09.2016 09:27

mysza73 napisał(a):...Ale o tym ... za pół roku ... :roll: :smo:

Nie KRACZ :oczko_usmiech: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.09.2016 09:30

Potter napisał(a):

Ale przynajmniej nikt nie będzie marudził, że ta relacja za szybko zleciała ... :roll: :oczko_usmiech:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.09.2016 12:20

Ale , ale , ale . . .

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.09.2016 13:21

mysza73 napisał(a):
Potter napisał(a):

Ale przynajmniej nikt nie będzie marudził, że ta relacja za szybko zleciała ... :roll: :oczko_usmiech:

Mysza, czepliwa jesteś.... Potter nie słuchaj i jeszcze choć ten dzień opisz przed Atenami, bo po 13tym paźdz. nie nadgonisz swojej i komentowania Waszej wspólnej....
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 16.09.2016 17:44

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):
Potter napisał(a):

Mysza, czepliwa jesteś.... Potter nie słuchaj i jeszcze choć ten dzień opisz przed Atenami, bo po 13tym paźdz. nie nadgonisz swojej i komentowania Waszej wspólnej....

Jestem za! Nie daj się prosić!
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 16.09.2016 18:48

Fajnie. :lol: Dzięki tobie już wiem czego nie obejrzałem na Korfu. :roll: Ciekawe ile jeszcze takich miejsc jest. :?
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 17.09.2016 12:06

Potter super ze jednak znalazłaś czas, to pędzimy dalej..
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.09.2016 09:15

kkra napisał(a):Potter super ze jednak znalazłaś czas, to pędzimy dalej..

Tylko pozapinajmy pasy ... bo pędzimy jak dzicy ... :roll: :lool:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.09.2016 09:49

mysza73 napisał(a):

Agnieszko, może doping 'żywcem przeniesiony" od R. Martina coś pomoże :oczko_usmiech:

"Here we go! Ale, Ale, Ale!
Go, go, go! Ale, Ale, Ale!
Arriba va!! El mundo esta de pie
Go, Go, Go!! Ale, Ale, Ale

Pozdrawiam
Piotr
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.09.2016 09:53

piotrf napisał(a):
mysza73 napisał(a):

Agnieszko, może doping 'żywcem przeniesiony" od R. Martina coś pomoże :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr

Dam jej jeszcze chwilę, bo auto nam właśnie rezerwuje ... :oczko_usmiech: ,

ale potem ją opiętrolę jak nic nie zapoda :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.09.2016 09:54

piotrf napisał(a):Agnieszko, może doping 'żywcem przeniesiony" od R. Martina coś pomoże :oczko_usmiech:

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 21.09.2016 12:13

Ależ marudzicie :smo: ...

Tym bardziej, że najbliższe odcinki za bardzo fajne nie będą, bo przez 3 kolejne dni pogoda była do .... bani :evil: .

No ale dobra. Lecimy z tym koksem.
Tak jak już wspomniałam, w miejscowości Lafki zatrzymałam się coby spojrzeć na mapę .... Po drugiej stronie ulicy rozmawiały ze sobą 2 kobietki. Tzn. jedna pytała drugą łamaną angielszczyzną jak dojechać na Pantokrator ... W pewnym momencie usłyszałam: " - ....rwa, jak to jest po angielsku !" ... Na to druga odpowiedziała: "- To Ty mówisz po polsku ?! Trzeba tak było od razu ! :mrgreen: ".
Co się okazało. Dwie Polki podobnie jak ja samotnie zwiedzały Korfu i o drogę zapytały jedyną w okolicy Polkę - właścicielkę tawerny. Halinka, bo tak miała na imię, jak się zorientowała, że oto stoją przed nią 3 krajanki omal nie posikała się z radości. Nie było zmiłuj. Od razu zaprosiła nas do swojej knajpki goszcząc czym chata bogata.
Kilkanaście lat temu Halinka, studentka prawa, przyjechała na Korfu na wakacje ..... Na 2 tygodnie .... No ale poznała Nikosa :D .... się zakochała i już tam została ... i nie żałuje. Mają 2 córeczki, imieniem młodszej nazwana jest knajpa. Coś na N... ale nie pamiętam....
Tak czy siak mój plan na ten dzień znowu znacznie się zmodyfikował :mrgreen: ... W knajpce spędziłyśmy ooooooo albo i więcej czasu ... Było niesamowicie miło .... Na żadnym facecie 4 baby nie zostawiły suchej nitki :P . Jeśli kiedyś będziecie w tamtej okolicy pozdrówcie proszę Halinkę ciepło ode mnie ...

Halinka po prawej ...

Obrazek

W trakcie naszych plot jakiś miejscowy wyskoczył na chwilę na zewnątrz i wrócił z 3 gałązkami szałwii...

Obrazek

Obrazek

Halinka powiedziała, że takiej szałwii jak u nich, nie ma nigdzie indziej na świecie ... Kazała nam badyla zasuszyć, a potem wrzucać do kubka po 2 zdźiebełka i zalewać do pełna wodą ... Pomyślałam sobie, że suszoną szałwię to my tez mamy ... No i 2 zdźiebełka ? Toż to nic czuć nie będzie ! O jakże się myliłam ! Ta mała łodyżka starczyła mi na kilkanaście tygodni codziennego parzenia, a aromat miała taki, że ... szkoda gadać ...

Halinka w akcji ... Z racji tego, że jest to jedyna knajpa w okolicy ruch jest całkiem niezły. Halinka porozumiewa się w 7 8O językach ...

Obrazek

No ale kiedyś trza było się ruszyć z tego superanckiego miejsca zobaczyć chociaż co nieco z planów na ten dzień ...

Old Perithia - to stara wenecka wioska, w której czas jakby się zatrzymał ...

Jedziemy ... Znak pokazuje drogę ...

Obrazek

Że niby to jest ta droga ? :roll:
Nadjeżdżający z naprzeciwka kolarz mówi, że początek jest jeszcze całkiem niezły... Później jest dużo gorzej ...

To ten niezły początek ...

Obrazek

Nie odważyłam się. Postanowiłam zaoszczędzić mojej żabce takich rozkoszy i szukam bardziej cywilizowanej drogi ...

Obrazek

Duuużo lepiej ...

Obrazek

Do czasu ...

Obrazek

Znaki jak zwykle "mocno" pomagają ...

Obrazek

No ale to już przesada ...

Obrazek

Momentami pojawia się cywilizacja ...

Obrazek

Obrazek

Ale tylko momentami ... Przez większą część trasy jest tak ...

Obrazek

Kiedy mijam tę oto figurkę mam ochotę zakrzyknąć : "- Boszszsz, widzisz i nie grzmisz !" ...

Obrazek

Tuż przed wioską droga była chyba niedawno odnowiona ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wzorem Tony'ego robię sobie zdjęcie mapki ... Wydaje się, że czeka mnie niezły spacerek ...

Obrazek

Nic bardziej mylnego. Cały teren można obejść w góra 20 minut ... Na dodatek nie ma tam nic ciekawego. Parę ruinek i kilka współczesnych tawern ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rozczarowana wracam do samochodu.
Wiedziałam, że Korfu nie ma za wiele do zaoferowania jeśli chodzi o jakieś wiekowe miejsca (wg przewodnika dlatego, że nigdy nie była jakimś tam strategicznym celem, a także z powodu takiego, że na wielu ewentualnie ciekawych miejscach pobudowały się domostwa i nikt pod nimi grzebać nie zamierza). Ale ta wioska jest jak dla mnie typowym przykładem wymyślenia atrakcji "na siłę" ...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 21.09.2016 12:38

Ciekawe czy na Santorini spotkamy taką "Halinkę" :oczko_usmiech:,

a wioska ... jakby było słoneczko pewnie wypadłaby nieco lepiej :?
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.09.2016 12:51

Potter napisał(a):Ale ta wioska jest jak dla mnie typowym przykładem wymyślenia atrakcji "na siłę" ....

No masz :roll: nikt códownego źródełka tam nawet nie znalazł , nikomu się nic nie objawiło :?: . . . straszne :?

Może chociaż wino albo ouzo dobre robią :?: :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 21.09.2016 13:22

Te oliwki wyglądają jakoś znajomo, że o jakości asfaltu nie wspomnę. :lol: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Odczarowane, Osobiste ... KORFU - strona 22
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone