Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odczarowane, Osobiste ... KORFU

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 26.08.2016 14:13

Potter napisał(a):ObrazekObrazek

Znaczy na Santorini lecę sama ... :?
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 27.08.2016 11:32

ZAPOMNIJ !
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.08.2016 13:16

Potter napisał(a):ObrazekObrazek

Proponuję zatrudnić robota :mrgreen: . . . chociaż . . . może lepiej nie , bo wtedy liczbę donoszących trzeba będzie podwoić :wink: :smo:
My tu czekamy . . .

Pozdrawiam
Piotr
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 28.08.2016 00:42

Potter napisał(a):Baaaardzo chciałam się tu wykąpać ...

Czy to ma jakiś związek z lokalną legendą?... :wink:

Kanal D'Amour jest w sezonie bardzo oblegany i szczerze mówiąc... niespecjalnie mi się spodobał. Choć fajnie było obejrzeć śmiałków przepływających odnogi kanału... :)

aP1260599.JPG

Do plażowania przyjemniejsza w Sidari (już na obrzeżach) jest IMO plaża Apotripiti nieco na zachód od kanału.

aP1260533.JPG

aP1260540.JPG

Ale to i tak z wielu względów nie to samo co Cro... :oczko_usmiech:

Odgruzuj biurko i wracaj do relacji, Potter! :papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 28.08.2016 07:28

Mikromir - wszystko co piszesz prawdą jest :mrgreen: .
Tak czy siak , muszę tam wrócić ... :papa:

Ps. Tak szukam i szukam... A gdzież to Twoja relacja z Korfu, hę ?
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 28.08.2016 13:27

No ładnie, ja tu zasiadam do nadrabiania zaległości, a tu przez 2 tygodnie nic :?: 8O

Potter, popraw się, dawaj ciąg dalszy :!: :wink:
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 29.08.2016 17:23

Skałki z wody jak w Portugalii....

:)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 29.08.2016 18:45

Potter napisał(a):Ps. Tak szukam i szukam... A gdzież to Twoja relacja z Korfu, hę ?

Zdechła zanim się narodziła... tak jakoś między lunchem a obiadem na all-in. :oczko_usmiech:

Never again! :roll:

:mrgreen: :wink:
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 02.09.2016 17:12

Potter napisał(a):
CROberto napisał(a):
Potter napisał(a):Następnym razem znajdę sposób, żeby się tam dostać...

Użyj czaru....
...własnego.....i...
rozcięciapęknięcia - zapomniałaś o tym... :wink:

:evil:

Mikromir napisał(a):Eee tam, Potter pewnie chciała tylko to rozcięcie w kiecce wyeksponować - rzeczywiście robi wrażenie... :wink:

Potter napisał(a):Ja tam o tym rozpierdaku zupełnie zapomniałam .... no przecież z tyłu było :mrgreen: ...

Jak o tym pęknięciu jako fortelu wspominam, to się złościsz 8O Łaj
Danusi post niżej odpowiadasz że zupełnie o nim zapomniałaś...

Btw.
Zdążyłem z wakacji wrócić ,a tu nic do nadrabiania nie ma... :evil: :wink:

Btw. 2

Danka fajne to Twoje greckie Algarve... 8)
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 05.09.2016 23:13

Czy będzie kontynuacja? Bo jakiś mały przestój się zrobił.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 06.09.2016 18:55

Sara76 napisał(a):Czy będzie kontynuacja? Bo jakiś mały przestój się zrobił.

Potter RZEKOMO.... zarobiona...
karolekw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolekw » 11.09.2016 22:30

Qrde, sam byłem w tym samym terminie co Potter (2 tyg) ale nie potrafię się zdecydować na relację. Teraz jestem w Buljarica w MNE, jeszcze tydzień przede mną i rodzinką (Dubrovnik, Mostar, Rogoznica, Pakostane), ale wciąż czekam na CD... :)
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 16.09.2016 08:55

8O Kochani, pewnie już zapomnieliście, że taka relacja była ..... No ale praca, praca, praca ... ju noł :oczko_usmiech: .

Postaram się trochę nadrobić zaległości ...

Dzień drugi zwiedzania był mocno intensywny bo tak naprawdę zawierał skumulowany program 2 dni. Spowodowane to było prognozą pogody, która zapowiadała deszcze na kolejne dni :? ...
Deszcz nie deszcz, przecież w hotelu siedzieć nie będę ... Na dzień trzeci zaplanowałam m.in. górę Pantokrator i parę innych rzeczy ...

PANTOKRATOR - to najwyższa góra na wyspie. Według różnych źródeł jej wysokość waha się pomiędzy 906 i 911 m n.p.m. Na szczycie znajduje się piękny klasztor z XVII w., przytłoczony przez wielki maszt. Na drugim wierzchołku znajdują się maszty i anteny. Przy ładnej pogodzie z Pantokratora roztacza się fantastyczny widok na wyspę, morze oraz wybrzeże Albanii.

Przeczytałam też, że dobrze jest wybrać się tam z rana bo później mogą być problemy z zaparkowaniem ...

Rano budzę się przeokrutnie zmęczona - skutek wczorajczego zapitalania :roll: .... Rzut oka przez okno ... mży .... No to jeszcze trochę poleżę .... trochę ....
Budzę się po 11 :oops: .... Niebo zachmurzone ale nie pada ... No przecież nie prześpię całego dnia ! Zbieram się i po chwili ogarnięcia się jestem w samochodzie ... Jadę ...

Przed hotelem, na super stromym podjeździe 8O pojawiają się nawet jakieś przebłyski słońca ... Jak się póxniej okazuje jedyne tego dnia :evil: ...

Obrazek

Droga pnie się ostro w górę i już po chwili patrzę na moją noclegownię "z góry" ...

Obrazek

Obrazek

Droga zaczyna mocno przypominać wjazd na sv. Jurę :D ...

Obrazek

Robienie zdjęć podczas jazdy jest ryzykowne ... No ale ja przecież blondynką jestem, a to zobowiązuje :P ...

Obrazek

Po kilkunastu minutach wjeżdżam do najwyżej położonej na całej wyspie wioski - Strinilas. Wioska liczy 45 mieszkańców i działa tam jedna tylko tawerna malowniczo umiejscowiona pod starym rozłożystym wiązem ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Postanawiam zatrzymać się tam na poranną/popołudniową :oczko_usmiech: kawę ... Autko zostawiam pod podwójną strażą ...

Obrazek

Obrazek

W tym momencie uświadamiam sobie, że w hotelu zostawiłam całą rozpiskę z planem na dzień dzisiejszy 8O ... Nie pozostaje mi nic innego jak wykonać telefon/sms do przyjaciela :lol: ...
Czekam ...
Po kilkunastu minutach dostaję smsa zwrotnego od Myszy ... :mrgreen:

Przy okazji... Kawa była okrutnie droga. Nie pamiętam dokładnie ile, ale pamiętam, że masakrycznie droga była :evil: ...

Jedziemy na ten Pantokrator ... Normalnie widoki z trasy są powalające ... Normalnie :evil: ...

Obrazek

Obrazek

Na szczycie wiem, już dlaczego należało przyjechać tu rano ... :twisted: :roll:

Obrazek

Za przewodnikiem ... "...przy sprzyjającej pogodzie ze szczytu wyraźnie widać wybrzeże Albanii ..." ...

Taaa ..... wyraźnie ....

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dróżka do.....nikąd ....

Obrazek

Dobrze, że tabliczkę postawili to przynajmniej wiem gdzie jestem ...

Obrazek

Naprawdę nie wiem co za gość postawił maszt na środku klasztornego dziedzińca ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Klasztor jak klasztor, jakoś specjalnie nie zrobił na mnie wrażenia ...

Obrazek

Chłopaki z prawej rozpalają grilla :oczko_usmiech: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Fontanna powalającej urody :mrgreen:

Obrazek

Zawracanie na trzy w tym miejscu może być dość interesujące :P ...

Obrazek

Znowu grillują ...

Obrazek

Ostatni fragment wjazdu na szczyt jest naprawdę ... ciekawy. Niektórzy rezygnują i zostawiają samochody niżej nieco ...

Obrazek

Obrazek

Jedziemy dalej... Kierunek - ku słońcu na wybrzeżu :D ...

Obrazek

Pantokrator pozostaje odległym wspomnieniem ...

Obrazek

Po drodze wioski, wioseczki ...

Obrazek

Obrazek

... i kapliczki

Obrazek

W miejscowości Lafki zatrzymuję się żeby spojrzeć na mapę. I ma to duuuuży wpływ na dalszą część dnia :mrgreen: :papa:

...

Ale
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 16.09.2016 09:04

Potter napisał(a): Kochani, pewnie już zapomnieliście, że taka relacja była

... no prawie ... :wink: ...

Potter napisał(a):Chłopaki z prawej rozpalają grilla ...

... takie zadymienie to tylko nasi potrafią stworzyć - albo to były Mistrzostwa Polski w Grillowaniu, albo kibole testowali nowe środki przed sezonem ... :oczko_usmiech: ...
Pozdrawiam.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 16.09.2016 09:23

Potter napisał(a):Postaram się trochę nadrobić zaległości ...

8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O 8O
Potter napisał(a):W miejscowości Lafki zatrzymuję się żeby spojrzeć na mapę. I ma to duuuuży wpływ na dalszą część dnia :mrgreen: :papa:

...

Ale

Ale o tym ... za pół roku ... :roll: :smo:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Odczarowane, Osobiste ... KORFU - strona 21
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone