Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odczarowane, Osobiste ... KORFU

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 03.08.2016 21:11

janusz bez jajca napisał(a):Zdjęcia, takie osobiste, możesz wysłać na PW lub wiesz jak.
:mrgreen:

Potter, dawaj lepiej kolejny odcinek, bo niektórzy mają brudne myśli ... :roll: :wink:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 03.08.2016 21:17

Nigdy nie byłam w Grecji :( , ale po Twojej relacji Potter numerem jeden wśród greckich wysp wartych odwiedzenia :hut: będzie chyba Korfu :D
janusz bez jajca
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz bez jajca » 03.08.2016 21:31

mysza73 napisał(a):
janusz bez jajca napisał(a):Zdjęcia, takie osobiste, możesz wysłać na PW lub wiesz jak.

Potter, dawaj lepiej kolejny odcinek, bo niektórzy mają brudne myśli ... :roll: :wink:

A co? Łazienka jeszcze nieczynna?
:twisted:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 04.08.2016 07:50

Niezmiennie pozostaję pod wrażeniem Korfu :roll:
Na "pozasezon" , przy trafieniu na dobrą pogodę, miejsce idealne.
Są piękne widoki, jest co zwiedzić, są plaże...
Extra :idea:

Relacja też :cool:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 04.08.2016 08:23

maslinka napisał(a):Fajny statyw! :D Jakiś czas temu myślałam o tym, żeby sobie taki sprawić.

Chyba wygodny? :)

Owszem. I zajmuje malutko miejsca. Zdecydowanie za rzadko go używam ...

Kasia i Krzyś napisał(a):
AniaJ. napisał(a):My też taki mamy, świetnie się sprawdza :)

ale, niestety, tylko w przypadku takich "małpek" :wink:

Owszem, aparacik musi być lekki 8) .

renatalato napisał(a):Po wakacjach nareszcie udało mi się nadrobić Twoje Korfu :D
Pięknie, cudnie i wogóle szczena opada :mrgreen: Jak bym na takim tarasiku siadła to nie wiem czy by mnie kto ściągnął :wink:
Ale żeś kobieto do tych plaż zeszła i z powrotem weszła to szacun wielki 8O :smo:

ps. też miałam takie sandałki (chyba z pięć roków mnie nosiły)

Na plażę zeszłam, bo nie sądziłam, że to tak daleko :P . Zresztą ... wiedziałam jakie widoki mnie tam czekają :lol: .
A co do sandałków to ja mam już 3 czy 4 parę ... Stare won, witam nowe :D ...

tony montana napisał(a):...Chyba po 5 Mythosach już byłaś?!!?!
Przecież zaraz spadniesz .... Z KLIFU

Żadnych mentosów :wink: nie spożywałam ! Przecież ja KIEROWNIKIEM bylam :P ...

janusz bez jajca napisał(a):Potter, kto Ci te fotoszopy porobił?

No nie wiem ... Chyba admin :oczko_usmiech: ... Czyli ten co Ciebie zbanował :mrgreen: ...

morgana napisał(a):Okolica boska... jak mnie z pracy wyrzucą i wreszcie będę mogła pojechać gdziekolwiek poza sezonem, to na pewno pojadę twoimi śladami.

Jak Cię z pracy wyrzucą to może być ciężko gdzieś pojechać. No chyba, że oszczędności duże masz :mrgreen: ...

Ale przymusu nie ma ? :mrgreen:
Sara76 napisał(a):Nigdy nie byłam w Grecji :( , ale po Twojej relacji Potter numerem jeden wśród greckich wysp wartych odwiedzenia :hut: będzie chyba Korfu :D

Polecam :D :D :D

kulka53 napisał(a):Niezmiennie pozostaję pod wrażeniem Korfu :roll:
Na "pozasezon" , przy trafieniu na dobrą pogodę, miejsce idealne.
Są piękne widoki, jest co zwiedzić, są plaże...
Extra :idea:

Relacja też :cool:

Zdecydowanie "pozasezon" ... Co do pogody :roll: ... za chwilę okaże się, że tak najbardziej zielona z greckich wysp jak i maj potrafią być mooocno kapryśne ... Zresztą właśnie prognozy pogody spowodowały taki "natłok wrażeń" w drugim dniu zwiedzania ...
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 05.08.2016 08:43

brum...brum...

Cape Drastis (Przylądek Drastis) to najdalej na północ wysunięte miejsce na wyspie Korfu. Prowadzi do niego piaszczysta droga, która biegnie serpentynami stromo w dół. Z drogi rozpościera się przepiękny widok na przylądek i okolicę. Można również wspiąć się pieszo na górę zbudowanego z pięknych jasnych skał cypla i stamtąd podziwiać widoki. Najlepiej wybrać się tam pojazdem terenowym, choć przejechanie samochodem osobowym również jest możliwe.

Co do tego, że najbardziej na północ, to chyba przewodnik się nieco pomylił :lol: ...

Tak czy siak, ta zielona strzałka całkiem daleko od tej czerwonej jest :D ...

Obrazek

Również jeśli chodzi o dojazd, nie jest to takie proste ... Oczywiście chciałam dojechać jak najdalej, coby nóżki oszczędzić, ale napotkany przy niby-parkingu pan pokiwał z politowaniem głową patrząc na mój samochód "terenowy" :oczko_usmiech: . Uznając, że zaoszczędzę mojemu smarcikowi nowych wrażeń, postanowiłam ostatnie kilkaset metrów pokonać "z buta" :P ...

Początkowo żałowałam ... Droga wyglądała spoko ...

Obrazek

... ale potem już nie. Było duuużo kamyczków, a po takiej nawierzchni smarcik mocno się ślizgał i oczywiście było ryzyko, że jakiś większy kamulec uszkodzi lakier ...

Obrazek

Obrazek

Szybko pojawiło się "to", po co tu przyjechałam ... :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Przylądek wyglądał zachęcająco ... Widoczne były nawet całkiem cywilizowane schodki ...

Obrazek

Niestety :evil: ... Tak jak wyczytałam wcześniej teren ten jest własnością prywatną :roll: :roll: :roll: i ot tak sobie wejść tam nie można ...

Obrazek

Nie pozostało mi nic innego, jak pokręcić się nieco po okolicy ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... i poprzeklinać właścicieli tego cudnego kawałka miejsca, którzy wybudowali sobie tutaj wypasioną daczę :oczko_usmiech: :evil: ...

Obrazek

Obrazek

Ale i tak było pięknie ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Następnym razem znajdę sposób, żeby tam się dostać (Mysza, zapisz :wink: )

...
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 05.08.2016 08:57

Pięknie 8O (znów przypomniało mi się włoskie Monte Conero :) )
I do tego ta grecka, majowa, kwitnąca roślinność....

Fajny domek :cool: , widać, że właściciele jednak bardziej cenią spokój (choć w takim miejscu jednak dość wątpliwy) niż ściąganie kasy poprzez wybudowanie restauracji + płatny parking + płatny taras widokowy + płatne zejście + ..... :roll:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 05.08.2016 08:57

Potter napisał(a):Następnym razem znajdę sposób, żeby tam się dostać (Mysza, zapisz :wink: )

Zapisałam :oczko_usmiech: ,

ale to chyba nie jest koniec na dziś ... :evil:
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 05.08.2016 11:31

Piekne!!!!
mam to miejsce zapisane, zmartwiłaś mnie tym, że nie można się tam dostać, jakoś nigdzie tego nie doczytałam!
valdemar
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) valdemar » 05.08.2016 11:44

Korfu to ładna wyspa, ale chyba najmniej "grecka" z odwiedzonych przeze mnie. Jakoś tego cykladzkiego klimatu tam brakuje. Oczywiście to subiektywna opinia.

Ale widoki ładne ;)

Obrazek
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 05.08.2016 12:26

Spotkałam na Korfu Polaków, którzy jakimś cudem jednak zeszli do plaży na Cape Drastis... Może znaleźli jakąś alternatywną niesprywatyzowaną ścieżkę? :wink:
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 05.08.2016 12:54

Cape Drastis bajeczne 8)
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 05.08.2016 13:07

Jakoś tam się można dostać. Za płotem stała tablica zachęcająca do panoramicznych widoków ... Nie wiem, może w sezonie czy cuś ...
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 05.08.2016 15:36

Potter napisał(a):Następnym razem znajdę sposób, żeby się tam dostać...

Użyj czaru....
...własnego.....i...
rozcięciapęknięcia - zapomniałaś o tym... :wink:

I że możesz czarować ...(nick zobowiązuje... :mrgreen: )
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.08.2016 18:09

Jeżeli tak "siarczyście przeklinałaś" jak wypasiona jest dacza , to kolejny już raz żałuję, że mnie tam nie było . . .

Widoków nie zasłonili - to można im policzyć na plus

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα