Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odczarowane, Osobiste ... KORFU

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.07.2016 13:42

Potter napisał(a):I co ? Widać rozdarcie ? :P
rozdarcie.jpg

Tak , widać . Też byłbym rozdarty w tych okolicznościach , zostać tam , czy wracać , dodatkowo zgadzam się z Andzią

Andzia* napisał(a): :mrgreen:
Piknie tam pasujesz ......

Pozdrawiam
Piotr
kroj
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kroj » 20.07.2016 19:24

Potter napisał(a):No to jedziemy ... Podobno są Grecy, którzy uważają Paleokastritsę za najpiękniejsze miejsce na ziemi :D ...
...

Hej,
myślę, że nie tylko Grecy :)
A niektórzy uważają, że jest tam prawie tak pięknie jak w Cro :D :D

Bardzo fajna relacja.

Pozdrav!
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 21.07.2016 10:23

Po wyjściu z klasztoru kręcę się trochę po wzgórzu, na którym stoi ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na górze po prawej wioska Lakones ... po lewej knajpy z tarasami widokowymi ...

Obrazek

Obrazek

Widzicie tę zaje...fajną :wink: pustą plażę ? ...

Obrazek

Koło klasztoru jest też knajpeczka z której widoki też są pewnie nie najgorsze ...

Obrazek

A to ten wspomniany nie za duży parking ...

Obrazek

Z żalem zjeżdżam jednak w dół ... Oczywiście kierownica w jednej ręce, a aparat w drugiej 8) ...

Obrazek

Żeby tradycji stało się zadość tu też czekam chwilkę ...

Obrazek

Robiąc to zdjęcie słyszę nagle niezły huk 8O ...

Obrazek

Okazało się, że jadący przede mną na skuterku starszy pan nie wyrobił się na zakręcie i próbując się ratować wywinął niezłego orła (od razu przypomniała mi się moja przygoda w Orebiczu :oops: ) ... Aparat momentalnie ląduje na siedzeniu pasażera i skupiam się już tylko na drodze. Mijając nieszczęśnika zauważam, że na szczęście nic wielkiego mu się nie stało ... Zdrowo się poobcierał i w kilku miejscach widać było małe strużki krwi ...

Po chwili parkuję na wielgachnym parkingu i się rozglądam ...

Obrazek

Ta pusta plaża widziana przed chwila z góry ...

Obrazek

Obrazek

Stoiska oczywiście są, jednak ceny wyższe nieco niż gdzie indziej. Paleokastritsa to jednak jedno z najczęściej odwiedzanych przez turystów miejsc ...

Obrazek

Obrazek

W planach miałam również jakiś krótkawy rejs wzdłuż wybrzeża ... Decyzję uzależniam od ceny ...

Obrazek

Obrazek

Sympatyczny pan informuje mnie, że cena to 10 euro za niespełna godzinny rejs ...

Obrazek

Używając resztek wdzięków :D po chwili siadam na łódce płacąc 5 euro :mrgreen: ... Ale pan mówi żebym nikomu nie mówiła ... No to nie mówię ... tylko piszę :smo: :oczko_usmiech:

Odpływamy ...

Obrazek

Obrazek

Klasztor tym razem widziany z dołu ...

Obrazek

Sympatyczny pan "kierowca" naciska jakiś guziczek i po chwili cichutko słychać grecką muzykę ... Opowiada tez co nieco o mijanych miejscach ... Wszystko to robi z niesamowitym zaangażowaniem gościa wykonującego tę samą czynność po raz n-ty ... Zupełnie mi to nie przeszkadza ... Jest bosko. Słoneczko świeci, panie zdejmują bluzki i pozostają w kostiumach kąpielowych, muzyczka cicho brzęczy ... Łapię klimacik :D ...

Mijamy innych zwiedzaczy ...

Obrazek

Od razu Wam powiem, że całe to zwiedzanie jaskiń to trochę taka naciągana ściema. Rewelacji żadnej w tym nie ma ...

Obrazek

Obrazek

Błękitna Grota ...

Obrazek

Obrazek

Mijamy sympatyczną formację skalną. Podobno połowa okolicznych mieszkańców uważa, że przedstawia ona głowę lwa, druga połowa, że małpy ...

Obrazek

Se płyniemy ...

Obrazek

W pewnej chwili czuję zapach dymu :evil: . Jako osoba niepaląca jestem na to doznanie wyczulona. Okazało się, że siedząca przede mną pani nie pytając nikogo z łódki o zgodę postanowiła uatrakcyjnić nam kilka minut :roll: ... Jako, ze siedziała z przodu łódki dymek leciał na wszystkich pasażerów ... No ale postanowiłam nie przejmować się pierdołami i wytrwałam te kilka minut z zamkniętymi ustami ... Bo najpierw oczywiście chciałam jej coś czule wygarnąć :wink: .

Obrazek

Nawet to piękne miejsce ma swoje opuszczone hotele ...

Obrazek

Ach ten kolor wody ...

Obrazek

Tak se pływamy zaglądając to tu to tam ...

Obrazek

Czasem trzeba chwilkę poczekać, bo inni jeszcze patrzą :D

Obrazek

Wiem, że to zdjęcie jest beznadziejne, ale chciałam wam pokazać, że w tej akurat jaskini są takie fajne różowe narośla ...

Obrazek

No i koniec wycieczki ...

Obrazek

Obrazek

Plaża tu jest baaaardzo przyjazna dla dzieci i nie umiejących pływać (patrz: Mysza :oczko_usmiech: ) ...

Obrazek

Obrazek

Z Paleokastritsą naprawdę trudno się rozstać ... Pocieszam się tylko tym, że planuję tu wrócić :D ...

Obrazek

Ale słoneczko coraz niżej, a my jeszcze mamy co nieco do zobaczenia ... Coś szybko zapomniałam o panu na skuterku i znowu aparat w ręce ...

Obrazek

Brela ? :lol:

Obrazek

Następny przystanek to Afionas i Timoni Beach ...
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 21.07.2016 10:53

Fajna ta pusta plaża i morze na niej taaakie pochyłe :wink: . 50 % zniżki :!: , to mocno zawróciłaś temu sympatycznemu panu w głowie :lol: . W jaskinii rybek jak mrówków :P . Jak dla mnie to były tam dwie małpy, jedna na skale, a druga ... w łódce przed Tobą.
pzdr. :wink:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 21.07.2016 11:37

Muszę sobie też taką kieckę z rozdarciem sprawić, żeby dostać 50% zniżki... 8) :mrgreen: :wink:

Pięknie. Super opisałaś rejsik. :D
Ciągle nie pożegnałam się z nadzieją dotarcia do plaży Chomoi, albo jak ją tam zwą, tej rajskiej... :roll: Ale to pewnie będzie kosztowało więcej niż 10 euro... nawet z rozdarciem do nie powiem gdzie... :? :roll: :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.07.2016 12:10

Nadrobiłam :D Dobrze, że zrobiłaś sobie przerwę w relacji, to tak dużo nie miałam...
Na frappe na tarasie skusiłabym się i ja, choć kawy nie piję, ale wiadomo dla widoczków warto się czasem poświęcić :mrgreen:
Zatoczka z góry super, a rejsik to na maxa all in 60 minutes - dla mnie ma max. czasu ile bym na takim statku wytrzymała
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 21.07.2016 13:36

Mikromir napisał(a):Muszę sobie też taką kieckę z rozdarciem sprawić, żeby dostać 50% zniżki... 8) :mrgreen: :wink:

...no to przecież takie modne rozdarcia.....są spodnie ...to i spódniczki też :oczko_usmiech:
...z tą zniżką 50% ciężko ci będzie w sezonie :D
Potter
... takich zatoczek możesz pokazywać na zdjęciach z każdej strony ,myślę
.... że nawet FUX nie będzie marudził :mrgreen:
Mikeee
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikeee » 21.07.2016 17:06

Potter napisał(a):
I co ? Widać rozdarcie ? :P

no.. nie widać.

Przypomniałaś mi moją żenującą sytuację sprzed lat, gdy w najlepszym momencie imprezy mocno publicznej, w ferworze tańca z ponętną brunetką przy zejściu do parteru pękły mi gacie na doopie na całej długości szwu. Resztę imprezy przesiedziałem patrząc jak się inni bawią, a do kibla chodziłem przy ścianie ubierając marynarkę :mrgreen:

a wracając do tematu - fajnie się z Tobą zwiedza Korfu 8)

pozdrawiam,
M
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 23.07.2016 15:43

Widoki obłedne, pisz dziewczyno dalej!
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 23.07.2016 17:56

Ta skala to przeciez .... Jar Jar Binks!!!
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 24.07.2016 21:36

Mikromir napisał(a):Muszę sobie też taką kieckę z rozdarciem sprawić, żeby dostać 50% zniżki... 8) :mrgreen: :wink:

Kup coś u Dawida Wolińskiego-u niego wszystkie od nowości mają rozcięcia... :idea:
Za pińćejuro nic nie opłaca się targać... :wink:
No chyba, że sam George Clooney podpłynie swoją motorówką... :mrgreen:

Czarodziejko, świetna relacja -piękne fotk 8) i i kapitalne pomysły :oczko_usmiech:
W niedalekiej przyszłości uszkodzę u mojej przenajpiękniejszej te pozycje, których nie znoszę -dwie pieczenie przy jednym ogniu.... :oczko_usmiech:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 25.07.2016 09:17

Właśnie doświadczam osobiście cen w sezonie na Korfu. ;-)

No, ale wyspa całkiem, całkiem... Nie to co Cro, oczywiście, :wink: ale da się wytrzymać. :mrgreen:

Pozdrawiam ze słonecznej Grecji. :D
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 26.07.2016 07:45

Była mała przerwa ale już pomykamy dalej ...

Afionas i Timoni Beach :D ...
Miejscowość Afionas, z której idzie się na wspomnianą plażę położona jest dość wysoko i trochę pobłądziłam próbując znaleźć tzw. optymalną trasę. Kiedy dotarłam na miejsce również znalezienie miejsca dla smarcika proste nie było ... Ale w końcu udało się ...

Obrazek

Mój wzrok przyciągają jakieś takie chyba torpedy, ale zostawiam je sobie na ewentualne "później" :) ...

Obrazek

Miasteczko przyjemne, tylko którędy na tę plażę ...

Obrazek

Idę na chybił trafił kierując się "nosem" ...

Obrazek

Okazało się, że wybrałam dobrze ...

Obrazek

Widoki z drogi niczego sobie, ale to nie tej plaży szukam ...

Obrazek

W końcu docieram ... W tej knajpce mogłabym zjeść śniadanie, obiad i kolację ... A w zasadzie nic nie musiałabym jeść tylko siedzieć i wyglądać przez okna ... :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Gdzieś tam na dole jest mój cel ... Na dole :x ...

Obrazek

Wszystkie znaki wskazują, że jest to jedyna droga na tę plażę ... Mam wątpliwości ....

Obrazek

Hm... Kierunkowskaz jest, ale wg mnie wskazuje drogę na tę piaszczystą plażę, a ja tam nie chcę :roll: ...

Obrazek

No ładna i w ogóle .... ale ja tam nie chcę ! Ja chcę na Timoni Beach !!!

Obrazek

Na przekór znakom i zgodnie z "nosem" idę w prawo ... :P

Obrazek

Schodzę coraz niżej i mimo, że widoki obłędne nieco przeraża mnie fakt, że droga powrotna będzie raczej pod górę 8O ...

Obrazek

Całkiem jak z Murowańca na Kasprowy ... Tylko kosodrzewiny brak ... :mrgreen:

Obrazek

Oglądam się za siebie ... 8O 8O 8O To jest ta knajpa, w której byłam przed chwilą? I ja mam tam wrócić ?!!!

Obrazek

Po chwili za plecami słyszę głosy. Dogania mnie jakiś młody chłoptaś i razem idziemy dalej . On tez nie wie czy idziemy dobrze ... W pewnym momencie dochodzimy tam "...gdzie przydrożny Chrystus stał ..." :oczko_usmiech: czyli do rozstaju dróg ...

Obrazek

Pytam chłoptasia co myśli ... którędy powinniśmy pójść ... On na to, że w lewo, bo pod górę iść mu się nie chce :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ... Całkowicie zgadzając się z logiką tej argumentacji idziemy dalej w dół ...

Po chwili okazuje się, że wybraliśmy dobrze :D . Moim oczom ukazuje się jeden z najpiękniejszych widoków jakie ujrzały moje zielone (córa mówi, że brudnozielone :smo: ) oczy ...

Obrazek

...
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 26.07.2016 08:06

no pięknie 8O
:)
ta kobieca intuicja :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.07.2016 09:04

Więcej, więcej. Mysza będzie miała co nadganiać. Pewnie koło grudnia tutaj dotrze, zanim po remoncie się ogarnie.
:mrgreen: :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα