Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odczarowane, Osobiste ... KORFU

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 19.07.2016 11:06

Kolejny cel to Paleokastritsa. Ale zanim, zatrzymuje się na chwilę przy jakimś kościółku ... Przy drodze se stał i zatoczka na smarcika była to co mi szkodziło :D ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciągle za mało pracuje nad samowyzwalaczem ... :oops: :P

Obrazek

I tu muszę się Wam do czegoś przyznać. Na teren kościołka wpuściła mnie sympatyczna zakonnica. I tu po raz pierwszy i ostatni nie zapytałam czy mogę zrobić zdjęcie. Cyknęłam fotkę jak głaszcze pieska ... bez pozwolenia. Siostrzyczka uśmiechnęła się i w bardzo grzeczny sposób poprosiła żebym usunęła to zdjęcie. Mogę fotografować wszystko co chcę, ale jej nie :oops: .
Od tej pory już zawsze pytałam ...

Obrazek

Obrazek

Paleokastritsa to urocza miejscowość, położona na zachodnim wybrzeżu Korfu. To miejsce, które powinien zobaczyć każdy odwiedzający wyspę. Jedna droga prowadzi przez całą miejscowość, po czym się kończy. W okolicy znajduje się kilka pięknych plaż, niektóre kamieniste, inne żwirkowe, a jeszcze inne piaszczyste. Na szczególną uwagę zasługuje skalista plaża i zatoka La Grotta, gdzie krystalicznie czysta woda przybiera przepiękny odcień zieleni. Nad miejscowością góruje klasztor Panagia Theotoku z XVIII w. W jego obrębie znajduje się muzeum, w którym znajdują się stare księgi, klejnoty oraz... fragment szkieletu walenia i gigantyczna muszla. Z góry rozpościera się piękny widok na morze.

W skalistym wybrzeżu Paleokastritsy znajduje się wiele grot. Trzy najsłynniejsze (Nausika Cave, Agios Nikolaos Cave i Blue Eye Cave) można zobaczyć podczas rejsu łódką, łódką ze szklanym dnem lub "łodzią podwodną". Zdecydowanie warto wybrać się na wycieczkę łódką wzdłuż wybrzeża i podziwiać piękne widoki.

Niedaleko znajdują się ruiny Angelokastro oraz tradycyjne greckie wioski - Lakones, Makrades, Liapades i Krini.

No to jedziemy ... Podobno są Grecy, którzy uważają Paleokastritsę za najpiękniejsze miejsce na ziemi :D ... Ale zanim dojedziemy to popatrzymy na to cudo z góry, czyli z wioski Lakones ...

Lakones to niewielka wioska, położona w górach, ponad Paleokastritsą. Oprócz tradycyjnych zabudowań słynie z najlepszych widoków na Paleokastritsę. Te można podziwiać z kilku tawern z tarasami widokowymi.
Lakones :D ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I co ? Widać rozdarcie ? :P

Obrazek

W miejscowości jest kilka knajp i w każdej obowiązkowo taras widokowy. Właściciele wcale nie są zdziwieni i nie protestują kiedy gromadki ludków maszerują pomiędzy stolikami prosto na taras po to tylko żeby robić zdjęcia i nic nie zamawiają. Ja też odwiedziłam kilka knajpek zanim w końcu klapnęłam przy tym oto stoliku :mrgreen: ...

Obrazek

A widoki .... No takie fajne były ...

Obrazek

Widać łódki, którymi można popłynąć na małą wycieczkę ...

Obrazek

I klasztor do którego zaraz wpadniemy ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czując poranne wstawanie proszę o big big big kawę. W efekcie pan przynosi mi kawę w swoim własnym kubku :D ... Te restauracyjne są dla mnie za małe :oczko_usmiech: ...

Obrazek

Siedzę ... piję ... i patrzę, patrzę, patrzę .... i napatrzeć się nie mogę :) .

Obrazek

Obrazek

Przy sąsiednim stoliku siedzi para starszych Amerykanów. Grzecznie zaczepiają mnie pytając co taka młoda (już ich lubię), ładna (teraz to ich kocham :mrgreen: ) samotna dziewczyna robi w tym miejscu ... Od słowa do słowa opowiadam im swój życiorys :wink: :wink: :wink: :lol: ... Pytają mnie co sądzę o obecnej sytuacji politycznej w Polsce .... No to im mówię ... Sami chcieli ... W odpowiedzi pytam czy będą głosowali na Trumpa w swoich niedalekich wyborach ... Ze zdziwieniem pytają skąd ten pomysł ... No to mówię, że przecież ma takie ładne włosy... :P Wybuchają śmiechem i mówią, że chociażby właśnie ze względu na te włosy głosować na niego nie będą ...

Obrazek

Jest bardzo sympatycznie i gdyby nie grafik posiedziałoby się dłużej ...
No ale czas zjechać w końcu z tej góry ...
No ale jak kiedy widoki takie ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przy tamtej barierce przed chwilą robiłam sobie zdjęcie ...

Obrazek

Mijam chłopaków z zapałem do pracy podobnym do naszych niektórych :oczko_usmiech: ...

Obrazek

Jedna z wielu knajpek zachęcających do odwiedzenia ich tarasem widokowym Bella Vista ...

Obrazek

Lookam oczywiście co tam za pamiątki Chińczyki na Korfu naprodukowali :wink: ...

Obrazek

2 w 1 ... Za 1,5 euro mydełko dla babci i wisiorek dla Olci :D ... A co, niech wiedzą, że mam gest i na rodzinę nie żałuję :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.07.2016 11:22

Potter napisał(a):2 w 1 ... Za 1,5 euro mydełko dla babci i wisiorek dla Olci :D ... A co, niech wiedzą, że mam gest i na rodzinę nie żałuję :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:

:lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool: :lool:

Potter napisał(a):Obrazek

Obrazek

Dla mnie ściereczkę do kuchni kupiłaś :roll: ,
a ja ten ręczniczek do jakiegoś SPA bym wolała ... :smo:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 19.07.2016 11:28

To nie ręczniczek tylko dywanik . A poza tym z tego co się orientuję (a się orientuję :mrgreen: ) to by Ci kolorystycznie do nowej łazienki nie pasował :smo: ...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 19.07.2016 11:35

Potter napisał(a):To nie ręczniczek tylko dywanik . A poza tym z tego co się orientuję (a się orientuję :mrgreen: ) to by Ci kolorystycznie do nowej łazienki nie pasował :smo: ...

No jak to nie 8O 8O 8O , na mojej ciemnej podłodze prezentował by się idealnie :evil: ,
na Santorini se kupie ... :oczko_usmiech:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.07.2016 13:15

mysza73 napisał(a):
Potter napisał(a):
FUX napisał(a):Uwielbiam relacje bez przetłaczającej ilości fotografii autorów i najbliższej rodziny.
:smo:

Ale trochę to chyba może być ? Relacja przez to staje się taka bardziej ludzka, a przestaje być przewodnikowa :mrgreen: .

Ty z FUX-em nie dyskutuj, bo to maruda straszny jest :smo: , tylko pisz dalej ... :oczko_usmiech:

Uuuu. Foch. :la:
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 19.07.2016 13:24

Piękne foty, zazdroszczę podrózy!
a Santorini, to już wogóle :mrgreen:
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 19.07.2016 13:26

Wreszcie dziewczyna zęby pokazała :mrgreen:
Piknie tam pasujesz ......
Załączniki:
DSC01694.jpg
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 19.07.2016 19:15

Ja żadnego uszczerbku na spódnicy nie widzę 8O :roll: :wink:

Widoczki z tej wycieczki miodzio :D
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 19.07.2016 20:03

Faktycznie...na takich tarasach ...poranną kawę można pić do południa :wink:
loverosa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) loverosa » 19.07.2016 22:25

Relacja the best :D Podziwiam za odwagę,sama na taką wycieczkę?
Wciągająca i pełna szczegółów,brawo :papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 20.07.2016 09:30

Skoro nie ma nudy to jedziemy dalej 8) ...

Te restauracje z widokami są tak trochę za wioską. Sama wioseczka jak to wioseczka :) ... Tak na 10 minut spacerowania ...

Obrazek

Wg przewodnika trasa piesza z Lakones do Paleokastritsy to 40 min ... w dół. Tyle, że potem trzeba by było wrócić (po autko)....

Obrazek

Spacer w dół sobie darowałam, autko zaopiekowałam i 5 minut szlajanki ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zapytałam jakąś babinę co to za muzeum i gdzie ono ... w odpowiedzi machnęła mi ręką i rzekła, że ona o żadnym muzeumie tu nie słyszała :D ...

Obrazek

Obrazek

Nie to nie ... Zjeżdżam do Paleokastritsy ...

Obrazek

Obrazek

Moim pierwszym celem jest klasztor na górce. Najsłynniejszy na Korfu. Gdzieś tam wcześniej pisałam jak się nazywa :D .
Wjazd na górkę jest że tak powiem jednokierunkowy. Przyszło mi poczekać, ale nie za długo ... tak z 5 minut ...

Obrazek

Można wjechać praktycznie pod sam klasztor, ale parking tam jest malusieńki i lepiej zostawić autko niżej nieco i wcale nie dużo dalej bo jakieś 100 m ...

Obrazek

Ale zanim do klasztoru zobaczmy jakie w jego okolicy widoki są ...

Obrazek

Słysząc polskie głosy proszę o zrobienie mi zdjęcia ... Po jego obejrzeniu uprzejmie proszę o jeszcze jedno :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: ...

Obrazek

Po obejrzeniu kolejnych mocno się dowartościowuję ... Są na tym świecie ludzie posiadający mniejszy talent do robienia zdjęć niż ja ... Te zdjęcia poniżej są odpowiedzią na moją prośbę uwidocznienia mnie i pięknego krajobrazu za mną i poniżej ... :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dobra ... to ja już może lepiej do tego klasztoru pójdę ...

Obrazek

Obrazek

Jeśli nie masz swojej szmatki pan pożyczy ci swoją za jedyne 2 euro ... Ja na szczęście byłam przygotowana, swoją szmatkę miałam ale nie była potrzebna. Byłam wystarczająco "zakryta" ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Klasztor fajny jest :lol: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Całkiem fajne te mieszkanka maja mnisi ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zamierzam tu wrócić ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A może by tak zostać mnichem/szką i mieć taki balkonik?

Obrazek

Obrazek

Inside ...

Obrazek

Niestety mój aparat ma słabą lampę i zdjęcia we wnętrzach są beznadziejne. To jedno wyszło mi w miarę ostre, to wklejam. Ale co to jest to nie wiem :oops: :oczko_usmiech: ...

Obrazek

Nie wiem czego pilnowała ta pani po prawej, ale z miejsca się nie ruszała ...

Obrazek

Przy wejściu każdy obowiązkowo dostawał świeczuszkę do zapalenia ... Tuż obok była puszka na datki ...

Obrazek

Obrazek

Przed klasztorem siedział sobie mnich i cały czas coś mówił ... Na wolnym obok niego miejscu, siadali sobie ludzie i robili zdjęcia ... Nie wiem ... Tak sobie ?... Na szczęście ? ... Mnich nawet tego nie zauważał ...

Obrazek

... siadłam i ja :D

Obrazek

Obrazek

Żeby nie było ... Dowód na to, że do muzeum weszłam, chociaż nie przepadam ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tu również poprosiłam o zrobienie mi zdjęcia :roll: ...

Świetnie wyszłam, nieprawdaż :P ?

Obrazek

Obrazek

...
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 20.07.2016 09:50

Super odcinek :D . Wytrzymałaś 5 min. na czerwonym :?: 8O . Jako niespotykanie spokojny człowiek chyba bym uznał, że sygnalizacja się popsuła i pojechałbym na bladoróżowym :twisted: . Klasztor przecudny (ta zieleń, kwiaty, widoki na morze), chyba ładniejszego nie widziałem :idea: . Zdjęcie z mnichem bezcenne 8) .
pozdr. :wink:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 20.07.2016 09:58

tiwa napisał(a): Wytrzymałaś 5 min. na czerwonym :?: 8O . Jako niespotykanie spokojny człowiek chyba bym uznał, że sygnalizacja się popsuła i pojechałbym na bladoróżowym :twisted: .

Mam podobnie ... :D . Uratowało mnie tylko to, że byłam pierwsza w kolejce i dodatkowo miałam czas bezpiecznie (nie podczas jazdy :wink: ) porozglądać się ... :oczko_usmiech:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 20.07.2016 10:39

Klasztor extra :idea:
Ta część Korfu w ogóle bardzo dobrze wygląda :idea:
Jestem mocno zaskoczony szczerze przyznam tym co wyspa oferuje.... :roll:

Sama relacja oczywiście również super :cool:

Pozdrawiam :)

PS Autko w cieniu :cool:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 20.07.2016 13:19

kulka53 napisał(a):... Autko w cieniu :cool:

No pisałam przecież, że zaopiekowane :D ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα