Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odczarowane, Osobiste ... KORFU

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 09.07.2016 15:35

Potter, nie ukrywam, że mam silną chęć popędzić Cię trochę z relacją. Wiem, że z racji różnych okoliczności nie wypada, ale... za dwa tygodnie lecę na Korfu. Jakoś tak niespodziewanie wyszło... :roll: :mrgreen: :D

Jakbyś miała wolną chwilę, to dawaj, dawaj... :smo:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 09.07.2016 15:58

Mikromir napisał(a): ale... za dwa tygodnie lecę na Korfu. Jakoś tak niespodziewanie wyszło... :roll: :mrgreen: :D

Na Korfu , na Brač ... 8O , może jeszcze Santorini dorzucisz ... :roll: :smo:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 09.07.2016 16:21

mysza73 napisał(a):
Mikromir napisał(a): ale... za dwa tygodnie lecę na Korfu. Jakoś tak niespodziewanie wyszło... :roll: :mrgreen: :D

Na Korfu , na Brač ... 8O , może jeszcze Santorini dorzucisz ... :roll: :smo:

Chyba już nie dam rady w tym roku... :lol: Zresztą lepiej poczekam na relację pewnych dwóch podróżniczek :wink: bo a nuż się okaże, że nie warto... :mrgreen: :smo:

Tak bywa w życiu - miałam nie jechać donikąd, a proszę jak się posypało... Wprawdzie wszędzie na krótko i bez chłopaków, ale... prawie wszystko ma swoje dobre strony. :oczko_usmiech: :smo:
LRobert
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) LRobert » 10.07.2016 20:00

Przeczytałem i chętnie bym jeszcze poczytał tym bardziej, że rozmyślam nad kierunkiem tegorocznego wyjazdu. 8)
tiwa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) tiwa » 11.07.2016 11:21

Niedawno wróciłem z Rzymu i Sardynii i nie mam czasu wystartować ze swoją relacją, ale na obejrzenie kolejnych odcinków Twojej się skusiłem i nie żałuję. Jest tu ta Grecja którą uwielbiam, a to przecież "turystyczne Korfu", jak wcześniej Kulki zauważyły. Co tu dużo gadać, znowu zacząłem myśleć o Grecji :mrgreen: . Czekamy na ciąg dalszy 8)
pzdr. :wink:
kkra
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 12.07.2016 07:08

Dopiero teraz wypatrzyłam temat, przepraszam
chętnie popatrzę na zdjęcia i poczyta
    m,
    też kiedyś odczaruje moje Korfu, ostatnio jak je zarezerwowałam, to mi biuro zbankrutowało :roll:
    tony montana
    Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 14.07.2016 21:33

Potter napisał(a):Właściwie nie za bardzo chciałam to miejsce odwiedzić, bo nie przepadam za "kupkami kamieni" :mrgreen: , ale jako że na Korfu tak starych miejsc za wiele nie jest w końcu zdecydowałam się tam pojechać ...

Rzeczywistość mocno przerosła jednak moje minimalistyczne oczekiwania :oczko_usmiech: ...

Bo Ty może nie widziałaś jeszcze jakiej porządnej kupy kamieni.....

Weź se jedź do EFEZU albo choćby do Capui

:smo: :oczko_usmiech:
    mervik
    Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 16.07.2016 11:52

Fajnie się czyta twoją opowiastkę ,czekam na dalszy ciąg :wink:
    Potter
    Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 18.07.2016 09:47

PUK, PUK ! Jest tam kto ? :D

Trochę pojedziemy :papa: ...

Czas wstawać i rozpocząć drugi dzień zwiedzania Korfu.
    Przed wyjazdem rozpisałam sobie plan na każdy dzień pobytu. Życie oczywiście dokonało weryfikacji :mrgreen: .
    Jako, że prognozy pogody na najbliższe dni za ciekawe nie były :evil: , drugiego dnia postanowiłam ponownie mocno napiąć grafik i połączyć w jeden dzień nr 2 i dzień nr 3.

Skutkiem tego wstałam koło 7 i niedługo potem opuszczałam teren hotelu ...

Plan był taki ...

Obrazek

Hotel dopiero budził się do życia ...

Obrazek

Ale dzień zapowiadał się pięknie ... :D

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Hmmmm.... Coś mi to przypomina .... Chorwacja ? :oczko_usmiech:

Obrazek

Zapowiedź tego, co mnie dzisiaj czeka ... Może być ? :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Cel nr 1 - wioska Makrades. W zasadzie nic specjalnego, ale do wizyty tutaj zachęciło mnie jedno zdjęcie z internetu ...

Obrazek

Póki co parkuję smarcika w cieniu na pustawym parkingu ...

Obrazek

No i idę w uliczki ...

Obrazek

Pusto totalnie ... cieplutko .... cichutko (jest dopiero po 7 :mrgreen: ) ... i ... pięknie ...

Obrazek

Obrazek

Lokalne centrum ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nad zdjęciami z samowyzwalaczem chyba muszę jeszcze nieco popracować :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Winogron jeszcze nie skosztuję ...

Obrazek

Jedyny towarzysz mojego pałętania się ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie mogę się powstrzymać i zaglądam przez płoty ludziom do ogródka :oops: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W końcu trafiam w to "internetowe" miejsce ... Słoneczko jest jednak jeszcze zbyt nisko żeby wyglądało ono tak pięknie jak w necie ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ranny ptaszek ...

Obrazek

Chyba jedyna knajpka w wiosce ...

Obrazek

Parking pustawy ...

Obrazek

Jedziemy do Krini i zamku Angelocastro ...
    mysza73
    Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.07.2016 09:51

Potter napisał(a):PUK, PUK ! Jest tam kto ? :D

No heeeeeeloł ... :roll: ,
    już myślałam, żeś na Kretę poleciała :smo: ,

dobra, poczytam teraz coś naskrobała ... :oczko_usmiech:
    mysza73
    Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 18.07.2016 09:56

Potter napisał(a):
    Nad zdjęciami z samowyzwalaczem chyba muszę jeszcze nieco popracować :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: :oczko_usmiech: ...

Obrazek

Mam lepszy pomysł ... zawsze zabieraj mnie ... :oczko_usmiech: ,

mam nadzieję, że to nie koniec na dziś :evil: , bo dwa tygodnie żeś się leniła ... :roll: :smo:
    Beata W.
    Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 18.07.2016 10:21

Potter napisał(a):PUK, PUK ! Jest tam kto ? :D

Trochę pojedziemy :papa: ...
    .

Pewnie, że jest :lol:
    I z miłą chęcią sobie oglądam i czekam na jeszcze :wink:
    Andzia*
    Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 18.07.2016 10:27

:oczko_usmiech: jestem i ja - he he
    kkra
    Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kkra » 18.07.2016 11:23

Ja co prawda teraz na Krecie
    Ale o Korfu chętnie czytam
    Mam nadzieję zd to moe koniec opowieści na dziś
    Brum brum
    Potter
    Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 18.07.2016 12:31

Witam ponownie wszystkich wytrwałych :papa: ...

mysza73 napisał(a):...Mam lepszy pomysł ... zawsze zabieraj mnie ... :oczko_usmiech: ,...

Bez komentarza :evil: !

Brum, brum. Jedziemy w kierunku jednej z ciekawszych atrakcji Korfu (przynajmniej wg przewodników) czyli Zamku Angelokastro.

Angelokastro, czyli zamek Aniołów, zbudowany został na najwyższym wzgórzu w okolicy Peleokastritsy. To jeden z najważniejszych zamków bizantyjskich w całej Grecji. Pochodzenie jego nazwy jest niejednoznaczne. Jego zadaniem była obrona przed najeźdźcami atakującymi od Morza Adriatyckiego. Pochodzi prawdopodobnie z XIII w.

Droga do zamku wiedzie przez przyjemną wioseczkę Krini ...

Obrazek

Nie byłabym sobą gdybym na chwilkę się tam nie zatrzymała ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na głównym placyku miała miejsce jakowaś awantura :lol: . Starszawa nieco niewiasta wrzeszczała na dwóch facetów wymachując przy tym niezłą lagą ... Z pewną taką nieśmiałością zapytałam, czy mogę zrobić jej zdjęcie ...
    Niewiasta wyraziła zgodę, usiadła i nawet próbowała się uśmiechnąć ... Chyba uratowałam tamtych dwóch od niezłego lania :mrgreen: ...

Obrazek

Z Krini do zamku to zaledwie kilka zakrętów, ale droga jest dość wąska i kręta ... Mam nadzieję, że docenicie moje poświęcenie polegające na robieniu zdjęć podczas jazdy :smo: :oczko_usmiech:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Parking pod zamkiem jest niewielki bardzo ... Są też ze dwie knajpy z widokami ... Wstęp na zamek 2 euro wg karteczki, ale nikt opłaty nie pobierał.
    Droga na zamek pod górę, niestety :roll: , ale nawet takiej marudzie jak ja zajęła łącznie z robieniem zdjęć tak z 15 minut ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Za plecami droga, którą tu przybyłam ...

Obrazek

Obrazek

Powoli pojawiają się zachwycające widoki, o których piszą przewodniki :D ...

Obrazek

Blisko, coraz bliżej ...

Obrazek

Malutki smarcik na malutkim parkingu ...

Obrazek

Pod koniec drogi pojawia się jakaś taka polanka ...

Obrazek

Obrazek

Żeby dostać się wyżej, trzeba się nieco wysilić ... Ścieżka jest dość niewygodna ...

Obrazek

W tym miejscu winna jestem dokonać drobnego wkrętu/wstawki.
    Zapewne jak każdy z Was posiadam na swoim wyposażeniu pewne przedmioty, które zawsze zabieram ze sobą na wyjazdy.
    U Myszy są to np. czerwone adidasy Ferrari :D , u mnie biała spódnica i sandały znane w rodzinie pod nazwą "zapierdalanki". Przy okazji przepraszam administratora za wulgaryzm, ale w tym przypadku jest to nazwa własna i nie da się jej zastąpić żadnym innym słowem. Skąd nazwa się wzięła nie jest trudno wydedukować ... Po prostu w nich najlepiej mi się zap.... tzn. chodzi czy to po ziemi czy to po wodzie ... Przeszły już wiele i mam nadzieję, wiele jeszcze przed nimi.
    Drugim moim ulubionym gadżetem, bez którego nie ruszam się na żaden letni wyjazd jest wspomniana już wcześniej i uwidoczniona na zdjęciu z samowyzwalacza biała spódnica. Jest niesamowicie wygodna, przewiewna a dodatkowo ma jeszcze jeden niewątpliwy atut: ma zaniżony rozmiar ! Zakładając ją czuję się niesamowicie dowartościowana :mrgreen: :mrgreen: .
    No więc spódnica ta również wiele przeszła i w przeddzień wyjazdu zorientowawszy się, że rozporek z tyłu uległ był niezidentyfikowanemu wydłużeniu dokonałam w miarę solidnej jego naprawy czyli zszycia ...
    Cóż, daremne żale próżny trud ... :cry: ... wchodząc tą oto ścieżką na szczyt zabudowań zamkowych obróciłam wniwecz mój trud sprzed dni kilku :evil: ...

Obrazek

Obrazek

... rozporek powrócił do stanu poprzedniego, a nawet posunął się nieco dalej, a raczej wzwyż :evil: :roll: ... Całe szczęście, że pod spodem miałam strój kąpielowy .... Tylko czy oprócz mnie ktoś o tym wiedział ? :oops:

Na szczycie znajduje się całkiem sympatyczna, bo mocno skromna kapliczka ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A widoki ?

No takie są ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia niestety pod słońce ...

Obrazek

Obrazek

Tam na szczycie klasztor ... Będziemy :papa: ...

Obrazek

Obrazek

Na szczycie znajduje się też jakaś taka dziwna konstrukcja do wciągania czegoś ... Ale nie wiem co oni tam wciągają ...

Obrazek

Obrazek

Mogłabym tam siedzieć dzień cały, ale harmonogram napięty :D ... Z żalem schodzę. Mijam zabezpieczenia dla blondynek ...

Obrazek

Następny cel: Lakones i pkt widokowy Bella Vista ....
    Oj bardzo był on bella :mrgreen: ...
    Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα