Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odczarowane, Osobiste ... KORFU

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 28.06.2016 20:12

Ruzica - dzięki 8) .

Ale całe zwłoki też zamoczyłam... Parę dni pózniej :papa: ...
feniks7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) feniks7 » 28.06.2016 22:28

Hej, oczywiście jestem tu od początku :D , znanych i wytrawnych pisarzy się czyta :wink: .
Trzymająca w napięciu historyjka o 2 samochodach, ciekawe zdjęcia....
ale zaintrygowało mnie jedno

No ale idźmy już na te wydmy ...
Prawie jak polski Bałtyk :) ...

Obrazek

i ten Pan w rogu
- co tam takiego ekscytującego było na morzu, że puls sobie mierzy?

pzdr f
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 29.06.2016 09:15

feniks7 napisał(a):...i ten Pan w rogu
- co tam takiego ekscytującego było na morzu, że puls sobie mierzy?

pzdr f

No nie wiem :D ... Może widział jak moczę kopytko i pomyślał, że zaraz będę się kąpać i zastanawiał się czy jego krwioobieg to wytrzyma :oczko_usmiech: ...
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 29.06.2016 14:19

Ale się ciągnie ten pierwszy dzień .... Czas go powoli kończyć ...

"Gardiki - ruiny bizantyjskiego zamku zbudowanego na planie ośmiokąta ..."

Skromnie, ale i niewiele więcej spodziewałam się oglądając zdjęcia w internecie ...
Z internetu ...

Obrazek

Właściwie nie za bardzo chciałam to miejsce odwiedzić, bo nie przepadam za "kupkami kamieni" :mrgreen: , ale jako że na Korfu tak starych miejsc za wiele nie jest w końcu zdecydowałam się tam pojechać ...

Rzeczywistość mocno przerosła jednak moje minimalistyczne oczekiwania :oczko_usmiech: ...

Główne i chyba jedyne wejście do ruin ...

Obrazek

Odgarniając krzuny i pajęczyny :mrgreen: wspinam się po schodkach ...

Obrazek

Po chwili jestem w środku tego ośmiokąta ...

Obrazek

Zwróćcie proszę uwagę na tego pana po lewej. Trawiszcza i zboża sięgają mu do pachy :D ... Jak w takich warunkach zwiedzać ?

Obrazek

Tak wyglądała gówna ścieżka w środku :lol: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ci Państwo w pewnym momencie krzykiem musieli się szukać ...

Obrazek

Zabawiłam tam chwilkę, ale różnego rodzaju igiełki wyciągałam z ubrania i z siebie do końca pobytu :evil: ...

Słońce jest już naprawdę nisko...cienie coraz dłuższe ... Czas wracać do hotelu ... Z drogi cykam zapowiedź dnia następnego 8) ...

Obrazek

Po drodze "zawadzam" jeszcze o wyglądające na mocno urokliwe miasteczko Sinarades ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Urządzam sobie naprawdę krótki spacerek obiecując powrót (i dotrzymałam słowa :P ) w to miejsce ... Słońce jest już naprawdę nisko i wiem jak szybko potrafi zrobić się ciemno. Poza tym jestem tak okrutnie głodna, że ..... szkoda gadać :hut: :oczko_usmiech: .

Na szczęście do Ipsos mam naprawdę blisko i już po chwili zrzucam swoje zwłoki w przyjemnie całkiem wyglądającej jadłodajni :P . Generalnie lubię takie miejsca gdzie menu jest w postaci zdjęć - znacznie ułatwia to życie :P ... Zamawiam risotto z owocami morza - polecam !

Obrazek

Obrazek

Jeśli jeszcze ma się przed oczami taki widok ...

Obrazek

... dzień można uznać za raczej udany :mrgreen: :papa: .
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 29.06.2016 14:32

Potter napisał(a):
Zwróćcie proszę uwagę na tego pana po lewej. Trawiszcza i zboża sięgają mu do pachy :D ... Jak w takich warunkach zwiedzać ?

Obrazek

Znaczy nie zapisywać ... :lool: :coool:

Potter napisał(a): jeszcze ma się przed oczami taki widok ...
Obrazek

... dzień można uznać za raczej udany :mrgreen: :papa: .

Raczej ... :oczko_usmiech:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 29.06.2016 14:54

Też bardzo lubię menu w postaci zdjęć , chociaż przytrafiło mi się otrzymać danie zupełnie niepodobne do żadnego z proponowanych wcześniej , na moje lekkie zdziwienie tym faktem kelnerka powiedziała , że to z przeprosinami od szefa kuchni , bo to, które zamawiałem właśnie się skończyło . Dostałem też "darmowego" drinka . To nawet było miłe . Cóż , tak czasem bywa , zjadłem , podziękowałem , zapłaciłem prawie dwa razy tyle co za danie zamówione wcześniej . . . :wink:

Czekam na ciąg dalszy

Pozdrawiam
Piotr
karolekw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolekw » 30.06.2016 07:42

Obrazek

Heh, jedliśmy niezłego Gyrosa przy tych stolikach, a miasteczko naprawdę fajne z tymi swoimi wąskimi uliczkami i schodami :)
roberto149
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) roberto149 » 30.06.2016 13:37

Już nadrobiłem te 11 stron i zasiadam do czytelni z niecierpliwością...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 30.06.2016 13:44

Liczę na jakąś pomoc, bo Potter poinformowała mnie dziś rano, że nikt nie czyta tej relacji 8O , więc ona nie będzie się spieszyć z kolejnym odcinkiem ... :roll: :roll: :roll:
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 30.06.2016 14:09

Jak to nie czyta, jak czyta?! Potter, masz nadawać dalej, bo ja czytam, w szpitalu qrde czytam, przy dziecięciu mym bidnym czuwając, i to jedna z bardzo nielicznych rozrywek tu jest. Jeszcze dziś chcę kolejny odcinek, booo... foch forever!
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 30.06.2016 14:47

mysza73 napisał(a):Liczę na jakąś pomoc, bo Potter poinformowała mnie dziś rano, że nikt nie czyta tej relacji 8O , więc ona nie będzie się spieszyć z kolejnym odcinkiem ... :roll: :roll: :roll:

Napisałam, że tylko Ty czytasz :evil: . Bądź dokładna :mrgreen: ...
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 30.06.2016 14:51

Mikromir napisał(a):Jak to nie czyta, jak czyta?! Potter, masz nadawać dalej, bo ja czytam, w szpitalu qrde czytam, przy dziecięciu mym bidnym czuwając, i to jedna z bardzo nielicznych rozrywek tu jest. Jeszcze dziś chcę kolejny odcinek, booo... foch forever!

Ojojoj 8O ... A cóż to dziecięciu się przytrafiło ? Mam nadzieję, że nic poważnego ...

A co do relacji to taka lekka prowokacja była :wink: i próba usprawiedliwienia, bo ja z kolei mamę w szpitalu mam i roboty multum :roll: . Ale relacja będzie szła dalej, spoko :mrgreen: ... Tym bardziej, że przed nami drugi, chyba najciekawszy (wg mnie) dzień szlajania się :papa: ...
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 30.06.2016 14:58

No to czekam.
Pozdrowienia dla mamy. Zdrowia życzę. :)
A dziecię pokrojone planowo, parę dni poleży to będę tu zaglądać. :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.06.2016 16:21

Mikromir napisał(a):A dziecię pokrojone planowo, parę dni poleży to będę tu zaglądać. :papa:

Jak planowo to trochę lepiej, ale zawsze to stres.... Ale to fakt, pobyt w tym przybytku jest nudy i oprócz tego samemu jest się prawie chorym. W styczniu to przechodziłam, ale z tym dużym "dzieciem"....
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 01.07.2016 08:21

też czytam :D
Korfu mi się marzy, choć lubię jednak pojechać z kimś, to jak by nie było wyboru pojechałabym sama :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα