Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odczarowane, Osobiste ... KORFU

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.06.2016 09:54

Też bym pojechała tą drogą, a potem się pomartwi....
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.06.2016 10:07

Potter napisał(a):
Dosłownie w ostatniej chwili stanęłam na hamulcu i zatrzymałam się przed cofającym się z niemałym trudem samochodzikiem ładnym całkiem, gdyż lexusem będącym :mrgreen: ...

SUUUPER ! REWELACJA !

No to leżymy i kwiczymy ! Skoro on wraca ... I to wraca tyłem tzn. że dalej jechać się nie da, a co gorsze zawrócić też nie .... PIĘKNIE ! Toś se kobieto wycieczkę wymyśliła :twisted: ...

Potter, i co było dalej ... :?: :roll: :evil: ,
bo pamiętam, że mi coś w smsach o Greku od Lexusa pisałaś ... :oczko_usmiech:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 27.06.2016 14:44

piekara114 napisał(a):Też bym pojechała tą drogą, a potem się pomartwi....

Czuję bliskość dusz naszych :D ...

Z Lexusa wysiadł jakiś ludź ... No to ja też wygramoliłam się z mojego wozu terenowego :mrgreen: ...

Skracając niepotrzebne opisy okazało się, że człek ów jest tutejszy (locals w sensie), mieszka na Korfu ale nigdy nie był na południowym jej krańcu i właśnie postanowił to niedopatrzenie naprawić. Podobnie jak ja jechał na czuja :roll: 8) . A dlaczego cofał ? Bo parędziesiąt metrów dalej na drodze leżał jakiś wielki głaz i jazdę dalszą uniemożliwiał ...

I co teraz ? Grekuś stwierdził, że troszkę dalej droga robi się nieco szersza i jeśli sobie nawzajem nieco pomożemy być może uda nam się zawrócić ...

Zawracanie na trzy mam opanowane, tu jednak konieczne było zawracanie na 3-naście :mrgreen: . Po wielu bólach i po kilku minutach obydwojgu nam udało się zasiąść w naszych rumakach skierowanych przeciwnie do dotychczasowego kierunku (a raczej zwrotu) jazdy ....

Wkrótce zobaczyłam pierwsze oznaki cywilizacji i z ulgą zjechałam na utwardzony mini parking. Grekuś również się zatrzymał i wspólnie zaczęliśmy kontemplować moją całkiem dokładną mapę Korfu. Z tym, że ja szukałam już następnego celu podróży, Grekuś zaś kombinował jakby tu do tego Asprokavos jednak trafić ...

Obrazek

Pora dnia była już dość późnawa, za mną sporo wrażeń dnia tego, przede mną jeszcze troszeczkę i stwierdziłam, że czas pożegnać się z bardzo sympatycznym Grekusiem ...
Ten jednak wszedł mi na ambicję i zaczął przekonywać, że skoro już tu jesteśmy ... tyle się namęczyliśmy i takie tam ...
Spojrzałam mu głęboko w oczy poszukując jakowyś niecnych zamiarów :arrow: ... Z żalem stwierdziłam, że nic takiego nie widać :wink: :wink: :wink: :oczko_usmiech: . Postanowiłam więc, że dam sobie jeszcze jedną szansę i podejmę ostatnią próbę dotarcia na przylądek Asprokavos ...
Szczęśliwy los sprawił, że na naszej drodze pojawił się miejscowy pracuś dachowy i Grekuś wdał się z nim w pogadankę jak mniemam dotyczącą właściwej trasy ...

Obrazek

...cały czas prosto, a w czwartek za figurką w lewo :oczko_usmiech: ...

Obrazek

Grekuś stwierdził, że już wszystko wie ...
No to jedziemy ...

Obrazek

Obrazek

Droga była bardzo podobna do naszej poprzedniej, tym razem jednak miałam nadzieję na szczęśliwy finał ...

Po jakiś 15 minutach dotarliśmy ... Było warto :D ! Zdjęcia absolutnie nie oddają niesamowitego klimatu tego miejsca ...

Obrazek

Obrazek

Grekuś zdziwiony pyta jak ja mogę tak stać w pełnym słońcu ? Delikatnie wytłumaczyłam mu, że między innymi po to właśnie tu przyjechałam ... :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jest niesamowicie gorąco, ale jednocześnie wieje całkiem miły wiaterek .... Jest BOSCO ! :oczko_usmiech:

Obrazek

Okazuje się też, że tuż obok są ruinki jakiegoś klasztorku ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kolejne miejsce, gdzie chciałabym spędzić zdecydowanie więcej czasu niż pozwala mój harmonogram :cry: (Mysza - zapisz !) ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Z żalem wracam ... Wracamy. Po drodze robię tylko jedno zdjęcie, bojąc się, że utknę w jednej z wielu bagnistych kolein ...

Obrazek

Bliżej cywilizacji, czyli Kavos, nie mogę się powstrzymać i zatrzymuję się na jakiejś suchej polance ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.06.2016 14:54

Potter napisał(a):
Obrazek

Kolejne miejsce, gdzie chciałabym spędzić zdecydowanie więcej czasu niż pozwala mój harmonogram :cry: (Mysza - zapisz !) ...

Dobra, zapisałam ... :oczko_usmiech: ,
a ten Twój Grekuś ma jakiś dom zapewne ... mam nadzieję, że wymieniłaś się telefonami i zapowiedziałaś naszą wizytę w przyszłości ... niezbyt odległej :oczko_usmiech:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.06.2016 15:01

Potter napisał(a):
piekara114 napisał(a):Też bym pojechała tą drogą, a potem się pomartwi....

Czuję bliskość dusz naszych :D ...

Przy parkowaniu dalej stosuję taką metodę... Sie zaparkuje, to jakoś się wyjedzie, a jak nie, to ktoś pomoże :mrgreen:

Dobrze, że z Grekusiem pojechałaś :D

mysza73 napisał(a):a ten Twój Grekuś ma jakiś dom zapewne ... mam nadzieję, że wymieniłaś się telefonami i zapowiedziałaś naszą wizytę w przyszłości ... niezbyt odległej :oczko_usmiech:
To ja też chcę :idea:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 27.06.2016 15:12

piekara114 napisał(a):
mysza73 napisał(a):a ten Twój Grekuś ma jakiś dom zapewne ... mam nadzieję, że wymieniłaś się telefonami i zapowiedziałaś naszą wizytę w przyszłości ... niezbyt odległej :oczko_usmiech:

Potter, ja myślę, że Piekarę, to warto zabrać ... jej wszysko zawsze taniej wychodzi, to może i coś zarobimy, bo my też zawsze przecież po taniości jeździmy ... :oczko_usmiech: :smo:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.06.2016 17:08

mysza73 napisał(a):
piekara114 napisał(a):

Potter, ja myślę, że Piekarę, to warto zabrać ... jej wszysko zawsze taniej wychodzi, to może i coś zarobimy, bo my też zawsze przecież po taniości jeździmy ... :oczko_usmiech: :smo:

Tylko Wy szukajcie biletów lot., bo mi to całkiem nie idzie....
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 27.06.2016 19:44

A dlaczego, ja dopiero teraz, tu trafiłam :?: :evil:
Ale jak to mówią, lepiej późno, niż wcale :D
Potter jestem pełna podziwu, że się zdecydowałaś sama na tak ekstremalny wypad. :wink: 8O
morgana
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) morgana » 27.06.2016 22:30

Potter, jesteś BOSKA!

A przygoda z panem Grekusiem :hearts:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 28.06.2016 07:19

elka21 napisał(a):A dlaczego, ja dopiero teraz, tu trafiłam :?:

No bo w Grecji te oznaczenia kiepskie są :mrgreen: ...
morgana napisał(a):Potter, jesteś BOSKA!

No wiem...wiem :oczko_usmiech: :wink: ...
karolekw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolekw » 28.06.2016 08:06

Dosłownie w ostatniej chwili stanęłam na hamulcu i zatrzymałam się przed cofającym się z niemałym trudem samochodzikiem ładnym całkiem, gdyż lexusem będącym :mrgreen: ...

Mieliśmy to samo, odpuściliśmy sobie Asprokavos, jechałem Micrą z dwójką małych dzieci, więc piesza wycieczka też niestety nie wchodziła w grę z powodu drzemki tychże :/
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 28.06.2016 08:12

Brum.... brum

Jezioro Korrision/Karrision - podłużne jezioro, długie na 5 km, a szerokie zaledwie na kilometr, oddziela od morza wąski pas piasku i wydm, przecięty wąskim naturalnym kanałem łączącym jezioro z morzem. W zależności od kierunku wiatru i rytmu przypływów woda przelewa się do jeziora lub z powrotem do morza. Dzięki temu woda w jeziorze jest wciąż świeża i świetnie czują się w niej liczne gatunki ryb ..."

W moim planie było polookanie na te wydmy i pokręcenie się w okolicy jeziora. Nie do końca udało mi się go zrealizować.
Dosyć szybko udało mi się zlokalizować całkiem spory parking w okolicy jeziora (pokazywałam Wam je z góry kiedy lądowałam na Korfu i z drogi do Chlomos) ...

Obrazek

Świadomie mijam znak kierujący do jeziora i parkuję przed wydmami ...

Po wyjściu z samochodu postanowiłam zbilansować straty ... tj. obejrzeć smarcika w poszukiwaniu jakowyś śladów jazdy po buszu :D ... Po obydwu stronach karoserii zauważam mnóstwo delikatnych rys. Jednak przeciągnięcie po nich palcem dowodzi, że są to na szczęście rysy w kurzu :P ... Niestety, moje szczęście nie trwa długo. Na przednim zderzaku, tak od spodu zauważam szeroką na jakieś 10 cm i naprawdę głęboką rysę. Jestem przekonana, że nie ja jestem jej autorką bo rysa jest naprawdę mocna. Wygląda tak, jakby ktoś nie wyhamował przed wysokim krawężnikiem. Żeby ją dojrzeć, trzeba naprawdę mocno się pochylić. Podczas odbioru samochodu z wypożyczalni oczywiście tego nie robiłam i rysy nie zauważyłam :evil: . I teraz nie wiem, czy wypożyczalnia też o niej nie wiedziała, czy może chciała mnie naciągnąć ...
Niby żadne koszty mi nie grożą, bo obejmuje to moje ubezpieczenie, ale na wszystkie formalności z tym związane nie miałam ochoty ... :cry: .
Tak więc humorek nieco mi przygasł i delikatne drapanie w żołądku pozostało mi prawie do końca wyjazdu ...

No ale idźmy już na te wydmy ...
Prawie jak polski Bałtyk :) ...

Obrazek

Obrazek

Podejrzewam, że w sezonie takich pustek nie ma :mrgreen: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jako, że jest to moje pierwsze spotkanie z morzem, nie omieszkałam umoczyć kopytka :oczko_usmiech: . Woda była nawet nie taka zimna ...

Obrazek

Cały czas wiał silny ciepły wiaterek, i z tego co wyczytałam, miejsce to bardzo lubią surfingowcy ...

Obrazek

No ale wydmy też są fajniutkie ... :D

Obrazek

Obrazek

Tak w środku widać cienki pasek jeziora Korrision ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracam na parking i oczywiście jeszcze raz oglądam rysę w nadziei, że może zniknie :x , albo przynajmniej okaże się znacznie mniejsza :wink: ... Nic z tego ...

Nieco przygaszona odpuszczam sobie spacer nad jezioro ... (Mysza - zapisz :wink: ) i jadę do następnego, już przedostatniego tego dnia celu podróży ...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 28.06.2016 09:18

Potter napisał(a):Nieco przygaszona odpuszczam sobie spacer nad jezioro ... (Mysza - zapisz :wink: )

Zapisałam ... :roll: :wink:

Potter napisał(a): i jadę do następnego, już przedostatniego tego dnia celu podróży ...

A to cały czas jest pierwszy dzień Twój ... weź łaskawie pod uwagę, że niebawem wybywam ... :smo:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 28.06.2016 09:35

Potter napisał(a):Wracam na parking i oczywiście jeszcze raz oglądam rysę w nadziei, że może zniknie :x , albo przynajmniej okaże się znacznie mniejsza :wink: ... Nic z tego ...

A próbowałaś poślinić palec i spróbować zetrzeć? Czasami działa. :mrgreen: :twisted: ;)
Przygoda niezła, ale widoczki jeszcze lepsze. Tylko nie potrafię zrozumieć dlaczego tyś do wody w taki upał nie wlazła ;)
ruzica
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruzica » 28.06.2016 14:49

Roxi napisał(a):
Potter napisał(a):Wracam na parking i oczywiście jeszcze raz oglądam rysę w nadziei, że może zniknie :x , albo przynajmniej okaże się znacznie mniejsza :wink: ... Nic z tego ...

A próbowałaś poślinić palec i spróbować zetrzeć? Czasami działa. :mrgreen: :twisted: ;)
Przygoda niezła, ale widoczki jeszcze lepsze. Tylko nie potrafię zrozumieć dlaczego tyś do wody w taki upał nie wlazła ;)

Roxi- czepiasz się :P :wink: Przecie kopytko zamoczyła, a nawet fakt ten pokazała :!: :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα