Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odczarowane, Osobiste ... KORFU

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
karolekw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) karolekw » 21.06.2016 14:50

Fajna relacja, byliśmy z rodzinką w tym samym terminie 16-30.05. Drugi tydzień był zdecydowanie lepszy pogodowo od pierwszego (nie padało :)).
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 22.06.2016 07:26

mysza73 napisał(a):
Potter napisał(a):Jedna z tych pań na dole to Rosjanka i mieszka tu już HO, HO, HO ... albo i dłużej ... :)

Dżiiiiizus ... skąd to wiesz ... 8O :roll: :oczko_usmiech:

Bo z nią rozmawiałam ... :D

Potter napisał(a):Za to zdjęcie chciałam Cię wtady udusić ... :evil: :smo:

A to było tylko zdjęcie ... Wyobraź sobie rzeczywistość ... :twisted:

Koenig napisał(a):Płakać mi się chce gdy oglądam te zdjęcia... z zazdrości. Te puste uliczki wyglądają fantastycznie.

Mnie się z tęsknoty chce płakać teraz ... :( . Te puste uliczki, cisza, "gorunc" .... to jest to co mnie kręci okrutnie :mrgreen: .

karolekw napisał(a):Fajna relacja, byliśmy z rodzinką w tym samym terminie 16-30.05. Drugi tydzień był zdecydowanie lepszy pogodowo od pierwszego (nie padało :)).

No mnie właśnie za chwilę pogoda też się popsuje ... :oops:

CROberto napisał(a):...Rozumiem, że mam się więcej nie wychylać... :?: :wink:

Tylko spróbuj :papa: .

Beata W. napisał(a): ...A zdjęcia jak najbardziej przemawiają, zaczynam żałować, że to jednak nie Korfu w tym roku.

Co się odwlecze ... :wink:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 22.06.2016 08:00

Brum ... brum ...

Chodzimy dalej po Chlomos ...

Takich pustostanów z ciekawym oknem na świat jest mnóstwo ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czy też zwraca Waszą uwagę fakt, że głównym kolorem ubioru (a więc i prania :P ) jest kolor czarny ?

Obrazek

W Chlomos zamierzałam spędzić jakieś pół godzinki .... Wyszły mi ze dwie ... Nic dziwnego, że i tak napięty plan nieco mi się rozjechał ... :roll:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

"Czy mogę zrobić zdjęcie ?" :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pamiętam jak babcia opowiadała mi, że w czasach jej młodości szło się do kościoła na bosaka, a buty zakładało tuz przed wejściem ... Żeby ich nie zniszczyć na polach i łąkach ... Czy ten pan szedł do kościoła ? :smo: :oczko_usmiech: :smo:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Strasznie trudno rozstać mi się z tymi widokami ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wsiadając do samochodu sprawdzam temperaturę ... 32 st. 8O ... I wtedy przypominają mi się ci dwaj panowie, których przed chwilą pytałam czy mogę zrobić im zdjęcie .... Koszula, sweterek, kurteczka ...

Obrazek

No ale komu w drogę temu ...

Obrazek

Obrazek

Dopiero po jakimś czasie wyczaiłam, że te kapliczki, które przyciągały mój wzrok niekiedy są po prostu smutnymi pamiątkami ...

Obrazek

Jedziemy dalej ... Następny cel : Lefkmini.

Obrazek

Obrazek
...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.06.2016 08:15

Potter napisał(a):
Obrazek

Ten biało-czarny jakoś tak groźnie na Ciebie patrzy ... :oczko_usmiech:

Potter napisał(a):Obrazek
...
Śliczne te wszystkie kwitnące drzewa i kwiatki w doniczkach :hearts:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 22.06.2016 09:15

Potter napisał(a):I wtedy przypominają mi się ci dwaj panowie, których przed chwilą pytałam czy mogę zrobić im zdjęcie .... Koszula, sweterek, kurteczka ...

No co, siedzą w cieniu :mrgreen:

Ładne Chlomos... czuję się zaskoczony, że na tej turystycznej bądź co bądź Korfu są takie typowo po grecku wyglądające wioski :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 22.06.2016 09:21

Potter napisał(a):...Obrazek
Mam taki kawałek Korfu na prywatnym parapecie w domu ... kwitł na Wielkanoc :)

Potter napisał(a):...Dopiero po jakimś czasie wyczaiłam, że te kapliczki, które przyciągały mój wzrok niekiedy są po prostu smutnymi pamiątkami ......
Nie zawsze, radosne wydarzenia też w ten sposób są upamiętniane. O tajemnicy kapliczek pisałam w swojej relacji z Lefkady w tym poście :)

Potter napisał(a):...Jedziemy dalej ... Następny cel : Lefkmini....
Jedziemy :!: :)
Brum ... brum Obrazek
Andzia*
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Andzia* » 22.06.2016 13:08

Łomatko Kochana jak mam tu wysiedzieć kiedy takie piękne widoki zapodajesz ???!!! :smo:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.06.2016 19:26

Pieeeeeeeeeeeeknie :D

Katuj dalej i nie miej skrupułów . . . :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 24.06.2016 08:56

gusia-s napisał(a):
Potter napisał(a):...Obrazek
Mam taki kawałek Korfu na prywatnym parapecie w domu ... kwitł na Wielkanoc :)

Potter napisał(a):...Dopiero po jakimś czasie wyczaiłam, że te kapliczki, które przyciągały mój wzrok niekiedy są po prostu smutnymi pamiątkami ......
Nie zawsze, radosne wydarzenia też w ten sposób są upamiętniane. O tajemnicy kapliczek pisałam w swojej relacji z Lefkady w tym poście :)

Potter napisał(a):...Jedziemy dalej ... Następny cel : Lefkmini....
Jedziemy :!: :)
Brum ... brum Obrazek

Mój Amarylis też kwitł na Wielkanoc, ale ten Kuflik (szczotki do butelek :oczko_usmiech: ) z jednego z kolejnych zdjęć robi też na mnie bardzo duże wrażenie.
Co do kapliczek to widzę, że w całej Grecji jest ich równie dużo. Pozdrawiam :papa:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 24.06.2016 14:31

Brum .. brum :D

Lefkmini - największa miejscowość południa Kotfu (3,5 tys. mieszkańców) może się pochwalić rzadkim na wyspie elementem krajobrazu - całoroczną rzeczką Chimaros, wystarczająco szeroką i głęboką by mogły po niej pływać łodzie rybackie ..."

No i ten właśnie opis skusił mnie żeby się tam wybrać. Pomyślałam sobie, że może uda mi się cyknąć parę fajnych łódek i pan S. wybaczy mi to ciągłe włóczenie jego żony bardziej znanej pod nazwą Mysza :D ...

No to szukamy rzeczki. Okazało się, że odrobinę za wcześnie skręciłam widząc napis Lefkmini i nijakiej rzeczki w najbliższej okolicy nie ma ...

Obrazek

Obrazek

Mimo, że trafiłam nie tam gdzie chciałam okazało się, że miejscowi już na mnie czekali z fajerwerkami ...

Obrazek

Obrazek

Jako, że okolica całkiem, przyjemna była to odrobinę pospacerowałam ...

Obrazek

Przy tak czytelnym oznakowaniu nie dziwota, że zabłądziłam :D ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Spotkanie nowego ze starym (budynki) ...

Obrazek

W końcu jak to zwykle u mnie bywa - koniec języka za przewodnika - udało mi się odnaleźć właściwy kierunek .... Znajduję rzeczkę ... Ale niestety ... Łódek przy niej nie ma prawie wcale :cry: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ten przemiły pan z własnej woli (nie zaczepiany :D ) z humorem opowiada mi o jakiś niezwykle wielkich okazach ryb. Pytam, czy on je złowił ... Odpowiada, że nie, ale bardzo chciałby :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Łódek fajnych nie ma, są za to okrutnie wiekowe inne pojazdy ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Opuszczam całkiem sympatyczne Lefkmini ...

Obrazek

Mój następny cel to najbardziej na południe wysunięty skrawek wyspy czyli przyladek Asprokavos ... O ten czerwony punkcik na dole mapki ...

Obrazek

Droga tam prowadzi przez niezbyt urodziwe miasteczko Kavos ...

Obrazek

Tutaj również wiedzieli, że przyjadę ... :oczko_usmiech:

Obrazek

...
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 24.06.2016 15:22

Potter napisał(a):
Pomyślałam sobie, że może uda mi się cyknąć parę fajnych łódek i pan S. wybaczy mi to ciągłe włóczenie jego żony bardziej znanej pod nazwą Mysza :D ...

Obrazek

Obrazek

Myślę, że te dwie odkupią Twoje winy ... :oczko_usmiech:,
a jakbyś jeszcze jakiegoś SsangYonga znalazła, to już w ogóle ... :smo:
Sara76
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sara76 » 26.06.2016 13:53

Widzę, że Potter wstąpiła do "Baru pod hipopotamem" i słuch po niej zaginął...
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 27.06.2016 08:22

Jestem, jestem :D ... Najeść się musiałam :smo: ...

Na samym krańcu wyspy czyli tym przylądku Asprokavos w zasadzie nic takiego przewodnikowego nie ma, ale chciałam po prostu przejechać wyspę wzdłuż i wszerz ... No może oprócz widoków ... Jakieś tam powinny być ...

Brum, brum ...

Świadoma byłam, że końcowy odcinek drogi może być nieco trudny, ale pomimo to zdecydowałam się zaryzykować. Już za Kavos droga zrobiła się mało ciekawa, mianowicie skończył się asfalcik, potem również betonowe płyty i zaczęła się taka dzika nieutwardzona droga lasem, a raczej krzunami prowadząca.... Czyli krótko mówiąc skończyło mi się ubezpieczenie, bo nawet wykupiona przeze mnie opcja super cover nie obejmowała podróżowania po tego typu drogach ... Miałam tylko nadzieję, że daleko nie będzie ...

Jak to w szczęśliwej Grecyji bywa :oczko_usmiech: znaków nijakich nie było, nawigacja dawno już strzeliła focha i przestała mówić : Jeśli to możliwe - zawróć". Na dodatek wcale nie miałam pewności czy jadę w dobrym kierunku....

Początkowo droga nie była taka zła ...

Obrazek

... z czasem jednak zrobiła się dużo bardziej nierówna, pełna wystających kamieni i tak niesamowicie wąska, że rzuciłam aparat na siedzenie pasażera i skupiłam się na jeździe ... Przejechałam już dobre 2 km, gałęzie po obu stronach samochodu szurały coraz głośniej i oczami wyobraźni już widziałam te malownicze rysy na nowiutkim smarciku ... Pomyślałam sobie, że jeśli nawet zaraz dojadę do jakiegoś brzegu, a droga znacząco się nie poszerzy, to chyba przyjdzie mi zamienić się w pana Samochodzika i zrobić ze smarcika ponton pływający, bo w żaden sposób nie wyobrażałam sobie jazdy tyłem po tych wertepach drogą o szerokości =<szerokości smarta przez ponad 2 km 8O ...

Nie widząc na nawigacji nawet zarysu czegoś niebieskiego (wody) postanowiłam przy najbliższej okazji zawrócić i darować sobie Asprokavos :cry: ... Okazji jednak żadnej widać nie było .... Co więcej, za najbliższym zakrętem czekała na mnie niespodzianka :evil: ....

...

Dosłownie w ostatniej chwili stanęłam na hamulcu i zatrzymałam się przed cofającym się z niemałym trudem samochodzikiem ładnym całkiem, gdyż lexusem będącym :mrgreen: ...

SUUUPER ! REWELACJA !

No to leżymy i kwiczymy ! Skoro on wraca ... I to wraca tyłem tzn. że dalej jechać się nie da, a co gorsze zawrócić też nie .... PIĘKNIE ! Toś se kobieto wycieczkę wymyśliła :twisted: ...
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 27.06.2016 08:31

fajne to Korfu, zwłaszcza te pustki przedsezonowe :)
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 27.06.2016 09:14

Potter napisał(a):Jestem, jestem :D ... Najeść się musiałam :smo: ...

Na samym krańcu wyspy czyli tym przylądku Asprokavos w zasadzie nic takiego przewodnikowego nie ma, ale chciałam po prostu przejechać wyspę wzdłuż i wszerz ... No może oprócz widoków ... Jakieś tam powinny być ...

Brum, brum ...

Świadoma byłam, że końcowy odcinek drogi może być nieco trudny, ale pomimo to zdecydowałam się zaryzykować. Już za Kavos droga zrobiła się mało ciekawa, mianowicie skończył się asfalcik, potem również betonowe płyty i zaczęła się taka dzika nieutwardzona droga lasem, a raczej krzunami prowadząca.... Czyli krótko mówiąc skończyło mi się ubezpieczenie, bo nawet wykupiona przeze mnie opcja super cover nie obejmowała podróżowania po tego typu drogach ... Miałam tylko nadzieję, że daleko nie będzie ...

Jak to w szczęśliwej Grecyji bywa :oczko_usmiech: znaków nijakich nie było, nawigacja dawno już strzeliła focha i przestała mówić : Jeśli to możliwe - zawróć". Na dodatek wcale nie miałam pewności czy jadę w dobrym kierunku....

Początkowo droga nie była taka zła ...

Obrazek

... z czasem jednak zrobiła się dużo bardziej nierówna, pełna wystających kamieni i tak niesamowicie wąska, że rzuciłam aparat na siedzenie pasażera i skupiłam się na jeździe ... Przejechałam już dobre 2 km, gałęzie po obu stronach samochodu szurały coraz głośniej i oczami wyobraźni już widziałam te malownicze rysy na nowiutkim smarciku ... Pomyślałam sobie, że jeśli nawet zaraz dojadę do jakiegoś brzegu, a droga znacząco się nie poszerzy, to chyba przyjdzie mi zamienić się w pana Samochodzika i zrobić ze smarcika ponton pływający, bo w żaden sposób nie wyobrażałam sobie jazdy tyłem po tych wertepach drogą o szerokości =<szerokości smarta przez ponad 2 km 8O ...

Nie widząc na nawigacji nawet zarysu czegoś niebieskiego (wody) postanowiłam przy najbliższej okazji zawrócić i darować sobie Asprokavos :cry: ... Okazji jednak żadnej widać nie było .... Co więcej, za najbliższym zakrętem czekała na mnie niespodzianka :evil: ....

...

Dosłownie w ostatniej chwili stanęłam na hamulcu i zatrzymałam się przed cofającym się z niemałym trudem samochodzikiem ładnym całkiem, gdyż lexusem będącym :mrgreen: ...

SUUUPER ! REWELACJA !

No to leżymy i kwiczymy ! Skoro on wraca ... I to wraca tyłem tzn. że dalej jechać się nie da, a co gorsze zawrócić też nie .... PIĘKNIE ! Toś se kobieto wycieczkę wymyśliła :twisted: ...

No taka wycieczka i to w samotności, gratuluję odwagi i czekam na dalszy ciąg tej trzymającej w napięciu opowieści :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα