Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

odcinek Cieszyn-Cadca czy trzeba winietę?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Fatamorgana
Koneser
Re: Cieszyn -Ćadca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatamorgana » 21.02.2013 00:42

Może ustalmy jedno. Tam gdzie jest postawiony znak, że obowiązuje winieta ("z poplatkem) to ona obowiązuje. Darmowe obwodnice miejskie będące autostradami to co innego i tam znaku nie ma albo pisze że "bez poplatku"
Autostrada jest autostradą i darmowa po okresie próbnym nie jest.
Rzecz w tym, że zaraz za głównym przejściem w Cieszynie autostrada się zaczyna a więc znak o winietach stoi, bo przy stawianiu znaku bierze się pod uwagę samą drogę i tranzyt a nie polskich kierowców skręcających zaraz potem z tego kawałka autostrady.
Druga rzecz to tzw. stara droga przez Ceśky Teśin, czyli w pierwszego ronda za przejściem jedziemy w lewo na dół i przez miasto (obok Tesco) jedziemy prosto do skrzyżowania koło wiaduktu kolejowego, gdzie dochodzi droga z przejścia granicznego w mieście i potem obok Shella dalej na Ćadcę z pominięciem autostrady.

Z mapki dróg płatnych w CZ wynika, że od Czeskiego Cieszyna ta wspomniana autostrada jest to droga płatna...
Mapka (aktualna) jest tu:
http://www.motorway.cz/image/sticker_large.gif
Też kiedyś myślałem, że to taka obwodnica miejska i nie trzeba ale mnie czeski policjant z radiowozu stojącego zaraz przy owym rondzie wyprowadził z błędu (no chyba że se jaja robił i nie lubi Poljaków...).
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 21.02.2013 07:48

Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 21.02.2013 11:47

Tutaj widać odkąd zaczyna się droga ekspresowa (znak D-7). I od tego miejsca obowiązuje winieta.
Skręcając na E75 - Trinec, Żilina nie musimy jej posiadać.
Jeżdżę tak co roku.
Pzdr :)
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 21.02.2013 12:14

No to trzeba czy nie trzeba...?
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 21.02.2013 15:18

sicret napisał(a):No to trzeba czy nie trzeba...?

Od granicy PL-CZ do zjazdu nr 70 Zukov - NIE TRZEBA
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.02.2013 18:17

Fatamorgana napisał(a):Rzecz w tym, że zaraz za głównym przejściem w Cieszynie autostrada się zaczyna a więc znak o winietach stoi, bo przy stawianiu znaku bierze się pod uwagę samą drogę i tranzyt a nie polskich kierowców skręcających zaraz potem z tego kawałka autostrady.

Nie "zaraz za przejściem", a jakieś 5 kilometrów dalej - dokładnie na rozjeździe nr 70, którym to właśnie zjeżdżamy w drogę nr 11. Do tego miejsca droga od granicy nie jest żadną autostradą i jest darmowa. Przejechałem ten odcinek kilka razy (inni zresztą też): NIE POTRZEBA WINIETY!!

Fatamorgana - powiększ sobie tą swoją mapkę i zobaczysz, że pomarańczowy odcinek nie dochodzi do granicy.

Temat ewidentnie do zamknięcia, bo droga płatna tam nawet w planach nie jest, więc przez najbliższe kilkanaście lat nic się nie zmieni.
A znając życie za chwilę znów ktoś wyskoczy z pytaniem, czy może jednak płatna.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 21.02.2013 18:48

Jak sądzicie jadącz A1 w kierunku Żory -Cieszyn -Cadca
...czy lepiej Żory -Wisła -Zwardoń - Cadca
jaka będzie lepsza droga,
żońce zachciało się po drodze Budapesztu , a już myślałem że śmignę przez dojczland :D
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 21.02.2013 19:57

mervik napisał(a):Jak sądzicie jadącz A1 w kierunku Żory -Cieszyn -Cadca
...czy lepiej Żory -Wisła -Zwardoń - Cadca

Zdecydowanie opcja numer 1!

Przez Cieszyn masz wszystko ukończone - nowe drogi (a większe miejscowości, jak Cieszyn ,Trinec czy Jablunkov mają obwodnice). W dodatku płasko.

A przez Zwardoń ekspresówka jest w nadal w budowie, a odcinek od Skalite do Svrcinovca też do równych nie należy (dodaj do tego przejazd przez sam środek Ustronia i Wisły). No i trochę wspinaczki w okolicach Koniakowa.
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 21.02.2013 20:20

Raul73 napisał(a):
Zdecydowanie opcja numer 1!

Przez Cieszyn masz wszystko ukończone - nowe drogi (a większe miejscowości, jak Cieszyn ,Trinec czy Jablunkov mają obwodnice). W dodatku płasko.

A przez Zwardoń ekspresówka jest w nadal w budowie, a odcinek od Skalite do Svrcinovca też do równych nie należy (dodaj do tego przejazd przez sam środek Ustronia i Wisły). No i trochę wspinaczki w okolicach Koniakowa.

Dzięki
Bo od Szczecina jest trochę tych km :papa:
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 22.02.2013 08:24

Czyli na bank, jadąc z Cieszyna - bez żadnych kombinacji! - na Żilinę winietki NIE TRZEBA, tak?
A jak się tamtędy jedzie w godzinach nazwijmy je "roboczych"? Bo parę lat temu jechałem i było delikatnie mówiąc średnio, jeśli nie nienajlepiej?
el_guapo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_guapo » 22.02.2013 14:26

sicret napisał(a):Czyli na bank, jadąc z Cieszyna - bez żadnych kombinacji! - na Żilinę winietki NIE TRZEBA, tak?

Wiesz co? Napisz może do czeskiego zarządcy dróg, bo widzę że informacja o bezpłatnym odcinku powtarzana przez nas nie bardzo Cię zaspokaja.

A jak się tamtędy jedzie w godzinach nazwijmy je "roboczych"? Bo parę lat temu jechałem i było delikatnie mówiąc średnio, jeśli nie nienajlepiej?

Jedzie się nienajlepiej - ostatnio wracałem w środku nocy (ze słowackiej autostrady w Zilinie zjechałem ok 2:00) i pomimo tego jechało się fatalnie: masa ciężarówek, fatalna nawierzchnia w słowackich mieścinkach i wsiach, zapchana "obwodnica" Trinca. Zdecydowanie lepiej jechało mi się przez Ustroń i Leszną Górę.
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 22.02.2013 15:46

Raul73 napisał(a):Temat ewidentnie do zamknięcia, bo droga płatna tam nawet w planach nie jest, więc przez najbliższe kilkanaście lat nic się nie zmieni.
A znając życie za chwilę znów ktoś wyskoczy z pytaniem, czy może jednak płatna.

sicret napisał(a):Czyli na bank, jadąc z Cieszyna - bez żadnych kombinacji! - na Żilinę winietki NIE TRZEBA, tak?

Nie mówiłem? :mrgreen: :mrgreen:
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 22.02.2013 18:53

No to jedźcie sobie , jak policja czeska wam nie wlepi mandatu to zrobi to Fatamorgana :wink:
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 22.02.2013 21:40

Widzę, że niektórzy tutaj są za.ebiście i ch.lernie uprzejmi. Tak trzymać panowie. :papa:
krispinus
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krispinus » 22.02.2013 23:14

yanopodkivano napisał(a):Tutaj widać odkąd zaczyna się droga ekspresowa (znak D-7). I od tego miejsca obowiązuje winieta.
Skręcając na E75 - Trinec, Żilina nie musimy jej posiadać.
Jeżdżę tak co roku.
Pzdr :)

Też tak jeżdżę.
Z małym wyjątkiem. Z Ustronia jest mi łatwiej i bliżej przez Leszną.
Częściej niż do Chorwacji jeździmy do Rajca czy Rajeckich Teplic i na tym odcinku drogi 11 (E75) nigdy winiety nie kupowałem.
To zwykła droga dwujezdniowa z nielicznymi poszerzeniami o trzeci pas.

Ale chyba muszę się temu trochę bliżej przyjrzeć i ewentualnie popytać znajomych Czechów, bo te dwie mapki trochę mnie z tropu zbiły.

http://www.mytny-system.cz/files/images ... ll_map.gif

http://www.ceskedalnice.cz/image/zpoplatnene-velka.gif

Bardziej przemawia do mnie i wydaje mi się bardziej logiczna mapa druga, gdzie omawianej drogi nawet nie ma w planach do opłat, ale muszę dla pewności gdzieś tą pierwszą mapkę skonsultować bo jej do końca nie rozumiem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

odcinek Cieszyn-Cadca czy trzeba winietę? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone