wojtek.23 napisał(a):Witam. Może ktoś wie czy odcinek drogi E75 w Czechach od granicy ze Słowacją przez Jablunkov do Cieszyna jest płatna, czy trzeba miec winietę?
greenrs napisał(a):wojtek.23 napisał(a):Witam. Może ktoś wie czy odcinek drogi E75 w Czechach od granicy ze Słowacją przez Jablunkov do Cieszyna jest płatna, czy trzeba miec winietę?
A dlaczego miałaby być płatna? Przecież to nie autostrada. Na dodatek solidnie rozkopana. Skoro kierujesz się na Cadcę to chyba lepiej od razu na Zwardoń...
aegiss napisał(a):potwierdzam nie płatna - Zwardon ,no moze rozsadne wyjscie ,ale dopiero gdy ukoncza budowe drogi Wegierska Górka - Milówka i potem po stronie Ślowacji dalsza czesc. Osobiscie bede jechał 3.09 albo przez Cieszyn lub Leszna Góre-najszybsze rozwiazania wg.mnie.
greenrs napisał(a):aegiss napisał(a):potwierdzam nie płatna - Zwardon ,no moze rozsadne wyjscie ,ale dopiero gdy ukoncza budowe drogi Wegierska Górka - Milówka i potem po stronie Ślowacji dalsza czesc. Osobiscie bede jechał 3.09 albo przez Cieszyn lub Leszna Góre-najszybsze rozwiazania wg.mnie.
Jaką budowę? Nie rozumiem co masz do odcinka Węgierska Górka - Milówka? Jak na polskie standardy, droga nie jest taka zła. Na Śląsku jeździsz na codzień gorszymi drogami. Zresztą to tylko kilka kilometrów a remont to może tam będzie za jakieś 10-20 lat. Po Słowackiej stronie też jest ok. Tyle, że przez wioskę, więc trzymaj 50 km/h bo policja czuwa a mandaty drogie.
aegiss napisał(a):potwierdzam nie płatna - Zwardon ,no moze rozsadne wyjscie ,ale dopiero gdy ukoncza budowe drogi Wegierska Górka - Milówka i potem po stronie Ślowacji dalsza czesc. Osobiscie bede jechał 3.09 albo przez Cieszyn lub Leszna Góre-najszybsze rozwiazania wg.mnie.
piamir napisał(a):W tej chwili odcinek Cieszyn - Jablunkow to jeden wielki plac budowy, więc prędkość ślimacza, ale każdy wybiera jak mu pasuje.
Marsallah napisał(a):piamir napisał(a):W tej chwili odcinek Cieszyn - Jablunkow to jeden wielki plac budowy, więc prędkość ślimacza, ale każdy wybiera jak mu pasuje.
Bez przesady. Jest parę km robót w Czechach, a jedzie się ogólnie nie za szybko, bo przez miejscowości, więc nie pogrzejesz. Jednak wolę trasę Bratysława-Zilina-Cadca-Cieszyn od poprzednio przeze mnie używanej Bratysława-Brno-Hranice-Cieszyn. Autostradą do Ziliny nadrobi się tyle, że można przecierpieć fragment przez Cadce. Poza tym zawsze to jakieś urozmaicenie.
Aha, ja w Neborach (Czechy) skręciłem w lewo na Frydek-Mistek (nie kierując się znakami na Czeski Cieszyn prosto), szybciej dojeżdża się do dwupasmówki.
Wszystko to oczywiście kierunek powrotny.
wojtek.23 napisał(a):Myślę, że jednak pojadę przez Zwardoń i Kraków, w końcu to sobota popołudnie, to chyba przeleci się sprawnie.
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi