Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Odcinek Cadca-Cieszyn

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
wojtek.23
Odkrywca
Odcinek Cadca-Cieszyn

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.23 » 30.08.2010 11:40

Witam. Może ktoś wie czy odcinek drogi E75 w Czechach od granicy ze Słowacją przez Jablunkov do Cieszyna jest płatna, czy trzeba miec winietę?
Krzysiekm
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysiekm » 30.08.2010 11:50

Bez poplatku czyli nie musisz mieć winiety
TOPAS
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) TOPAS » 30.08.2010 11:54

Bezpłatny, ale jest sporo remontów na tym odcinku, jechałem tamtędy w ubiegłym tygodniu. Przejazd w ciągu dnia może być uciążliwy.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 30.08.2010 18:47

wojtek.23 napisał(a):Witam. Może ktoś wie czy odcinek drogi E75 w Czechach od granicy ze Słowacją przez Jablunkov do Cieszyna jest płatna, czy trzeba miec winietę?

A dlaczego miałaby być płatna? Przecież to nie autostrada. Na dodatek solidnie rozkopana. Skoro kierujesz się na Cadcę to chyba lepiej od razu na Zwardoń...
aegiss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aegiss » 30.08.2010 18:59

greenrs napisał(a):
wojtek.23 napisał(a):Witam. Może ktoś wie czy odcinek drogi E75 w Czechach od granicy ze Słowacją przez Jablunkov do Cieszyna jest płatna, czy trzeba miec winietę?

A dlaczego miałaby być płatna? Przecież to nie autostrada. Na dodatek solidnie rozkopana. Skoro kierujesz się na Cadcę to chyba lepiej od razu na Zwardoń...

potwierdzam nie płatna - Zwardon ,no moze rozsadne wyjscie ,ale dopiero gdy ukoncza budowe drogi Wegierska Górka - Milówka i potem po stronie Ślowacji dalsza czesc. Osobiscie bede jechał 3.09 albo przez Cieszyn lub Leszna Góre-najszybsze rozwiazania wg.mnie.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 30.08.2010 21:37

aegiss napisał(a):potwierdzam nie płatna - Zwardon ,no moze rozsadne wyjscie ,ale dopiero gdy ukoncza budowe drogi Wegierska Górka - Milówka i potem po stronie Ślowacji dalsza czesc. Osobiscie bede jechał 3.09 albo przez Cieszyn lub Leszna Góre-najszybsze rozwiazania wg.mnie.

:?: Jaką budowę? Nie rozumiem co masz do odcinka Węgierska Górka - Milówka? Jak na polskie standardy, droga nie jest taka zła. Na Śląsku jeździsz na codzień gorszymi drogami. Zresztą to tylko kilka kilometrów a remont to może tam będzie za jakieś 10-20 lat. Po Słowackiej stronie też jest ok. Tyle, że przez wioskę, więc trzymaj 50 km/h bo policja czuwa a mandaty drogie.
aegiss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) aegiss » 31.08.2010 08:13

greenrs napisał(a):
aegiss napisał(a):potwierdzam nie płatna - Zwardon ,no moze rozsadne wyjscie ,ale dopiero gdy ukoncza budowe drogi Wegierska Górka - Milówka i potem po stronie Ślowacji dalsza czesc. Osobiscie bede jechał 3.09 albo przez Cieszyn lub Leszna Góre-najszybsze rozwiazania wg.mnie.

:?: Jaką budowę? Nie rozumiem co masz do odcinka Węgierska Górka - Milówka? Jak na polskie standardy, droga nie jest taka zła. Na Śląsku jeździsz na codzień gorszymi drogami. Zresztą to tylko kilka kilometrów a remont to może tam będzie za jakieś 10-20 lat. Po Słowackiej stronie też jest ok. Tyle, że przez wioskę, więc trzymaj 50 km/h bo policja czuwa a mandaty drogie.

z Zywca na rondzie w prawo (nowa droga,obwodnica Zywca) do ronda przed Wegirska Górka),potem stara droga do Milówki i dalej na estakade i juz nowa droga do Zwardonia,niestety dalej stara droga do Cadcy(nowa w budowie zostaje po prawej stronie).
Nie twierdze ze stara jest kiepska droga(nowa droga pojdzie z rondA prosto na estakade w Milówce) ale napewno wiecej czasu zajmie jej pokonanie niz przez pozostałe 2 opcje - kazdy wybierze dla siebie odpowiedni odcinek do przekroczenia granicy RP - ja wybieram Cieszyn lub Leszna Góra - lepsza droga,wieksza szybkosc przelotowa.
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 31.08.2010 08:21

W tej chwili odcinek Cieszyn - Jablunkow to jeden wielki plac budowy, więc prędkość ślimacza, ale każdy wybiera jak mu pasuje.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 31.08.2010 10:16

Do przejechania ponad 1000 km ...cały odcinek Węgierska G-Milówka to 7 km...przy czym to jak najbardziej normalna ,z najnormalniejszych polskich dróg.(w zeszłym roku tam łatali i drogi ,i chodniki i korki latem sie tworzyły)
O co chodzi?
Że będzie szybciej o 5 min jak wybuduja dwupasmówkę ? ;)

Skrót przez Leszną G. opisywałem bodajże jako pierwszy na tym forum,korzystając z niego przez wiele lat.
W tym roku patrząc na to co się dzieje w i za Trzyńcem jade przez Zwardoń.
Najciaśniej przez Bielsko ale nie wtedy,kiedy ze Słąska wyjeżdza sie np wczesnym rankiem.
Marsallah
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marsallah » 31.08.2010 14:07

piamir napisał(a):W tej chwili odcinek Cieszyn - Jablunkow to jeden wielki plac budowy, więc prędkość ślimacza, ale każdy wybiera jak mu pasuje.

Bez przesady. Jest parę km robót w Czechach, a jedzie się ogólnie nie za szybko, bo przez miejscowości, więc nie pogrzejesz. Jednak wolę trasę Bratysława-Zilina-Cadca-Cieszyn od poprzednio przeze mnie używanej Bratysława-Brno-Hranice-Cieszyn. Autostradą do Ziliny nadrobi się tyle, że można przecierpieć fragment przez Cadce. Poza tym zawsze to jakieś urozmaicenie.

Aha, ja w Neborach (Czechy) skręciłem w lewo na Frydek-Mistek (nie kierując się znakami na Czeski Cieszyn prosto), szybciej dojeżdża się do dwupasmówki.

Wszystko to oczywiście kierunek powrotny.
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 31.08.2010 14:16

Marsallah napisał(a):
piamir napisał(a):W tej chwili odcinek Cieszyn - Jablunkow to jeden wielki plac budowy, więc prędkość ślimacza, ale każdy wybiera jak mu pasuje.

Bez przesady. Jest parę km robót w Czechach, a jedzie się ogólnie nie za szybko, bo przez miejscowości, więc nie pogrzejesz. Jednak wolę trasę Bratysława-Zilina-Cadca-Cieszyn od poprzednio przeze mnie używanej Bratysława-Brno-Hranice-Cieszyn. Autostradą do Ziliny nadrobi się tyle, że można przecierpieć fragment przez Cadce. Poza tym zawsze to jakieś urozmaicenie.

Aha, ja w Neborach (Czechy) skręciłem w lewo na Frydek-Mistek (nie kierując się znakami na Czeski Cieszyn prosto), szybciej dojeżdża się do dwupasmówki.

Wszystko to oczywiście kierunek powrotny.

Moja uwaga dotyczy tylko wyboru pomiędzy odcinkiem Cieszyn - Cadca lub Zwardoń - Cadca. Ja w tym roku osobiście preferuję tą drugą możliwość.
wojtek.23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.23 » 31.08.2010 20:29

Dzięki za dyskusję.
Ja wracam z Cro w sobotę i zastanawiam sie czy pojechac przez Cieszyn, a potem B. Białą, Katowice, Częstochowę do Radomia, czy przez Zwardoń i dalej Żywiec, Kraków. Jadąc w stronę Cro dużo czasu straciłem w okolicach Krakowa i Żywca, dlatego zastanawiam się jak wracac.
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 31.08.2010 20:32

Zwardoń-Kraków to około 2 godziny ale przy niewielkim ruchu.
wojtek.23
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojtek.23 » 31.08.2010 20:42

Myślę, że jednak pojadę przez Zwardoń i Kraków, w końcu to sobota popołudnie, to chyba przeleci się sprawnie.
greenrs
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) greenrs » 31.08.2010 21:19

wojtek.23 napisał(a):Myślę, że jednak pojadę przez Zwardoń i Kraków, w końcu to sobota popołudnie, to chyba przeleci się sprawnie.

Po co komplikować? Nie lepiej Zwardoń-Żywiec-Bielsko-Katowice-Częstochowa? Odcinek Bielsko-Katowice uciążliwy przez mnóstwo świateł ale Kraków chyba jeszcze bardziej, no i nadkładasz spory kawałek.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi