Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od Zawoi do Zakynthos

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 30.10.2017 00:55

kurcze napisz mi chocby na priv :D
piąte i dziesiąte zdjęcie ,
gdzie to?
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 30.10.2017 08:45

Na Bobotov się nie wybraliście? :cool:
Chętnie poczytam o kolejnej podróży...
Pozdrawiam :)
Beata W.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beata W. » 30.10.2017 09:06

Aż o kawie zapomniałam przy tych widokach :hearts: . Oczywiście zostaję i czekam na więcej :papa:
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 30.10.2017 09:35

599 napisał(a):kurcze napisz mi chocby na priv :D
piąte i dziesiąte zdjęcie ,
gdzie to?

Dzięki wszystkim za miłe komentarze i słowa zachęty. Będę pisał dalej tylko trochę później. Wiedziałem, że kogoś zaintryguje targ owocowo - warzywny na rondzie. To rondo przed wjazdem do Szkodry - ja widać handel kwitnie w najlepsze. 10 zdjęcie to cudowna, zjawiskowa przełęcz Qafe e Terthores,- w Górach Przeklętych w drodze do Theth.
:papa: Steftes
boruszanka
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) boruszanka » 30.10.2017 09:48

Z chęcią się przyłączę i z niecierpliwością będę czekać na rozwój relacji :lol:

Ciekawa jestem bardzo jak to zrobiłeś, że w lipcu w Zatoce Wraku oprócz wraku żadnego statku ni widu ni słychu :?: :?: :?:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 30.10.2017 09:49

Zasiadam i czytam z nadzieją ze jednak uda się w najbliższe wakacje z tą Grecją :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.10.2017 10:09

Jestem i ja.... Mieszkam blisko Zawoi, ale wodospadu na Mosornym to nigdy nie widziałam, więc z chęcią choć popatrzę...
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 30.10.2017 10:21

piekara114 napisał(a):Jestem i ja.... Mieszkam blisko Zawoi, ale wodospadu na Mosornym to nigdy nie widziałam, więc z chęcią choć popatrzę...

Przejeżdżaliśmy tym razem i przez Suchą Beskidzką, spędziliśmy miłe popołudnie na kawie u kolegi. Lubimy się włóczyć :D :papa:
tompakosc
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) tompakosc » 30.10.2017 11:13

Pozwolisz, że ja sobie też przysiądę w tylnym rzędzie i spokojnie poczytam i pooglądam ...

Lokalizacja o rzut beretem od Zakynthos /czyli Kefalonia/ to być może cel przyszłorocznej wakacyjnej podróży mojej gromadki (choć Sardynia, Korsyka czy Lazurowe Wybrzeże też chodzi po głowie :lol: ) , a że drogę z Kujaw planowalibyśmy podobną to "oblookam" co i jak.
lkemot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lkemot » 30.10.2017 12:28

Mnie nie może też zabraknąć, szczególnie, że zaklepana jest miejscówka na 2018 w Vasiliki na Lefkadzie - więc rzut beretem od Twojej tegorocznej lokalizacji. Może dodam jeszcze coś ciekawego do mojej trasy...
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 30.10.2017 20:08

Jest duże zainteresowanie tematem, więc nie zwlekając zaczynam pisać. Trasy opracowane, GPS sprawdzony - wyruszamy pierwszego lipca rano. Żadnych rezerwacji nie wykonywaliśmy z wyjątkiem telefonu do kwatery z zeszłego roku w Zawoi, ale i tak akurat w tym czasie tam nie było miejsc. Mieszkaliśmy więc obok.
Poniżej trasa pierwszego dnia.
Trasa 1 Bałkany 2017.jpg

Trasa liczy tylko 5 godzin, ale w planach odwiedziny w Suchej Beskidzkiej i wodospad na Mosornym.
IMG_3095.jpg

Wodospad na Mosornym Potoku jest jednym z największych i najładniejszych wodospadów w polskich Beskidach, opada on z ośmiometrowego progu, który układa się w kilka stopni skalnych. Próg wodospadu otoczony jest z obydwu stron kilkunastometrowymi ścianami skalnymi. U stóp wodospadu nie wykształcił się wodny kocioł, dlatego możliwe jest podejście pod sam wodospad.
IMG_3125.jpg

Lubię fotografować wodospady i nie mogłem przegapić tutaj takiej perełki.
Podejście jest krótkie i niemęczące.
IMG_3156.jpg

Wieczorem chwila relaksu przy ognisku.
IMG_3173.jpg

IMG_3176.jpg

Dzień następny - trasa podobnie jak wczoraj.
Po drodze zajeżdżamy do Sanktuarium w Ludźmierzu na kilka chwil.
Trasa 2 Bałkany 2017.jpg

IMG_3186.jpg

IMG_3183.jpg

Dzisiaj w planie dojazd do Morahalom i moczenie kości w basenach termalnych.
Mieszkamy w Barat Apartments.
IMG_3254.jpg

IMG_3253.jpg

IMG_3250.jpg

IMG_3244.jpg

IMG_3242.jpg

IMG_3235 pano.jpg

Pogoda dopisuje i w dzień następny jedziemy do Szeged na targ kupić papryczki( te okolice to zagłębie paprykowe i jest tu duży wybór). Musimy także kupić nową lodówkę turystyczną - w tej obecnej padł wentylator.
I ponownie chcemy zobaczyć neoromańską Katedrę w Szeged - czwarty pod względem wielkości kościół na Węgrzech.
IMG_3192.jpg

IMG_3194.jpg

IMG_3232.jpg

IMG_3223.jpg

IMG_3206.jpg

Jest przepiękna, warto zboczyć z drogi i poświęcić kilka chwil na zwiedzanie.
IMG_3197 Szeged.jpg

Dzień następny - dojazd do gospodarstwa agroturystycznego Szaponić w okolicach kanionu Uvac.
Trasa 3 Bałkany 2017.jpg

Po drodze zatrzymaliśmy się w miasteczku Topola w Serbii, aby zwiedzić piękną cerkiew Św. Jerzego – królewskie mauzoleum dynastii Karadziordziewiciów (Karađorđević) na wzgórzu Oplenac.
IMG_3258.jpg

Z zewnątrz wygląda niepozornie.
IMG_3260.jpg

IMG_3262.jpg

IMG_3263.jpg

W 1903 roku odbyła się tu koronacja króla Piotra I, pierwszego króla z dynastii Karadziordziewiciów, uznawanego dziś za ojca założyciela Jugosławii.
IMG_3264.jpg

Ściany wewnątrz pokryte są drobniutką mozaiką tworzącą obrazy.
IMG_3265.jpg

IMG_3266.jpg

IMG_3267.jpg

Całość robi ogromne wrażenie.
Mogliśmy spokojnie to wszystko podziwiać - byliśmy tam zupełnie sami.
IMG_3270a.jpg

IMG_3273.jpg

IMG_3275.jpg

IMG_3277.jpg

IMG_3280.jpg

IMG_3284.jpg

IMG_3286.jpg

W podziemiach cerkwi Św. Jerzego znajdują się groby rodziny królewskiej.
IMG_3289.jpg

IMG_3291.jpg

CDN nastąpi.
Pozdrawiam Wszystkich. :papa: :papa: :papa:
słoma79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) słoma79 » 30.10.2017 20:38

foty :hearts: fajnie, że nie gonicie do celu tylko znajdujecie czas na takie perełki :mrgreen:
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 30.10.2017 21:12

boruszanka napisał(a):Z chęcią się przyłączę i z niecierpliwością będę czekać na rozwój relacji :lol:

Ciekawa jestem bardzo jak to zrobiłeś, że w lipcu w Zatoce Wraku oprócz wraku żadnego statku ni widu ni słychu :?: :?: :?:

Akurat trafiliśmy na wysoką falę i niesprzyjające prądy morskie, dlatego okolice Zatoki Wraku były puste. My też oglądaliśmy Zatokę :D tylko z góry. Zresztą dobrze się złożyło, bo chciałem mieć zdjęcia Zatoki bez tłumu turystów.
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 30.10.2017 21:19

słoma79 napisał(a):foty :hearts: fajnie, że nie gonicie do celu tylko znajdujecie czas na takie perełki :mrgreen:

Za każdym razem staramy się jechać inną trasą i zobaczyć ciekawe miejsca w każdym kraju, a że czas nas nie goni bo nie mamy żadnych rezerwacji i długie wakacje ( na wyjazd przeznaczamy do 3 tygodni) to możemy zostać tyle ile nam się podoba, albo zobaczyć coś innego nieplanowanego. W końcu to nie wycieczka autokarowa, gdzie musisz się dostosować do programu i "pobożnych" zyczeń większości uczestników. Pozdrawiam Steftes :papa:
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 30.10.2017 21:26

Widzę, że ten wodospad trzeba koniecznie w końcu odwiedzić....
Cerkiew Św. Jerzego - cudowna
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Od Zawoi do Zakynthos - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies