Piter_M napisał(a):Mikromir napisał(a):... na tym Pagu nic ni ma...
Jak to nic ni ma
Kamienie są
No tak, tego tam nie brakuje...
Chodzi o wejście na najwyższy szczyt Pagu.
Czy możesz napisać coś więcej na ten temat
Skąd najlepiej startować ? Jakie są możliwości wejścia ? W ogóle najlepiej wszystko co wiesz.
Informacje na ten temat czerpałam przed wyjazdem z tego fantastycznego wątku:
sv-vid-najwyzszy-szczyt-na-pag-u-t40267.html
Ze swej strony mogę dodać, że planowałam wejść z dziećmi tym łagodnym podejściem od strony Šimuni, ale jak wiesz z relacji nie udało się ostatecznie. Natomiast panowie mieli wejść od Sv. Mariji (start w okolicach tego błękitnego domku między Mariją a Marko, szlak najpierw lasem). Udało im się oczywiście. Podejście jednak jest tam naprawdę bardzo strome. Mój mąż pierwszy raz próbował wejść sam, ale - jak się później okazało już blisko szczytu - zawrócił, bo szlak wydał mu się zbyt niebezpieczny na samotną wspinaczkę, w razie jakiegokolwiek wypadku nikt by mu nie mógł pomóc. W grupie jednak przy drugim podejściu dotarli bezpiecznie.
Nie polecam więc tej strony na wyprawę z dziećmi, a i dorośli powinni mieć przede wszystkim odpowiednie obuwie, no i spory zapas wody. To niby niedaleko, ale od Sv. Marko zajęło około 75 minut, spokojnym krokiem, acz z wysiłkiem.
Myślę, że warto tam wejść, naszym facetom bardzo się podobało, mimo sporego wysiłku jaki musieli włożyć w wejście od tej strony.
Powodzenia i udanych wakacji.