Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od nowicjuszy dla nowicjuszy

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
vaclav
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vaclav » 12.06.2013 15:37

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, zarówno tych nowych jak i "wyjadaczy" :D

Zarejestrowałem się tutaj dopiero dzisiaj, choć biernym użytkownikiem forum jestem od jakichś dwóch lat. Na innych forach w życiu napisałem prawdopodobnie kilkanaście, jeśli nie kilkadziesiąt tysięcy postów, doskonale zatem znam mechanikę takich miejsc, zwyczaje i socjologicznie ciekawe zachowania, które oczywiście występują tu również ;)

9 lipca wybieramy się we dwoje po raz pierwszy do Chorwacji, dokładnie do Podgory. Spędzimy tam 10 dni. Nie potrafię ukryć - to forum było, jest i pewnie będzie niesamowicie wielką pomocą w sprawach wszelakich. Udziela się tu mnóstwo wspaniałych ludzi, którzy swą wiedzą potrafią przyprawić zawrót głowy. Brawa dla nich i serdeczne podziękowania.

Szanowni nowicjusze (zarówno ci, którzy - tak jak my - dopiero pierwszy raz wybierają się do Cro, jak i ci, którzy nigdy wcześniej nie udzielali się na forach zbyt często), tę wypowiedź kieruję głównie do Was: nie zrażajcie się tym, iż występują tu "kliki" (paskudne słowo, ale nie używam go na pewno pejoratywnie), grupy osób, które znają się już lepiej, czy to realnie, czy wirtualnie. To zupełnie normalne przy założeniu, że takie forum istnieje od wielu lat i niektórzy ze stałych bywalców są tu zarejestrowani niemal od samego początku funkcjonowania. Jednak zapewniam Was, że wszelkie małe złośliwości czy delikatne traktowanie z góry "nowych" (nie ukrywajmy, zdarza się to tutaj często :) ) to zupełnie normalna rzecz dla każdej internetowej (i nie tylko) społeczności. Zamiast jednak zasypywać ciągle tymi samymi pytaniami i tworzyć nowe, takie same wątki, nauczcie się korzystać z wyszukiwarki. To bezcenne narzędzie, dzięki któremu odnajdziecie odpowiedzi na większość nurtujących Wasze podróżnicze dusze pytań. Nie dziwcie się, że bardziej doświadczeni użytkownicy wolą czasami delikatnie zażartować w odpowiedzi - oni pewnie odpowiadali na takie pytania już -naście lub -dziesiąt razy. Przecież nikt nie lubi się powtarzać, skoro do tych odpowiedzi bez większych problemów można dotrzeć.

Szanowni doświadczeni z długim stażem i taką samą ilością postów na liczniku - macie sporo wyrozumiałości dla nowych, ale czasami niedostatecznie dużo. Tak, teoretycznie każdy powinien potrafić skorzystać z wyszukiwarki, jednak zauważyłem, że sporo wśród nowo-zarejestrowanych użytkowników to albo osoby starsze, albo osoby, które po raz pierwszy rejestrują się na jakimkolwiek forum. Przypomnijcie sobie swoje początki na pierwszych forach. Ja swoje doskonale pamiętam, pomimo że było to 11 lat temu.

O tej porze odnotowuje się tutaj co roku masę takich samych lub niesamowicie podobnych do siebie pytań. Zastanawiam się czemu nie podejdziecie do sprawy zdroworozsądkowo - Chorwacja to przede wszystkim kraj na poziomie cywilizacyjnym zbliżonym do Polski, wiele różnic pod tym względem nie uświadczycie. Zdrowy rozsądek przede wszystkim. My, przygotowując się do wyjazdu, za dużo myśleć nie zamierzamy.

Co na pewno warto zabrać do Chorwacji wg nas, nowicjuszy, to na 100% buty do wody i smarowidło do opalania. A reszta? Jakie pieniądze? Z forum wyciągnąłem prosty i szybki wniosek: jeśli gotówka, to euro, jeśli płatności kartą (czy się to opłaca?), to najlepiej ruszyć zadek do swojego banku i popytać, bo w internecie, zwłaszcza na stronach placówek, odpowiedź na takie pytanie bywa niejasna.

Czy bierzemy ze sobą jedzenie? Nie, co najwyżej jakieś podstawowe, małe produkty "tak na wszelki wypadek". Ogólnie jednak można powiedzieć, że nie zabieramy jedzenia, zwłaszcza że nie wybieramy się samochodem. Pamiętajcie, że w Chorwacji najczęściej panują wyższe niż u nas temperatury - czy naprawdę chce się wtedy tak bardzo jeść? Raczej nie, przynajmniej nam.

Co zatem zamierzamy wziąć na pierwszym miejscu? Na pewno nasze lustrzanki, cztery obiektywy, zestaw filtrów do nich, statyw i ogromne pokłady dobrego humoru i takiegoż samego nastawienia. Przed planowaniem podróży po prostu zadajcie sobie proste pytanie - na co się nastawiacie? Na leżenie pod palemką? Na zwiedzanie? Na pływanie? W zależności od wakacyjnego stylu spędzania czasu, zastanówcie się czego będzie potrzebować i po prostu to zabierzcie. Sugeruję, że najważniejsze są jednak chyba majtki na zmianę ;)

Pozdrawiam wszystkich, którzy dobrnęli do końca mojego przydługawego przywitania ;) Ze swojej strony obiecujemy, że po powrocie pokusimy się o obszerną foto-relację, a zamierzamy pojechać (z większych miejscowości) do Splitu, Dubrovnika oraz zaatakować małe i urokliwe miejscowości na wyższych, górskich poziomach :) Trzymajcie kciuki za "nowych", a tymczasem pozdrowienia z Torunia! :)
Załączniki:
torun_city_by_vaclav1288-d68cr25.jpg
Toruńska panorama
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 12.06.2013 18:38

Sympatyczny socjologiczny wstępik ;) Pozwoliłam sobie zripostować, bo nadal czuję się tu nowicjuszką. Jak widzę lubisz jak i ja minimalistyczne, ale i niezbędne zaopatrzenie. Głównym ciężarem Twojego bagażu będą zapewne lustrzanki. Skoro piszesz, że popełniłeś już kilkadziesiąt tysięcy postów to aż dziw, że to forum musiało na Ciebie czekać dwa lata. Witaj i spełnij swoją obietnicę ... obszerna foto-relacja. Czy w przybliżeniu można wiedzieć kiedy to nastąpi ? :)
lillylive
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) lillylive » 12.06.2013 19:24

Witaj,tez podczytuję forum od 3lat i uważam ze to skarbnica wiedzy! Jak opanuję wklejanie fotek to pokuszę sie o relację.Za 2dni ruszam na Hvar,w Podgorze byłam na 1dniowej wycieczce(mieszkałam w Tucepi w ubiegłe wakacje) -będziesz zadowolony!!!! wieczorem warto podjechać do Breli,Makarskiej,Tucepi,Zivogosce trochę dalej Omiś ale też warto,Trogir ,Primosten......oby czas wystarczyło:-))))
vaclav
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vaclav » 12.06.2013 20:46

@Kenik - Owszem, aparaty i obiektywy swoje będą ważyć, zwłaszcza te drugie, stare i metalowo-szklane, a nie dzisiejszy plastik :) Na forum zarejestrowałem się dopiero teraz, bo wcześniej po prostu nie widziałem potrzeby. Teraz, przy okazji wyjazdu, widzę w tym już większy sens. Ponadto jestem bardzo zapracowanym człowiekiem i wiem, że gdybym zaczął wypowiadać się tutaj często, wsiąkłbym i spędzał za dużo czasu, nawet nie mogę powiedzieć, że wolnego, bo tego mam i tak zbyt mało. Hmm, kiedy relacja? Wracamy ok. 20 lipca i niestety pierwsze, co nas czeka po powrocie, to logistycznie nieprzyjemna rzecz, mianowicie przeprowadzka i to przez pół Polski. Jak już się z tym uporamy i odpowiednio zadbamy o kadry, to pewnie będą to pierwsze dni sierpnia :)

@lillylive - Hej! Wybraliśmy miejsce nie bez powodu. Zależało nam na bardziej południowych rejonach i w miarę dobrej bazie wypadowej do wielu wspomnianych przez Ciebie miejscowości. Oczywiście nie zdołamy oblecieć wszystkiego, ale już teraz mam wrażenie, że do Chorwacji będziemy wracać :) Pozdrawiam!
anakin
Legenda_mistrz LM

Nieprzeczytany postnapisał(a) anakin » 12.06.2013 20:48

vaclav napisał(a):.............

Respect.
Po prostu. 8)
vaclav
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vaclav » 12.06.2013 21:30

anakin napisał(a):

Respect.
Po prostu. 8)

Aż zbaraniałem na chwilę, bo przecież nawet jednego znaku zapytania czy wykrzyknika nie zdubluję nigdy w mowie pisanej, nie mówiąc już o kropkach ;) Co zrobić, gaduła jestem!
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2013 07:48

vaclav napisał(a):@Kenik - Owszem, aparaty i obiektywy swoje będą ważyć, zwłaszcza te drugie, stare i metalowo-szklane, a nie dzisiejszy plastik :)

Ale skoro wspomniałeś tylko o majtkach to miałam na myśli, że jednak aparaty przeważą :wink: A nie były jeszcze buty do wody i smarowidło. :lol:
Ale tak na poważnie ... to co ja noszę w kieszeni do pstrykania a to co nosi moja córka, która ma lustrzankę to jednak jest różnica w wadze. :)
vaclav
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vaclav » 13.06.2013 08:49

Pamiętam swoją pierwszą cyfrówkę, była malutka, miała 3,2 Mpix matrycę, symboliczny zoom optyczny i wyświetlacz, który raczej mało się sprawdzał w roli szybkiego podglądu zdjęć ;) Potem przerzuciłem się na wyższy model, ale już z pełnym manualem i dopiero przy nim nauczyłem się prawidłowego fotografowania. Teraz mam już drugie lustro i powiem szczerze, że każdorazowe zetknięcie się z jakąś "małpką" przyprawia mnie o zawrót głowy, źle się czuję mając coś takiego w łapach :) Ale kompakt i tak zabieram, bo radzi sobie znacznie lepiej, jeżeli chodzi o zdjęcia w podczerwieni, które bardzo lubię.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 13.06.2013 09:05

vaclav napisał(a):.........

Witaj vaclav,
zwracasz się do nowicjuszy i nie tylko, więc chciałbym się przywitać.
W krótkiej, lecz bardzo trafnej analizie socjologicznej :wink: , ująłeś pewne zachowania na forum, które moim zdaniem mogą czasami zniechęcić, czy nawet odstraszyć niektórych kandydatów, do ujawnienia się na forum i zadania pytania. Mam nadzieję, że nie są to zachowania powszechne. :)

Życzę wielu wrażeń podczas pobytu w Chorwacji i takiego zachwytu, którego doświadczyliśmy my, gdy pierwszy raz wybraliśmy się do tego kraju.
Pozdrav :papa:
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 18.06.2013 23:13

vaclav napisał(a):Pamiętam swoją pierwszą cyfrówkę, była malutka, miała 3,2 Mpix matrycę, symboliczny zoom optyczny i wyświetlacz, który raczej mało się sprawdzał w roli szybkiego podglądu zdjęć ;) Potem przerzuciłem się na wyższy model, ale już z pełnym manualem i dopiero przy nim nauczyłem się prawidłowego fotografowania. Teraz mam już drugie lustro i powiem szczerze, że każdorazowe zetknięcie się z jakąś "małpką" przyprawia mnie o zawrót głowy, źle się czuję mając coś takiego w łapach :) Ale kompakt i tak zabieram, bo radzi sobie znacznie lepiej, jeżeli chodzi o zdjęcia w podczerwieni, które bardzo lubię.

Ja bardzo często zabieram w różne miejsca lustrzankę i kompakt. Kompaktem robi żona i dziecko a lustrzanką najczęściej ja.
Pierwszym moim aparatem była Smiena-dla nieznających tematu-taki niby kompakt na kliszę (bo mniejszy od lustrzanek) ale jednak beż żadnej automatyki i patrzyło się tam obok obiektywu, tak więc przy małych odległościach to co się widziało przez przeziernik różniło się od tego, co widział obiektyw ;) a pierwszy cyfrowy aparat to pożyczony Canon G5-niby drogi na tamte czasy, ale już wtedy wiedziałem, że do fotografowania dziecka potrzebują czegoś szybszego w ostrzeniu i podejmowaniu decyzji o zrobieniu zdjęcia ;)
Zastanawia mnie jak robisz te zdjęcia w podczerwieni-zakładasz jakiś filtr blokujący światło widzialne?
vaclav
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vaclav » 19.06.2013 16:11

kojacek napisał(a):Ja bardzo często zabieram w różne miejsca lustrzankę i kompakt. Kompaktem robi żona i dziecko a lustrzanką najczęściej ja.

My będziemy targać ze sobą dwa lustra, taki już nasz konik, zresztą fotografia połączyła nas :)

kojacek napisał(a):Zastanawia mnie jak robisz te zdjęcia w podczerwieni-zakładasz jakiś filtr blokujący światło widzialne?

Na Allegro dostępne są odpowiednie filtry IR (do fotografii najlepiej 720-tki), dzięki którym można robić ujęcia takie, jak załączam poniżej. A że w Chorwacji jest mnóstwo wspaniałej zieleni, to nastawiam się, że wiele podczerwonych ujęć uda mi się wykonać :)

Przy okazji: nie warto wydawać na filtr mniej, niż 150 zł, więc niestety nie jest to najtańsza zabawa.

Obrazek
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 19.06.2013 20:12

anakin napisał(a):

Respect.
Po prostu. 8)

Popieram przedmówcę :D i wpatrzony w fotki, które zamieściłeś Vaclavie :D czekam na więcej :D
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 20.06.2013 10:45

vaclav napisał(a):
kojacek napisał(a):Ja bardzo często zabieram w różne miejsca lustrzankę i kompakt. Kompaktem robi żona i dziecko a lustrzanką najczęściej ja.

My będziemy targać ze sobą dwa lustra, taki już nasz konik, zresztą fotografia połączyła nas :)

kojacek napisał(a):Zastanawia mnie jak robisz te zdjęcia w podczerwieni-zakładasz jakiś filtr blokujący światło widzialne?

Na Allegro dostępne są odpowiednie filtry IR (do fotografii najlepiej 720-tki), dzięki którym można robić ujęcia takie, jak załączam poniżej. A że w Chorwacji jest mnóstwo wspaniałej zieleni, to nastawiam się, że wiele podczerwonych ujęć uda mi się wykonać :)

Przy okazji: nie warto wydawać na filtr mniej, niż 150 zł, więc niestety nie jest to najtańsza zabawa.

Obrazek

Ja póki co mam jedną lustrzankę (druga analogowa leży na półce), ale mam nieodparty zamiar kupić nowszą puszkę (600), bo obecna 350 czasem jest za wolna i niezbyt czuła (noc, teleskop, gwiazdy ;) ).
A na mój obiektyw to filtr pewnie będzie kosztował więcej niż 150 złotych 77mm zobowiązuje ;)

A zdjęcie po prostu super :) Czy robiąc takie zdjęcia coś przestawiasz w aparacie (balans bieli lub coś innego) czy robisz jak w normalnym otoczeniu?
Właśnie sobie uświadomiłem, że nie mam jeszcze polara-a lubię nad wodą fotografować z tym filtrem, chyba będę musiał więcej przeznaczyć na filtry ;)
vaclav
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vaclav » 20.06.2013 13:02

wojan napisał(a):
anakin napisał(a):

Respect.
Po prostu. 8)

Popieram przedmówcę :D i wpatrzony w fotki, które zamieściłeś Vaclavie :D czekam na więcej :D

Będą, będą, obiecuję :) Postaramy się wykrzesać najlepsze możliwe kadry.

kojacek napisał(a):
vaclav napisał(a):

kojacek napisał(a):Ja póki co mam jedną lustrzankę (druga analogowa leży na półce), ale mam nieodparty zamiar kupić nowszą puszkę (600), bo obecna 350 czasem jest za wolna i niezbyt czuła (noc, teleskop, gwiazdy ;) ).
A na mój obiektyw to filtr pewnie będzie kosztował więcej niż 150 złotych 77mm zobowiązuje ;)

A zdjęcie po prostu super :) Czy robiąc takie zdjęcia coś przestawiasz w aparacie (balans bieli lub coś innego) czy robisz jak w normalnym otoczeniu?
Właśnie sobie uświadomiłem, że nie mam jeszcze polara-a lubię nad wodą fotografować z tym filtrem, chyba będę musiał więcej przeznaczyć na filtry ;)

600-tkę polecam Ci z czystym sumieniem, sam posiadam ten model od prawie dwóch lat i jestem szalenie zadowolony. Wcześniej miałem 300-tkę, to dopiero był żółw :) Ale z sentymentem wspominam mojego "trabanta".

Rzeczywiście, im większa średnia filtra tym większy wydatek, przekonałem się o tym, gdy kupowałem ostatnio polarek do szerszego, niż kit, Tamrona. A to szalenie przydatna rzecz, imo podstawowy rodzaj filtra, który po prostu mieć trzeba przy lustrze.

Odnośnie fotografii IR, czyli podczerwonej - lojalnie uprzedzam, że lustra Canona się do tego nie nadają. Tzn. nadają się, ale dopiero po usunięciu filtra ze środka puszki. Jeżeli więc planujesz przesiadkę na wyższy model, to rozważ pozostawienie jej do tego właśnie celu - filtr, posiadając zestaw małych śrubokrętów i pęsetę, można na upartego zdjąć samemu, są do tego stosowne poradniki w internecie. Ja zrobiłbym to samo, gdyby nie fakt, że 300-tkę sprzedałem (teraz żałuję). Pamiętaj też, że jeśli zdecydujesz się na zdjęcie takiego filtra, to aparat nie będzie zbytnio nadawał się do robienia "zwykłych" zdjęć. Powyższy przykład zdjęcia w podczerwieni pochodzi z mojego poczciwego, ale wspaniałego kompaktu A610 (nie posiada tego wstrętnego filtra).

Jak wykonywać takie zdjęcia? Z nałożonym filtrem pobierasz ręcznie balans bieli z zieleni (najlepiej sprawdzają się soczyste odcienie na drzewach lub jasna, zielona trawa), no i pstrykasz :) Później zdjęcie potrzebuje odpowiedniej edycji (zamiany kanałów) w programie do graficznej obróbki, o ile chcemy mieć kolor nieba zbliżony do rzeczywistego, czyli niebieskiego. Surowe zdjęcie przedstawia nieboskłon w kolorze brązowym ;) Ale takie zdjęcia też potrafią być piękne - obróbka IR to już raczej kwestia gustu, niż konkretnych zasad :)
kojacek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kojacek » 20.06.2013 21:10

vaclav napisał(a):600-tkę polecam Ci z czystym sumieniem, sam posiadam ten model od prawie dwóch lat i jestem szalenie zadowolony. Wcześniej miałem 300-tkę, to dopiero był żółw :) Ale z sentymentem wspominam mojego "trabanta".

Mało brakowało, a też kupiłbym 300, ale na jednym takim forum doradzono mi, abym poczekał, bo za 2-3 tygodnie wchodzi nowy model i warto na niego czekać :)
350 pokazuje swą "prędkość" po tym, jak np naświetlam coś ~30s, później muszę poczekać podobną ilość czasu aby zobaczyć efekt, a 600 nie dość, że ma używalną czułość 3200 to po naświetlaniu np 30s zdjęcie pokazuje się po 1 do kilku sekund. Poza tym karty SD są łatwiej czytane bez przejściówek przez komputery niż CF ;)

vaclav napisał(a):Rzeczywiście, im większa średnia filtra tym większy wydatek, przekonałem się o tym, gdy kupowałem ostatnio polarek do szerszego, niż kit, Tamrona. A to szalenie przydatna rzecz, imo podstawowy rodzaj filtra, który po prostu mieć trzeba przy lustrze.

Razem z 0 to były wcześniej dwa moje filtry-teraz widzę, że zanosi się na posiadanie trzech filtrów, z tym, że trzeci będzie wykorzystywany w kompakcie-o ile 720 nie ma filtra IR na przetworniku. Bo jak nie ma-to kupię IR a jak ma... to nie wiem czy zdecyduję się na operację na 350.

vaclav napisał(a):Odnośnie fotografii IR, czyli podczerwonej - lojalnie uprzedzam... [ciach!]

Dziękuję za informacje :)
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone