Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od lądowego szczura do Kapitańskiej Baby – 15 lat ewolucji

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
pomorzanka zachodnia
Cromaniak
Re: Od lądowego szczura do Kapitańskiej Baby – 15 lat ewoluc

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 07.04.2021 12:55

Dobrze, że jeszcze kąpiel się udała. Gdy jestem w Chorwacji to dzień bez kąpieli ciężko mi zaakceptować. Mimo że wcale nie jestem jakimś pływakiem. :wink:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.04.2021 20:01

Chris_M napisał(a):Zauwayłem, że w ostatnich latach standardowym wyposażeniem dużej części jachtów stał się wożony na pokładzie dziobowym nadmuchiwany jednorożec, zazwyczaj w kolorze różowym :D
Myślę, że i Was to nie ominie ;)

Nie, nie, nie!!! Żadnych flamingów czy jednorożców :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: No chyba że komuś odpłynie i go spotkamy na drodze - zbieramy takie śmieci z wody, mamy pokaźną kolekcję :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.04.2021 20:02

gusia-s napisał(a):Już kiedyś o nim wspominałaś ;)

Rzeczywiście 8O Że Ty o tym pamiętałaś, szok 8O :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 07.04.2021 20:04

pomorzanka zachodnia napisał(a):Dobrze, że jeszcze kąpiel się udała. Gdy jestem w Chorwacji to dzień bez kąpieli ciężko mi zaakceptować. Mimo że wcale nie jestem jakimś pływakiem. :wink:

U nas wszyscy poza mną się kąpią. Ja - raz na cały rejs :roll: Ciekawe czy po tegorocznej zimie to się zmieni - w końcu od 27 grudnia kąpałam się do wczoraj 41 razy (łącznie z pływaniem wpław) :mrgreen: :mrgreen:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.04.2021 20:32

Kapitańska Baba napisał(a):...........
Nie, nie, nie!!! Żadnych flamingów czy jednorożców :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: No chyba że komuś odpłynie i go spotkamy na drodze - zbieramy takie śmieci z wody, mamy pokaźną kolekcję :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Cześć. Do czego wam jest ta kolekcja. 8O Po wodzie pływa tego sporo, ostatnio nawet jakby więcej. :evil: Co roku zbieramy tego kilka sztuk, w tamtym trafiły się dwie dmuchane piłki, jedna gumowa oraz jeden olbrzymi różowy łabędź. Znajdujemy plażę z dzieciakami i oddajemy te zabawki. Po co je taskać do domu? Skoro się nie podobają.... Chyba. :D

Fascynująca opowieść. :)

Pozdro.
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 07.04.2021 22:13

Kapitańska Baba napisał(a):U nas wszyscy poza mną się kąpią. Ja - raz na cały rejs :roll:

A ja bym radził zmianę terminów rejsów na choć trochę wcześniejsze :) bo w drugiej połowie września woda w Adriatyku już jest dosyć chłodna.
Ja czarteruję łódki zazwyczaj w lipcu, bo jest taniej niż w sierpniu, ale woda już jest ciepła, więc spędzamy w niej sporo czasu, choćby ciągnąc się za rufą na holu :)

PS: Właśnie zdałem sobie sprawę tego, że moja rada jest spóźniona, gdyż najwyraźniej sama już wcześniej doszłaś do tego wniosku, bo przecież w 2019 r. żeglowaliście w sierpniu!
Ostatnio edytowano 08.04.2021 01:05 przez Chris_M, łącznie edytowano 1 raz
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 07.04.2021 22:23

abovo napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):...........

Cześć. Do czego wam jest ta kolekcja. 8O Po wodzie pływa tego sporo, ostatnio nawet jakby więcej. :evil:

Nam do niczego one nie są potrzebne, ale coraz więcej ludzi pływa rodzinnie i na pokładach jachtów jest coraz więcej dzieci, więc rodzice kupują te "jednorożce" dla dzieci, zwłaszcza dla dziewczynek :)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.04.2021 08:50

"abovo"]
Cześć.

Cześć :papa: :papa: :papa:

Do czego wam jest ta kolekcja. 8O Po wodzie pływa tego sporo, ostatnio nawet jakby więcej. :evil: Co roku zbieramy tego kilka sztuk, w tamtym trafiły się dwie dmuchane piłki, jedna gumowa oraz jeden olbrzymi różowy łabędź. Znajdujemy plażę z dzieciakami i oddajemy te zabawki. Po co je taskać do domu? Skoro się nie podobają.... Chyba. :D

Zbieramy różne rzeczy - nie tylko zabawki. Zabawkami bawiły się nasze córy jak były młodsze - jakieś kółka, piłki czasem się przydawały.
Ale z morza wyłowiliśmy też na przykład wielki odbijacz i piękne drewniane wiosło - i z nich (zwłaszcza odbijacza) korzystamy przez cały żeglarski sezon w domu - przydają się do naszej żaglóweczki :smo:

Fascynująca opowieść. :)

Pozdro.

Dzięki, zapraszam co ranek na ciąg dalszy :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.04.2021 09:46

Chris_M napisał(a):A ja bym radził zmianę terminów rejsów na choć trochę wcześniejsze :) bo w drugiej połowie września woda w Adriatyku już jest dosyć chłodna.
Ja czarteruję łódki zazwyczaj w lipcu, bo jest taniej niż w sierpniu, ale woda już jest ciepła, więc spędzamy w niej sporo czasu, choćby ciągnąc się za rufą na holu :)

PS: Właśnie zdałem sobie sprawę tego, że moja rada jest spóźniona, gdyż najwyraźniej sama już wcześniej doszłaś do tego wniosku, bo przecież w 2019 r. żeglowaliście w sierpniu!

Teraz termin rejsu ustawiamy pod szkołę córek - kiedy tylko się da wybieramy przełom sierpnia/września. Jeśli musimy być 1 września w szkole - wtedy dwa ostatnie tygodnie sierpnia.
Lipiec jest dla nas za wcześnie - zawsze w czerwcu jesteśmy na Mazurach i chcemy troszkę rozłożyć przyjemność żeglowania w czasie - stąd końcówka sierpnia :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.04.2021 09:49

Chris_M napisał(a):Nam do niczego one nie są potrzebne, ale coraz więcej ludzi pływa rodzinnie i na pokładach jachtów jest coraz więcej dzieci, więc rodzice kupują te "jednorożce" dla dzieci, zwłaszcza dla dziewczynek :)

Nasze córy na szczęście nie są fankami różowych lub tęczowych potworów :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Na ten moment każda ma swoją pamelkę i tyle :wink: Czasem używają dmuchanego koła żeby poleżeć za burtą lub poskakać w jego środek z dziobu :D Z dużego dmuchanego koła najczęściej korzystam ja - właśnie po to by gdy nic nie wieje wylegiwać się w nim na środku morza :wink:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.04.2021 10:02

Rano przy samochodach spotykamy takiego cudaczka.

WP_20140906_001.jpg

WP_20140906_002.jpg

W drodze do domu chcemy jeszcze odwiedzić oceanarium w Splicie.

Obraz 037.jpg

Obraz 038.jpg

Dziewczyny z zaciekawieniem zaglądają do akwariów.

Obraz 041.jpg

Obraz 042.jpg

Obraz 044.jpg

Obraz 045.jpg

Obraz 046.jpg

Obraz 047.jpg

Obraz 048.jpg

Obraz 049.jpg

Obraz 050.jpg

Obraz 051.jpg

Obraz 052.jpg

Obraz 053.jpg

Obraz 054.jpg

Ewie najbardziej podoba się mała rybka – taka jak z Nemo – która pływa za palcem którym Ewa rusza po ściance akwarium – jak na smyczy.

W oceanarium spędzamy niewiele ponad godzinę po czym ruszamy w drogę na nocleg na Węgrzech.

Tam wita nas taka buteleczka:

Obraz 056.jpg

Mamy tam taki ciekawie umeblowany pokój.

Obraz 058.jpg

Kolejnego dnia późnym popołudniem bezpiecznie docieramy do własnego domu.

Pierwszy morski rejs z naszymi córkami możemy uznać za zakończony.

Jakie wnioski?

Nasze dzieci jak najbardziej nadają się do żeglowania po morzu.

Na pokładzie doskonale się odnalazły.

Nie marudziły, nie nudziły się i co najważniejsze – nie bały się.

Potrafiły stosować się do naszych zaleceń, były posłuszne i chyba spodobał im się taki rodzaj wypoczynku bo od powrotu do domu krzyczały że chcą wrócić na morze!

Sukces!!!
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 08.04.2021 18:58

Słońca nie było , ale ...nudy chyba też :lol:
Taka chmura, potrafi pobudzić wyobraźnię :mrgreen:
Zawsze z przyjemnością patrzę, na stary Split :D a nocny w szczególności 8)
Mnie nie jest tak smutno ,że to ostatni dzień rejsu... :mrgreen: :wink:
Kolejna wyprawa, przecież pojutrze.... :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.04.2021 20:40

"CROberto"]Słońca nie było , ale ...nudy chyba też :lol:

Na jachcie nigdy nie ma nudy :smo: :smo: :smo:

Taka chmura, potrafi pobudzić wyobraźnię :mrgreen:

Oj tak, dobrze że poszła w przeciwnym kierunku...

Zawsze z przyjemnością patrzę, na stary Split :D a nocny w szczególności 8)

Nocny jest wspaniały - nawet zatłoczony :hearts:

Jak to pojutrze???? Jutro ruszamy :idea: :idea: :idea:
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 08.04.2021 20:50

Kapitańska Baba napisał(a):
"CROberto"]

Jak to pojutrze???? Jutro ruszamy :idea: :idea: :idea:

Czy już dzisiaj można rezerwować miejsca, na jutrzejszy rejs :?: :wink: :lol: :mrgreen: :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.04.2021 08:34

elka21 napisał(a):
Kapitańska Baba napisał(a):
"CROberto"]

Czy już dzisiaj można rezerwować miejsca, na jutrzejszy rejs :?: :wink: :lol: :mrgreen: :smo:

Pracujesz na lądzie - wypoczywaj na wodzie :!:

Co prawda biletów brak ale możesz zawsze wejść na statek służbowo :mrgreen: :mrgreen: :hut:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Od lądowego szczura do Kapitańskiej Baby – 15 lat ewolucji - strona 10...
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone