Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od lądowego szczura do Kapitańskiej Baby – 15 lat ewolucji

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser
Re: Od lądowego szczura do Kapitańskiej Baby – 15 lat ewoluc

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 08.12.2020 15:03

No no, ostra jazda ... i te przechyły :) , tak lubię w przeciwieństwie do szybkiej jazdy autem :?
Warunki Wam sprzyjały.
Teraz z dziećmi na pokładzie chyba "spokojniej" żeglujecie?
Choć dziewczyny to już wilki morskie, niedługo Ewa Was przewiezie :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.12.2020 19:00

gusia-s napisał(a):No no, ostra jazda ... i te przechyły :) , tak lubię w przeciwieństwie do szybkiej jazdy autem :?
Warunki Wam sprzyjały.
Teraz z dziećmi na pokładzie chyba "spokojniej" żeglujecie?
Choć dziewczyny to już wilki morskie, niedługo Ewa Was przewiezie :mrgreen:

Szybkiej jazdy samochodem generalnnie też nie lubię. Choć ostatnio zdarzyło mi się jechać baaaardzo szybko ale po pustej autostradzie i samochodem przystosowanym właśnie do takiej jazdy. Czułam się w nim jak przy 90 na godzinę w zwykłym. Za to na łodzi tak samo jak Ty kocham szybko!!!

Córy już się absolutnie nie boją ostrej żeglugi więc delikatne pływanie na szczęście już za nami One teraz wolą jak porządnie wieje i jest chłodniej. Wtedy czuć moc
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 08.12.2020 19:08

Widok z hvarskiej twierdzy - jeden z najlepszych w Chorwacji i chyba mój ulubiony :D

Ale przechyły w ostatnim odcinku! 8O
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 08.12.2020 20:46

"maslinka"]Widok z hvarskiej twierdzy - jeden z najlepszych w Chorwacji i chyba mój ulubiony :D

Fakt, jest wyjątkowy :smo:

Duże??? 8O To był duży jacht, wydawało nam się że są normalne :mrgreen:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.12.2020 22:56

Kapitańska Baba napisał(a):

Duże??? 8O To był duży jacht, wydawało nam się że są normalne :mrgreen:

Włąśnie dlatego 8O 8O

:mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.12.2020 08:58

piotrf napisał(a):
Włąśnie dlatego 8O 8O

:mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr

:mrgreen: Bo to człowiek młody był, niedoświadczony :mrgreen:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.12.2020 09:16

Dzisiejszy silny wiatr pozwolił nam szybko przepłynąć zaplanowaną na dziś trasę.

Już u wejścia do portu docelowego wita nas piękna tęcza.

127.jpg

Witamy w Trogirze!

Oczywiście znowu cumujemy w samym centrum przy nabrzeżu.

Jak tu pusto!

128.jpg

129.jpg

Wieczorem wędrowaliśmy z mężem po uliczkach i zgodnie stwierdziliśmy ze ostatnimi laty w Trogirze bywamy częściej niż w miastach leżących całkiem blisko naszego miejsca zamieszkania.

To chyba był powód dla którego z tego spaceru nie mam żadnego zdjęcia.

Dobrze się czuliśmy w Trogirze.

To było puste, spokojne miasto, bez turystycznych straganów, badziewia, wszechobecnej komercji.

Wieczorem na pokładzie jakaś kolacja, po niej pogawędki przy lampce wina.

130.jpg

A na koniec dnia wspólne zdjęcie załogi na burcie Mary.

131.jpg
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 09.12.2020 13:27

Kapitańska Baba napisał(a):To było puste, spokojne miasto, bez turystycznych straganów, badziewia, wszechobecnej komercji.

Czasami żałuję, że nie zaczęłam wcześniej jeździć do Chorwacji, ale... może tak miało być. To były te lata, gdy stały się popularne zagraniczne wyjazdy i wydaje mi się, że byłam wtedy na etapie fascynacji Turcją albo Majorką. :mrgreen: W sumie to dobrze, że zobaczyłam najpierw inne miejsca, bo stety/niestety po Chorwacji już nic nie smakuje tak samo. :wink: Ostatnio zdałam sobie sprawę, że warto jak najszybciej zobaczyć te mniej zadeptane miejsca w Cro, zanim staną się takie, jak wszędzie. :roll:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 09.12.2020 14:07

Kapitańska Baba napisał(a): ... Jak tu pusto!...
I jak mokro :mrgreen: 8O

Również mam fajne jeszcze całkiem nieodległe wspomnienia z nocnego, wrześniowego Trogiru. Też nie było w nim jakoś szczególnie gwarnie czy tłoczno, może właśnie dlatego, że to już była druga połowa września.

Forteca w Trogirze
Kapitańska Baba napisał(a):Obrazek

bardzo przypomina mi fortecę w Sirmione nad Gardą, podobny styl mimo, że dzieli je różnica dwóch stuleci.
IMG_20190502_175804.jpg

Forteca w Sirmione jest jednak znacznie większa no i otoczona ze wszech stron wodą.
IMG_20190502_175955.jpg

Kapitańska Baba napisał(a):Obrazek

Mąż czymś podpadł chyba na tym spacerze, że się tak zdystansowałaś ;)
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.12.2020 20:53

Epepa napisał(a):Czasami żałuję, że nie zaczęłam wcześniej jeździć do Chorwacji, ale... może tak miało być. To były te lata, gdy stały się popularne zagraniczne wyjazdy i wydaje mi się, że byłam wtedy na etapie fascynacji Turcją albo Majorką. :mrgreen: W sumie to dobrze, że zobaczyłam najpierw inne miejsca, bo stety/niestety po Chorwacji już nic nie smakuje tak samo. :wink: Ostatnio zdałam sobie sprawę, że warto jak najszybciej zobaczyć te mniej zadeptane miejsca w Cro, zanim staną się takie, jak wszędzie. :roll:

Nic nie żałuj. Teraz poza sezonem również bez problemu spotkasz "starą" Chorwację. Bez tłumów, bez turystycznego badziewia.
Jak jest chłodniej, częściej pada i wieje - Chorwacja zdecydowanie pustoszeje :D
I masz absolutną rację - po Chorwacji cieżko zachwycić się innymi miejscami :smo:
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.12.2020 20:56

"gusia-s"] I jak mokro :mrgreen: 8O

Delikatnie pokropiło przed naszym wpłynięciem :mrgreen:

Również mam fajne jeszcze całkiem nieodległe wspomnienia z nocnego, wrześniowego Trogiru. Też nie było w nim jakoś szczególnie gwarnie czy tłoczno, może właśnie dlatego, że to już była druga połowa września.

To zdecydowanie z powodu września - po sezonie jest puściej, inaczej :wink:

Forteca w Trogirze
bardzo przypomina mi fortecę w Sirmione nad Gardą, podobny styl mimo, że dzieli je różnica dwóch stuleci.

Rzeczywiście podobnie wyglądają 8O A okalająca ją woda robi klimat :hearts:

Mąż czymś podpadł chyba na tym spacerze, że się tak zdystansowałaś ;)

Oj tam od razu podpadł :roll: Przewidział przyszłość :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pomorzanka zachodnia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pomorzanka zachodnia » 09.12.2020 21:18

W tym roku Trogir widziałam właśnie taki pustawy. A jeżeli chodzi o Hvar(miasto)- to nawet na zdjęciach mnie onieśmiela :wink: .
Chris_M
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Chris_M » 10.12.2020 02:39

Właśnie obejrzałem na YT bardzo fajny filmik, przedstawiający przelot niewielkim samolotem z Portorož do Dubrownika, wzdłuż chorwackiego wybrzeża - https://www.youtube.com/watch?v=pjVjNyEcRt4
Przelot odbywa się na niewielkiej wysokości (ok. 600 m), więc filmik pozwala nam z lotu ptaka zobaczyć dość dokładnie te wszystkie miejsca, które zazwyczaj znamy z pływania jachtem. Nie da się ukryć, że z góry nieco inaczej wyglądają ;)
Film jest nagrany w rozdzielczości 4K, więc najlepiej oglądać go na ekranie telewizora co pozwoli nam obejrzeć szczegóły, a pod ręką dobrze mieć laptopa z otwartym Google Maps, żeby móc śledzić trasę lotu oraz identyfikować poszczególne wyspy i zatoki.
Na filmiku są też widoczne te rzeczy, o których ostatnio rozmawialiśmy w tym wątku, czyli jest Primošten, jest Hvar, są mega-jachty oraz porcik Cavtat :)
CROberto
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) CROberto » 10.12.2020 09:36

Trogir jest wspaniały - szczególnie, jak jest bezludny... 8)
Miałem okazję zobaczyć go takim w pełnym słońcu ,po mega burzy.
Parliśmy na przód niczym Noe , gdy wszystkie autokary ze skośnookimi i innymi stawały na poboczu...
Po przyjeździe szok - promenada zasłana była łodygami palm...
Epepa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Epepa » 10.12.2020 09:49

Chris_M napisał(a):Właśnie obejrzałem na YT bardzo fajny filmik, przedstawiający przelot niewielkim samolotem z Portorož do Dubrownika, wzdłuż chorwackiego wybrzeża - https://www.youtube.com/watch?v=pjVjNyEcRt4

Widzę, że komuś też się spodobało. :mrgreen: W następnej części widać jeszcze trochę Chorwacji - klify za Dubrownikiem i połwysep Prevlaka.
https://www.youtube.com/watch?v=tDDLX9Ch4mA
Ja już "doleciałam" z nimi na Syros. :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży

Od lądowego szczura do Kapitańskiej Baby – 15 lat ewolucji - strona 71
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone