(Niedziela)
Po zwiedzeniu kopalni soli zaplanowaliśmy sobie dojazd do Bran - miejscowości, w której znajduje się zamek
opisany w "Draculi" Brama Stockera. Podobno Vlad Palovnik (Dracula) nigdy w tym zamku nie
przebywał, bo jego siedzibą było Poienari (teraz ruiny przy trasie Transfogaraskiej).
Taka mała rada dla planujących podróż do Rumunii: nawigacja pokazywała mi z Turdy do Bran około
260 km (przez Sighisoarę) i 4 godziny jazdy. Samej jazdy było ponad 6 godzin. Jazda po Rumunii
jest trochę męcząca. Niby mają bardzo fajny asfalt, często lepszy niż na lokalnych, polskich
drogach, ale brakuje im autostrad. W tym dniu przejechaliśmy może z 30km nowej autostrady od
Turdy i to było na tyle, potem wąskie drogi, co kilka kilometrów ograniczenie bo trasa wiedzie
przez środek wsi. Tak obrazowo - wjeżdżacie do Polski na wysokości Wrocławia i do Zakopanego
jedziecie zwykłymi, lokalnymi drogami. Nie Autostradą! Męczarnia. Tak mi się kojarzy przejazd
przez Rumunię - jazda ze średnią prędkością 50km/h. Przez fakt, że mieliśmy od wtorku
zaplanowany nocleg w Bułgarii, z powodu zbyt długich przejazdów, musieliśmy zrezygnować z kilku zaplanowanych atrakcyjnych
miejscowości (Sybin, Alba Iulia, Sinaia). Będzie na inny wyjazd
I tak głównym punktem przejazdu przez Rumunię miała być trasa Trasfogaraska.
W Sighisoarze zaliczyliśmy obiad i zakupy w Kauflandzie. W samej miejscowości spotkałem kilka aut na polskich tablicach, głównie "południowych": SRC, SCI. Jak się okazało ich kierowcy nie byli zbyt rozmowni w języku polskim, a dokładniej nim nie władali. Dziwiłem się też, że z Raciborza do Rumunii wybrał się ktoś Oplem Vectrą A. Potem się dowiedziałem, że z Polski do Rumunii przywozi się stare samochody a żeby nie płacić ubezpieczenia, nadal się używa polskich tablic. Nie wiem czy to ma sens...ale..
Poniżej kilka zdjęć z zamku w Bran. Ciekawy obiekt, fajna miejscowość. U podnóża wzgórza zamkowego wielki targ z pamiątkami z Rumunii. W fajnych cenach. Oczywiście koszulki i magnesiki zakupione
oraz tradycyjnie filmik z tej części wycieczki:
https://youtu.be/cgsZD8KOSbA