Witajcie
Wakacje zbliżają się małymi kroczkami i pora wreszcie podjąć decyzję co do miejsca wyjazdu.
Dotychczas każde wakacje spędzaliśmy na piaszczystych plażach , pierwszy raz decydujemy się na zamianę trzeszczącego pod stopami piasku na kamienie i chyba tego się najbardziej obawiam.
Zapewne ktoś zapyta:" A czego tu szkoda ? Przecież mniej sprzątania w pokoju i zero kłujących drobinek na plecach pod bikini ?" Racja, ja jednak uwielbiam miękki jak puch( szczególnie ten na bułgarskich plażach biały piasek) i odczucie kiedy po nim stąpam
no i nieodłączne choć coraz częściej zakazane budowle z piasku...
Ale do rzeczy, decyzja o "zamianie " podjęta tak więc teraz prośba o rady.
Miejsce musi być urokliwe i klimatyczne, mąż najchętniej kierowałby się w stronę Opatiji, bo najbliżej, ale z tego co wyczytałam i widziałam na forum jest to "dość ubogi "widokowo region, a Makarska zachwyciła mnie swoimi widokami
.
Jak w temacie czy Tucepi to właściwe miejsce dla naszej trójki ?
Czy jadać w ciemno bez problemu znajdziemy nocleg czy będzie ciężko ??
Nie jesteśmy śpiochami i potrafimy wstać wcześnie by zająć odpowiednie miejsce na plaży
(W Bułgarii co dzień o świcie pokonywaliśmy 210 schodów by mieć miejscówkę przy samej wodzie
) ale nie chcemy też leżeć jak śledzie i zwykle mamy olbrzymi ekwipunek ze sobą w postaci materacy, pontonów, zabawek dmuchanych itp. ( Pod tym względem jesteśmy chyba nieco zbzikowani
bo jak inaczej nazwać rodzinę, która pakuje do walizy samolotowej ponton z wiosłami
. Ten ponton to utrapienia ale bez niego syn nie wyobrażał sobie wakacji)
Czy ratownicy zezwalają na pływanie na tego typu zabawkach ?
Czy w Tucepi jest gdzie zjeść dobrą rybkę ? Dla mnie wakacje nad wodą to tylko ryba i może być ona każdego dnia do znudzenia, tak by na cały rok się najeść
Oczywiście mam na myśli świeżą z połowu a nie mrożonkę z samochodu, który podjeżdża co rano pod restaurację, która chlubi się napisem " świeże ryby"
Gdzie można stosunkowo tanio ale smacznie zjeść
? Prośba o nazwy i wskazówki dojścia do miejscówek
Co warto zjeść, jaki specjał chorwacki ?
Czy można kupić świeżą ale oprawioną rybę ??
Czy żar lejący się z nieba jest równoważony przez wiatr czy raczej przebywanie bez parasola grozi niemiłymi następstwami ?
Jak w ogóle wbić parasol w kamienie ....? ? Nie połamie się, jest w ogóle sens ?
Co warto zobaczyć w pobliżu ?
Czy w Tucepi można zakupić domowej roboty sprawdzoną rakiję ??
Jakie wino słodkie polecacie, proszę o nazwę bym nie kupiła jakiegoś mamrota
???
Czy nocami Tucepi to raczej spokojne miejsce czy imprezy do rana ? My raczej tak po północy chcielibyśmy spokojnie zasnąć
I najważniejsze proszę o namiary na sprawdzoną , blisko wody i nie za drogą kwaterę dla naszej trójki
Za pomoc serdecznie dziękuję