Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od Alto Adige ... do Veneto (Dolomity-Garda-Wenecja)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 23.03.2011 08:21

Crayfish napisał(a):mają swoją krzywą wieżę, czy tylko mi się zdaje ... ?

I nie tylko jedną ... wiele weneckich "wież" nie trzyma pionu.

Na innych wyspach podobnie - np. wieża kościoła na Burano, którą pokazywałem wcześniej.

Ta to dzwonnica kościoła San Giorgio dei Greci ...
Zdjęcia z poprzednich wizyt.
Obrazek

... albo np. jest i taka ... tu widziana z Campo S. Angelo
Obrazek

Także ta najsłynniejsza Campanilla, tyle razy pokazana na poprzedniej stronie - czyli dzwonnica Św. Marka - mimo że jest najmłodszą dzwonnicą w Wenecji ... z uwagi na niestabilne podłoże ponownie się przechyla.

"Ma ona wysokość 98,6m. Pierwsza wieża, która tu stała pochodziła z IX wieku ale nie doczekał dzisiejszych czasów. Obecna wieża została wybudowana w 1912 roku a powodem było zwalenie się jej poprzedniczki w 1902r. Wieża ta pełniła funkcje dzwonnicy, latarni morskiej, wiatrowskazu i wieży strzelniczej. To właśnie na tej wieży słynny Galileusz zamontował swoją lunetę. Jako ciekawostkę można dodać, że z tejże dzwonnicy nie widać ani jednego kanału, za to wszystkie budynki w Wenecji."

Pozdrawiam.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.03.2011 09:48

mariusz-w napisał(a):Obrazek

W wiadomościach nic nie słyszałem - musiał spudłować...
;)

Pozdrawiam,
Wojtek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 23.03.2011 09:56

Franz napisał(a):W wiadomościach nic nie słyszałem - musiał spudłować...

Albo go lew ... ogonem nakrył ;)
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 23.03.2011 13:35

Widząc te tłumy turystów pomyślałam, że aby się na wieżę dostać trzeba było swoje odstać. :cry: Jak długo?
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 23.03.2011 13:51

Franz napisał(a):W wiadomościach nic nie słyszałem - musiał spudłować...
;)

Pozdrawiam,
Wojtek

Może AWACS odstraszył ... a może faktycznie lew ! :D

Lidia K napisał(a):Widząc te tłumy turystów pomyślałam, że aby się na wieżę dostać trzeba było swoje odstać. :cry: Jak długo?

Na tę co jesteśmy ... nic ... :)
Na San Giorgio pustki były ... zmiennie, może z 6 do 8 osób (łącznie z nami).

Natomiast na S.Marko to się czeka ... i czeka.
Co prawda nam się poprzednio też udało.
Czekaliśmy tak z 15 minut ... ale to też wcześnie było i z uwagi na otulającą lagunę mgłę ... mniej chętnych chyba.
"Kto rano wstaje ...." :)

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 23.03.2011 20:43 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 23.03.2011 20:26

Widoków na Wenecję z dzwonnicy kościoła San Giorgio Maggiore ... ciąg dalszy.

Tak ... z tej dzwonnicy w przeciwieństwie do tej z S.Marko kanały widać ... przynajmniej te największe.

Pokazałem już kanał S.Marko oraz obdzielający Lido od Wenecji.
To teraz Bacino di S.Marco i południowe wejście do Canale Grande.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widok w kierunku Bacino della Stazione Marittima i Tronchetto.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
agniecha0103
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agniecha0103 » 23.03.2011 20:28

Piękna jest ta twoja Wenecja.
Ja już odliczam dni od naszego wyjazdu do Włoch.
Może uda mi się zrobić parę udanych fotek - bo twoje są naprawdę piękne.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 24.03.2011 08:10

agniecha0103 napisał(a):Piękna jest ta twoja Wenecja.
Ja już odliczam dni od naszego wyjazdu do Włoch.
Może uda mi się zrobić parę udanych fotek - bo twoje są naprawdę piękne.

Cieszy nas , że się Tobie podoba.
No to jeszcze trochę odliczania i będzie okazja na konfrontację zdjęć z rzeczywistością - tak Gardy jak i okolic Wenecji. Podejrzewam , że i innym miejscom Veneto "nie darujesz". :)
Chętnie pooglądamy potem co utrwalisz na zdjęciach.

Pozdrawiam.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 24.03.2011 08:14

Zarażasz ;)

Przez ciebie to już nawet przyszykowałem się do obejrzenia Wenecji,
mimo, ze, jak się zorientowałem, niewiele ma to wspólnego z twoimi opowieściami :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 24.03.2011 13:49

weldon napisał(a):Zarażasz ;)

Przez ciebie to już nawet przyszykowałem się do obejrzenia Wenecji,
mimo, ze, jak się zorientowałem, niewiele ma to wspólnego z twoimi opowieściami :D

My na szczęście, w przeciwieństwie do bohatera filmu, mogliśmy zakochać się w tym mieście widząc je na własne oczy. :)

Film ciekawy ... mimo, że faktycznie nie do końca o Wenecji.
Pozdrawiam.

No i wreszcie zachodnia strona czyli wyspa i kanał Giudecca.

Wejście do kanału Giudecca znajduje się dokładnie na wprost wyspy San Giorgio Maggore.
Przez wieki kanał był weneckim centrum handlowym.
Również dziś na banchinea di Porto Commerciale przy Dorsoduro znajduje się port gdzie cumują statki pasażerskie (nie mylić z basenem portowym przy Tronchetto).

Canalle della Giudeccao długości 1600 metrów, płynie właśnie między nabrzeżami Isola della Giudecca a Dorsaduro
Wyspa Giudecca - (pierwotna nazwa Spinalonga- "długi cierń" - początkowo była o wiele mniejsza, ale z czasem osuszanie i dosypywanie ziemi zadecydowało o jej dzisiejszym kształcie.

Nazwa Giudecca ... przypuszcza się, że pochodzi od faktu , iż w XIV i XV wieku zamieszkiwana była głównie przez osiedleńców pochodzenia żydowskiego - Giudei lub giudicati (osądzeni).

Dzisiaj wyspa tworzy mieszaninę starych domostw, placyków, uliczek, kanałów poprzetykanych różnego rodzaju magazynami i warsztatami rzemieślniczymi. Jest to wyspa sprzeczności, jest tu najbardziej luksusowy hotel w mieście a także jedna z najuboższych dzielnic.
Dzisiaj robotniczy charakter wyspy zmienia się na typową artystyczną atmosferę , odrestaurowuje się wiele kamienic, budynków i Giudecca staje się ulubionym miejscem weneckiej bohemy.
Na wyspie jest także kilka kościołów, najsłynniejsze to barokowe Zitelle i Il Redentore.

W zachodniej części wyspy znajduje się neogotycki budynek z epoki rewolucji przemysłowej. Dawny silos, fabryka makaronu i młyn zbożowy przez kilkadziesiąt lat niszczał, aż w końcu powstał tu Hotel Hilton Molino - Stucky - obecnie najbardziej luksusowy hotel w Wenecji.

Pod podanym linkiem (w dole strony) między innymi króciutki film pokazujący przeobrażenie młyna w hotel, oraz 360 stopniowe panoramy obiektu.

... a teraz popatrzmy na kanał i wyspę Giudecca z nad dachów San Giorgio.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widoczny tutaj pierwszy kościół to Le Zitelle, następny to Il Redentore.

Obrazek

Obrazek

... na drugim planie Hotel Hilton Molino - Stucky.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 24.03.2011 13:57

Ruch na wodzie jak na polskiej, bezpłatnej (jeszcze) autostradzie. :wink:
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 24.03.2011 15:20

Widziałem kilka świetnych zdjęć, które zaistniały dzięki zastosowaniu długiej ogniskowej. Pozostałe też fajne. :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 24.03.2011 18:27

Lidia K napisał(a):Ruch na wodzie jak na polskiej, bezpłatnej (jeszcze) autostradzie. :wink:

To prawda ... na mnie w tym mieście, duże wrażenie również robi różnorodność sprzętu pływającego ... od gondoli począwszy, przez wszelkiej maści łódki, łódeczki, pływające platformy "robocze", dźwigi, cysterny, barki, śmieciarki, łodzie policyjne, carbinnieri, straż pożarna, ambulanse, wodne taksówki, vaporetto, statki, stateczki, promy, wielkie wycieczkowce, liniowce, żaglowce ... a nawet zwykłe kajaki.

Po prostu wszystko co może pływać to w Wenecji jest ! :)

jan_s1 napisał(a):Widziałem kilka świetnych zdjęć, które zaistniały dzięki zastosowaniu długiej ogniskowej. Pozostałe też fajne. :D

Dzięki ... fajnie, że się podoba ... :)

... a ja się nie natargałem ciężarów ;) ... i później wiele rzeczy mogłem na monitorze szczegółowo, ze spokojem w zbliżeniu sobie obejrzeć.

Pozdrawiam.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 25.03.2011 09:06

Spoglądamy "pod nogi" - czyli na kompleks klasztorny, którego renesansowe krużganki przypominają bardziej pałac niż zakonny kompleks ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... i ostatni rzut oka na zachód i wschód ...

Obrazek

Obrazek

... i następnie po krótkiej jeździe windą jesteśmy ponownie na dole.

Oczekując na płynące już vaporetto, w dalszym ciągu podziwiamy panoramę Wenecji - tym razem z normalnej perspektywy.

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 25.03.2011 09:39

Często w miastach rezygnuję z wchodzenia na wieże, zakładając ze przy gęstej zabudowie, widać tylko dywan dachów. Tutaj jest inaczej - zwłaszcza, gdy wyrazistą kreską oddziela wszystko poziomica zero. :D

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe