Kolejna wycieczka to :
Tremosine
Tremosine tak jak Tignale, to gmina prowincji miasta Brescia.
Położona na naturalnej terasie górującej nad północną częścią Jeziora Garda.
Sołectwo, w którym ma siedzibę Urząd Gminy, to Pieve - miejscowość położona na wysokości 414 m nad Gardą.
Wysokość od poziomu jeziora do najwyższych okolicznych szczytów zmienia się tu bardzo ... od 65 m ... do 1600 m n.p.m.
Tremosine tradycyjnie nie obejmuje jednej tylko miejscowości, ale obszerną strefę znajdującą się w Parku "Alto Garda Bresciano", ustanowionym w 1989 roku.
Jest to jedna z największych gmin w Prowincji miasta Brescia.
Miejscowość połączona jest z państwową drogą "statale gardesana" biegnącą brzegiem jeziora jedynie dwoma trasami.
Jedna łączy ją z Limone sul Garda z Bazzanega, Ustecchio, Voltino i Vesio, a druga Campione z Pieve (wąwóz strumienia Brasa).
I tę ostatnią bardzo lubimy, z uwagi na jej piękno oraz sposób poprowadzenia wśród skał i po zboczu ... aż do jego podstawy na brzegu jeziora.
Za względu na bliskość jeziora, klimat jest tu łagodny zimą i ciepły, ale nie parny w sezonie letnim. Warunki te pozwalają na rozwój roślinności typowo śródziemnomorskiej. Wjeżdżając coraz bardziej pod górę, klimat z prawie śródziemnomorskiego zmienia się na łagodny subkontynentalny, a następnie na łagodny kontynentalny.
Jest to miejsce, które co prawda odwiedziliśmy rok wcześniej, ale widoki z tarasów położonych w Tremosine- Pieve ... jest tak efektowny, że nie odmówiliśmy sobie powrotu.
Był jeszcze jeden powód ponownej jazdy do Tremosine - nie mniej istotny ... niż piękne panoramy.
Właśnie tutaj produkowany jest tradycyjny, lokalny, wspaniały ser "Tremosine Formagella" .
Ser o gładkiej fakturze i delikatnym smaku i zapachu , który jest esencją górskich łąk.
Produkuje się go ze świeżego mleka krowiego pozyskanego w gospodarstwach plateau Tremosine, w sercu Parco Alto Garda Bresciano.
Znając jego doskonały smak z poprzedniej wizyty, postanowiliśmy zakupić kilka krążków (tutaj taniej niż w Tignale
).
Jedliśmy go dużo i często - praktycznie do każdego posiłku, a wieczorem jako zakąskę do czerwonego wina.
Jest on także często składnikiem wielu dań serwowanych w regionie jak np. pizzy i pasty "quatro formaggi".
Wyśmienitą pizzę "quatro formaggi" serwowano w pizzerii naszej rezydencji. Wypiekana w prawdziwym ceglanym
piecu + 2 dzbanuszki czerwonego wina ... pychota !
Parę krążków tego sera dojechało z nami do Polski, przypominając jeszcze przez jakiś czas "smak" wakacji.