Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od Alto Adige ... do Veneto (Dolomity-Garda-Wenecja)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 07.02.2011 13:04

dangol napisał(a):Moje pierwsze dokładniejsze "spotkanie" na żywo z gajami oliwnymi miało miejsce właśnie nad Gardą :D.

... a moje odwrotnie ... to znaczy nie na Krecie, ale w Grecji na Poros.
dangol napisał(a):... następnie na dobry początek dnia, była kawka w Torri de Benaco z widokiem na ten Twój drugi brzeg Gardy. No i oczywiście na kursujący prom :wink:.

Miasto Garda i Tori de Benaco ... to były pierwsze miasteczka, które odwiedziliśmy
w czasie naszego pierwszego pobytu nad tym jeziorem w 2005 roku.
dangol napisał(a):Od tamtej pory stałam się miłośniczką oliwek, które wcześniej jakoś mi niespecjalnie smakowały :lol:

My też je bardzo lubimy.
Gosia to je wprost "pożera" ... w różnej postaci i na wiele sposobów.
Oprócz surowych oczywiście.

:D

Pozdrawiam.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 07.02.2011 13:28

Idziemy dalej ...
Opuszczając ludzkie siedziby, przecinamy "przyklejoną" drogę biegnąca z Tignale na brzeg jeziora i wędrujemy oznaczonym szlakiem" przez zarośnięte gęstą roślinnością wąwozy i zbocza.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 07.02.2011 21:41 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 07.02.2011 13:49

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 07.02.2011 17:23

"Przedzierając" się przez gęstwinę dzikiej roślinności, pokonując wąwozy oraz wartkie ale na szczęście wąskie strumienie, idąc raz w górę raz w dół ... mijamy po drodze stare winnice.

Wyglądają na opuszczone, są położone na południowych zboczach na niewielkich pozbawionych wyższej roślinności poletkach.

Dojrzewające akurat winne grona mają niesamowity, wyjątkowy, doskonały smak ... zupełnie "niedostępny" dla gron występujących obecnie w handlu ... nie mówiąc już o tych w naszych sklepach.

Niektóre grona są już tak dojrzałe ... iż słodycz ich przypomina bardziej rodzynki niż świeże winogrona, a smak i zapach przywodzi skojarzenia z "efektami" dla tych zmysłów ... znanymi z butelki "Madery".

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Po pewnym czasie wracamy ponownie w oliwkowe gaje.
Rosną one tutaj ... na praktycznie maksymalnie możliwej dla nich wysokości nad poziomem morza.

Króluje tu odmiana oliwek o nazwie "Casaliva Gargna" ... oliwki są zbierane ręcznie, a wydobyta z nich na zimno oliwa
ma złoty kolor i owocowy smak.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 07.02.2011 17:53

Obrazek
i jeszcze ta marchewka :?: :wink:

pozdrawiam i zazdroszczę winogron
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 07.02.2011 20:21

nie mogą być dla koni i nnych traw

:lol: Potęga automatycznych translatorów. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.02.2011 11:44

longtom napisał(a):i jeszcze ta marchewka :?: :wink:

Franz napisał(a): :lol: Potęga automatycznych translatorów. ;)

Mijaliśmy to miejsce kilkakrotnie ... i do dziś tak naprawdę nie wiem, za co właściciel tej posesji dziękował !

8)
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.02.2011 11:51

mariusz-w napisał(a):Mijaliśmy to miejsce kilkakrotnie ... i do dziś tak naprawdę nie wiem, za co właściciel tej posesji dziękował !

No panie! Karotki! - przeciesz stoi jak byk. :lol:

Wprawdzie włoskiego nie znam, ale na mój gust podziękowanie jest składane za przestrzeganie zakazu karmienia koni trawą i innymi smakołykami, z których obok wymieniono chleb i marchew.

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.02.2011 12:04

Franz napisał(a):Wprawdzie włoskiego nie znam, ale na mój gust podziękowanie jest składane za przestrzeganie zakazu karmienia koni trawą i innymi smakołykami, z których obok wymieniono chleb i marchew.

Pozdrawiam,
Wojtek

Też włoskiego nie znam ... ale też miałem takie przypuszczenia.
Co prawda napis/przesłanie/prośba był tak "oryginalny" i zaskakujący, że trudno mi było w moją interpretację uwierzyć !
Tym bardziej, że akurat w tym miejscu koników ani marchewek nie widzieliśmy! :roll:

Ostatnio edytowano 08.02.2011 12:09 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.02.2011 12:05

Kolejna wycieczka to :

Tremosine

Tremosine tak jak Tignale, to gmina prowincji miasta Brescia.
Położona na naturalnej terasie górującej nad północną częścią Jeziora Garda.
Sołectwo, w którym ma siedzibę Urząd Gminy, to Pieve - miejscowość położona na wysokości 414 m nad Gardą.
Wysokość od poziomu jeziora do najwyższych okolicznych szczytów zmienia się tu bardzo ... od 65 m ... do 1600 m n.p.m.

Tremosine tradycyjnie nie obejmuje jednej tylko miejscowości, ale obszerną strefę znajdującą się w Parku "Alto Garda Bresciano", ustanowionym w 1989 roku.

Jest to jedna z największych gmin w Prowincji miasta Brescia.
Miejscowość połączona jest z państwową drogą "statale gardesana" biegnącą brzegiem jeziora jedynie dwoma trasami.
Jedna łączy ją z Limone sul Garda z Bazzanega, Ustecchio, Voltino i Vesio, a druga Campione z Pieve (wąwóz strumienia Brasa).

I tę ostatnią bardzo lubimy, z uwagi na jej piękno oraz sposób poprowadzenia wśród skał i po zboczu ... aż do jego podstawy na brzegu jeziora.

Za względu na bliskość jeziora, klimat jest tu łagodny zimą i ciepły, ale nie parny w sezonie letnim. Warunki te pozwalają na rozwój roślinności typowo śródziemnomorskiej. Wjeżdżając coraz bardziej pod górę, klimat z prawie śródziemnomorskiego zmienia się na łagodny subkontynentalny, a następnie na łagodny kontynentalny.

Jest to miejsce, które co prawda odwiedziliśmy rok wcześniej, ale widoki z tarasów położonych w Tremosine- Pieve ... jest tak efektowny, że nie odmówiliśmy sobie powrotu.

Był jeszcze jeden powód ponownej jazdy do Tremosine - nie mniej istotny ... niż piękne panoramy. :)

Właśnie tutaj produkowany jest tradycyjny, lokalny, wspaniały ser "Tremosine Formagella" .
Ser o gładkiej fakturze i delikatnym smaku i zapachu , który jest esencją górskich łąk.
Produkuje się go ze świeżego mleka krowiego pozyskanego w gospodarstwach plateau Tremosine, w sercu Parco Alto Garda Bresciano.
Znając jego doskonały smak z poprzedniej wizyty, postanowiliśmy zakupić kilka krążków (tutaj taniej niż w Tignale ;)).
Jedliśmy go dużo i często - praktycznie do każdego posiłku, a wieczorem jako zakąskę do czerwonego wina.
Jest on także często składnikiem wielu dań serwowanych w regionie jak np. pizzy i pasty "quatro formaggi".
Wyśmienitą pizzę "quatro formaggi" serwowano w pizzerii naszej rezydencji. Wypiekana w prawdziwym ceglanym
piecu + 2 dzbanuszki czerwonego wina ... pychota !

Parę krążków tego sera dojechało z nami do Polski, przypominając jeszcze przez jakiś czas "smak" wakacji.

Obrazek
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 08.02.2011 12:11

Nic o deszczu nie wspominasz a winogrona na zdjęciach porządnie skropione. Na rosę te kropelki nie wyglądają. :wink: Winogrona proszą się, żeby je spróbować. :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.02.2011 12:23

Lidia K napisał(a):Nic o deszczu nie wspominasz a winogrona na zdjęciach porządnie skropione. Na rosę te kropelki nie wyglądają.

Wspominałem na 39 stronie ! :D

"Pogoda w dalszym ciągu nam dopisywała, co prawda były momenty gdy okolice jeziora pokrywały napływające chmury z zachodu lub znad Alp. Czasami przetoczyła się "nastrojowa" burza, ale z uwagi że nie lało i było ciepło a czasami nawet parno ... to mogliśmy także te momenty pogody wykorzystać na zwiedzanie."

Lidia K napisał(a):Winogrona proszą się, żeby je spróbować. :wink:

Dlatego też te winogrona "próbowaliśmy" regularnie i w sporych ilościach...
... a do tego ... wyglądały malowniczo z tymi kroplami!

:)

Pozdrawiam
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 08.02.2011 12:37

Fakt, napisałeś 6 stron wcześniej, a ta część relacji nie ma już chronologicznego ciągu. Zagapiłam się :oops: :wink:

No to zwiedzajmy dalej.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 08.02.2011 13:42

Lidia K napisał(a):Zagapiłam się :oops: :wink:

To super !
Przecież po to zdjęcia wklejam.

Lidia K napisał(a):No to zwiedzajmy dalej.

W Tremosine-Pieve najpierw odwiedziliśmy znany nam już taras przy hotelu Terrazza del Brivido
W zakładce Terrazzo po lewej stronie prezentacja tego miejsca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 08.02.2011 13:51

Ciekawe, czy te siatki na stokach to służą do wyłapywania osuwających się kamieni, czy niesfornych kierowców? :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe