Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od Alto Adige ... do Veneto (Dolomity-Garda-Wenecja)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 31.01.2011 11:43

Ciekawy autoportret: :wink:

mariusz-w napisał(a):Obrazek

Pisałeś o tym, ale naszła mnie taka refleksja, że gdyby plany d'Annunzio się powiodły, to jeździlibyśmy do Włoch, a nie do Chorwacji. Czy istniałoby to forum?
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 31.01.2011 11:46

longtom napisał(a):Znów nie na temat :oops:

Fakt ... ale "koło tego" ... ta sama "parafia"!
Było blisko ! ;) :)
Ważne, ze rośnie.

jan_s1 napisał(a): Czy istniałoby to forum?

No właśnie !?

Tymczasem wracamy jeszcze na plażę i do leżącej na jej brzegu limonaii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Teraz pozostał jeszcze przejazd przez tunel, by przed następnym skręcić w prawo i po paru minutach znaleźć się znowu w Tignale-Oldesio.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 31.01.2011 18:26 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 31.01.2011 11:52

Co do wrześniowych temperatur wody w Gardzie, to pamiętam co nieco z końcówki września w :roll: 1997 r. Zapaleńcom pływania nie przeszkadzała :wink:, dla mnie jednak była za zimna (no, ale ja lubię prawie zupę :lol: ) do zanurzania się. Zwłaszcza, że miałam porównanie z ciepluśką wodą dwa dni wcześniej w rejonie Lido. Samo brodzenie do kolan wytrzymywałam :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 01.02.2011 07:57

W naszej "Rezydencji" na górce ... też mieliśmy możliwość korzystania z przyjemności wygrzewania się na słońcu oraz pływania.

Tym razem w basenie znajdującym się poniżej tarasu restauracji-pizzerii, dwa piętra niżej niż nasz apartament.

Basen kryty z wyjściem na taras i z leżakami do korzystania z dobrodziejstwa słonecznej pogody ... i to wszystko z pięknym widokiem na jezioro i okolicę oraz leżące naprzeciwko Monte Baldo.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nie byliśmy tam sami ... czasami mieliśmy towarzystwo !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 01.02.2011 09:21

mariusz-w napisał(a):Musisz kiedyś w końcu "urwać" Dolomitom trochę czasu , by poświęcić go na skaliste wybrzeże zachodniej Gardy.

To chyba jest ten problem Gardy, że leży zbyt blisko Dolomitów. :lol: A Dolomity dla mnie, to wiesz...

A ostatni raz, kiedy zahaczyłem o Gardę, to przejechałem właśnie wzdłuż całego zachodniego brzegu. Krótko przed północą. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 01.02.2011 12:48

Franz napisał(a):A ostatni raz, kiedy zahaczyłem o Gardę, to przejechałem właśnie wzdłuż całego zachodniego brzegu. Krótko przed północą. ;)

My niezliczoną ilość razy i zdarzało się, że też przed północą !

:D

Lago di Garda.

Pięknie położone ... o ciekawym kształcie, otoczone górami ... mogące spełnić oczekiwania praktycznie wszystkich.

Obrazek

Specyfiką miejsca jest to, że każdy znajdzie tu dla siebie coś ciekawego .
Można tutaj korzystać do woli z wszelakich sportów wodnych ... od żeglowania przez pływanie stateczkami, promami, łodziami lub na desce ... na nurkowaniu kończąc.
Można wędrować po górach i lasach, uprawiać wspinaczkę skałkową, zwiedzać urokliwe miasteczka i ich zabytki, podziwiać oryginalną zróżnicowaną przyrodę od typowo alpejskiej po śródziemnomorską.

To, że jezioro leży blisko Alp i niedaleko morza sprawia, że zmienia swój "wizerunek" czasami kilka razy dziennie.

O wiatrach napływających z Alp i znad Adriatyku , zmieniających się w ciągu dnia z regularnością zegarka pisałem już w relacji z 2009 roku.
Będąc tam przez dwa tygodnie wielokrotnie mogliśmy podziwiać zmieniające się jak w kalejdoskopie widoki.

Wcześnie rano jezioro bywa spowite chmurami, by po godzinie/dwóch, błyszczeć pofalowanym "srebrem"odbitego od fal słońca, następnie kusić niesamowitym lazurem, błękitem ... aby o zachodzie pokazać piękno okolicy oraz fantastyczne-nierealistyczne i kolorowe niebo z chmurami napływającymi znad morza lub Alp.

Trochę zdjęć wykonanych z naszego tarasu obrazujących to zjawisko.

Miedzy siódmą a ósmą rano wieje wiatr od północy - powodując falowanie jeziora i sprawiając , że wysepki
wyglądają jakby płynęły ... i tworzył się za nimi kilwater.

Obrazek

Następnie się wszystko uspakaja ...

Obrazek

Po pewnym czasie znów zaczyna wiać ... to raj dla żeglarzy i windsurferów.

Obrazek

Obrazek

Robi się ponownie spokojniej ... do "pracy" przystępują motorowodniacy.

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 01.02.2011 12:54

Ale bywa także inaczej ... co jak widać ... nie widać !

Obrazek

Obrazek

... albo niewiele !

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Znów lepiej ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 01.02.2011 14:01

Oraz pod koniec dnia ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... jeszcze rzut okiem na Monte Baldo ...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.02.2011 17:41

... i na koniec trzy z bocznego ujęcia ...

rano
Obrazek

w środku dnia
Obrazek

i wieczorem

Obrazek

Pozdrawiam.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.02.2011 17:41

Desenzano del Garda

Największe miasto nad Gardą - około 30 tysięcy mieszkańców.
Leży w południowo-zachodniej części jeziora - prowincja Brescia w Lombardii. To główny port jeziora, na skraju miasta jest duża stacja kolejowa, posiada także własny zjazd zna autostradę A4.

Kiedyś buło ulubionym miejscem bogatych rodzin z Werony.
Znajduje się tu wiele starych zabytkowych willi, a także Katedra Świętej Marii Magdaleny oraz Muzeum Archeologiczne.

Bardzo popularne miejsce wypoczynku także dla Włochów szczególnie młodych.
Znajdują się tutaj trzy oficjalne plaże (Desanzanino Beach, Beach Gold Beach i Port Rivoltella Beach), około 30 hoteli a także wiele apartamentów.

Desenzano latem jest sercem nocnego życia południowej części Gardy, znajduje się tu wiele pubów, klubów, dyskotek a na głównych placach "Piazza Malvezzi" i "Piazza Matteotti" zabawa trwa praktycznie całą noc.

Centrum miasta to szereg uliczek i placów, połączonych pasażami z licznymi sklepami, galeriami, kawiarniami, restauracjami, lodziarniami, barami ... wiele z nich zorganizowanych jest na wolnym powietrzu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 02.02.2011 17:45

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 03.02.2011 10:48

W związku z tym, że nasz spacer rozpoczęliśmy w porze sjesty ... to odbywał się w spokojnej nawet nie specjalnie zatłoczonej atmosferze.

Pusto było nawet na zadbanych pasażach gdzie znalazły siedzibę sklepy/galerie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... tutaj chyba też było coś ciekawego ! :)

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 03.02.2011 10:56

Bez problemu można było przysiąść w kawiarnianym ogródku na mrożoną kawę i piwo.
Wędrówka po miasteczku i bulwarze nabrzeża pozwalała więc nacieszyć się oglądaniem wszystkiego w relaksujący sposób.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 03.02.2011 11:05

Obrazek