Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od Alto Adige ... do Veneto (Dolomity-Garda-Wenecja)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 19.01.2011 12:51

mariusz-w napisał(a):
Opuszczamy Dolomity - mimo tego mamy nadzieję, że jeszcze powędrujecie z nam dalej.

Pozdrawiam.

Ja b. chętnie. :wink:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 19.01.2011 13:14

Dzięki za niezwykle urokliwą 8) dolomicką część wyprawy. Mam nadzieję, że w Lombardii i Veneto będzie równie fajnie - już się przymierzam do dalszej wędrówki z Wami :D .

Do Waszych Dolomitów pewnie też jeszcze wielokrotnie zaglądnę, w międzyczasie przenosząc się tam :idea: do relacji Wojtka, który obiecał kiedyś:
Franz napisał(a):Na razie mam pretekst, póki Mariusz buszuje po Dolomitach.
(...) A potem wracam od razu w Dolomity.

Tyle, że trasy Franza czy Plavaca, to dla mnie tylko i wyłącznie raj widziany ich oczyma, bo w realu nigdy im nie podołam :cry: . Wasze wycieczki już prędzej nadają się do powtórzenia :) , tylko czy uda mi się znaleźć tam kiedyś w porze roku sprzyjającej wędrówkom? Hmmmm....
Na razie :idea: realne jest pojawienie się w Alta Badii na przełomie lutego i marca, może ciut później.
Pewnie zbyt wielu miejsc nie uda mi się odwiedzić, bo kierowcą nie jestem, toteż zdana będę na miejscową komunikację. No i śniegu będzie tam :roll: tyle, że nawet Wasze ( czyli nieco bardziej lajtowe od Wojtkowych :wink: ) wysokogórskie trasy będą :? nie dla mnie. Zjazdówki to równiez nie moja domena, więc na biegówkach poszuram sobie jedynie doliną, na szczęście z widokami :) na skaliste turnie. No i może :idea: zaglądnę do Brunico, żeby zobaczyć, jak tam jest zimą - tam uda mi się dojachać autobusem.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 19.01.2011 13:16

longtom napisał(a):
mariusz-w napisał(a):
Opuszczamy Dolomity - mimo tego mamy nadzieję, że jeszcze powędrujecie z nam dalej.

Pozdrawiam.

Ja b. chętnie. :wink:

A ja niechętnie ...

A teraz kombinuj, który z nas ma na myśli opuszczenie Dolomitów, a który dalszą wędrówkę :devil:
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 19.01.2011 14:01

mariusz-w napisał(a):Opuszczamy Dolomity

Wszystko co dobre, szybko się kończy.....
......ale w tym przypadku, po dobrym nadszedł czas na równie dobre, albo i jeszcze lepsze :idea: :cool: i mam szczery zamiar towarzyszyć Autorom w ich dalszej części wakacji :D

Mało się tu odzywałem, ale jako raczej laik jeżeli chodzi o te rejony mógłbym niezmiennie wyrażać tylko swoje zachwyty nad krajobrazami, pogodą, zdjęciami....

Dzięki Mariuszu za super zaplanowaną i zaprezentowaną wycieczkę po tych pięknych terenach :idea:
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 19.01.2011 15:00

no to teraz się popluskamy ... :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 20.01.2011 13:01

longtom napisał(a):Ja b. chętnie. :wink:

Zapisany ! ;)

dangol napisał(a): Hmmmm....
Na razie :idea: realne jest pojawienie się w Alta Badii na przełomie lutego i marca, może ciut później.
Pewnie zbyt wielu miejsc nie uda mi się odwiedzić, bo kierowcą nie jestem, toteż zdana będę na miejscową komunikację.

Podobno działa nieźle . :)

dangol napisał(a):... więc na biegówkach poszuram sobie jedynie doliną, na szczęście z widokami :) na skaliste turnie. No i może :idea: zaglądnę do Brunico, żeby zobaczyć, jak tam jest zimą - tam uda mi się dojachać autobusem.

Jest gdzie ... widoki gwarantowane. :)
Brunico niewielkie ... to i na jabłkowy strudel (nie do podrobienia) na Via Centrale czas znajdziesz.

weldon napisał(a):A teraz kombinuj, który z nas ma na myśli opuszczenie Dolomitów, a który dalszą wędrówkę :devil:

A teraz zgadnij ! ... czy dobrze wykombinowałem ! ;)

kulka53 napisał(a):Dzięki Mariuszu za super zaplanowaną i zaprezentowaną wycieczkę po tych pięknych terenach :idea:

Pochwała od takiego "planisty" ... to dopiero jest coś ! :)

Crayfish napisał(a):no to teraz się popluskamy ... :D

... i po górkach , miasteczkach pochodzimy ! :)

Pozdrawiam
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 20.01.2011 13:24

mariusz-w napisał(a):
longtom napisał(a):Ja b. chętnie. :wink:

Zapisany ! ;)

Proszę mnie też dopisać do listy. Dalszy ciąg, jestem przekonana, że będzie pełen ciekawostek i opisu pięknych miejsc, już mnie już wciąga.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 20.01.2011 14:10

Co tu się wyprawia?
Jakieś zapisy na pralkę?
Ja też, ja też, wpiszcie mnie!
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 20.01.2011 14:19

Jacek S napisał(a):Co tu się wyprawia?
Jakieś zapisy na pralkę?

No przepraszam ... :oops: :)

Jakoś etap chciałem zakończyć ... i przygotować się do następnych.

... (sam wiesz)...

I spis treści chciałem zrobić ... ale na razie mnie to przerasta. :?

A to że jesteście (a właściwie będziecie) także Wy ... Małgosiu i Jacku ... to tylko miód na .... .

:)

Jutro ... najdalej w sobotę cdn !

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 21.01.2011 07:50 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 20.01.2011 14:58

Jacek S napisał(a):Co tu się wyprawia?
Jakieś zapisy na pralkę?

Ustaw się w kolejce ...

Tylko pamiętaj - nasza jest ważna :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 21.01.2011 11:57

W takim razie jedziemy !

Tak jak zapowiedziałem opuszczamy Dolomity ... ale jeszcze w czasie tego "opuszczania" postanowiliśmy postawić dolomickie "I" ... bo na kropkę nad "i" to jeszcze przyjdzie czas.

Około dziewiątej rano wyjechaliśmy z Moos i przez Bressanone (Brixen) i dalej drogą równoległą do autostrady, przejeżdżając rzez krainę jabłek i winorośli docieramy do Bolzano .

... i tym "I" - jest właśnie Bolzano.

Bolzano (Bozen)- stolica Górnej Adygi leży wśród pnących się po zboczach winnicach i rosnących w równych rzędach setek jabłoni.
Łączy takie elementy jak czyste i orzeźwiające powietrze, majestatyczne Dolomity oraz tętniący życiem ośrodek miejski.

To najważniejsze miasto włoskiego południowego Tyrolu, pomost łączący włoskojęzyczny Trydent z niemieckojęzyczną Górną Adygą. Ta typowo tyrolska miejscowość przez wieki była miastem targowym i przystankiem na szlakach handlowych wiodących przez dolinę.

Krótko o mieście za Wikipedią:

Miasto jest ważnym ośrodkiem turystycznym (sporty zimowe) i kulturalnym (muzeum archeologiczne Górnej Adygi). Różnorodny przemysł, hutnictwo aluminium i żelaza. Węzeł komunikacyjny.
Liczba mieszkańców gminy wynosi 103 135 (2009). Język włoski jest językiem ojczystym dla 73%, niemiecki dla 26,29%, a ladyński dla 0,71% mieszkańców.

Początki miasta sięgają średniowiecza, kiedy jako miasto targowe przechodziło pod wpływy książąt Tyrolu lub biskupów Trydentu. W XVI wieku przeszło w ręce Habsburgów.
Pod koniec XVII wieku natomiast przeszło pod władzę władców Bawarii. W 1809 Bolzano zostało włączone przez Napoleona do Królestwa Włoch. Po upadku Napoleona włączone do Austrii.
Po I wojnie światowej przyłączone ponownie do Włoch. W 1969 władze włoskie przyznało Bolzano i całemu regionowi autonomię.
W 1992 roku zostało to usankcjonowane tzw. pakietem autonomicznym.

W mieście od 1949 odbywa się jeden z najbardziej prestiżowych konkursów pianistycznych - Międzynarodowy Konkurs Pianistyczny im. Ferruccio Busoniego.

Dziś jest stolicą "Autonomicznej Prowincji Bolzano"(Autonome Provinz Bozen-Südtirol/Alto Adige), siedzibą rządu kraju związkowego Południowy Tyrol, który posiada dużą autonomię w zarządzaniu prowincją.

Od 1998 roku Bolzano posiada trzyjęzyczny uniwersytet (używający języków niemieckiego, włoskiego i ladyńskiego).

Dzięki swojemu położeniu wśród gór i bliskości wszelkich dolomitowych szlaków jest idealnym miejscem dla miłośników natury.

W 2007 roku zajęło drugie miejsce w "rankingu jakości życia" wśród włoskich miast.

My zatrzymaliśmy się w Bolzano w konkretnym celu ... a mianowicie chcieliśmy złożyć wizytę najstarszemu człowiekowi Alp.

Jest nim "Ötzi" - "człowiek lodu" - który aktualnie przebywa w zachodniej części Bolzano w Muzeum Archeologicznym.

Wiedzie on tu "życie" co prawda w ekstremalnych warunkach, bo oddzielony ośmiocentymetrowym szkłem pancernym, w pomieszczeniu o temperaturze minus sześciu stopni Celsjusza i przy wilgotności powietrza 98 %.

19 września 1991 r. na lodowcu Hochjoch w Południowym Tyrolu odnaleziono doskonale zachowane zwłoki człowieka. Niemiecka para turystów Erike i Helmut Simonowie, wędrując na wysokości 3210 m n.p.m. ... zauważyli wystające spod śniegu ludzkie zwłoki .

Początkowo wydawało się , że są to zwłoki jakiegoś zaginionego turysty ale po badaniach laboratoryjnych stwierdzono , że to dość leciwy turysta.
Okazało się, że człowiek ten żył przed 5 300 laty i jest najstarszą mumią jaka przetrwała w mokrym klimacie.

Kiedy Cheops w Egipcie kazał zbudować sobie piramidę ... "Ötzi" od 600 lat leżał już w lodowym "sarkofagu".

Badacze odnaleźli kompletną odzież i szereg przedmiotów należących do zmarłego.

Piszący o nim dziennikarz nazwał go "Ötzi"od Alp Ötztalskich i tak już zostało.

Dzisiaj po wielu latach badań i sporów o to kim jest i czyj jest Ötzi, wiadomo ... że został zamordowany podczas wędrówki a może ucieczki w góry.

Przyczynę śmierci udało się ustalić przy pomocy promieni Roentgena, które ujawniły obecność kamiennego grotu pod łopatką Ötziego, co świadczy o postrzale w plecy, otrzymanym prawdopodobnie podczas ucieczki przed zabójcą lub zabójcami.
Inną zagadką jest 50 tatuaży odkrytych na ciele, które przypuszczalnie służyły jakimś celom leczniczym.

Odzież i przedmioty należące do "Ötziego" pozwoliły odtworzyć dość dokładny obraz życia ludzi z epoki miedzi (przełom epoki kamiennej i epoki brązu).

Jego odzież wykonana ze koziej, jeleniej i niedźwiedziej skóry zapewniała doskonałą ochronę w trudnych warunkach pogodowych gór wysokich.

"Ötzi" miał przy sobie miedziany toporek, nóż i łuk ze strzałami, a nawet plecak pełen różnych rzeczy, takich jak, hubka, sieć do polowania na zające, pojemniki z kory brzozowej i kilka innych narzędzi krzemiennych.

Osiem lat temu złożyliśmy wizytę Ramzesowi i innym ważnym mumiom w Muzeum Egipskim w Kairze oraz Tutenchamonowi w Dolinie Królów w Luksorze ... to i w żadnym wypadku nie mogliśmy - nie odwiedzić naszego europejskiego przodka.

Kilka ... ukradkiem "skradzionych" fotek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Krótki film (1:52 minuty) ... zamiast zdjęć o Ötzim i Museo Archeologico.

Muzeum - mimo, że praktycznie poświęcone głównie "głównemu lokatorowi" ... szalenie interesujące, o wyjątkowym klimacie, z wieloma multimediami i eksponatami przedstawiającymi całą historię "Ötziego" , jego czasów, znaleziska, badań i wynikających z tego faktu wniosków.

Będąc w tych okolicach ... zajrzyjcie koniecznie ... polecamy gorąco !

Naprawdę warto poświecić temu miejscu trochę czasu.

Strona Muzeum

Film omawiający całą historię "Ötziego" zrobiło BBC dla Discovery Channel.

Był już parę razy emitowany na kanale Discovery - także w wersji polskiej.

Wizyta u "Ötziego" ... była dla nas takim szczególnym podsumowaniem wizyty w Dolomitach i w pewnej formie złożeniem hołdu ludziom gór.

Byliśmy i jesteśmy pod dużym wrażeniem tej wizyty.

Pozdrawiam
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 21.01.2011 12:23

Fajny ten Otzi.
Ale jak oni tyle lat temu robili tatuaże ?? 8O
Może kosmici ich tak oznaczali - jak towary w sklepach. :?: :D 8)
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 21.01.2011 12:25

Też bym była pod wrażeniem!
Przez moment nawet mi chodziło po głowie, aby podczas planowanej wyprawy wpaść do Bolzano na jeden dzionek... Tyle że zimą mógby być problem z dojazdem, bo ponoć miejscowe autobusy nie jeżdżą wówczas najkrótszą z Alta Badii drogą przez Val Gadenę, ale trzeba byłoby jechać naookoło przez Brunico i Bressanone. A to już około 100 km w jedną stronę, więc sobie odpuszczę. Sześć dni w Dolomitach to tak niewiele, że wystarczy mi najbliższa okolica. Zadowolę się Ötzim z Twoich "skradzionych" fotek.
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 21.01.2011 13:20

Mnie zdziwiło gdy się okazało, że ten chudzielec miał na sobie jeszcze grube skórzane ubranie :wink:

Musiał po śmierci zostać zasypany przez porządną śnieżycę taką jak Fatamorganie udało się przeżyć w Tatrach. No i aż do współczesnych czasów klimat się nie ocieplił. Tak myślę, bo nie mogę oglądać filmów w pracy z włączonym dźwiękiem więc nie znam komentarza
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 21.01.2011 20:49

Crayfish napisał(a):Fajny ten Otzi.
Ale jak oni tyle lat temu robili tatuaże ?? 8O

Tatuaże to może trochę za dużo powiedziane jak na współczesne o nich pojęcie.

Na jego ciele znajduje się jak wspomniałem około 50 miejsc nacięć (tatuaży) w formie grup linii lub krzyżyków.
Zrobione były inaczej niż tradycyjny tatuaż, to znaczy nie za pomocą igły ale drobnych nacięć wypełnianych prawdopodobnie miałem z węgla drzewnego.
Podejrzewa się, że znaki te - to środek terapeutyczny a nie symbole.
Nacięcia znajdują się w miejscach, które z reguły często są miejscami sprawiającymi ból ... szczególnie u osób prowadzących niełatwy,aktywny, zdecydowanie "fizyczny" tryb życia.

Ötzi ma takie tatuaże/nacięcia między innymi w okolicy krzyża, kolan, kostek, ścięgna Achillesa.
Z uwagi na ilość tatuaży można więc przyjąć, że był człowiekiem - który wielokrotnie cierpiał z powodu bólu.
A w ten sposób starano się ten ból uśmierzyć.

Miejsca nacięć na ciele Ötziego odpowiadają liniom akupunktury.
Ciekawe jest to,że do momentu odkrycia "człowieka lodu" nauka sądziła, że ten typ leczenia powstał w Azji - i to dopiero dwa tysiące lat później niż żył Ötzi .

dangol napisał(a):Też bym była pod wrażeniem!
Przez moment nawet mi chodziło po głowie, aby podczas planowanej wyprawy wpaść do Bolzano na jeden dzionek... Tyle że zimą mógby być problem z dojazdem,.........

No niestety, trochę kilometrów to jest .
A czas w którym będziesz - na wycieczki tymi drogami może być trudny.
Przełęcze i dojazdy do nich (jeśli otwarte) to zapewne jeszcze nie będą pewnie tak "luksusowe" do podróżowania jak we wrześniu.

Lidia K napisał(a):Tak myślę, bo nie mogę oglądać filmów w pracy z włączonym dźwiękiem więc nie znam komentarza

Na You Tube ... jest cały film podzielony na 4 części.
Mimo, że oglądałem (go przed wyjazdem) już dwa razy w TV - to po powrocie "poprawiłem" właśnie na YT.

Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 22.01.2011 23:51 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe