Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od Alto Adige ... do Veneto (Dolomity-Garda-Wenecja)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 17.01.2011 13:53

mariusz-w napisał(a):Wojtek !
Wracając do tablic ...
... to trafiliśmy na taką :
... my mieliśmy jedno skojarzenie... z jedną osobą ! ;)

No to świadczy tylko o jednym ...
widocznie Wojtek za wyszywanie się ostro wziął ... :D
ale kiedy On ma na to czas ... ?
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.01.2011 13:55

mariusz-w napisał(a):Wojtek !
Wracając do tablic ...
... to trafiliśmy na taką :

:D :lol: :D

Nie uwierzę, że to zbieg okoliczności ... :lol:

PS chyba wrzuciłem coś w Moje miasto, ale nie pamiętam ... Zobaczę.
Na pewno w fmixie mam.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 17.01.2011 14:56

weldon napisał(a):
dangol napisał(a):Wiele "naszych" cmentarzy austriackich pewnie jest dziś w o wiele gorszym stanie :( , na przykład ten na Rotundzie...

Jakoś nie przypominam sobie, żebyśmy na terenach Austrii się szwendali z bronią ...

Piotrek :arrow: "Naszych" - to znaczy obcych :wink: , ale położonych w granicach naszego :) kraju. Te słowa były :idea: w kontekście wzmianki o austriackich cmentarzach z I wojny światowej, jakich pełno powstało wówczas w Beskidzie Niskim.

Muszę zadbać większą czytelność moich wypowiedzi :wink: , coby nie wprowadzać niepotrzebnego zamieszania.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 17.01.2011 15:11

dangol napisał(a): "Naszych" - to znaczy obcych ...

Oj, wiem, wiem ...
Tutaj to, zdaje się, Crayfish też mógłby coś powiedzieć, ale co ja tam wiem :lol:

Taka to zbieżność, że "nasze", czyli austriackie czy włoskie czy radzieckie u nas,
że "nasze" Orlęta we Lwowie, a "nasi" Austriacy u Mariusza w relacji ... :wink:

Strasznie "nas" lubią, jak z tego wynika :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.01.2011 09:30

Ta atmosfera piknikowo-zakupowej promocji regionu udzieliła się i nam ... ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... ale nie na tyle by zapomnieć o zwiedzaniu . :)

Pizza Municipio i nowoczesna bryła ratusza miejskiego.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ursulinenkirche (Kościół Urszulanek ) ... najstarsza część kościoła pochodzi 1410 rok

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 18.01.2011 09:33

mariusz-w napisał(a):Obrazek

Wczoraj zobaczyłam to zdjęcie i .................śniły mi się takie słoneczniki. Rano się wyjaśniło - tej nocy była pełnia księżyca i widocznie księżyc poświecił mi podczas snu w oczy albo piękne są te słoneczniki na tle górskiego pochmurnego nieba..
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.01.2011 09:38

Lidia K napisał(a):Wczoraj zobaczyłam to zdjęcie i .................śniły mi się takie słoneczniki.

Czyli "słoneczne" sny ! :)

Miasto ma cztery stare bramy miejskie, które prowadzą do zabytkowej części miasta z ulicą Stadtgasse Via Centrale, gdzie odnowione domy mieszczańskie okalają sporą strefę, która jednocześnie spełnia rolę centrum handlowego i gastronomicznego.

Jest to malownicza ulica z bocznymi odnogami, która w większej części zachowała swój średniowieczny styl.

Domy często pokryte są freskami i mimo ich zabytkowego charakteru w dolnych kondygnacjach umiejscowione są sklepy, restauracje, kawiarnie, tawerny.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 18.01.2011 10:09

Zdjęcie z ćwiczącymi turystami wspinaczami na ścianie domu jak widać nie wzbudza żadnego zainteresowania. Czyżby tam ćwiczenia ściankowe były tak zwyczajne jak u nas brak śniegu w środku zimy :wink:
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.01.2011 10:28

Lidia K napisał(a):Zdjęcie z ćwiczącymi turystami wspinaczami na ścianie domu jak widać nie wzbudza żadnego zainteresowania.

Jak to z manekinami na wystawach bywa. Też nie wzbudzają ... :wink:

Jak znam życie, to teraz tam pewnie Mikołaje się wspinają :D
Lidia K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lidia K » 18.01.2011 10:31

No właśnie dałam się nabrać, dopiero teraz zwróciłam uwagę na dłonie. Są manekinowate. No cóż zdjęcia kłamią a rzeczywistość może być zupełnie inna.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 18.01.2011 10:44

No i położenia nie zmienili przez te kilkadziesiąt sekund, może kilka minut, pomiędzy zdjęciami ;)

To dość popularna, do tego stopnia, że już pomału (na szczęście) przemijająca forma reklamy.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 18.01.2011 10:56

A ja mam pytanie o to "suszone" coś do kupienia - co to było? Grzyby?
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.01.2011 11:07

Tymona napisał(a):A ja mam pytanie o to "suszone" coś do kupienia - co to było? Grzyby?

Tak ... i to same borowiki ! :)

weldon napisał(a):..... forma reklamy.

Tak ... tak ... to reklama sklepu specjalizującego się między innymi w sprzęcie alpinistycznym.
Sklep też w środku ma ciekawą aranżację - a także prawie prawdziwą ściankę wspinaczkową.

Można po niej wchodzić ! :)

wnętrze sklepu

Sportler Bruneck

Pozdrawiam.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 19.01.2011 12:03

No dobrze Piotrowi się nie podoba ... ;)

... pewnie reklama - to za dużo skojarzeń z pracą a nie z wakacjami !

... to idziemy dalej ! :)

Przez bramę wschodnią Ragentor ("Raintor bzw. Unterttainertor") wchodzimy na teren górnego miasta, gdzie głównym budynkiem jest Pałac Sternbach.
Na placu przed pałacem stoi kolumna maryjna dzieła brixeńskiego artysty Michaela Rasnera (1661 - 1725).

Brama Ragentor nosi i inną nazwę a mianowicie "Mostu śmierci" gdyż tędy prowadziła droga na cmentarz przy kościele parafialnym.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rainkirche - barokowy kościół z 1675r. - cecha charakterystyczna to ładne cebulowe wieże.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Palais Sternbach i Mariensäule
Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 19.01.2011 12:39

Po przejściu przez plac idziemy dalej na wschód ...

Pfarrkirche - Kościół Parafialny - znajdują się w nim największe w Południowym Tyrolu organy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Cmentarz parafialny - przy kościele Pfarrkirche.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... zawracamy.

Obrazek

Obrazek

"- fajnie macie ... mnie nie pozwalają teraz pobiegać"

Obrazek

Obrazek

"- już idziecie !"

Obrazek

Most na rzece Rienza z pozwieszanymi setkami kłódek.

Obrazek

Obrazek

I tu lokalna ciekawostka ... !

Dowiedziałem się , że nie jest to zwyczaj zwany "love podlocks" ("kłódka zakochanych") ... jak na przykład we Florencji na Ponte Vecchio czy w Rzymie na Ponte Milvio lub w wielu innych miejscach na świecie, gdzie rozprzestrzeniła się ta "świecka tradycja".

Tu podobnie ... ale jednak trochę inaczej !

W Brunico do 2004 roku istniał garnizon wojskowy gdzie młodzi ludzie odbywali służbę wojskową.
Zwyczajem kończących służbę, było właśnie zakładanie kłódki na kracie mostu i wyrzucaniem klucza do rzeki Rienza.
Geneza tego zwyczaju była taka - iż dawniej mężczyźni idący do wojska zakładali kłódki na jakieś publicznej konstrukcji w miejscu zamieszkania - na znak szczęśliwego powrotu do domu.

Zawieszanie "kłódek zakochanych" na mostach w wielu miejscach na świecie stanowi poważny problem dla miejskich władz - choćby z uwagi na znaczne (z czasem) obciążenie konstrukcji.
Gdzie nie gdzie wprowadzano nawet grzywny za ich wieszanie.

Tego problemu w Brunico nie ma i chyba już nie będzie - rozwiązało go życie ... a konkretnie wprowadzenie dobrowolnej służby wojskowej i likwidacja tutejszego garnizonu.

Jeszcze jeden pomnik ...

Obrazek

Obrazek

Z wielu miejsc w mieście widać Kronplatz ... obecnie wielką, głównie zimową atrakcję turystyczną i źródło niebagatelnych dochodów dla całego regionu.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... i tak to minął nasz ostatni dzień w Trentino /Alto Adige/ (Trydent / Górna Adyga).

W tym miejscu szczególne podziękowania dla Wojtka, że swoją relacją o Dolomitach, zmobilizował nas do "wakacjowania" w tym regionie.
Dzięki temu udało nam się w ciągu tych paru dni "liznąć" piękno i wyjątkową atmosferę tych stron.

Wojtku ! ... i za to jesteśmy niezmiernie Tobie wdzięczni !

Następnego dnia opuściliśmy Alto Adige ... kierunek południe ... Jezioro Garda - co prawda częściowo leżące w tym regionie, ale nasze główne miejsce pobytu toTignale , które znajduje się na jego zachodnim brzegu ... a to już Lombardia.

Opuszczamy Dolomity - mimo tego mamy nadzieję, że jeszcze powędrujecie z nam dalej.

Teraz ... przez Lombardię ... do Veneto ! :)

Pozdrawiam.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe