Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od Alto Adige ... do Veneto (Dolomity-Garda-Wenecja)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 27.12.2010 13:11

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 27.12.2010 13:17

Fatamorgana napisał(a):Tego, że od 9 lat mnie tam wciąż nie było! :?

I w tamtych latach nie było szans na tyle tak ładnych zdjęć- dlatego wolałem kamerę. :wink:

Musisz to koniecznie odrobić !

My jeszcze też mamy tam wiele do "zrobienia". :)

Pozdrawiam. :)
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 27.12.2010 19:33

Miał być cd !

... kłopot z netem.

... cd będzie jutro ..
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.12.2010 21:56

Nieustająco pięknie...

Pozdrawiam,
Wojtek
plavac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) plavac » 27.12.2010 23:35

Przmierzałem i ja tę trasę. Nadal się dziwię, jak dojechałem do celu ( czyt.Linzu ) , zamiast skonczyć w rowie :wink:
Pięknie, pięknie, pięknie !
No i pogoda zamówiona.
Pozazdrościć.
Ciepło :)
I ciepło pozdrowić :D
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.12.2010 08:32

Szukam .... myślę i szukam. Wiem, że ktoś pisał. ......
Wreszcie jest.
Mariusz, ja tak z innej beczki. Otóż mam pytanie odnośnie aparatu foto. Czy jesteś z niego zadowolony, czy jakbyś miał jeszcze raz kupić to padłoby na ten model, tj. HS-10 :?:
(pytam ponieważ syn ma chrapke na ten model). Polecić mu czy odradzić :?:

ps. wybacz, że nie zaglądam tu zbyt często ale góry to nie jest mój "konik". Zdjęcia oczywiście są bardzo ładne, lubię oglądać i być może, że przeznaczę jeden dzień aby zwiedzić tą okolicę. ( jestem w tych okolicach tj. przejeżdzam średnio 2 razy w roku ale nigdy mi nie przyszło do głowy aby skręcić w góry) :(
pzdr.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 28.12.2010 08:55

Franz napisał(a):Nieustająco pięknie...
Pozdrawiam,
Wojtek

:)

plavac napisał(a):Przmierzałem i ja tę trasę. Nadal się dziwię, jak dojechałem do celu ( czyt.Linzu ) , zamiast skonczyć w rowie :wink:

Strach jest ... i nie z powodu jakości drogi, bo ta doskonała ... ale właśnie z uwagi na ciągłe widoki.

Co chwila pojawiają się nowe i piękne ... z każdej strony, za każdym zakrętem, za każdą "agrafką".
Właśnie z uwagi na nie ... trasę pokonuje się w tempie "żółwim" a nawet "ślimaczym", co rusz przystając.
Kark musi być dobrze "naoliwiony" aby głowa nie odpadła od ciągłego nią kręcenia.
Zresztą tak mają wszyscy tam jadący.
Spotykaliśmy wielu podróżujących, kręcących się obok samochodów jakby coś zgubili.

Na przejazd tych kilkudziesięciu kilometrów trzeba zarezerwować sobie sporo czasu.

woka napisał(a): Czy jesteś z niego zadowolony, czy jakbyś miał jeszcze raz kupić to padłoby na ten model, tj. HS-10 :?:
(pytam ponieważ syn ma chrapke na ten model). Polecić mu czy odradzić :?:

Ja jestem zadowolony.

Spełnił moje oczekiwania i zaspokoił moje potrzeby.
Z asortymentu ... w tej klasie ... istniejącego aktualnie na rynku wybrałbym ponownie ten model.

woka napisał(a):przejeżdzam średnio 2 razy w roku ale nigdy mi nie przyszło do głowy aby skręcić w góry) :(
pzdr.

Przyhamuj i skręć ... naprawdę warto ! :)

Pozdrawiam
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 28.12.2010 09:35

mariusz-w napisał(a):Przyhamuj i skręć ... naprawdę warto ! :)

Dzięki za opinię aparatu foto.

Postaram się przyhamować i skręcić. :wink:
Jednak jest mały szkopuł ...
Kilka lat temu kolega namówił mnie abym mijając Graz nie jechał autostradą na Villach tylko skręcił w drogę lokalną ( w końcówce, jak będę chciał, mogę wyjechać na Villach) i zobaczę "cudne" widoki.
Miałem czas, pełny luz. Skręciłem, przejechałem. Ja tam nic nadzwyczajnego nie widziałem. Ot, góry, wąwozy i doliny.
Twoje zdjęcia jednak utwierdzają mnie w przekonaniu aby skręcić jeszcze raz i popatrzeć innym okiem. Przejechać się tą trasą 5 km/h ..... może wreszcie zobaczę to czego do tej pory nie widziałem. :wink:
Pozdrawiam.
Crayfish
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Crayfish » 28.12.2010 10:53

Na tej stronie to są fotki z tego urwiska
co krzyż wypełniony kamyczkami pokazywałeś ?
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 28.12.2010 11:32

Crayfish napisał(a):Na tej stronie to są fotki z tego urwiska
co krzyż wypełniony kamyczkami pokazywałeś ?

Tak ... dokładnie !

To to urwisko i ten krzyż na Sass Pordoi oraz kolejka którą rano wjeżdżaliśmy.
Widok od zachodniej strony.

Pozdrawiam.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 28.12.2010 12:11

Po pewnym czasie osiągamy szczyt przełęczy Sella ... przed nami Sassolungo.

Passo Sella (2244 m) ... jest jedną z wielu dolomickich przełęczy, ale według Tkaczyka najbardziej charakterystyczną i klasyczną. Oddziela od siebie grupę Sella od grupy Sassolungo zapewnia połączenie między dwoma dolinami mianowicie Val di Fassa I Val Gardena.

Znajdują się tu miejsca na wypady w góry dla każdego, są tu zielone łagodne zbocza, wysokie turnie, ferraty a nawet labirynt skałek powstałych z obrywu w grupie Sassolungo zwany "skalnym miastem".
Z tego powodu w pogodne dni miejsca w okolicach przełęczy są okupowane przez wszelkiej maści turystów.

Mijamy zacienione już o tej porze ... od naszej (wschodniej) strony Sassolungo. Sądząc po ilości zaparkowanych w okolicy samochodów w tym dniu miejsce to musiało być bardzo oblegane.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Sassolungo wymaga osobnej wyprawy ... a nie tylko odwiedzin pod koniec dnia.

Dlatego jedziemy dalej obiecując sobie wrócić tu w czasie następnych dolomitowych wakacji.

Mamy taką nadzieję ... deklaracje o chęci powrotu w te piękne góry składaliśmy sobie kilkakrotnie w czasie tego pobytu.

Oddzieleni zielonymi łąkami mijamy południowo-zachodnią ścianę grupy Sella ze słynnymi Sella Tower o wysokości od 2500 do 2696 m n.p.m.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 28.12.2010 12:22

Kierujemy się dalej na północ , od czasu do czasu zatrzymując się by podziwiać przepiękna ścianę zachodniej Selli z jej różnorodnymi skalnymi formami , piarżyska oraz przebytą przed chwilą drogę wijącą się u stóp tej szacownej grupy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ciekawie wyglądała skała, kojarząca się nam z pióropuszem na hełmie rzymskiego legionisty - centuriona.

Pewnie ma jakąś nazwę ... ale jej nie znalazłem ....... może Wojtek będzie wiedział ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obok szczyt z krzyżem ... ???

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 29.12.2010 11:00

Ruszamy dalej ...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 29.12.2010 11:03

... i pewnym czasie osiągamy przełęcz Passo Gardena (2137) m która jest także doskonałym miejscem na górskie wypady.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Krystof
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krystof » 29.12.2010 12:18

piękne te zdjęcia w tej pięknej relacji ...

a najgorsze, że człowiek ma tak, że porównuje, a potem zazdrości :roll:

pozdrawqim i gratuluję, Krystof :wink:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe