Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Od Alto Adige ... do Veneto (Dolomity-Garda-Wenecja)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 15.04.2011 14:12

mariusz-w napisał(a):Obrazek

Jerzy Gondol. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 15.04.2011 14:37

Franz napisał(a):Jerzy Gondol. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek

I ja również :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 15.04.2011 18:01

Franz napisał(a):Jerzy Gondol. 8)

Pozdrawiam,
Wojtek

longtom napisał(a):I ja również :wink:

:lol: :lol: :lol:

I to pewnie z tego powodu w dialekcie weneckim ... gondolierzy to Pope.

Choć i to określenie może powodować zupełnie inne skojarzenia. :lol:

Pozdrawiam. 8)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.04.2011 18:15

Ojciec był Jerzy i przy każdej okazji ten dowcip leciał u mnie ...
Był jeszcze jeden: "Siedzi Jerzy na wieży, włos mu sie jeży ..."

Nieważne :D

mariusz-w napisał(a):I to pewnie z tego powodu w dialekcie weneckim ... gondolierzy to Pope.

Choć i to określenie może powodować zupełnie inne skojarzenia. :lol:

Był w telewizji kiedyś taki duet Popek/Czejarek ... :wink:
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 15.04.2011 20:22

weldon napisał(a):Ojciec był Jerzy i przy każdej okazji ten dowcip leciał u mnie ...

No patrz ... a ja dopiero parę lat temu się z nim spotkałem ! :)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 15.04.2011 20:29

mariusz-w napisał(a):
weldon napisał(a):Ojciec był Jerzy i przy każdej okazji ten dowcip leciał u mnie ...

No patrz ... a ja dopiero parę lat temu się z nim spotkałem ! :)

1968 - I miejsce w Telewizyjnej Giełdzie Piosenki (za piosenkę: Gondolierzy znad Wisły)

To z życiorysu Jarockiej :D
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 16.04.2011 08:28

... i dalej ... powoli z przepisową prędkością :) zbliżamy się do następnego mostu Canal Grande, pod którym przepływamy pokonując następnie drugi łuk kanału. 8)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Widać, że most coraz bliżej ! :)

Obrazek

Obrazek

Ponte di Rialto

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.04.2011 09:25

Pikna ta Wenecja....
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.04.2011 11:42

weldon napisał(a):Był jeszcze jeden: "Siedzi Jerzy na wieży, włos mu sie jeży ..."

Leży Jerzy koło wieży i nie wierzy, ze należy do harcerzy...

Ale to z kolei o obronie katowickiej Wieży Spadochronowej.

Pozdrawiam,
Wojtek.
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 16.04.2011 22:03

FUX napisał(a):Pikna ta Wenecja....

To dobrze, że tak mówisz ... bo jeszcze w niej trochę będziemy ! 8) :)

Ca' d'Oro (Złoty Dom)

To wyjątkowo efektowna wersja weneckiego pałacu, mimo że w nazwie ma casa (dom) a nie Palazzo, ale we Włoszech, a szczególnie w Wenecji ... nazwy te często są tożsame.

Ca' d'Oro to słynny przykład weneckiego gotyku, obecnie siedziba Galerii Franchetti.

Nazwa wywodzi się od marmurowych ażurów i złoceń, które kiedyś zdobiły fasadę.
Budowa "Złotego Domu" było przełomowym osiągnięciem w historii architektury.
Fryzy na fasadzie w kształcie splecionych liści wykończono wspomnianym złotem. Już na pierwszy rzut oka fasada zdradza wyraźne wpływy wenecko-bizantyjskie.
Widać to w każdym elemencie od orientalnych pinakli po oryginalny maswerk.
Odstępstwem od typowej cechy gotyckiego pałacu są arkady zamiast ostrołukowej bramy wodnej.

Więcej o tym "cudzie" oraz istniejącej w nim galerii, można poczytać tu oraz tu Galleria Giorgio Franchetti
... i oczywiście w każdym porządniejszym przewodniku! :D

Ca' d'Oro to najsłynniejszy i najbardziej znany na całym świecie wenecki pałac, posiadający wiele wszelkiej maści ilustracyjnych wizerunków na równi z Mostem Rialto, Mostem Westchnień i budynkami Piazza San Marko.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

... i dalej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 17.04.2011 16:04

Płynąc "Wielkim Kanałem" podziwia się nie tylko pałce, przepiękne domy ... ale także co pewien czas, ukazuje się nam stojący na brzegu kościół lub dzwonnica, wybijająca się ponad dachy Wenecji.

Gdy miasto osiągało swój ostateczny kształt, to podstawową regułą urbanistyczną było, iż każda dzielnica musiała posiadać swoje campo (plac), kościół i rzecz prozaiczną ale taż ważną tzn. sklep. :)

Wenecja posiada sześć sestiere (dzielnic) ... ale przez stulecia kościołów w samym mieście powstało dużo ... dużo więcej ... i aktualnie jest ich 117.
Do tego dochodzą te z wysp laguny Murano, Burano, Torcello, Mozzorbo ... w ilości 23, co daje razem wprost niewiarygodną ... okrągłą liczbę 140 kościołów ! 8)

... i to na tak niewielkim obszarze i tak trudnym do wszelkiej "wielko-obiektowej" architektury terenie.

Warto też wspomnieć, że było ich jeszcze więcej, ale niektóre nie dotrwały do naszych czasów ... a konkretnie ilość tych rozebranych wynosi trzydzieści jeden.

Na mnie te liczby zrobiły takie samo duże wrażenie, jak ilość pali wbita w fundament Santa Maria della Salute na Dorsoduro.

W związku z powyższym pozwolicie, że nie będę ich opisywał ...
(chętni , aby dowiedzieć się o nich więcej i szczegółowiej ... muszą sobie poradzić sami ! ;))

... no może z małymi wyjątkami jak np. ten niepozorny ale zwracający uwagę. :)

Kościół San Marcuola

Kościół wychodzi na Canal Grande i został wzniesiony na XII wieku przez rodzinę Memmo poprzednich właścicieli wyspy San Giorgio i Lupanizza.
Tradycja mówi, że został wybudowany na Lemeneo Island (obecnie część Wenecji) jako schronienie przed inwazją Longobardów wiele lat temu, między IX i X stuleciem.

Oczywiście jak wiele kościołów Wenecji gdzieś tam "po drodze" strawił go pożar powstały po trzęsieniu ziemi.
W 1730 roku rozpoczęła się odbudowa, która w zasadniczej części zakończyła się 20 grudnia 1766 roku, ale fasada wychodząca na Canal Grande nie została ukończona do dziś i nie zostały zamontowane zaprojektowane wówczas marmurowe wykładziny powyżej wykończonego cokołu.
To powoduje ... że przy tej głównej "ulicy" jest to kościół rzucający się w oczy.

Dzisiaj z pozostawionych na frontowej elewacji poziomo biegnących "występów" i otworów ochoczo korzystają gołębie.

Obrazek

Obrazek

I na zieleń i na satelitę znajdzie się miejsce ...

Obrazek

... i na flagę.

Obrazek

Chiesa di San Geremia.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano 18.04.2011 08:11 przez mariusz-w, łącznie edytowano 1 raz
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 17.04.2011 16:47

Nigdy wcześniej nie interesowałem się Wenecją na tyle, by zobaczyć aż tyle 8O , ile pokazujesz w tej relacji :idea:
Naprawdę zafundowałeś nam świetną, a na dodatek darmową :wink: wycieczkę do tego przepięknego :!: miejsca.

Teraz już się nie dziwię, dlaczego wciąż są tam takie tłumy...

No i tylko trochę szkoda, że zamiast normalnych uliczek, chodników i deptaków, wszędzie tam tyle wody :wink:
W pewnym momencie przypomniał mi się Wrocław AD 1997 :roll: , wtedy też po mieście pływały łódki...

Kościołów w Wenecji całkiem sporo :wink: , ale gdybyś nie napisał o tym jednym z nich....
mariusz-w napisał(a):fasada wychodząca na Canal Grande nie została ukończona do dziś i nie zostały zamontowane zaprojektowane wówczas marmurowe wykładziny powyżej wykończonego cokołu.

.....sądziłbym, że "tak ma być" :lol:

Pozdrawiam
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 17.04.2011 19:52

kulka53 napisał(a): W pewnym momencie przypomniał mi się Wrocław AD 1997 :roll: , wtedy też po mieście pływały łódki...

Ja właśnie w 1997, tak z popowodziowego rozpędu :wink: , we wrześniu odwiedziłam Wenecję.

Obrazek

Jednak jeden dzień to było stanowczo :? za mało, żeby zobaczyć to, co teraz pokazał Mariusz. Dzięki tej relacji z przyjemnością powspominałam :) znajome kąty i "poznałam' te, na które wówczas zabrakło czasu...
mariusz-w
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz-w » 18.04.2011 07:40

kulka53 napisał(a):.....sądziłbym, że "tak ma być" :lol:

Pozdrawiam

Znaczy się ... w Wenecji to i to co "spartaczone", znaczy nie dokończone ... dobrze wygląda !

dangol napisał(a): Dzięki tej relacji z przyjemnością powspominałam :) znajome kąty i "poznałam' te, na które wówczas zabrakło czasu...

Zawsze można powtórzyć ! :)

... byle nie powódź we Wrocławiu ;)

Pozdrawiam.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 18.04.2011 07:46

mariusz-w napisał(a):Obrazek

Ależ to niebezpieczna robota jest...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe