napisał(a) Katarzyna Głydziak Bojić » 15.06.2010 06:54
Wiesz, tu pod koniec zeszłego tygodnia prognozowano, że od poniedziału będzie lało i temperatura spadnie... póki co jest dokładnie odwrotnie... temperatura (o zgrozo) z każdym dniem wzrasta, a o deszczu mogę tylko pomarzyć...
Moja rada: sprawdź sobie pogodę na 24 h przed wyjazdem (albo nawet w dniu wyjazdu aktualna na tę chwilę, bo przecież minie trochę czasu, nim się tu znajdziesz - co najmniej 12 h...). A w najwyżej prognozy 3-dniowe na stronie
http://meteo.hr/index.php (swoją drogą, ciekawe, ile jeszcze razy będę wklejała ten link?.. to hr krajowy zakład meteorologii - zatem źródło naj najbardziej wiarygodne), zakładka "prognoze", "3 dana", na mapce wybierasz region, dalej wyszukujesz miejscowości najbliższej ceowi Twojej podróży...I zanim zaczniesz panikować, nadmienię, że symbol "churka i dwie deszczowe kreseczki" oznacza niewielką ilość deszczu, a z mojego doświadczenia i obserwacji to raczej "możliwość, że deszcz spadnie", czy może właściwie niewielkie prawdopodobieństwo deszczu. Jeszcze w poniedziałek rano w rubryczce na na ten właśnie dzień oglądalam prognozę deszczu..naturalnie nie padało...na dziś też prognoza: rano pochmurno (póki co "blue sky" bez obłoczka), po południu ma być trochę deszczu (napiszę Ci, czy się sprawdziło; ale szczerze wątpię, że "ciałem się stanie").
Oczywiście nie wykluczam, że załamanie pogody może się zdarzyć, naturalnie, że może i być może faktycznie się zdarzy. Ale nie ma sensu zamartwiać się na zapać czymś, co póki co ciągle "patykiem na wodzie pisane", bo może się sprawdzić, a nie musi. Powtórzę po raz 128.. tutaj zdarza się, że pognozy na najbliższe 24 h się nie sprawdzają!
Pozdrawiam