Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ochrona samochodu przed słońcem, przegrzaniem itp

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
olo11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olo11 » 13.06.2011 10:30

Jak w temacie - czy stosujecie jakieś rolety ochronne na szyby.
Ewentualnie może macie jakiś własny patent na jakąkolwiek ochronę samochodu przed słońcem.

Zastanawiam sie czy stanie samochodu 2 tyg. w stanie skrajnego rozgrzania nie będzie mieć wpływu na komputer i inne delikatne bajery??
Ostatnio edytowano 13.06.2011 10:41 przez olo11, łącznie edytowano 1 raz
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 13.06.2011 10:34

olo11 napisał(a):Jak w temacie - czy stosujecie jakieś rolety ochronne na szyny.
Ewentualnie może macie jakiś własny patent na jakąkolwiek ochronę samochodu przed słońcem.

Zastanawiam sie czy stanie samochodu 2 tyg. w stanie skrajnego rozgrzania nie będzie mieć wpływu na komputer i inne delikatne bajery??

Spoko, Chorwaci też jeżdżą samochodami :wink: :D
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 13.06.2011 10:34

Na campach największą ochronę zawsze mają...opony (zawsze mnie to dziwiło).
:wink:
Gofer83
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Gofer83 » 13.06.2011 10:36

W tamtym roku padł mi akumulator, na szczęście gospodarz załatwił kable, widziałem tez jak dużo samochodów miało zakryte koła kartonami.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 13.06.2011 10:37

Szukam zacienionego miejsca.

PS W moim aucie nie ma komputera :? :wink:
dasuch
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) dasuch » 13.06.2011 10:39

olo11 napisał(a):...rolety ochronne na szyny.

:?: :?: :?: :D :D :D
olo11
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) olo11 » 13.06.2011 10:40

Gofer83 napisał(a):W tamtym roku padł mi akumulator, na szczęście gospodarz załatwił kable, widziałem tez jak dużo samochodów miało zakryte koła kartonami.

No o kołach nawet nie pomyślałem.

Co do Chrwatów jeżdżących samochodami :wink: tylko oni mają możeliwość wstawienia go czasem do garażu a ja zakładam. że moje auto będzie sie gotować 2 tyg. w pełnym słońcu.
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.06.2011 10:40

dids76 napisał(a):Spoko, Chorwaci też jeżdżą samochodami :wink: :D

Ale oni jeżdżą, a on chce samochód postawić na dwa tygodnie na słońcu.

Może na jakąś wyspę płynie na te dwa tygodnie?

Najważniejsze to sprawdzić, czy odpowietrzenie paliwa jest sprawne i nie lać pod korek, a reszta, to zasłonić przednią i tylną szybę matą odblaskową, jeżeli to możliwe, lekko uchylić wszystkie szyby, najlepiej pod owiewkami,
postawić w cieniu, tylko nie pod drzewami żywicznymi, albo takimi, z których może coś spaść.

Koła można azotem potraktować, to nie będzie obawy o rozszerzanie się powietrza.

A akumulator to pada, bo go alarm pomału rozładowuje.
maciex09
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maciex09 » 13.06.2011 10:42

komputer to także np. klima automatyczna ;)
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 13.06.2011 11:15

Ogólnie zabranie samochodu do Chorwacji samochodowi szkodzi :D

Pojeździłem swoim samochodem po Peloponezie, gdzie temperatura w nocy spadała do 30 oC. Ani komputer, ani inne układy nie szwankowały. Samochód stał cały czas na słońcu (lub jeżdził). Nie pamiętam Greków zasłaniających opony. Ale oczywiście wszyscy stosowali maty odblaskowe na szyby. Jak raz matę mi zwiało, to po dotknięciu kierownicy zostawiłem na niej skórę z rąk :roll:

Coś nie coś jest tutaj.

No i najważniejsza sprawa wg mnie: olej i jego maksymalna temperatura stosowania.
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 13.06.2011 14:06

weldon napisał(a):Koła można azotem potraktować, to nie będzie obawy o rozszerzanie się powietrza.

8O 8O 8O

Nie prawda. Wzrost ciśnienia w zależności od temperatury dla opony napompowanej świeżym, wiejskim powietrzem jest identyczny jak dla opony napompowanej azotem.
Poza tym - nawet gdyby istniała jakaś laboratoryjnie wykrywalna różnica - wskażcie mi asa, który rzeczywiście pompuje koła samochodowe azotem...

W/g mnie - ogólnie sprawne auto nie będzie miało żadnych problemów w temperaturach "chorwackich". Natomiast zakładanie mat odblaskowych na szyby jest jak najbardziej celowe. Polecam nawet (a może przede wszystkim) te ze sklepów po 5 złotych - szczególnie w kolorze aluminium.

Osłanianie opon przy ekstremalnym nasłonecznieniu może mieć sens, jednak nie sądzę, by dwa tygodnie pobytu tamże miały jakieś dla żywotności opon szczególne znaczenie - dlatego odpuszczam.
mutiaq
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mutiaq » 13.06.2011 14:26

My zawsze używamy Folii NRC
http://pl.wikipedia.org/wiki/Folia_NRC
Super sprawa. :)
marekb
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekb » 13.06.2011 14:29

Kiepura napisał(a):No i najważniejsza sprawa wg mnie: olej i jego maksymalna temperatura stosowania.
no toś teraz dowalił:D:D:D chyba, że piszesz o oleju do smarowania patelni, co go w bagażniku zostawiasz lub o oliwie, lub oliwce do smarowania ciała na plaży, by się przy smarowaniu nie poparzyć;)
weldon
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) weldon » 13.06.2011 14:35

parrot napisał(a):
weldon napisał(a):Koła można azotem potraktować, to nie będzie obawy o rozszerzanie się powietrza.

8O 8O 8O

Nie prawda.

Właśnie, że prawda.

Obawy nie będzie :wink:

Reszta się zgadza.
Tak ogólnie, to jeżeli uważałbym, że mi coś się stanie z samochodem, tylko dlatego,
że chwilę postoi na słońcu, to wolałbym się z domu nie ruszać :D

PS a może warto by było w ogóle opony srebrnym szprajem przejechać?

PS II tylko nie po szybach, nie po szybach ... :lol:
parrot
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) parrot » 13.06.2011 14:41

weldon napisał(a):Obawy nie będzie :wink:

Ano - masz rację - nie załapałem ;)
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone