Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ocena trasy Józefów - Ciovo

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Pafka
Podróżnik
Ocena trasy Józefów - Ciovo

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pafka » 27.08.2012 10:10

Witam
W sobotę 01.09 gdzieś koło godziny 13 wybieramy się autem na wyspę Ciovo i do tej pory nie jesteśmy pewni drogą którą chcemy jechać.
na początku stawialiśmy na wariant trasy którą pokonaliśmy 4 lata temu czyli prosto 7 do Krakowa dalej Chyżne, Banska Bystryca, Budapeszt i dalej już autostradą.

http://goo.gl/maps/Lknq0

W tym zaczynam szukać jakiejś innej alternatywy i po spotkaniu się z opisem węgierskiej drogi 86 zastanawiam się nad przejechaniem tej trasy w taki sposób:

Józefów - Góra Kalwaria - Grójec - dalej droga 725 do Rawy Mazowieckiej - W Rawie skręt w drogę 8 do Piotrkowa - później 1 do Wojkowic - W Wojkowicach Kościelnych prosto w drogę 86 do Katowic - W Katowicach skręt w drogę 81 do Skoczowa - w Skoczowie prosto w drogę 941 i po kilku kilometrach skręt w prawo w kierunku Leszna Górna (gdzieś znalazłem taką alternatywę dla przejść w Cieszynie i Zwardoniu)
mapa:

http://goo.gl/maps/FO4vO

Bardzo proszę o ocenę trasy przez Bratysławę i drogę 86. Czy warto, czy może pozostać przy drodze przez Budapeszt?
Miksuina
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Miksuina » 27.08.2012 10:32

Witam,
podłącze się pod temat bo widze,że jedziemy z tych samych miejscowości ;)
Czy ta trasa jest dobra ? http://goo.gl/maps/Ktdze ( nie mogę ustawić żeby ten odcinek od tarnowskich gór do granicy jechać przez A1 )
crodream
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) crodream » 27.08.2012 10:59

Pafka napisał(a):Witam
W sobotę 01.09 gdzieś koło godziny 13 wybieramy się autem na wyspę Ciovo i do tej pory nie jesteśmy pewni drogą którą chcemy jechać.
na początku stawialiśmy na wariant trasy którą pokonaliśmy 4 lata temu czyli prosto 7 do Krakowa dalej Chyżne, Banska Bystryca, Budapeszt i dalej już autostradą.

W tym zaczynam szukać jakiejś innej alternatywy i po spotkaniu się z opisem węgierskiej drogi 86 zastanawiam się nad przejechaniem tej trasy w taki sposób:

Józefów - Góra Kalwaria - Grójec - dalej droga 725 do Rawy Mazowieckiej - W Rawie skręt w drogę 8 do Piotrkowa - później 1 do Wojkowic - W Wojkowicach Kościelnych prosto w drogę 86 do Katowic - W Katowicach skręt w drogę 81 do Skoczowa - w Skoczowie prosto w drogę 941 i po kilku kilometrach skręt w prawo w kierunku Leszna Górna (gdzieś znalazłem taką alternatywę dla przejść w Cieszynie i Zwardoniu)
mapa:

Bardzo proszę o ocenę trasy przez Bratysławę i drogę 86. Czy warto, czy może pozostać przy drodze przez Budapeszt?

pierwszą nie jechałem ale czytając opinie na forum wybrał bym trasę 86-tką, z tym że nie rozumiem po co szukasz na siłę alternatywy dla przejścia w Cieszynie? No i GOP to już chyba można objechać S1 za Siewierzem na Pyrzowice i A1 i dalej zjazd na Żory do Skoczowa i na Cieszyn
crodream
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) crodream » 27.08.2012 11:06

Miksuina napisał(a):Witam,
podłącze się pod temat bo widze,że jedziemy z tych samych miejscowości ;)
Czy ta trasa jest dobra ? http://goo.gl/maps/Ktdze ( nie mogę ustawić żeby ten odcinek od tarnowskich gór do granicy jechać przez A1 )

Dużo osób tak jeździ wiec pewnie jest dobra (osobiście jeżdżę przez Słowację), do Świerklan dojedziesz autostradą
hrupek666
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) hrupek666 » 27.08.2012 11:07

Pafka napisał(a):Józefów - Góra Kalwaria - Grójec - dalej droga 725 do Rawy Mazowieckiej - W Rawie skręt w drogę 8 do Piotrkowa

To jest bardzo dobry pomysł ,od Mszczonowa do Piotrkowa 1 pas masakra.Dodam że ja ruszałem z Góry Kalwarii i w tamtą stronę do Cieszyna ,a powrotem przez Chałupki Żory i do Siewierza,z tym że ja przez Austrię i Slo jechałem dalej.
Pafka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pafka » 27.08.2012 11:29

crodream napisał(a):
Pafka napisał(a):Witam

mapa:

pierwszą nie jechałem ale czytając opinie na forum wybrał bym trasę 86-tką, z tym że nie rozumiem po co szukasz na siłę alternatywy dla przejścia w Cieszynie? No i GOP to już chyba można objechać S1 za Siewierzem na Pyrzowice i A1 i dalej zjazd na Żory do Skoczowa i na Cieszyn

Dzięki.
Z powodu powolnego ruchu na odcinku Słowackim nie mam ochoty powtarzać tego manewru, zwłaszcza że granicę przekroczę po 19 a wtedy będą już chyba jeździły TIRy.

Zastanawiam się jeszcze jak jechać przez Śląsk.
Czy tak jak napisałeś od Pyrzowic S1 i A1 i dalej na Żory
Czy z jedynki zjechać na 86 i do końca drogi, a później od Tychów 1 i S1
Czy zostać przy wariancie który opisałem czyli drogi 86 i 81
crodream
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) crodream » 27.08.2012 11:54

Pafka napisał(a):
crodream napisał(a):
Pafka napisał(a):
Zastanawiam się jeszcze jak jechać przez Śląsk.
Czy tak jak napisałeś od Pyrzowic S1 i A1 i dalej na Żory
Czy z jedynki zjechać na 86 i do końca drogi, a później od Tychów 1 i S1
Czy zostać przy wariancie który opisałem czyli drogi 86 i 81

Przez miasto bym się nie pchał chociaż najbliżej to wyjdzie najdłużej
Tychy - Bielsko Biała trwa przebudowa "jedynki"
więc proponuje wariant pierwszy na Pyrzowice i zjazd na Żory i Skoczów
Pafka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pafka » 27.08.2012 12:53

crodream napisał(a):
Przez miasto bym się nie pchał chociaż najbliżej to wyjdzie najdłużej
Tychy - Bielsko Biała trwa przebudowa "jedynki"
więc proponuje wariant pierwszy na Pyrzowice i zjazd na Żory i Skoczów

Dzięki chyba S1 i A1 i później Skoczów będzie najszybciej i najpewniej.

Jeszcze mam jeden pomysł na początek by wystartować w Warszawie i dalej A2 a później Piotrków Trybunalski. Ominę wtedy cały remont na ósemce.
Tylko nie wiem którym zjazdem zjechać z A2. Czy w Łyszkowicach i kierować się na Brzeziny, czy może lepiej dojechać do Strykowa i później przez Łódź do Piotrkowa. Nie wiem który zjazd będzie lepszy mając na uwadze że z Warszawy ruszymy około godziny 13 w sobotę.
crodream
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) crodream » 27.08.2012 13:19

Pafka napisał(a):
crodream napisał(a):
Dzięki chyba S1 i A1 i później Skoczów będzie najszybciej i najpewniej.

Jeszcze mam jeden pomysł na początek by wystartować w Warszawie i dalej A2 a później Piotrków Trybunalski. Ominę wtedy cały remont na ósemce.
Tylko nie wiem którym zjazdem zjechać z A2. Czy w Łyszkowicach i kierować się na Brzeziny, czy może lepiej dojechać do Strykowa i później przez Łódź do Piotrkowa. Nie wiem który zjazd będzie lepszy mając na uwadze że z Warszawy ruszymy około godziny 13 w sobotę.

to już zależy od Ciebie. Ja osobiście jadę do Cro z Warszawy właśnie A2 (głównie z racji bliskości bo widzę ją z bloku) i potem zjazdem na Stryków planuję przelecieć przez Łódź (ale to będzie koło północy) więc nie przewiduję problemów. Za Łodzią na jedynce są również roboty drogowe więc trzeba brać to pod uwagę jak ktoś jedzie w ciągu dnia. Od Ciebie to chyba nie ma sensu przebijać się do autostrady - tym bardziej że na A2 aktualnie jest zwężenie do jednego pasa w każdym kierunku więc specjalnie też nie popędzisz.
Pafka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pafka » 27.08.2012 14:31

Mam dwa możliwe miejsca do startu, bo jedziemy na dwie pary, i tylko teraz zależy jak się dogadamy między sobą tzn kto do kogo przyjedzie.
Dlatego myślę że chyba lepiej będzie pojechać z Warszawy na A2 i dalej na Koluszki niż jechać z Józefowa na Grójec i Rawę Mazowiecką
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 30.08.2012 15:25

Ja zawsze jeżdżę tak:
Karczew - Góra Kalwaria - Grójec - Białobrzegi - Tomaszów Mazowiecki - objazd Katowic S1 - Zwardoń (albo Leszna Górna) - Bratysława - Wiedeń - Graz - Mureck - Lenart -Ptuj - Macelj (albo Cvetlin albo Dobovec) i dalej nad Jadran.

W tym roku w lipcu też tak jechałem do Orebica i z powrotem.
waldi-ia
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) waldi-ia » 30.08.2012 21:01

Witaj ziomalu .
Właśnie wróciłem z Chorwacji ( 28.08.2012 ) , byłem w okolicach Zadaru W miejscowości Św.Filip i Jakov .
Był to mój 3 wyjazd do Cro . W stronę Cro jechałem w następujący sposób : z Józefowa Wałem przeskoczyłem do drogi S8 która przechodzi w autostradę A2 , na wężle Stryków skręciłem w kierunku Łodzi z Łodzi na Piotrków Trybunalski , Częstochowę za Siewierzem skręciłem na drogę S1 ( kierunek Pyrzowice ) i dalej wskoczyłem na autostradę A1 którą ciąłem do zjazdu na Żory w Żorach zatankowałem auto , udałem się na Skoczów , ze Skoczowa na Cieszyn . Trasę obejrzyj sobie na stronie gddkia .
I tutaj masz do wyboru jechać przez Czechy czy Słowację .
Ja preferuję Słowację bo od Żyliny do samego Zadaru mkniesz autostradami , można ominąć drogi płatne na Słowenii ,ja to zrobiłem pierwszy raz według opisu z forum o Cro http://www.rejsychorwacja.com , zajęło mi to 1 godz , ale zostało 30 euro .
Z Żyliny jechałem na Bratysławę , Wiedeń , Gratz , objazd odcinka płatnego , granica z Chorwacją i dalej już po chorwackich autostradach Zagrzeb ,( autostrada na Split ) Karlovać , Zadar .
Wracając za Częstochową nie skręciłem na Łódż tylko pojechałem gierkówką do Mszczonowa , dalej Grójec , rondo w Sobiekursku skręt na Otwock i już dom . Zrezygnowałem z jazdy przez Łódż i dalej przez Warszawę bo bałem się korków ( popołudniowy szczyt ) . Na gierkówce nigdzie nie stałem w korku ale ruch odbywa się tylko jednym pasem ( ograniczenia prędkości , brak możliwości wyprzedzania , średnia prędkość wyszła mi 70 km/h ).
Proponuję nocleg po drodze .
Miłego wypoczynku i szczęśliwej drogi . :boss:
Pafka
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pafka » 30.08.2012 22:56

Dzięki za podpowiedzi.
Całkiem niezły może być ten wariant z Białobrzegami i Tomaszowem dzięki temu widzę że można nieźle skrócić jazdę remontowanym odcinkiem ósemki.
W końcu wybraliśmy że ruszymy z Warszawy koło południa. Przez Polskę pojedziemy podobnie jak waldi-ia. Wjeżdżamy na S8, dalej A2, biorąc pod uwagę że to będę wczesne godziny popołudniowe raczej ominiemy Łódź i zjedziemy w Łyszkowicach na Brzeziny i Koluszki a dalej na Piotrków i Częstochowę. W Siewierzu skręcimy w 78 lub S1 i dalej S1 i A1 do Żor. Później Skoczów i przejście w Cieszynie lub Lesznej Górze. Dalej na Żylinę i Bratysławę, przejście graniczne z Węgrami w Rajce i odbijamy na bezpłatną węgierską drogę 86 którą dojedziemy do Słowenii. W Słowenii Landawa i po przekroczeniu granicy z Chorwacją na Cakovec i na autostradę. Od wjazdu w Węgrzech na drogę 86 do wjazdu w Chorwacji na autostradę mamy 225km myślę że do zrobienia w 3h30min.

Jedziemy na dwóch kierowców bez noclegu.

Jeszcze raz dzięki za wskazówki
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 31.08.2012 08:18

Pafka napisał(a):Całkiem niezły może być ten wariant z Białobrzegami i Tomaszowem dzięki temu widzę że można nieźle skrócić jazdę remontowanym odcinkiem ósemki.

dokładnie o to chodzi - te parę kilometrów od Tomaszowa do Piotrkowa da się spokojnie przejechać 70 - 80 km/h. Tylko w Tomaszowie musisz uważać - wjeżdżając od Spały kieruj się na "katowicką" nie na północny wjazd z ulicy Ujezdzkiej (bo tam w lipcu rozwalone były wiaduktu wjazdowe na górę) tylko jedź na wjazd bliżej południa (przedłużenie ulicy Piłsudskiego). Od Białobrzegów do Tomaszowa jedzie się dość szybko (jest kilka foto) ale jest pusto na drodze.

Wjeżdżając do SLO w stronę Lendawy musisz dobrze rozeznać trasę, jak chcesz ominąć autostradę Słoweńską. Tu na forum są wyjaśnienia.
audiKSP
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) audiKSP » 31.08.2012 09:33

Witam.
W zasadzie trasę już mam ustaloną ale zastanawiam się jeszcze nad dwiema opcjami: Powiedzmy że startuję w okolicach Grodziska Maz. i teraz jechać na Gierkówkę (i pchać się w te remonty) czy może wskakiwać na A2 i lecieć przez Stryków , Łódź...
Zaznaczę że startuję ok godziny 19.
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone